Forum towarzyskie »

Dzieci, ciąże & pogaduchy o wszystkim i o niczym

Pozamaciczne ciaze zdarzają sie niezwykle rzadko! Ale ja miałam stracha, najpierw nie mogłam długo zajść, potem pierwsza stymulacja owulacji i od razu taka wiadomość :/ Brrrr masakra.

mundialowa ciąża jest fajna!
Czy jest fajna, to ja bym polemizowała 😉

edit. Pytałam jakiś czas temu w innym wątku, ale zapytam jeszcze tutaj. Wymyśliłam sobie do pokoju Hani jaśniutki, różowy dywan, ale nigdzie nie mogę takiego znaleźć. Wymiary jakie mnie interesują to co najmniej 200x300 cm. Może komuś rzuciło się coś takiego w oczy? Znalazłam dzisiaj jeden, ale 1500 zł, to trochę za dużo...
Oj tak! Ja też 😎
Kurczak, Diakonka, jakoś bardzo się nie stresuję, ale wolałabym coś wiedzieć 😉 Kiedyś w panice obleciałabym już wszystkich lekarzy w okolicy, teraz jakoś na lajcie czekam na okres. Ale jak do końca tygodnia nic się nie zmieni, to zacznę działać.
edit. Pytałam jakiś czas temu w innym wątku, ale zapytam jeszcze tutaj. Wymyśliłam sobie do pokoju Hani jaśniutki, różowy dywan, ale nigdzie nie mogę takiego znaleźć. Wymiary jakie mnie interesują to co najmniej 200x300 cm. Może komuś rzuciło się coś takiego w oczy? Znalazłam dzisiaj jeden, ale 1500 zł, to trochę za dużo...

Jak znajdziesz niebieski lub beżowy daj znać🙂
wczoraj oglądałam jakiś program o dziwnych przypadkach ciąż. Mi innymi było o ciąży gdzie jajeczko zapłodnione sobie powędrowało w okolice wątroby i jelit i połączyło się z macicą jakoś od zewnątrz. Przy czym USG wskazywało że płód jest wew macicy. Kobieta przeżywała katorgę, straszliwe bóle i nie mogli dojść do tego dlaczego. Masa badań i nic. Okazało się że dziecko się normalnie rozwija w tym dziwnym miejscu. I przeżyło. Wydobyli je o ile dobrze pamiętam w całkiem normalnym terminie.

Z innej bajki. Mniej się stresuje jak słyszę czy czytam o łatwych porodach. Dwie koleżanki wspominając wczoraj swoje porody jakoś mnie tak uspokoiły. Natomiast jak zdarzy mi się w tv obejrzeć czy przeczytać o traumatycznych przeżyciach to oczy i twarz mi sie takie robią  🤔 i chce mi się  😕

Albo kurcze ten Kossakowski i jego eksperyment z bólami porodowymi i opowieściami że chciało by się przez okno wyskoczyć aby to się już skończyło. Wiem że każdy poród jest inny. I to nie bajka generalnie ale kurcze zdecydowanie wolę słuchać "miodowych" historii.
Diakonka, hihi czyli nie tylko ja mam ten problem 😉
leosky, Kossakowskiego też oglądałam i wcale mi fajnie nie było, tym bardziej, że do najgorszego etapu i tak nie wytrzymał. Poza tym staram się nie oglądać ani programów o chorobach dzieci, ani o komplikacjach ciążowych. Zwariowałabym 😉

To mam jeszcze jedno pytania. Jakie kosmetyki na początek dla niemowlaka? Chodzi mi o konkretne firmy.
Diakonka- ja nie mam stresu, mówiąc szczerze ani jakieś ekscytacji też nie mam. Po prostu coś co się zacznie i przez co muszę przejść. Ze spaniem jest ciężko to fakt ale raczej z powodu wizyt w toalecie a nie stresu.
Mogę się pochwalić robakami?
Kurczak, bardzo Ci polecam bloga srokao, dziewczyna analizuje skład rożnych kosmetyków, ja juz mam short listę. Głownie marki własne, małe, czesto rossmanowe. Od dawna trzymam sie z dała od wielkich korporacji typu procter,  beiersdorf itp. , bo pracując w reklamie wiem jakie ściemy serwują ludziom😉 Do tego testują na zwierzetach.

Tak na szybko moge przekleic, bo niedawno siostrze pisałam.
Dobry skład i niedrogie:

Chusteczki nawilzane
Real, TiP Baby wet wipes - mega tanie!!
Real quality baby wet wipes fresh
Tibelly baby sensitive (Netto)
Toujours Baby Wipes Sensitive (Lidl)
Wickies comfort&big Sensitive (Kaufland)
Rossmann, Babydream, Komfortowe chusteczki pielęgnacyjne z olejkami

Oliwki
Baby dream Rossman
Real quality - taniocha

Pieluszki
Tesco love baby
Dada lub Babydream rossmanowe

Szampon
Babydream rossman
Hipp
Diakonka, zaraz poczytam bloga 🙂 Ja zastanawiam się jeszcze nad jakimiś eko kosmetykami, ale kompletnie nie mam o tym pojęcia, a że są dość drogie, to chciałabym wybrać jakieś dobre. Kosmetyków wielkich korporacji wolałabym unikać, bo to dla mnie w większości jak Pedigree dla psów 😉 Jedynie pieluszki te pierwsze chcę kupić Pampersy, później zobaczymy, ale pewnie przerzucimy się na coś tańszego.
majek, piekne zdjecie! 🙂

Diakonka, zaraz poczytam bloga 🙂 Ja zastanawiam się jeszcze nad jakimiś eko kosmetykami, ale kompletnie nie mam o tym pojęcia, a że są dość drogie, to chciałabym wybrać jakieś dobre. Kosmetyków wielkich korporacji wolałabym unikać, bo to dla mnie w większości jak Pedigree dla psów 😉 Jedynie pieluszki te pierwsze chcę kupić Pampersy, później zobaczymy, ale pewnie przerzucimy się na coś tańszego.

Jak poczytasz o składzie tych z wielkich korpo i przylozysz sobie to do ceny to na pewno będziesz chciała uniknąć😉
Z eko jest dobry Hipp, ale dosc drogi.
mundialowa mnie zaniepokoił okres spóźniający się o tydzień, a w moim przypadku to cała wieczność. Kupiłam dwa testy w aptece - dla pewności. Zrobiłam je ok 14.00 i wyszły mocne dwie kreseczki. Pospieszyłam się za bardzo, spanikowałam i umówiłam się od razu do lekarza, ale tak jak dziewczyny piszą było za wcześnie żeby mieć 100% pewność. Lekarz stwierdził powiększoną macicę i jakby pęcherzyk, ale nie był przekonany. Dopiero wizyta w 10 tygodniu potwierdziła ciążę.
Diakonka, no właśnie czytam składy na blogu, który poleciłaś i jestem załamana. A ludzie to kupują chcąc jak najlepiej dla swojego dziecka.
nada, większości testy wychodziły pozytywne bardzo szybko, więc i mój negatywny zapewne jest wiarygodny, ale dziękuję za odpowiedź :kwiatek:
Chociaż powiem Wam, że jakoś wcale mnie to nie cieszy... Coś mi się w główce poprzestawiało 😁
majek, ale fajne rudzielce! <3 Szkoda, ze moja ruda nie wyszła - geny jakieś tam rude są, więc mogła. oni chodzą do polskiej szkoły?

leosky, też oglądałam Kossakowskiego, nie powiem, trochę mi wróciło wspomnień... 😉 Dacie radę, ja dałam, to i Wy dacie. Faceci po prostu nie są do tego stworzeni i już!

I też dopisuję się do klubu nielubiących ciąży! Brr.
mundialowa, ja wiedziałam od razu że jestem w ciąży i intuicja mnie nie myliła  😉 Okres mi się spóźniał ponad tydzień, zrobiłam test - pozytywny, poszłam na wizytę do lekarza, który potwierdził ciążę, ale ja czułam, że jestem  od samego początku  😉

leosky, jeszcze troszeczkę  🙂 trzymaj się cieplutko  :kwiatek:

maleństwo, mi się libido "nie popsuło" przez ciążę  😁 a Mąż zachwycony oczywiście piersiami  😉 jak będzie na końcówce, nie wiem, a po porodzie to wolę się nie zastanawiać  😉 a Twoja Kalinka bardzo mi się podoba i podobna do Ciebie  🙂

Ja nie czytam i nie oglądam żadnych programów o porodach. Wolę zdać się na swoją intuicję i naturę, bo ona wie najlepiej. Nie słucham też opowieści koleżanek, bo to wszystko strasznie "ryje głowę". Wiem już, że chcę rodzić naturalnie i mam nadzieję, że cesarka nie bedzie potrzebna i Misio przyjdzie na świat spokojnie. Męża na porodówkę nie zabieram, ani on nie chce, ani ja. Szanuję jego decyzję i cieszę się, że tutaj jesteśmy zgodni. Zaczynam powoli przymierzać się do dzidziusiowych zakupów, ale tego wszystkiego jest tak dużo  🙄 Jutro mamy wizytę kontrolną u pani doktor. A tak to powolutku się kulam i staram się żyć aktywnie w miarę moich możliwości. W sobotę jedziemy na wystawę koni, moja Kuzynka wystawia swoje dwie klacze, a ja będę fotografem  😀
Kasia Konikowa, mi się popsuło na końcówce - jeszcze przed Tobą 😉 Choć oczywiście nie życzę. A za komplement dziękuję.
Kasia Konikowa mi w drugim trymestrze libido też urosło. Tylko wtedy mąż się chyba bał że nas uszkodzi i jakoś nie było tematu. Teraz po zajęciach w szkole rodzenia i po radach położnych odmieniło mu się 🙂 A moje libido niestety spadło.

co do kosmetyków. Ja mam linomag A + E i ten na odparzenia. Kupiłam też w sumie kosmetyki Oillan od pierwszej doby życia. Na początek oczywiście będę używać jednego albo drugiego. Im mniej mieszania tym lepiej.
Kupiłam też płynną parafinę do kąpieli.
A ja czytam i czytam i co raz bardziej skłaniam się ku kosmetykom Hipp. Linomag akurat kupiłam już wcześniej, teraz nie jestem pewna czy był to dobry wybór.
Ja do kąpieli polecam Mediderm - to takie dla atopowców, ale dla maluchów też wskazane. Zero perfum, skóra po tym świetna.
Muffinka,  to blondasy 😉
No może trochę ...

Właśnie odebrałam Tomka wcześniej ze szkoły, dostał w łeb rakietą tenisową na WFie. Ma śliwę na czole.
Zawsze wszystkie dzieciaki dostają od jednego chłopaka. Polaka zresztą. Syna szefa mojego męża na dodatek. Co ciekawe on tłucze tylko swoich rodaków. Został zresztą oddzielony od reszty polskiej grupy - ku mojemu niezadowoleniu, bo teraz mamy kumulację polskich dzieci w jednej klasie, bo w tej drugiej klasie jest tamten.
Majek ale fajne masz dzieciaki ! 🙂
Faktycznie jak się przyjrzeć trochę rude 😉
mundialowa mi pozytywny wyszedł dopiero w 4 tyg, także nie mów hop !  😁
Majek piękne dzieciaki i piękne mundurki 😉
Mówią, że ciąża bywa zaraźliwa, więc idę od Was! 🤬
Mówią, że ciąża bywa zaraźliwa, więc idę od Was! 🤬

przeczytałam DO Was i już miałam triumfalnie krzyknąć.  😂 ale w takim razie też powinnam sobie pójść chyba.  😁 ale dziewczyny, jesteście wciągające :kwiatek:
Kurczak, krem hipp (bio cośtam) jest w paczce w szpitalu, tak samo jak sudocrem, smoczek aventu i kilka innych mazideł. jest fajny.

tak naprawdę to na początek kupiłabym tylko żel do kąpieli (babydream duża butla z pompką) plus krem różowy babydream na odparzenia (przy zaczerwienieniu - babydream, jak coś gorzej - sudocream) i bephaten (super na sutki, a jest mazisty, tłusty mocno więc można zasmarowywać w pierwszych dniach pupsko, żeby podczas czyszczenia pupy ze smółki nie zwariować)

Próbowałam innych pieluch niż dada i porażka. raz kupiłam tescowe - koszmarek, babydream niestety też - odparzonka i zaczerwienienia po jednym stosowaniu! pampersy są fajne, ale brałabym dopiero jak dziecko się przemieszcza na nogach. Dady są "grubsze" i lekko nasiąknięte mocniej wiszą robiąc pampera do kolan, pampers jednak jest szczuplejszy i mniej puchnie.
Kurczak, krem hipp (bio cośtam) jest w paczce w szpitalu, tak samo jak sudocrem, smoczek aventu i kilka innych mazideł. jest fajny.

Jak ja rodziłam w paczkach była nivea 😉
U mnie nie było żadnego z powyższych, smoczków też nie 😉

majek, to ja pisałam o rudzielcach i podtrzymuję 😉 Mój wymarzony kolor włosów... 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się