Forum towarzyskie »

Dzieci, ciąże & pogaduchy o wszystkim i o niczym

Ale co nienormalnego jest np. w Jaśku? Tomek jest normalniejszy?
W tym momencie juz nie
Ale jeszcze chwile temu imie "Jan" kojarzylo sie wylacznie z pokoleniem naszych dziadkow albo głęboka wsią.
Podobnie jak Twoje i moje zreszta tez 😉
Hihi... zakładając, że Janem miałam być, gdybym urodziła się chłopcem.Ba! Na drugie chciano mi dać Jędrzej!
Ale fakt... jeszcze niedawno usłyszałam od kobiety starszej ode mnie o niespełna 15 lat, że coraz dziwniejsze imiona nam rodzice nadają o.0
Dla osób nieznających mnie z imienia wspomnę, że nie jest to te w stylu "Vanessa" itp. i w pokoleniu z roczników 20-30 nie było znowu takie dziwne 😉 Ot...zapomniane...
Ile ja bym dała za bycie Michaliną 😉 A tak zmagam się z moją prywatną telenowelą.

wawrek z miłą chęcią 🙂
abre - przyznasz sie jak masz na imie?
Zaciekawilas mnie  😉
E...chwila, poczekajcie...bo mnie naszło na nowy wątek 😉
a nas w piątek maja wypisać do domku ❗ ❗ ❗ ❗ 😅 😅
Już od wczoraj bez kroplówek,
Dostaje Bebilon Pepti + nutridion (czy cos takieo) zagęszczacz po którym naprawdę przestał ulewać 💃
Dzisiaj był nadaktywny, gadał, spiewał, machał łapkami i nóżkami, chyba sie juz dobrze czuje 😍
Jutro ma miec znowu sprawdzony poziom bilirubiny żeby zobaczyc jak spada bez kroplówek..
Jutro bedzie 6 tyg po porodzie.. a ja przez to że Pitoszek chory zapomniałam zarejestrowac sie do lekarza 😡
Cóż dopiero o Kazimierzu powiedzieć.. 😀

My trochę chorzy, zsotałam z młodym w domku i nawet do lekarza na dziś się dostałam!

Zairka bardzo dobre wieści  💃

Abre jesteś Andżeliką?  😁
Zairka - rewelacyjna wiadomość!  😀
Zairka- mówiłam, że bedzie dobrze

JARA- ja córce daję na imię Zofia z kilku powodów.
Najpierw usiadłam i z głowy spisałam imiona jakie mi się po prostu podobają. Potem zastosowałam selekcję wg punktów:

Po pierwsze chciałam, aby moje dziecko miało imię tradycyjne w pokoleniu moim i moich rodziców, a nie z żywca wyciągnięte z telenoweli brazylijskich lub przypisywane czasem innym gatunkom stworzeń (kiedys psy wabiły się Maks, teraz tak nazywa się dzieci). W mojej rodzinie prawie wszyscy mają tradycyjne imiona: Jan, Jerzy, Józef, Anna, Małgorzata, Andrzej, Paweł, Piotr itd. Jedna jedyna kuzynka nazwała swoją córę Nikola i kompletnie mi się nie podoba. Jakoś mi pasuje ten wybór do jej mamy- fanki telenoweli, mało ambitnych filmów, tipsów na kilometr, trwałej, tyłka wiecznie pokazywanego na widoku i skończonej edukacji na maturze (bez urazy- nie uważam, że każdy kto daje swojemu dziecku wyszukane imię to zaraz osoba prezentująca niski poziom IQ i kindersztuby).

Po drugie- sprawdziłam znaczenie wszystkich imion jakie typowałam dla mojego dziecka i to mi najbardziej podpasowało. Bo Zofia to imię żeńskie pochodzenia greckiego. Pochodzi od słowa sophia oznaczającego "mądrość".

Po trzecie- chciałam, aby- mimo swojej powszechności w pewnych pokoleniach- nie było to imię spotykane na kazdym kroku. Bo rozważałam tez Annę, jednak w samej rodzinie mam ich 5 w tym jedna ma tak samo na nazwisko jak będzie mieć moja córka. Tak więc co za dużo to niezdrowo 😉 A Zofię mam jedną- moją chrzestną i tylko jedną znajomą o tym imieniu.

Po czwarte- rozmyślałam przy każdym imieniu o tym jakimi osobami są moi znajomi noszący takie imiona. I te dwie Zofie co znam są osobami kochającymi rodzinę, z poczuciem humoru, ale też i wysokiej kulturze osobistej i bardzo dobrym guście.

Po piąte- imię musiało mi się dobrze kojarzyć. Bo co z tego, że np bardzo podoba mi się dla chłopca imię Marek jak wszystkie Marki jakie znam to szumowiny i nałogowcy 😉

Ot tak po krótce
A ja nic złego nie widze w nadawaniu " dziwnych"- dla niektórych imion( no chyba ,że ktoś przegnie i da na imie Izaura). To fantastyczne, że świat jest rózny, a przez to ciekawy. To dobrze,że w przedszkolu nie ma samych Basi, Ani czy Marysi.
Staramy się o drugie dziecko ( niestety niedawno straciłam wczesną ciąże), ale jestem dobrej myśli. Sama myśle o dziewczynce ( bo Tymek daje mi nieżle w kość ( dla mnie Tymon to normalne imie, choć niektórzy się dziwili)) i strasznie podoba mi się imie Malina- dla mnie też zupełnie normalne tyle,że rzadkie( to z tego powodu mam tak nie nazwać dziecka?)
Mi sie Tymon i Zenowy Tycjan bardzo podobaja!  👀

A u nas chyba bedzie Olaf juz sie za bardzo przyzwyczailam  😂
Przed bierzmowaniem kolega nie mógł sobie imienia dobrać. Rodzice nadali Mu Tomasz i jakoś tak automatycznie rzuciłam, żeby dał sobie Tymon na bierzmowaniu właśnie. Przeszło 😉
Hmm... muszę lecieć znowu do wątku imiennego...
Kochani wstawiam wam zdjecia z dzisiejszej imprezki pol urodzinowej Bianki 🙂 ma juz 6 miesiecy 🙂
Ale Bianka już duża, wierzyć się nie chce... Przecież przed chwilą rodziłaś! A pół tortu to chyba tatuś łyknął, co?
Karola ależ z niej Pannica niezła - gratuluje  💃

P.S. prześlij trochę tortu - uwielbiam black forrest  😁
Matkoooo!! Bobo saaaam!! wszystko saaaammm!! Zwariuję.
Jestem na zwolnieniu lekarskim. Próbowałam wyleczyć przeziebienie jakimiś tabletami i mi nie wyszło. zapalenie oskrzeli, antybiotyki i siedzenie w domu z Juniorem.
Mały wszystko chce robić, pomagać oczywiście SAAAAAMMM!! Znikają mi w czasie gotowania, sprzatania różne rzeczy. Wystarczy,że się odwrócę na momencik- ginie gdzieś gąbka, Mr Muscle, nożyczki, noże.... dzisiaj to myślałam,że coś ze mną jest nie tak, mam jakies zaburzenia czy coś- nawet nie słyszałam jak wleciał DUSZEK POMOCNIK i zwinął mi gąbkę do zmywania, którą na moment położyłam za szafce.
Do tego nie chce spać jak jest w domu.
U babci wszystko gra- młody zasypia ok. 12-13 i śpi dwie godzinki. Babcia w tym czasie może wszystko spokojnie zrobić.
Kurcze już nie pamiętam, czy Krzysiek też tak bardzo lubił pomagać?
karola - ogromniaste gratulacje 🙂

My wczoraj też mieliśmy takie pośrednie urodzinki - Adacho kończył 9 miesięcy  😅

Dopiero teraz uświadomiłam sobie, że Twoja córcia jest dokładnie 3 miesiące młodsza od mojego synka 🙂

I foto (znów dzieło mojego brata)

Jeśli chodzi o imiona ja bardzo chciałam mieć Franka, mężowi się zbytnio nie podobało, ale dał się przekonać. Jednak teść nas uświadomił, że jest ono strasznie długie a mamy też bardzo długie nazwisko i lepsze będzie krótsze imię. No i tak stanęło na Adamie.
Pod uwagę był też brany Wiktor, ale oprócz mnie i mojej mamy nikomu się nie podobał 🙁

Podobają mi się też takie imiona jak Grzegorz, Krzysztof - zawsze mam jednak problem jak się zwracać do osób z takim imieniem będących w moim wieku, no bo Grześ, Krzyś to tak dziecinnie, bez zdrobnienia to tak oficjalnie, Grzechu, Krzychu mi się nie podoba. Podoba mi się jeszcze Bartosz i Dawid, ale z kolei te imiona były od razu skreślone przez mojego męża.

Z imion damskich podoba mi się Zosia i tak będzie miała na imię moja córeczka - jak kiedyś ją będę miała 😀 Poza tym jeszcze Wiktoria, Weronika, Olga, Judyta, Urszula.

Bogdan - mam to samo z zasypianiem 🙂 W tygodniu jak Młody jest u teściowej to w ciągu dnia śpi 2x po 2h czasami dłużej i do tego zasypia po odłożeniu do łóżeczka, a w weekend jak jest z nami to oprócz tego, że jest histeria przy usypianiu to jeszcze śpi maks pół godz  🙇 Nie wiem o co chodzi  👀
Pol urodzin wiec pol tortu to tak bylo specjalnie 🙂
Witam po przerwie  😉
Zairka to super,byle do piątku
KarolaLiderowa wszystkiego najlepszego dla Bianki-niesamowicie szybko rośnie  😉
Bogdan dużo zdrówka-i cierpliwości.Moje dziewczyny też maiały etap pomagania- najgorzej jak chciały pomagać przy karmieniu koni-wszystko trwało 3x dłużej
Horciakowa prześliczne zdjęcie i wszystkiego naj...

Ja bardzo żałuje ,że nie udało nam się dotrzeć do Gruszczyna ale dziewczyny zaraz po tamtym weekendzie rozłożyło z temp. i kaszlem.Na szczęście obeszło się bez antybiotyków i do domku wróciliśmy prawie zdrowi.
Nie licząc pogody wyjazd mieliśmy bardzo udany,wypoczęliśmy bardzo-babcia zajęła się dziewczynami,koni nie musiałam karmić i po raz pierwszy od 5ciu lat przez tydzień spałam do 9tej rano  🤣

Jeśli chodzi o imiona to długo zastanawialiśmy sie nad imionami dla dziewczyn.I tak wybraliśmy Karolinę,podobało nam się,nie chciałam aby było jakieś bardzo dziwne i chciałam aby miało odpowiedniki w innych językach.Chociaż bardziej podobało mi się Nadia (i tak Kajka ma na drugie) ale A. ma siostrę która ma na imie Tatiana i pognać jak była mała to śmiali się z Niej w szkole ,że "Ruska" i miedzy innymi dlatego zrezygnowaliśmy.A Zuzia została Zuzią po wielkich namowach A. osobiście nie mam nic przeciwko temu imieniu i podoba mi się tylko teraz trochę dużo Zuź i nie wiedziałam jak to będzie jak obie będziemy miały tak samo na imię ale teraz widzę,że nie ma problemu-ja jestem Zuza a Mała zawsze Zuzia lub Zuzik-bo to taki mały łobuzik  😉
Widze jednak,że jest coraz więcej dzieci o oryginalnych imionach i tak dziewczyny mają kolegów -Duszana,Doriana i Oktawiana
Ooj tak Bogdan - sam! i koniec. Odkurzanie czy ścieranie mopem z nim to masakra, bo wszystko musi sam, więc nie ma opcji żeby mama mop wypłukała, wycisnęła i mu dała bo wtedy jest awantura. Tak więc albo powódź trwająca godzinę, albo ścieramy jak Kazio nieobecny 😀.
Z jedzeniem to samo - wczoraj obraził się bo mu łyżeczką pogmerałam w jogurcie 😀 . Sam będzie otwierał drzwi kluczem, sam schodził po schodach  😵- najlepiej bez trzymania. Garnki mi do gotowania wybiera, "sam" sprząta wiec mamy np skarpetki w koszu na śmiecie.. 

Karola to Bianka juz kawał panny nono 🙂
Gratulacje dla pół i trzyczwarteroczniaków 😉

Horciak- Adaś śliczny  😍. Do naszego już prawie dorosłego Krzysia  mówimy -Krzysiek, Kris (tego chyba nie lubi za bardzo), Krzychu-kiedy mamy do niego pretensje, Krzysztof- jak są ważne sprawy do omówienia. Krzysiulek, Krzychna, Krzysiaczek- w przypływie miłości wielkiej matczynej  😀

Zuza, Gwash  :kwiatek:
a kosz ze śmieciami to też u nas sprawdzamy jeśli czegoś nie możemy znaleźć, a było gdzieś blisko.
Ubrania swoje też szukam po cudzych szafkach. Dzisiaj Junior rozebrał sie z piżamki i włożył ją do szuflady Bogdana.

Najlepsze życzenia dla dzieciaków.
a u mnie na suwaczku dzisiaj trzy dwójeczki  😀
wawrek podwojne buziaki dla Jagody ktora juz jest bardzo dorosla dziewczynka i ja poprosze o wiecej fot. A foty maja byc tez rodzinne 🙂
u mnie wielka uroczystość będzie w sobotę mój maleńki Staś będzie miał chrzest a w niedziele kończy 5 tygodni (jak to szybko zleciało...) wyniki prawidłowe także mamy podwójne święto ze Stasiem:-)))
a my Jagódkę chrzcimy w niedzielę 😉
edit... przepraszam jak to edytować?
Edytujesz dokładnie tak samo, jak każdy inny post 😉 "Zmień" -> i dalej możesz usunąć zdjęcia, któr dodałaś w załącznikach (odznaczając je tylko, są pod tekstem jako załadowane) lub dodawać nowe 🙂
Witam drogie Ciocie i drogiego Wujka  🙂
Kurcze oszaleć idzie. U nas sezon chorobowy w pełni. Najpierw Grześ złapał anginę- siedzieliśmy w domu, wykurowaliśmy się, tydzień przerwy i złapało mi Filipa-też angina. O ile Grzesiowi zorganizować czas choroby, to nie problem tak z Filipem masakra jakaś. Od poniedziałku mało co wychodzę z namiotu rozłożonego na środku pokoju  🤣 Oj nie chcieliybyście mnie zobaczyć jak się przeciskam przez tunel, łączący ze sobą dwa namioty. 😁 😁
A  namiot wygląda tak: [img]http://photos03.allegroimg.pl/photos/oryginal/759/46/61/759466173[/img]  zdjęcie z allegro

[size=8pt]Wszystkie Ciocie i Wujka proszę o trzymanie kciuków, bo być może pod koniec roku wyprowadzimy się z tego przeklętego mieszkania na 10 piętrze do czegoś swojego za miastem i z ogródkiem.....ale na razie ciiiii żeby nie zapeszać[/size]

Budynio co u Was?

Gwash, Bogdanowa łącze się w bólu. Moje dziecko samo ubiera buty wychodząc spacer- zazwyczaj prawy but na lewą nogę, po czym nie da się tknąć i tak idzie na spacer. ba, po domu chadza w butach taty, bagatela nr. 46 i nie powiem bo mu to wychodzi jako tako.
Bogdan- mój synol tez tak ma. W domu torpeda,a jakby go któraś babcia przejęła to skarb nie dziecko. A ja wychodzę na zrzędę co narzeka na takie grzeczne dziecko.

Karola,Horciakowa najlepszego dla dzieciaczków :kwiatek: :kwiatek:

Wawrek ależ z Ciebie profesjonalny Tatko.  Córa przecudnej urody.

Olcia86,Zairka ależ macie przystojniaczków małych

Kamkaz,Smerfi jak się czujecie?

Kermit Twoja żabka jest cuuudowna- a jak śpiewa  😜

Zairka oto warunki w jakich nam przyszło leżeć w marcu tego roku
sala biegunkowa w jednym z krakowskich szpitali( dodam tylko, że na sali leżał mix chorobowy: zapalenie krtani(mój Fif),wirusowe zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli, dwa rotawirusy,i 3 tygodniowe dziecko z krzywą przegrodą nosową jeśli dobrze pamiętam.Dodam, ze wypisaliśmy się na własne żądanie jak tylko minęło zagrożenie życia)

jeden z boksów- krzesło- to wypasione za 5 zł- dosunięte do ściany, łóżeczko do plastikowego "okna"

i pokój po długości 4 boksy

Laguna kurujcie się

No to się rozpisałam

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się