Forum towarzyskie »

Dzieci, ciąże & pogaduchy o wszystkim i o niczym

asieńka - ja widzialam tylko fragment o tym, jak niania okazala sie narkomanka, a druga dziecko bila i wyzywala.
Oczywiscie wypowiadala sie Super niania - ogolnie bylo o tym jak wybrac nianie, na co zwracac uwage, czego wymagac, itd.

Ciepr1enie marzy mi sie taki domek 😍
A tak w ogole to do boju 🏇
Laguna, chyba jednak bedziesz druga 😉 Ale jak napisalas, za tydzien Zosia bedzie z Wami tak czy tak.  🙂
było i się zmyło 🙂 z tymi moimi skurczami

jednak poszłam na KTG, ale bez zapisu. Wszystko ok.
W piątek mam badanie.

Dalej odczuwam skurcze, ale ciągle są nie regularne i nie aż tak mocne jak wcześniej.

Kupił mi mąż dzisiaj fotel, który wstawimy do pokoju małej o taki: http://allegro.pl/item877030407_fotel_active_power_300_litrow_shakeandsit_pl.html

my_karen
- dziękuję bardzo  :kwiatek:

Laguna - mi dziś lekarka powiedziała, że ona coś czuje, że urodzę w terminie 🙂 ale jak chcę to mogę chodzić na czworaka, bo to podobno pomaga 🙂

a ja słyszałam, że "w rozmowach w toku" miała być żona Bin Ladena dzisiaj.
Laguna to niech lepiej na czworaka nie chodzi  🤣
a ja Lagunę poproszę o zdjęcie swoje tuż przed porodem 🙂 Ja swój też dzisiaj uwiecznię i dodam 🙂
asieńka, niania erotomanka, niania narkomanka, nianie które biją, wyzywają itp. Poza tym przeprowadzono test z ukrytą kamerą - rozmowa kwalifikacyjna. A mamuniu 😀 Jedna była wybitna - dowiadując się o jakichś tam cechach dziecka, które niekoniecznie uławiają pracę, ale nie są jakimiś cudami, skwitowała to "jakieś dziwne to dziecko" 😁
Pytanie co by pani zrobiła, gdyby dziecko się poparzyło? -> "nie wiem, musiałabym się zastanowić... pod wodę chyba nie?"
Albo "te bezstresowe wychowanie... ja tam w d*pe dostawałam czasem i się nauczyłam" lub też "nie biję dzieci, no chyba, że rodzice nie mają nic przeciwko".

Przy tym to ja mogę startować o tytuł Superniani 😁
Wróce do temat chusty.
Chciała bym taka uniwersalna, ale elastyczna czy tkana?
na taka patrze:
http://allegro.pl/item881648680_chusta_elastyczna_cape_hope_gratis.html

Słuchajcie dziewczyny - mamy chłopaków - jak zapobiec przeciekaniu pieluszki...???

Moje dziecię najczęściej budzi się z powodu mokrego boku ubranka - leżąc na boku wycieka mu mocz z pieluszki...

A w temacie chust - mam elastyczną nati i nie wiem czy ona nie jest nieco za wąska patrząc na inne...

Ryś waży już 5 kg (czy to dobrze w jego wieku?) i za nic w świecie nie da się upakować w kołyskowe wiązanie - kiedyś raz mi się udało i nigdy więcej, nie ma szans - walczy, broni się, wrzeszczy, wystają mu nogi, poza tym jest niewykonalnym dla mnie wsadzenie tam odpowiednio takiego klocka...

Dziś w akcie desperacji postanowiłam wypróbować kieszonkę bodajże i poza tym, że ciężko się podociągać samej i bywały luzy przy głowie (zniwelowane kombinactwem), młody protestował tylko chwilę po czym zasnął... Ale nadal przeraża mnie myśl, że jutro znów będę walczyć z tą szmatą ;/

ale jak się już uda - to wielka przyjemność noszenia  😍
Endurka może pampersy są nieodpowiedniej wielkości np. mój mały ma ok 8.5 kg a nosi Pampersowe 4 i jest ok także kg. niema co się sugerować że są podane przedziały wagowe:-)))
Dobrze, że nie oglądałam o tych nianiach. Po co się denerwować

Endurka- podobno ułożenie siusiaka w pieluszce jest znaczące, ale ja czysty teoretyk jestem 😉

Cierp1enie- wiesz ile ja takich rad od różnych położnych ostatnio słyszę 🤣 😉
Moja mi dzisiaj powiedziała, że mam dużo spacerować, inna że mam robić przysiady, poza tym chodzenie po schodach, olej rycynowy, seks, herbatki, wiesiołek, aromaterapia.... 🤔wirek:
Nawet trafiłam na taką stronę 😂 http://umamy.homestead.com/porod.html
Najbardziej mi się podoba jazda po wertepach 😁

A tak naprawdę to jeden lekarz mi powiedział, że od tych wszystkich "ćwiczeń" to jasne, że można wywołać skurcze......ale łydek 😂

Ale powiem Tobie, że cały czas nadziwić się nie mogę, że nie robią Ci zapisu KTG. Rozumiem, że robią Ci tylko coś takiego że przykładają Ci przyrząd do brzucha na ok min i nasłuchują bicia serca dziecka i tyle?
Bo jeśli tak to masakra. Bo nie są w stanie stwierdzić np  jak dziecko reaguje na skurcze, jak często one się pojawiają, czy nie ma spadków tętna itd.
Ja KTG mam robione regularnie z pełnym zapisem minimum 20 min (w szpitalu raz 40 min, raz 3 godziny)
Cierpienie mieliśmy dwa takie"fotele" zwane u nas pafiki 😉 Rzeczywiście pod koniec ciąży uwielbiałam w nim leżeć bo dawał boska ulgę od bólów pleców  :kocham🙁tylko ciężko się było w nim zainstalować) . Karmiło też się w nim super, tylko znowu był problem żeby z dzieckiem na ręku się w tym ułożyć, a potem wykaraskać 😉. Teraz został jeden, jest u młodego w pokoju i służy do wygłupów, czasami też czytamy w nim bajki, a i jeszcze parę razy w ramach buntu na łóżeczko ze szczeblami Kazio z zadowoleniem w nim zasypiał 🙂

Dalej trzymam za was kciuki 🙂 fajny wyścig 😀

Vill mi się wydaje że elastyczność tej chusty może więcej przeszkadzać niż pomagać, ja bym wybrała tkaną, ale poczekaj na Dempsey naszą chustomankę 🙂. Moja wiedza skończyła się na kółkowej, w której Kaziut nie chciał przebywać za żadne skarby, potem miałam zwykłe nosidło, ale było mi niewygodnie, bo Kazio był b. ciężki, użyliśmy tylko parę razy np. w górach.
Dzięki dziewczyny, aż się zarumieniłam od tych komplementów  😡

deborah - faktycznie masz cudowne dziecko, a piosenka w jego wykonaniu rewelacyjna 😀
Alicja - do szkoły rodzenia nie chodziłam. Co prawda wybieraliśmy się z mężem, ale jakoś tak wybrać sie nie mogliśmy 🙂
Zairka - a posmaruj mu dziąsełka jak się wybudzi, powinno przynieść mu to ulgę jeśli to rzeczywiście zęby. U nas działało.
vill_18 - również popieram nieodstawianie od cyca. mamusie i tatuś dobrze prawią 🙂 A jeśli chodzi o chusty to ja bym wybrała tkaną, wydaje mi sie, że ma więcej możliwości wiązania.
Laguna, Cierp1enie, - ależ nas trzymacie w niepewności 🙂
Endurka - albo większe pieluszki - u nas zadziałało, albo zwracaj uwagę, żeby siusiak był skierowany w dół 🙂

A u nas już drugi dzień Młody nie spał w ciągu dnia dwa razy, za to pada o 19-19:30 po czym budzi się o 21 wyspany i cały chętny do zabawy  😵 oczywiście nie ma mowy, żeby zasnął przed 23, a nawet 24 jak wczoraj  👿

Zawsze sobie powtarzałam ,że moje dziecko/dzieci będą chodziły spać w okolicach 20 a tu życie zupełnie zmieniło moje zamiary. Jak to jest u Was? Kładziecie i mają spać czy czekacie aż same padną? Kiedyś już się chyba taki temat przewinął, ale nie pamiętam jak to tam pisaliście  👀
Laguna - czadowa ta stronka 🙂 może coś jeszcze wykorzystam 🙂 hehe
Właśnie też mnie to zastanawiało, że nie robią mi zapisu, ale spytałam koleżanki co 2 miesiące temu urodziła i powiedziała, że tylko w szpitalu robią zapis nigdzie indziej.
Dokładnie tak jak piszesz: przykłada mi lekarka, nasłuchuje, no i mówi, że wszystko ok więc mam przyjść pod koniec tygodnia ( w piątek idę).

gwash - właśnie też zastanawiałam się jak to będzie ze wstawaniem i siadaniem 🙂. Mieliśmy podobne fotele w pracy i strasznie mi się spodobały. Kochany mężulek zamówił mi na allegro wczoraj i strasznie się cieszę.

Horciakowa - no mnie też mała trzyma w niepewności, co myślę, że to już to jednak okazuje się, że fałszywy alarm 🙂

Najlepsze w nocy, co się przekręcę to mąż zrywa się i pyta "co, już jedziemy do szpitala? Zaczęło się?"  😁 Nie mogę z niego 🙂

Teraz mamy problem z dywanikiem do pokoju małej. W tym mieszkaniu w pokojach jest taka jakby wykładzina ceratowa, beznadziejna, a w pokoju małej to już tragedia. Okropna jest. Szukam dywanika, który dopasuje do pokoiku i nada mu miły wyraz.
My mamy nosidelko a nie chuste ale Pietruch w ogole nie chce w tym siedziec 🙄

co do nocynych placzow wczoraj to samo, to chyba naprawde zabki chociaz zawsze przed spaniem ma smarowane...ehh biedactwo
wlasnie usnal wiec tez sie ide polozyc bo dal dzisiaj w nocy czadu 😉
Cierp1enie- czyli nie masz robionego KTG.
Bo to urządzenie nie monitoruje skurczy, no i nie ma możliwości stwierdzenia jak na skurcze reaguje tętno dziecka. Poza tym odczyt jest z tak krótkiego okresu, że nie ma możliwości wyłapać, czy np nie ma okresów spadku tętna.
Przecież Twoje skurcze jak są mocne mogą powodować u dziecka spadki doprowadzające do niedotlenienia
Dziwne dla mnie i ja bym się stanowczo domagała KTG.
U nas od conajmniej 36 tc KTG robi się regularnie każdej ciężarnej (zapis minimum 20 min). Moja gin co wizytę podłącza pod KTG już od 30-32 tc.
My mamy chustę i nosidełko 🙂

Laguna - no właśnie też mnie to martwiło. Chodzę prywatnie do lekarki z dużym doświadczeniem, myślałam, że jak ona tak mówi to jest ok. Jednak chyba wybiorę się do szpitala. 
cierpienie ja od 28tyg mialam regularnie ktg po min.10min uważam to za podstawę zwłaszcza w ost. tyg....a jak nie zauważy spadku tętna i.....
My wczoraj byliśmy u lekarza i dziewczę moje kochane ma 1300 g, ale cały czas jest ułożona miednicowo i jak tak dalej pójdzie to czeka nas cesarka. Powiedzcie mi jak to jest, laski płacą ciężkie pieniądze za umówioną cesarkę, ja od początku marzę o tym, żeby rodzić naturalnie, a tu mi moja pannica odstawia takie numery 😵 Niedługo nie będzie miała miejsca, żeby zrobić fiflaka i tak już jej zostanie. Z drugiej strony co będzie wisieć głową w dół jak jakiś nietoperz, woli sobie siedzieć wygodnie jak królowa na tronie 😁
Zaczynam w takim razie przystępować do lektury na temat cesarki, szczerze mówiąc nic na ten temat nie wiem, bo nie brałam takiej możliwości pod uwagę. Jeśli mogę mieć do was prośbę: trzymajcie kciukasy za tego fiflaka 😁
czy to oby nie za późno już na fiflaka?
Trzymam kciuki tak czy siak.
i ja trzymam!
hanoverka pocieszę Cię- Różka odwróciła się łepetyną w dół dopiero gdzieś około 32 tyg, więc Wasza mała jeszcze zdąży. Pewnie nawet późnie by jeszcze zdążyła bo Różka między 34 a 38 tyg fiknęła jeszcze raz, z powrotem do miednicowego... Ale ponoć to się zdaża baaardzo rzadko, jak już się małe przekręci na miejsce to już raczej zostaje. Ja dołączam się do trzymających kciuki! 😉
m4jek - dziękuję za wspaniałe kołysanki 🙂 teraz sobie słuchamy 🙂

hanoverka - ma jeszcze czas na ułożenie 🙂 jednak 3mam mocno kciuki !

olcia86 - w takim bądź razie będę musiała wybrać się do szpitala.
My ze swojej strony dziękujemy za trzymanie kciuków 😀 Lekarz powiedział, że teoretycznie ma jeszcze trochę czasu na odwrócenie się, wszystko zależy od ilości wód płodowych. Następna wizyta za 3 tygodnie, a do tego czasu muszę przeprowadzić poważną rozmowę matki z córką 🤬  😁
Cierp1enie, cała przyjemność po mojej stronie. Coś jeszcze znajdę to wyśle, ale jak na razie te są najfajniejsze.
m4jek - ja już 7 raz przesłuchuję je 🙂 mąż dziwnie się na mnie patrzy, jak sobie podśpiewuję hehe

hanoverka - rozbawiło mnie to "rozmowa matki z córką  🤬 " hehehe
hanoverka  :przytul: ma jeszcze czas dziewczyna, ale oczywiście kciukasy będziemy 3mać.

Kurczę, nie macie więcej takich historyjek? Świetnie się to czyta 😉
Ja tu czasem zaglądam: http://wegedzieciak.pl/viewforum.php?f=11  😍

Z innej beczki, bo chyba kilka stron temu ktoś wspominał o staraniu się o dziecko... Niedawno moja znajoma, która przez dłuższy czas nie mogła zaciążyć, trafiła do lekarza medycyny chińskiej. Nie wiem nawet, czy z tego powodu. W każdym razie powiedziała mu o swoim problemie, którego nie udawało się nijak rozwiązać. Coś tam lekarz nacudował, igiełkami ponakłuwał. Nie minęło dużo czasu - a się fasolka zalęgła, dorosła i wykluła 🙂 Ku uciesze rodziców.

A, i jeszcze ze znalezisk sieciowych: o pozytywnych stronach śmiechu, całowania się podczas porodu. O szyjce jako zwieraczu. I nawet o źrebieniu się jest 😉
hanoverka- nie panikuj  :kwiatek: Wg książek o ciąży prawidłowym terminem (granicznym), kiedy dziecko ustawia się głową w dół jest 36-37 tydzień ciąży. Więc maluch może jeszcze u Ciebie się kilka razy obrócić. Zaczęłabym się martwić gdyby na msc przed porodem nadal nie była ustawiona prawidłowo. A tak ma jeszcze czas 😉 Moja Zocha całą ciążę była ustawiona poprzecznie i fiknęła głową w dół jakoś pomiędzy 33, a 36 tyg
dla tych co bardziej nerwowi i mają ruchliwe dzieci polecam nosidełko ergonomiczne. Ja mam i chuste i angel packa i to drugie sie u mnie o niebo lepiej sprawdziło 🙂
Laguna - a ja myślałam, że Ty na porodówce może już 🙂
U mnie od wczoraj cisza totalna. Zero skurczy przepowiadających. Już się nastawiłam na to wywołanie 26.01 więc pewnie wcześniej nic się nie ruszy
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się