Forum towarzyskie »

Dzieci, ciąże & pogaduchy o wszystkim i o niczym

Seksta, jesli lekarz zalezil no-spe, to nie dlatego, zeby Ciebie nie bolalo (tzn nie tylko dlatego), tylko, zeby skurcze zniwelowac/zmniejszyc, bo na poczatku ciazy moga okazac sie niebezpieczne. Nie mysl juz kategoriami 'mnie nie boli az tak', tylko przede wszystkim o tym, ze kazdy objaw ma wplyw na dziecko i moze byc potencjalnie niepokojacy. Wiec bierz ta nospe jesli czujesz sie 'jak na okres.
Ja z resztą też wyglądam jak ofiara przemocy domowej 🤔wirek: Nie wiem, chyba jakiegoś żelaza mi brakuje, ale mam na nogach dosłownie- naprawdę dosłownie 😲 - siniaka na siniaku 🤔wirek:

Mam to samo  😉 plus wypadające garściami włosy  🤔
Niby się nie obijam a siniaków mam mnóstwo... szczególnie na nogach (ostatnio też na biodrze 'wyhodowałam" takiego 5 cm a nie przypominam sobie abym się uderzyła  🤔wirek🙂
Kasiulka mówisz? 😎 🤣

Przy czym na zdjęciu to wygląda całkiem dobrze 😎
Nie no, ja się trochę obijam w pracy- głównie przy odkurzaniu czy ścieraniu kurzy. A tu walnę się o łóżko, a tu o szafkę, o stół, o odkurzacz... 😵 Taka sierota ze mnie 🤔 Ale nie uderzam się mocno więc nie sądziłam, że aż takie siniaki będą mi wychodzić 🤔wirek: Niemniej jutro kupię sobie żelazo 😉
CzarownicaSa, nie łykaj syntetyków, jeśli nie musisz. żelazo jest np w szpinaku, a podobno zaszalałaś żywieniowo, to akurat takie naturalne jest dla Ciebie stworzone 😉 (ja nie zjem szpinaku pod groźbą śmierci)

narazie PanKrok jest  ślepy, bo jeszcze oczu nie kupiłam, więc nie wiem czy wyjściowy, żeby pokazywać 😉
Isabelle dawaj, nie gadaj! 😀 A szpinaku też nie tknę 😁 No nie smakuje mi, po prostu nie 🤔wirek:
Czarownica- to pietruszkę zieloną wcinaj, też jest sporo żelaza. Jak Wam sie siniaki z byle czego robią to może do lekarza warto by się wybrać? Badania krwi wykonać?
Robiłam badania krwi i żelaza miałam 44 przy normie 60  🙄
Nie wpadłam na to, że od niedoboru żelaza robią się siniaki  😵  😡 (wyczytałam tylko, że włosy mogą wypadać...)

CzarownicaSa miałam podobne nogi przy remoncie  😉 gdzie tylko lekko się uderzę od razu siniak... a jak mocniej to krwiak taki co do tygodnia się rozchodzi  🙄
Ja za papką szpinakową też nie przepadam, ale surowy szpinak lubię. Jak rukola czy sałata.
badania robione prywatnie są bardzo drogie, np pierwsze badania (morfologia, WR, toxoplazmoza, przeciwciała, TSH, grupa krwi, HIV, HBS, HCV) to około 300 zł. usg genetyczne zależnie od rejonu 250-450 zł.

Badania na hiva mozna zrobic bezpatnie i anonimowo 😉 Również badania na żółtaczkę w takich ośrodkach to koszt 30zł. 😉

edit:
dodałam cytat
A co ma HIV do tego? 😲

U lekarza byłam, zalecił suplementy i dużo żelaza 😎 Tyle to ja sama wiedziałam. A anemię mam raczej na pewno, jak wszystkie kobiety w mojej rodzinie 🤔 Niemniej spróbuję jeszcze dostać się do jakiegoś innego, może znów badania krwi zrobię... chociaż i tak nigdy nic w nich nie wychodzi oprócz tej anemii, na którą zalecają... suplementy i dietę bogatą w żelazo 😎
Badania na hiva mozna zrobic bezpatnie i anonimowo 😉

Do kogo takie stwierdzenie?  😉
Bo co mają siniaki i niedobór żelaza do HIV?

CzarownicaSa u nas też anemia jakby "rodzinna", brałam przez miesiąc Tardyferon - jeszcze badań nie robiłam ale za każdym razem 2-3 miesiące spokoju i od nowa mam niedobór  :/
Mnie akurat wykańczają miesiączki  🙄 (nie wiem też, kto wymyślił stwierdzenie, że po ciąży... brzuch przy okresie nie boli  🤔)

kasiulkaa25, Widzę, że dodałaś sobie kruszynkowy suwaczek. Domyślam się, że chodzi o bliźniaczki. Czy to znaczy, że uznaliście je już za swoje/zaadoptowaliście...? Czy po prostu wiecie, że i tak ich nikt nie zaadoptuje i zostaną z wami...?
kasiulkaa25,  pisałam wcześniej o kosztach badań, gdy się ma skierowanie od prywatnego gina, i tam wpisałam hiv, więc chyba o to chodziło 😉
szafirowa a o tym nie pomyslalam- zacznę brać. Lekarz nie zalecił, ogólnie zapłaciłam za wizytę ponad 200zl a nie wiem prawie nic....wiec z wynikami badan ide juz do innego, niby duze miasto Poznan a nikogo sensownego znalezc nir moge, o tych na NFZ nie wspominajac, echh.
Hmmmm poproszę gina mojej mamy o przepisanie tych badań na NFZ, moze się uda 🙂
Seksta, wydaje mi się, ze gin nie wypisze skierowania, jeśli nie pojawisz się u niego. Skierowanie na NFZ musi miec podstawę.

A nie wiedziałam, ze z braku żelaza włosy wypadają. Chyba powtórzę badania, bo hemoglobinę miałam w normie, ale poziomu żelaza nie oznaczalam.
Idrilla - ja moge polecić dr Urszulę Tarnowską z Instytutu Matki i Dziecka. Jest bardzo dokładna i zna się na rzeczy. Niestety musisz wygooglać gdzie przyjmuje.

Jeśli to ta pani doktor, o której myślę, to powinna przyjmować w Centrum Medycznym Bemowo, chodziłam do niej w Waw.
ślepik, może na dniach cyknę na dziecku, bo chyba są podobnej długości, albo on dłuższy 😉

w myśl zasady "niech junior bada strukturkę" jest plusz, jeans, bawełna, satyna, polar, dzianina, meszaty poliester... każde kółko ma swoje własne wypełnienie. pierwsza zabawka wymaltretowana, zmordowana jestem przeokrutnie, ale jakie fajne uczucie zrobić takiego kaszalota  😂
Aaaaaaaa  Isabelle no świetna jest zabawka.
Isabelle - super!!!

macie bazarek, sa ogloszenia  🤬
opolanka ten gin to  przyjaciel moich rodziców wiec myślę, ze nie będzie problemu 🙂 na wizytę NFZ czekac nie mam czasu wiec to najszybsza opcja.
super krokodyl!
gratulacje wszystkim!

u nas lekki sajgon, idą górne czwórki
gwash, czarownica jak u was zęby? ile macie? Lew ma na dole już czwórki dawno, jakoś wczesnie mu te zębaki rosna
Isabelle urocza ta zabawka :-)

Sznurka duzo zebow ma Nelcik. Chyba wszystkie czworki a moj maz twierdzi ze po jednej stronie sa tez piatki. Tylko trojek zadnych jeszcze 😉 Tez mi sie wydaje ze szybko, Kazio mial czworki i piatki jakos blizej dwoch lat.

Moja Nela ostatnio pozera winogrona, takie ogrodowe, male i pestkowate. Zajada razem ze skora i pestkami, chodzi sobie z cala kiscia i laduje do buzi. Wczoraj wyjadla mi wszystkie oliwki z zupy. Zadziwia mnie to dziecko, zwlaszcza przy marudzacym starszaku, ktorego kluje w zeby  zupa ogorkowa, ziemniaki, wszystko zreszta :/
Sznurka - trzymajcie się, wydaje mi się, że 4 są najgorsze.
Isabelle jaka super zabawka!

Jamaika cudnie że Basia lepiej. Jeszcze chwilka i będziecie wszyscy razem w domu.

U nas chyba też zęby idą bo Adaś jest jak kundel ze wścieklizną. I jak krzyczy! Nie płacze (choć to też czasem) tylko wrzeszczy pół dnia, wgryzając się w jakąś zabawkę. A ślina leci jak u buldoga.

W sobotę mieliśmy ponad 20 gości, na urodzinach Filipa. Udało się wszystko mimo że siedzieliśmy gdzie popadnie 😉 Nawet musiałam kilka składanych krzeseł pożyczyć. Ale chyba nikomu to nie przeszkadzało.

Filipowy torcik

Sztuczne ognie nie zachwyciły Filipa...

Po chwili gotowy był aby je zgasić🙂

I jeszcze ja z pączusiem, który większość imprezy przespał na balkonie.
Muffinka spóźnione od nas sto lat dla przystojniaka Filipa 😀
Super tort mniam i jakie śliczne Muffiniątka!! No i mamusia niezła laska 🙂
Isabelle bomba ta zabawka!!  😜

Muffinka tort sama robiłaś?
Dzięki dziewczyny!

akzzi nie robiłam sama tortu, nie mam aż takich zdolności. Robiła znajoma koleżanki dużo taniej niż w cukierniach. Dobry był tylko ciut za słodki. Następnym razem zwrócę jej na to uwagę🙂
Fajnych masz chlopakow Muffinka :-) A oni mame maja fajna :-)
Dziękuję :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się