Forum towarzyskie »

Dzieci, ciąże & pogaduchy o wszystkim i o niczym

Współczuję choroby, szczerze.

Ale masz beemkę.

w d. mam beeemkę, mam swego oulandera ;-)
z bmw kłopot, trzeba było gdzieś go odwieźć by nie stał i nie kusił - tylko problem
Jak już tak ganiasz to dawaj do mnie. Zaopiekuję się nim.

A tak poważnie... no masz co robić ostatnio...
jeny Dodofon, ale przypadek..brr. no i że akurat facet nikogo nie ma - powinien Ci z wdzięczności sprezentować tą beemę, jak już dojdzie do siebie  😉

znalazłam ciekawostkę:
http://www.polskieradio.pl/wiadomosci/swiat/artykul170073.html
Trzeba bronić Nutelli przed Unią Europejską , bo grozi jej delegalizacja i ograniczenie prawa do jej reklamowania - bije na alarm jej włoski producent, a do kampanii przeciwko projektom rozporządzeń Brukseli dołączyła prasa.

Powodem tej mobilizacji jest - wyjaśniają media - przygotowywana obecnie unijna norma, dotycząca przede wszystkim tzw. artykułów hiperkalorycznych. W reklamach nie będzie można sugerować, że produkty o wysokiej zawartości cukru oraz tłuszczu są zdrowe i są elementem zrównoważonego odżywiania. Nie będą one mogły zawierać żadnego "pozytywnego przesłania".

jak dla mnie - jeden z niewielu sensownych unijnych przepisów. może wejdzie, jestem za. przecież to ogłupianie dzieci i rodziców, że słodki batonik sprawi że będą miały zdrowe kości, a słodzone płatki, że będzie szczupłe itp.
(nutellę lubię czasem zjeść, nie powiem, i dziecku nie odmówię od wielkiego dzwonu, jak będzie starsze -  nie zmienia to faktu że reklamy są bezczelne)
ja miałam kilka ubranek na 56...i i tak ich nie użyłam,poza jednym bodziakiem w szpitalu...powód prozaiczny - Marysia urodziła się długa na 59cm,a jak się wyprostowała,to była nawet dłuższa 😉 nadal jest wysoka jak na swój wiek,a ja się ciągle zastanawiam po kim? 👀 na szczęście nie ma już rudych włosów,a ciemny blond,więc wreszcie odpadł argument,że to dziecko pewnego juniorskiego wkkwisty,który przebranżowił się jako senior na skoczka  😉

Dodofon
,czy Ty zawsze jak już masz przygodę,to od razu taką,że film można kręcić i puszczać w najlepszym czasie antenowym 🤣 współczuję  :kwiatek:

gwash od kiedy zobaczyłam Twoje zdjęcie w innym wątku,nie mogę przestać się uśmiechać,że taka fajna baba z Ciebie,a ja sobie Ciebie zupełnie inaczej wyobrażałam...tylko Twoje wpisy mi się zawsze z wyimaginowanym wyglądem nie zgadzały  🤔wirek: znaczy się,rozumiesz mnie,prawda? 😜

Notarialna u nas takie ceny to najwyżej w lumpeksach...

a i tak na pierwsze miesiące życia Marysi najlepiej mi się zakupy dla niej robiło w Tesco - super jakościowe body,pajacyki i śpiworki,które kiedyś doskonale nam się sprawdzały.

wczoraj,ponieważ Marysia nie spała w ciągu dnia,o 19.45 dziecka już nie było...i nagle,w okolicach 23 gdy siedziałam przy komputerze,przyszło do mnie zaspane Maleństwo z całą swoją oranżerią - dwoma psami,kotkiem i misiem...poszłam z nią i zasnęłam w ciuchach...już jasno było za oknem gdy przebierałam się w piżamę  😵 ale nocujemy u dziadków,tu wszystko wolno 🤣
dodo - jeszcze jedno (to żart, może nie na miejscu, ale nie mogę się powstrzymać)

Będzie Ci potrzebny nowy współpracownik z prawem jazdy i umiejętnością prowadzenia automatu <czeka z nadzieją w oczach>
wawrek, powinieneś wstawić:
Dodofon okropne, faktycznie masz "przygody" jak z filmu.
kurcze,
ja chyba napisze książkę kiedyś o swoich przygodach...
naprawdę muszę sie odczynić...

albo pożar chaty i wyciąganie ludzi z płomieni, albo wypadek autem gdzie mi spadł na maskę inny samochód i wyciąganie dzieciaków z owego auta,
albo pogoń za autem które spowodowało wypadek i uciekało,
to tylko historie na I tom - powieści "zabójcze życie dodofona"
Dodofon bierz się za pisanie książki. Z drugiej strony wydaje mi sie, ze jestes mega energiczna babką i takie historie po prostu ubarwiaja twoje życie, ale Cie zbytnio nie dołują.
No i outlander rządzi  🏇

Co myslicie o malowaniu w ciązy. Tzn. beda malować cały dzień ja sie wyeksmituje na czas z domu i wróce na wieczór jak podeschnie ?
zostałam ciocią  😅
wczoraj po południu urodziło się u nas w rodzinie dzieciątko  😎
teraz ja następna w kolejce  😎
To zabieraj się do rzeczy  😂

gratki  :kwiatek:
Ja własnie skońcyzłam pakować wyprawke dla siostry do szpitala. U Julii zdiagnozowano ropne zapalenia skóry z powodu ugryzienia zapewne przez komara.

Wygląda to strasznie. Mała jest juz w szpitalu...Na razie przed nią cała noc pod kroplówką 🙁((((((
O biedactwo!
Oby jak najsyzbciej wyzdrowiala
Ushia dzięki, ale teraz to chyba byłby koniec świata, gdybym zaszła w ciążę. Do czasu, gdy moja sytuacja uczuciowa się nie ustabilizuje, to nie ma jak  😎 aczkolwiek i tak co jakiś czas comiesięcznie drżę z niepokoju, bo jednak gumki bywają zdradliwe  😎
szepcik gratulacje 😅
asds biedna Julcia 😕 niech szybko zdrowieje :kwiatek:
No...na razie siedze jak na szpilkach i czkema na telefon z szpitala.

Dobrze ze chociaż dziś udało mi się Irenę w miarę sprawnie nakarmić i spać położyć. Przykrywać jej nie przykrywałam bo jets gorąco u nich w pokoju.

Siedzę teraz piętro nizej przy kompie. Elektryczną niańkę właczyłam jakby co, telefon pod ręką i czekam na wieści.
minął kolejny dzionek;-)
dziecko właśnie mi je perówkę i udaje, ze pójdzie spać ...
ja padam z nóg... już leżę
Oj Dodo, współczucia,juz kiedyś pisałam,że znam takiego co odczynia. Jesli masz potrzebę to wszystko sie załatwi  😉
BASZNIA, gwash, dempsey dzięki  :kwiatek: Niestety mały facet już w wieku trzech lat wie, że jest przystojny. Ale jak ma nie wiedzieć skoro wszystkie napotkane panie chcą go na kolana, a w sklepach dostaje gratisy  😵

No tak się składa, że też mam Polę. Moja skończy 5 lat w październiku.
Jaca dostał od teściowej gwizdek i lizaka policjanta...
muszę Wam mówić ze od 6 rano mam być złodziejem, którego łapie?
Jaca dostał od teściowej gwizdek i lizaka policjanta...
muszę Wam mówić ze od 6 rano mam być złodziejem, którego łapie?

już nie wiem czy się śmiać, czy współczuć  🤣

My właśnie robimy śniadanko i lecimy obejrzeć moją chrześniaczkę jak sobie radzi na zawodach karate. Mała jest dobra, na międzynarodowych zdobyła brązik. Na sparingach nie chce walczyć z dziewczynami bo myśli ,że zrobi im krzywdę- trenuje z chłopakami. Basia, iskierka nasza. Trzymajcie kciuki.
Oj Dodo, współczucia,juz kiedyś pisałam,że znam takiego co odczynia. Jesli masz potrzebę to wszystko sie załatwi  😉

to oni potrszebują chyba odczyniania - mi nic nie jest
Ty chyba też, bo przyciągasz takie kłopoty- przynajmniej pośrednio  😀

Baśka ma złoto!!  🏇 zdjęć nie mam- zapomniałam aparatu  👿
jeny co za Basia!  👍 brawo dla chrzesniaczki

asds dzielna opiekunka z ciebie. a mala biedna, takie powiklanie od komara.. oby szybko wrocila

sprzedam Wam nowy gryps, ktory wczoraj usłyszałam:
"o jak tu u Ciebie fajnie, ogrodzone, można wypuszczac dzieci i się pasą"
pasą się  😂 bardzo trafione 😉

uff po wczorajszym zlocie mojego roku (10-lecie dyplomu  😵 ) mam dom do góry nogami i sciany do malowania (wino) + szkody poczynione przez potomstwo moich znajomych.
ale było fajnie. chwała Bogu ze składkowa była impreza - nawet obiad dzis mam  🙂

Może mnie ktoś naprowadzić; w okolicach której strony szukać listy rzeczy, które trzeba zabrać do szpitala? :kwiatek:
rewir nie mam pojęcia, gdzie byla, ale postaram sie sobie przypomnieć:

Dla Ciebie:
- ze trzy koszule nocne, rozpinane z przodu
- wielkie podpaski poporodowe - szukaj w aptece albo sklepach "okolodzieciowych" pod nazwa wklady poporodowe
- opcjonalnie majtki siatkowe jednorazowe - mozna przezyc bez, ale niektorzy sobie chwalili bardzo
- dobry krem - czesto po porodzie strasznie czlowiek wysycha
- pomadka nawilzajaca - jw
- tantum rosa - przydatne do pielegnacji krocza aczkolwiek tez niekoniecznie, ja np wolalam rivanol w plynie wlewany na wspomniane wklady 😉
- woda mineralna niegazowana do picia - duzo (od srodka czlowiek tez wysycha, w dodatku karmienie wyciaga)
- biszkopty, herbatniki - cos do przegryzania, bo szpitalne kolacje sa o jakiejs dziwnej porze. Uwaga na pore przyjecia, niestety najczesciej "zapominaja" wpisac od razu na liste zywieniowa i jeden (albo i dwa) posilki przepadaja - warto zeby familia dostarczyla kanapki
- roznie bywa w roznych szpitalach, ale na wszelki wypadek dobrze miec ze soba sztucce i kubek/szklanke  🙄
- wkladki laktacyjne - moga sie okazac niepotrzebne od razu, ale moze tez Cie zalewac od pierwszego kopa 😉
- biustonosz do karmienia - chyba ze wolisz karmic w normalnym, kwestia gustu 🙂
- ksiazka, mp3, telefon
- szlafrok, skarpetki (wiem, ze jest cieplo, ale szpitale bywaja zimne a i hormony rozne dziwne rzeczy powoduja)
- normalne przybory toaletowe, reczniki itp
- DOKUMENTY: karta/ksiazeczka ciazy, wyniki badan (niewazne, ze sa tam wpisane), dowod ubezpieczenia

Ogolnie teraz juz nie ma tragedii z odwiedzinami, wiec jak cos jeszcze okaze sie potrzebne to albo małż dowiezie albo sobie sama kupisz w sklepiku szpitalnym

Dla dziecka:
- zaleznie od szpitala - w niektorych nie trzeba - ubranka (body, spioszki, kaftanik, czapeczka) x3 , skarpetki albo specjalne rekawiczki jakby sie dziecię drapało po twarzy
- pieluchy
- chusteczki nawilzane
- krem do tylka
- rozek/kocyk
- kilka pieluch tetrowych do wycierania malej paszczy jakby sie ulewalo albo zwyczajnie do podlozenia pod buzke zeby nie lezala na szpitalnej poscieli

rewir, - dużo było też na stronie [url=http://www.re-volta.pl/forum/index.php/topic,74.msg308429.html#msg308429]223[/url] i pewnie gdzieś jeszcze, ale nie pamiętam 🙂
Najlepiej jednak dowiedzieć sięco potrzeba w danym szpitalu - bo jak to mówią co kraj to obyczaj.
dziękuję :kwiatek: Ciocia jest wdzięczna 😉
[quote author=Euforia_80 link=topic=74.msg623801#msg623801 date=1276763571]
kobiety jak to jest z tymi urlopami dla pań w ciąży i mam , kiedy jaki urlop i jak długi, od czego to zależy?

[/quote]

urlop macierzyński - od dnia porodu, 20 tyg (1 dziecko), 31 tyg (2), 33 (3), 35 (4), 37 (5 lub wiecej).
minimum 2 tyg urlopu macierzynskiego moze byc wykorzystane przed przewidywana data porodu.
masz jeszcze prawo do dodatkowego urlopu macierzynskiego, bezposrednio po wykorzystaniu macierzynskiego (obecnie 2 tyg, od 2014 6 tyg). Musisz zlozyc wniosek do pracodawcy min na 7 dni przed rozpoczeciem korzystania z tego urlopu (na pismie).
Magdalena dziś wyszła z Julką do domu 🙂
pozdrawiam was bardzo serdecznie 🙂

no to teraz czekamy na nią tutaj i na pierwsze zdjęcie 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się