Forum towarzyskie »

Dzieci, ciąże & pogaduchy o wszystkim i o niczym

gwash, ja poproszę "Twoje" książeczki: nasza.marysia@gmail.com

ja z języka niemowląt wyciągnęłam jedną logiczną oczywistość - dziecko lubi uporządkowany tryb życia 🙂

co do buntu...chyba właśnie go przerabiamy...są to krótkie,gwałtowne protesty,z różnych powodów,które znikają równie szybko jak się pojawiają,ale są bardzo stanowcze...znikają tym szybciej,im my jesteśmy bardziej stanowczy...

co do biegania,niespożytej energii i takich tam...wczoraj bez buntu i płaczu udało się umiejscowić dziecko w łóżku,została zgaszone światło...po czym dziecko scenicznym szeptem przez dobre 20 minut monologowało" baba,dzidzia,ciocia,tata,mama,kitek" i wszystkie inne znane jest słowa....i chyba dopada ją również wiosenne przesilenie, drugie popołudnie z rzędu spała ponad 2,5 h,gdzie zwykle wystarczyło jej 40 minut i poszła spać normalnie.

edit: deb - kładziesz pacjenta na kolanku i złożona w łódkę dłonią oklepujesz 🙂
ale wewnetrzną częścią dłoni złożonej w łódke tak?
tak 🙂 przynajmniej mi to tak tłumaczono.
http://www.kaszeludzieci.pl/

Tu jest filmik jak oklepywać - wprawdzie niemowlaki, ale ułożenie ręki jest takie samo, tylko nacisk mniejszy 😉
dziewczyny jak się oklepuje plecki przy zapaleniu oskrzeli? 😡 😡

wy tez macie zapalenie oskrzeli? 🙁
dajcie spokój codziennie przychodzi do nas moja kolezanka pielegniarka i jak mam go trzymac do tych zastrzyow domiesniowych to mi słabo...on juz wie o co chodzi i sie napina wiec boli go jeszcze bardziej 😕
kaszle juz duzo mniej, ale oklepywanie  co chwile i sciaganie katarku frida juz sa nudne..
byle do przodu 😉
aniaagre, kamkaz  - poszło 🙂

zairka - nie ma za co

gwash - ja też poproszę 🙂  :kwiatek: cierp1enie@wp.pl 

ja mam jeszcze na kompie skan książki "Rozwój niemowląt i jego zaburzenia a rehabilitacja metodą Vojty"  nestety wielkość to 16mb jakby ktoś chciał to mogę spakować i dodać jako link, tylko podajcie mi stronkę na której takie rzeczy moge zrobić (czyt. dodanie spakowanego pliku, żeby utworzyło link do ściągnięcia)

plus w pdf "Zawitkowski_Paweł_-_Poradnik_opieki_i_pielęgnacji_małego_dziecka"
dziękuje dziewczyny!
uwielbiam te części 🙂

Cierpienie! Ja bym prosiła o tą książkę o rehabilitacji metodą Vojty.Tyle że nie wiem na jaka stronke to wrzucić
villemo87@wp.pl

Załatwilismy chrzest 🏇 Przesunełam chrzest tak jak mój brat bedzie w kraju,a drugi chrzestnym nie będzie brat mojego Karola tylko jego kobita, mimo że ksiądz zgodził sie na dwóch mężczyzn.
to może ktoś będzie wiedział to dodam i wszyscy sobie ściągniecie.

ps. ta druga książka to jest kolorowa z obrazkami 🙂 właśnie ją przeglądam

jaaa  😵 właśnie ściągnęłam pół litra mleka  😵
Hehe, ja ściągam max 200 ml z jednej piersi, a druga jest przeważnie opróżniona 🙂
No ja właśnie karmię ,a za godzinę muszę opróżniać, bo znowu pełne  😵

właśnie pościągałam kilka z tych książek http://chomikuj.pl/Livia82/moje+dziecko-ksi*c4*85*c5*bcki
gwash, plisss jezyk dwulatka 😉

kyce@wp.pl

Piekna Zabka 🙂. Jaka ona zawsze slodka na tych fotach..Nawet z szufla ...A te moje to jakies takie zawsze .... rozrabiary 😉.
Basznia - jak chcesz mogę Ci podesłać 🙂 mam spakowane ... jednak nie :/ mam tragiczny skan... za to podsyłam co innego może zaciekawi Cię 🙂

Ja dopiero wieczorem mogę, także Cierpienie śmiało ślij do Ktośki i do Baszni 🙂

A 'Mądrzy rodzice" mają aż 55 MB - to chyba nie przejdzie przez standardowe skrzynki mailowe?
55 MB przejdzie np. przez tlen.

Ja też poproszę więcej książek.. Możecie mi zapchać skrzynkę, nie mam co czytać.
Dziękuję z góry.

mm_z@tlen.pl

edit: doznałam dziś szoku. Moje dziecko je Bebilon, który w poniedziałek kosztował 33 zł. dzisiaj w tym samym realu 41.
Czas go chyba przestawić na zupki chińskie... 🤔wirek:
BASZNIA - podesłałam kilka

u mnie język dwulatka ma29MB :/ a ja mam net z play i nie pójdzie :/ za wolno chodzi 🙁 a i tak skan książki jest tragiczny. Niestety nie mam pdf.

M4jek
- zaraz coś podeślę 

edit - już poszło
my właśnie wróciliśmy od lekarza. Nie było szczepienia bo po antybiotyku trzeba odczekac minimum 2 tygodnie...
ale mi zbadała go Pani doktor i przepisała mleko, bo niestety starcza mi żeby go nakarmić, ale nie starcza żeby odciągnąć porządną porcję. Maksymalnie udaje mi się 120-140 ml...
A może macie jakieś sposoby sprawdzone na zwiększenie laktacji??
to chyba dempsey miała świetny sposób...

Mów sobie:

`Płynie, płynie wielka rzeka
wielka rzeka pełna mleka`

czy jakoś tak  😀
aniaagre - ja piję herbatki z Hipp na laktację, pół litra dziennie mleka i 2 litry wody Żywiec Zdrój.
Jem też porządne posiłki, ważne jest też pozytywne nastawienie no i często przystawiaj dziecko i odciągaj
Dzieki, Cierp1enie, 🙂 !

gwash, jesli dasz rade to poprosze "jezyk ". Za druga dzieki, w zyciu mi sie nie sciagnie 🙁.
Nie ma za co 🙂

w rossmanie herbatka dla mam karmiących Hipp kosztuje tylko 10zł  😲 😅
Cierpienie i sie dziwiesz że po pół litra ściągasz 😂
Ja nie pija żadnych herbatek, pije wodę standardowo i wychodzi na styk, tak że ciężko mi utargać coś do mrożenia, a jako matka wyrodna muszę trochę uzbierać jak w końcu ruszę na konie 🏇

Jak mrozicie to w czym przechowujecie mleko?Mi się kończą buteleczki i musze coś dokupić.

aniaagreJa myślę że jak najczęściej przystawiać, a jak nie starcza pobudzaj dodatkowo ręcznie albo laktatorem
Ja też muszę dokupić pojemniczki. Na allegro kupowałam po 4szt w opakowaniu. Są jeszcze woreczki
Cierpienie nieźle naprawdę nieźle z tym mlekiem, wow.  Możesz porobić zapasy 😉

Wsyłałam "język dwulatka" do Ktośki, Baszni, M4ajka i Cierpenie,
a "Mądrych rodziców" tylko do M4jek bo do Ktoś nie poszło - przyszła zwrotka ze przekroczony limit wielkości wiadomości.. 🙁

Cierpienie a Ty chciałaś "Mądrych rodziców" ? Bo już nie wiem czy ci wysłałam czy nie.. Późno było 😉

gwash- dzięki wielkie  :kwiatek:
Możesz mi wysłać, bo nie mam jej, a chętnie sobie poczytam 🙂

co do zapasów to mam już trochę i chyba będę mleko zanosić do szpitala by się nie zmarnowało.
herbatki, laktator mi nie pomaga🙁 i często synek jest przystawiany, ale mam tylko tyle, że na bieżąco mu starcza. Poza tym ma skazę białkową i nie mogę pic mleka i innych produktów pochodzenia mlecznego🙁
Wczoraj byliśmy u lekarza, przepisała nam mleko do dokarmiania NUTRAMIGEN na receptę. Dziś wykupię i zacznę niunia powoli przyzwyczajać do smaku. Fakt faktem będzie je dostawał tylko jak będę jeździć albo jak gdzieś będę musiała pojechać.
Poza tym powiedziała mi, że nie ma sensu długo też karmić pół roku czy rok to taka optymalna opcja. I była kobitka w przychodni, która powiedziała że swoje dziecko karmiła piersią 3 lata a i tak jest chorowite.. to nie reguła. Ja będę się starała powyżej pół roku, zobaczymy jak mi pokarmu starczy🙂

A nie byl synek szczepiony, bo po antybiotyku trzeba odczekać 2 tyg. Ale zważyli mi go🙂 ma niecałe 4 i pół miesiąca a waży 7900.
Mój słodki okruszek 🤣 🤣
Słodki okruszek  😀
Mój kurczaczek waży 8500... a ma 16,5 miesiąca  😀
a moja niuńka jak miała 6 tygodni to ważyła 4680g 🙂 a jak wychodziliśmy ze szpitala to ważyła 2970g 🙂 czyli prawie 2 kg w 6 tygodni 🙂
Okna umyte, firanki wyprane, podpisana dziś umowa o bankowanie krwi, wszystko gotowe tylko rodzić! Szczerze? to mi się niechce rodzić, jest tak mi tak fajnie w tej ciąży, że ciężko się rozstać 😁 Znowu przeprowadziłam poważną rozmowę matki z córką i wydałam jej zakaz wychodzenia z brzucha przed 6 kwietnia, mam nadzieje, że się posłucha 😁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się