maleństwo zdania są podzielone co do ergonomików, nawet w środowisku ekspertów od motania. ja osobiście chyba bym takiego 3 miesięczniaka wsadziła w dobry ergonomik (manduca). na pewno trzeba dobrze wyregulować pasy, żeby dzidzia była odpowiednio przyklejona do rodzica, a kręgosłup był podparty. zawsze to lepsze niż wisiadło 😉.
edit: a u nas znowu szpital domowy, wszyscy ostatnio chorowaliśmy, a teraz znowu coś się do chłopaków przypałętało-dwa dni temu Piotrek rzygał, a dziś rzyga Stasiek 🙁. do tego masakryczna bieguna. zna ktoś elektrolity dla dzieci, które są SMACZNE? mamy orsalit, ale to tak ohydne, że nawet moje odkurzacze-pochłaniacze nie chcą tego pić 🤔.
leosky może furczeć jeśli sucho. Polecam nawilżacz, wodę morska i aspirator- albo taki zwykły do wyciągania ustami, albo do odkurzacza. Gruszka do koszmarny przeżytek, ani wygodne, ani zdrowe, ani higieniczne 🙂 maleństwosą do tych "dobrych" nosideł takie adaptery na maluchy od 0, albo inaczej się je spina. Ja miałam z "redukcją" na bobasa, dopinaną do iluś tam kg, później się to wypina i jest dla siedzącego dzieciaka - mam beco.
przywyknie, zrób z tego zabawę, mój się już sam do odkurzacza przystawia od dawna 🙂 Lepszy odkurzacz 🙂, ale ja się też bałam i mordowałam się ustami....zastanów się, bo krócej trwa odkurzaczem CO do nawilżania, to sprawdź jaką macie wilgotność, mój furczy tragicznie jak jest sucho. Wydawało mi się, że szmata pomaga, ale wilgotnościomierz jednak pokazał, że nie....
Szafirowa miała ode mnie chustę, która się u mnie zupełnie nie sprawdziła i w ogóle jej nie używałam.
Mówiłam? Babydream rulez! \m/
Gabryś dziś był u pani doktor, bo w nocy dwa razy kaszlnął, a rano raz smarknął. A ja ponieważ nie przywykłam do takich rzeczy u niego, to poszliśmy do przychodni. W drodze mu tłumaczyłam, że jak wejdziemy, to trzeba powiedzieć "dzień dobry", a wychodząc, "dziękuję, do widzenia". Powiedział wszystko. 😀 I jeszcze się nauczył sam robić bańki mydlane! 🙂
leosky, taki nawilżacz możesz kupić np w euro rtv agd lub w innych większych sklepach z agd i rtv. Czasami widywałam normalnie w większych hipermarketach typu real tesco
Co do aspiratorów, to my mamy oba. Niestety ten do odkurzacza się średnio sprawdza - jak on już wszystko wyciągnie i dostawię Fridę, to nią jestem w stanie jeszcze sporo odciągnąć. Poza tym w nocy jakbym włączyła odkurzacz to miałabym wybudzone dziecko, a tak to fridą raz dwa, zatykam smoczkiem i śpi dalej 😁
RaDag powtarzam się, powielam dziewczyny, ale Twoja córa jest prześliczna ! A my się właśnie zważyliśmy 🙁 Igor waży tyle samo ile ważył 2,5 tygodnia temu. Karmię go często, dokarmiam moim odciagniętym, zdajam się laktatorem w nocy 2-3 razy, chodzę jak trup i nic 🙁 Nie wiem jeszcze co powie lekarz, ale śmiem wątpić, że obejdzie się bez dokarmiania. Innych przyczyn nie przybierania nie wykryto.
Tak małe dziecko powinno przybierać regularnie. Może mniej może więcej ale waga powinna cały czas iść w górę. Zastój może być po jakimś 7/8 miesiącu. Warto zrobić badania np. Poziomu żelaza. Ale na pewno lekarz zaleci coś odpowiedniego. Nie zamartwiaj się! !
Wrrrr jak ja nie lubię jak mąż jest w delegacji, bo wieczorne usypianie to milion kroków z jednego pokoju gdzie zasypia Filip do drugiego gdzie zasypia Adaś! Nogi mnie bolą!!! 😉
kkk no właśnie nic nie powychodziło. Ja mam niedoczynność tarczycy i hipotrofię podejrzewano, ale Mały się urodził 3350. Przybierał najpierw 250 gram tygodniowo, a potem co raz mniej, teraz wcale. Rozwija się poza tym fajnie, jest bardzo kumaty, nawet psycholog na spacerze spotkaliśmy, która się zajmuje stymulacją rozwoju niemowlaków i pod wrażeniem była. Tylko ta waga w miejscu stoi już za długo. Pani od laktacji przychodzi, ale nie za bardzo może pomóc, bo się przysysa ładnie, ja mleko mam w ilości raczej odpowiedniej.
equi.dream to moze w takim razie nie w pokarmie lezy przyczyna. Moja malutka tez nie przybrala nic przez miesiac i jest szczuplutka, ale kp nie ma tutaj nic wspolnego z malym przyrostem. Jezeli ogladala Was doradca laktacyjny i maly ssie prawidlowo to ja bym poszukala innych mozliwych powodow.
Wiecie co pierwszy raz będę matką chrzestną, mam dla chrześnicy szatkę z haftem, prezent w postaci sztućców z grawerką a dla siebie idę dziś po zaświadczenie z kościoła. Coś mam jeszcze mieć? Ile kaski dać??? (prezent nie był zbyt kosztowny, taki symboliczny jest raczej) Coś jeszcze muszę mieć? Kartkę okolicznościową też się daje? Pieniądze w tej kartce?
gwash, my dostaliśmy pieniądze w książeczkach albo właśnie kartkach. A daj tyle ile możesz, my od chrzestnego dostaliśmy chyba 400 zł i dla mnie to aż za dużo 😉
Julie, jak patrzę ta Gabika nie wierzę, że to ten sam naleśnior!
Ja też nie wierzę! 😀 Pięć miesięcy temu był malcem, którego nosiłam w nosidle, karmiłam piersią, mówił kilka słów... A teraz biega, schodzi po schodach w dół bez trzymania, wspina się na wszystko... i hicior z dziś: Opowiada mi co mu się śniło. Obudził się o 6 rano z uśmiechem od ucha do ucha i mówi tak: -Były dzibki! Tak! Dzibki! Znalazł dzibki. (grzybki) Z tatusiem i mamusiem. Zapytałam: -A gdzie te grzybki były? -Tu, do kosika. (koszyka) Znalazł. To Babik powiedział "Tutaj są!"Hahaha!!!" 😀 Cieszył się i był z siebie strasznie dumny, że to on znalazł. 😍
mała ma jakąś fazę niespania. Nie płacze ale potrafi leżeć i gapić się na otoczenie. Jak zasypia to na 5min, 30min, maks godzinę. Między spaniem zawsze na cycu wisi.
Wczoraj ją zważyliśmy. I kurcze nie ma rewelacji. Obliczyłam że mak 15g dziennie tyje. Troszkę mało. No ale od ostatniego ważenia 4dni minęły więc może niepotrzebnie ją zważyliśmy. Zaraz myśli ze głodzę dziecko w łepetynę wlazły. A mała sika dużo, kupki robi więc chyba jest ok.
Dziewczyny jaka ma być wilgotność powietrza w pokoju noworodka? Jedni mówią 60 % inni ze nawet 80%.
Jutro kontrola u kardiologa. USG będzie miała robione.Tak się boję.
Dziewczyny a ja już jak zwykle o tej porze roku myślę już o prezentach pod choinkę dla chłopców! Jak zwykle także nie mam pomysłu. Moi mają tych zabawek trochę, Filip dopiero co miał 4 urodzinki...No nic mi do łowy nie przychodzi. Macie jakiś pomysł? Co dla półtora rocznego chłopca? I przedszkolaka?
Od chrzestnej dostała 400zł (za co jej kupiłam w porozumieniu przyczepę do roweru i na chrzest już była), medalik matki boskiej na złotym łańcuszku (który założy do komunii- taka u ns tradycja). A od chrzestnego dostała kartkę i srebrny smoczek z bursztynem na łańcuszku.
Mnie się zdarzało z Em tak jeździć. Młodsza była, około roczna. Ale też warto zamawiając taxę powiedzieć, że z małym dzieckiem to bardzo często mają foteliki.
Dziewczyny czy któraś z Was, która ma lub miała monitor oddechu z nianią Angelcare, mogłaby mi jak dziecku wytłumaczyć jak obsługiwać to coś? :kwiatek: