Forum towarzyskie »

Dzieci, ciąże & pogaduchy o wszystkim i o niczym

Ale Isabelle juz chyba nie karmi piersia? Ja dostalam jakos w 4 czy 5 miesiacu po porodzie i sie wielce zestresowalam, ze to oznacza koniec laktacji ( bo ginekolog powoedzial, ze okresu moge spodziewac sie w jakis czas po zakonczeniu karmienia, wiec genialnie wtdedukowalam, ze skoro dostalam okres, to mi sie mleko skonczy).
nie karmię piersią... co tłumaczy dopisek w poprzednim poście, bo prawie na zawał padłam jak sobie ubzdurałam, że mleko to chyba się zmienia po 3 miesiącu a ja mam 30 paczek mleka , na szczęście do 6 miesiąca zużyjemy 😉

chyba pora zapisać się do lekarza. nie nie nie nie....
Ja jeszcze nie mam, albo miałam jakiś pseudo-okres dwa tygodnie temu.
Kurde ale mnie Gabunio wymęczył dziś. 😁 Teraz ma fazę, żeby wszystko robić wisząc na mnie, wspinając się na mnie, tuląc się do mnie i jedząc/gryząc/ssając moje ramiona,kolana,skarpetki... Z jednej strony to słodkie i miłe, ale trudno wykonywać jakiekolwiek czynności z takim wisielcem.
On w ogóle ma wizję, żeby pić mleko z piersi raczkując, chodząc, stojąc i przewracając się. Bez puszczania piersi. I wkurza go, że cycuś nie jest mobilny i że nie idzie z nim. No co za chamstwo...  🙄
Ja miałam pierwszy okres w 10 miesiącu życia Em, a karmiłam 14.
Za to kumpela co rodziła 4 dni przede mną pierwszy okres miała równo ze mną a kilkanaście dni później dowiedziała się, że jest w ciąży 😀
co do okresu to dostałam 4 miesiące po porodzie
Ja też okres dostałam jakieś 4/5 miesięcy po porodzie, a w sumie karmię nadal  🙂

Dziewczyny jeszcze odnośnie karmienia - Monia została już tylko na wieczornej piersi, czasem dostanie przed południową drzemką. Tyle, że ona już nie je tyle co kiedyś. Chciałabym ją zupełnie odstawić, ale ona w ogóle nie chce pić mm. Ani z butli, ani z niekapka. W ciągu całego dnia wypije góra 60ml. Daję jej butlę z samego rana, kiedy jest głodna po nocy, dostaje w ciągu dnia, próbujemy wieczorem - żadnej  nie chce  🙁 Martwię się, że może dostawać za mało wapnia, zwłaszcza że ona nie tknie serów, jogurty od wielkiego dzwonu, więc nie mam jej czym tego uzupełniać. Zmieniłam mleko, bo myślałam że jej nie smakuje. W czerwcu miała okres, że na noc wypijała nawet 260ml, a teraz nijak nie mogę w nią wmusić  😵 Jakieś pomysły  👀

Edit:
Od poniedziałku w Lidlu i w sklepie internetowym Tchibo są dziecięce rzeczy jesienne - między innymi fajne spodnie przeciwdeszczowe/nieprzemakalne  🙂
Kami, niedawno pisalam tu o tym samym problemie, bo Milan oczywiscie tez mm nie tknie. Wiec zreferuje Ci, co sie dowiedzialam-po pierwsze mozna eksperymentowac z rodzajami mleka (dzieci lubia podobno Enfamil, ale drogi, Babydream z Rossmanna, Bebilon tuddziez Bebiko), mozna tez odciagac swoje mleko i jesli dziec bedzie juz umial je pic z butli mieszac je z mlekiem modyfikowanym, zaczynajac od proporcji 1:9.
Kami ogromne gratulacje!!! A pamiętam jeszcze, jak Twój chłop się żenić nie chciał, a co dopiero o dzieciach myśleć  😎
Kami- GRATULACJE!!!

my dziś po ważeniu kontrolnym- Jasinek ma całe 4.74kg, czyli rośnie rośnie rośnie  😉 tak jak popatrzyłam na inne dzieci w tym samym wieku, to wydają mi sie takie malutkie w porównaniu do mojego  🙂
Kenna właśnie Bebiko chyba najlepiej wchodzi. Co do mojego mleka, to niestety od samego początku moje piersi nie chciały współpracować z laktatorem. Do tego teraz już prawie wcale nie mam mleka, więc odciąganie raczej odpada  🙁

Szepcik a teraz się cieszy jak głupi, że tatusiem jest  😁 w sumie żałuję że nie namówiłam go wcześniej na dzieci - teraz byłyby już odchowane, a my moglibyśmy z powrotem na imprezy chodzić... A tak to kolejny rok piwa nie tknę i na narty nie pojadę  😵
Kami, gratulacje!!!!!
Kami, uuuu, twardziel z Ciebie, dwójka maleńkich dzieci 😉 Gratki!
ja nie wyrabiam ostatnio, dziecko mi si rozhisteryzowało, wszystko jest powodem do płaczu, że mama szafke zamyka, ze tata poszedł, że przyszedł, ze przewinąć, ze ubrać, że włożyć buty, zdjąć [...]
Można powiedzieć, że mam podobnie. 😀
Sytuacja wygląda pozornie tak, że można by powiedzieć "nie wiadomo o co mu chodzi". Ale ja doskonale rozumiem o co mu chodzi, rozumiem każde jego niewypowiedziane "słowo".
Gabryś chciałby być na łóżku, ale też jednocześnie na podłodze, leżeć i konsumować mleko z piersi, ale bawiąc się jednocześnie i wkładając różne rzeczy do buzi i spać, ale nie spać, chodząc, ale będąc do mnie przytulonym.
Wkurza go strasznie, że nie ma co najmniej dwóch otworów gębowych, bo chciałby mówić, jeść, żuć skarpetę i ssać smoczek jednocześnie. Zupełnie nie rozumie dlaczego nie może być w dwóch miejscach na raz. Dlaczego nie może widzieć i z przodu i z tyłu i być w łóżku, ale na balkonie.
A mi trudno pomóc mu w pogodzeniu się z takim stanem rzeczy i takim światem w jakim przyszło mu żyć. Też jestem buntowniczką i nie umiem się zgadzać na coś co mi się nie podoba.  😎
Julie te pampersy, ktore polecasz to te biale premium??
Julie znam doskonale ten stan, tylko  nas to trwało jakieś 3 miesiące 😉 Dla mnie to był naprawdę najgorszy okres życia Rajki... cieszę się, że Ty masz do tego inne nastawienie! 😀
Dzieki dziewczyny za slowa wsparcia. Nastawiam sie na poszukiwanie przyczyn za wszelka cene, musze sie przyznac, ze wczoraj z premedytacja zjadlam na obad kurczaka tikka masala (znaczy-pikantne, mocno przyprawione danie), zeby zobaczyc czy zareaguje, czy moze ja za mocno przyprawiam i tu jest haczyk. Dodajcie do tego wieczorne szczepienie. Co mam od rana? Uhahane, rozgadane dziecko, ktoremu tylko zabawa w glowie i ktore do tej pory ani razu nie zaplakalo. Zadowolony z zycia pelna geba. No to szukam dalej...

akzzi, te biale pampersy premiu care to zdecydowanie 'gorna polka', maja siateczke ktora odziela zasikana czesc od pupy, dzieki czemu jest sucho i milo. No i same w sobie sa cieniutkie i wydaje mi sie, ze najwygodniejsze.
Ja mam jeszcze jeden hit- zakladamy na dluzsze wyjscia, na noc, do lekarza itp- pieluchy z zielona herbata greenty- dla mnie bomba, bo nasiakaja jakos tak rownomiernie i nie ma takiego 'bombla' z przodu, pupa nawet po nocy nie jest nawet zarozowiona, suchutka, a zapach po rozpakowaniu pampka- zapazone liscie herbaty (ktore sa w srodku pieluchy 😉 ). No bomba dla mnie, uwielbiam je.
O te: http://greenty.pl/pl/
Szafirowa kurczę, ciężka sprawa :/ Ja tak siedzę, głowię się i nic mi do głowy nie przychodzi. No ale ja u własnego dziecka często nie umiem znaleźć przyczyny histerii... 🤔

Ha, właśnie dzwoniła do mnie znajoma- być może będę się opiekować roczną dziewczynką 3 razy w tygodniu 😀 Nie jest to może zajęcie marzeń w moim przypadku 😁 ale ciekawie się zapowiada 😉 Dziewczynka ponoć mega grzeczna, fajna i uchachana 😉
Fajnie by było jakby to wyszło... Konrad wczoraj rozniósł CV i był u rodziców po zaległą wypłatę. I przyniósł... 40zł 😵 Które i tak pójdzie na mleko dla dziecka. Żyć, nie umierać! 😁 Dobrze, że jestem na diecie 😁
I chyba już pisałam, że kocham podejście teścia do rodzicielstwa 😎 Konrad prosił go, żeby jeśli jest taka możliwość wypłacił mu całą kwotę, a nie kilka razy co kilka dni po 100-200zł. Co odpowiedział teść? Nie. Bo nie. Bo jego nie interesuje, że nam tak wygodniej i że mamy rachunki do zapłacenia. Nie jego dom, nie jego rodzina, to co go to obchodzi? 🤣 Oczywiście nie zapominajmy o tym, że poucinał Konradowi ile się da godzin, żeby zapłacić jak najmniej 🤣
Ale jest fajnie! 😀
Szafirowa fajne te pampki.

Czarownica to niezły teściu. Normalnie to jeszcze rodzice dają 100 wiecej dla wnusi. Dobrze, że macie siebie.

A moje dziecko jest wszędzie, wyciąga wszystko i jak coś mu nie wychodzi - dże pałkę.
akzzi, Tak, są najlepsze i w związku z tym najdroższe. Ale zielone "active baby" są też super. Wiele osób mówi, że prawie nie ma różnicy między dadami a pampersami. Jest ogromna! Dada nie są złe i ich niepodważalną zaletą jest cena, ale mega różnicę zauważyłam teraz, jak po kilku tygodniach używania ich nagle rozpakowałam zaległą paczkę Pampersów (zielonych). Ile by dziecko nie nasikało, to i tak ma suchą skórę. I boczki są bardziej elastyczne, dzięki czemu lepiej się dopasowują.
W związku z czym po raz kolejny potwierdza się starogreckie przysłowie "Dady na dzień, Pampersy na noc i na podróż." 😉
Moje dziecko z kolei teraz wymusza. Rykiem. Jak schodzenie ze schodów było nowością, to potrafił pół godziny włazić i złazić. Teraz schodzić już potrafi, więc mu się nie chce i stoi na szczycie schodów i się drze- na ręce!! Ewentualnie z wielkim szlochem i obrazą zejdzie za rączkę, ale to jest bez sensu i lepiej by było go znieść  😁 Na spacerze- na nóżkach nie, wózek nie, na rączki!!! Rety, co ja się naoglądam listków, patyczków i kamyczków, żeby go zainteresować i sprawić, że zapomni o tych rączkach  🙄 Albo 40 minut siedzimy nad brzegiem pustego, starego basenu i Titek kursuje od piaskownicy do basenu, bo wrzuca piasek i strasznie się z tego cieszy. 40 minut... A ja nie mogę się rozsiąść wygodnie, tylko co rusz muszę wyjmować mu z gęby pety (mniam!!), kapsle i żołędzie i łapać za spodnie, żeby nie wpadł do środka (bo próbuje zejść po brzegu na dno)  😎 Jakbym mu raz dała polecieć  😁 , to bym nie musiała nawet trzymać- bo mój Wojtuś ostatnio zaczął się bać, że skądś zleci- np. jak wstanie na tapczanie, to stoi i się drze, że nie może usiąść, bo się boi, trzeba go wtedy przytrzymać i usiądzie. Ale sam nie, bo się wyraźnie obawia. Oczywiście to wcale nie znaczy, że dalej nie uprawia wspinaczki wysokopółkowej, bo uprawia, ale jak raz z czegoś zleci, to potem albo jest bardzo ostrożny, albo rezygnuje z włażenia na tę akurat półkę.
Kami, sama nie wiem, czy zazdroszczę czy współczuję  😉 , ale na pewno gratuluję!!!
CzarownicaSa, z drugiej strony nie wiem, czy lepiej mieć takiego teścia, jak ja, który oczywiście wszystko dla synka i wnusia, ale potem "a nazwiemy go Zygfryd"  😎
sznurka, a ja jednak zazdroszczę, bo ja wracam po 8 godzinach i nie mogę położyć nóg na stole, tylko sprzątam, gotuję, wyprowadzam, szkolę, pielę, koszę itd.  😉 
Ale to chyba nie ta siateczka trzyma wilgoc z dala od ciala tylko wlasnie niebieski wklad zelowy.

Taa ja juz sobie wyobrazam moj powrot do pracy, co sie bedzie dzialo rano przy wyjsciu z dwojka, jeszcze w zimie. I ile bedzie do ogarniecia popoludniu. Zastanawiam sie nad pomoca domowa do sprzatania, bo przy naszym grafiku, aby posprzatac 180 m2 domu, musialabym chyba nie robic nic innego, nie wiem dzieci do komorki zamknac 😀

Kami woooow gratulacje 🙂 No i tym samym pewnie bedziesz mama z najmniejsza roznica miedzy dzieciakami w watku, a my cie bedziemy podziwiac.  👍
AleksandraAlicja tak, ten argument też bardzo często pada, ale tylko jak rozmawiają z Konradem(przy mnie nigdy nic takiego miejsca nie miało)- "gdyby nie my to byście nic dla dziecka nie mieli!"
I muszę przyznać im rację, że faktycznie byli bardzo pomocni. Ale chyba wolałabym już żreć mlecz, niż przy każdej kłótni mieć każdą pomoc wypominaną.
Szafirowa, Julie dzieki. Sa te pampki w promocji w Cauflandzie
za 36zl i sie zastanawialam czy je nabyc. Do tej pory
uzywalam Dad, ale jak dla mnie to pupcia bywa w nich
wilgotna.
Zapomnialam Kami grstulacje!!!! Moi bliscy znajomi maja różnice niecałych 2 lat i bywało cieżko, ale dali radę i…myślą o trzecim 😉

Czarownica paskudnie  🙁

Aleksandra weź nie mów, że ten mój wyjec zacznie się wspinać jeszcze.

Co do pampersy VS dady. Pierwsze lepsze. U nas jeszcze rozmiar gra rolę: 4 za małe 5 za duże. Jest rozmiar 4+ i on jest super na naszą chudość.
Jezu, ja będę tę moją koleżankę chyba po rękach całować! 💃 Już być może drugą, bardziej "stałą" pracę mi załatwiła 😀 😅 Oby wszystko wyszło! 😀
ja właśnie rozmyślam o drugim dziecko, wiadomo że jeszcze nie teraz bo dopiero się Jasiek urodził i to cesarką, ale tak sobie myślę, że chciałabym mieć drugie, ale nie chcę więcej być w ciąży. Tylko jak to pogodzić?  😉 😉 😉 😉
Bobek dziękuję za link i PW.

Jutro dentysta. Ściągam i mrożę swój pokarm, na szczęście mała jakoś przyjęła butelkę. Oby tylko chciała wrócić do cyca bo ściąganie mnie męczy mimo el. laktatora.
Wczoraj byłyśmy się zważyć i mała waży 4300 g więc przez 4 tyg przybrała na mojej piersi 1100 g, podobno dobrze? Sama nie wiem. W każdym razie zrobiłam dziś
remanent w ciuszkach za małe pochowałam i okazało się ile sztuk nie użyłam  😵

Kami gratulacje  😅

Między Małgosią a Alicją jest 4,5 roku różnicy i póki co jestem zadowolona bo przynajmniej nie muszę obrabiać tak w 100% starszego dziecka bo mimo wszystko jest samodzielna. Między mną a moim bratem jest 6 lat różnicy, a siostrę mam 7,5 roku młodszą. Jak byli dziećmi to mi nie przeszkadzali, byli sobie i głównie ze sobą się bawili. Ja miałam swój świat. Teraz jesteśmy dla siebie wszystkim i rękę sobie damy za drugie uciąć. Cieszę się, że są mimo, że siostra już w Szwajcarii, a brat za chwilę wyjedzie do Norwegii! I trochę mi smutno z tego powodu, mimo, że z siostrą codziennie potrafimy przez skype gadać na zasadzie zjadania razem śniadania, czy gotowania obiadu 🙂
Dlatego opcja "Małgosia jedynak" nie wchodziła w grę i powiedziałam, że muszę mieć dwójkę dzieci. Żałuję tylko, że tak późno zaszłam w pierszą ciążę, no ale cóż życie...
Kami - serdeczne gratulacje🙂 Kolejny Mały Krakus (Krakuska) 🏇
tak zachwalacie te pampersy, a my jesteśmy zadowoleni z Dady. pewnie, jak dzieć się zrobi mobilny to pomyślę o zmianie, bo póki co dadek wytrzymuje całą noc spokojnie (a zostawiłam eksperymentalnie, bo zawsze przewijam w nocy, tak lubię, zwłaszcza, że mała się nie budzi). pampy miałam tylko newborny i zarówno mnie jak i babci lepiej dla naszego newborna pasowały Dady 😉

a tak jako ciekawostkę wstawiam.

kamizelka - 80 cm pepco
ogrodniczki  3-6 GAP
body w serduszka 3-6 Pepco.

porąbana ta rozmiarówka...

Szafirku strasznie się przykro o Waszym wrzasku czyta 🙁 taki sliczny Jas i taka śliczna Mama a tu taki klops 🙁 jesteś bardzo dzielna!
Sznurka pokaż więcej Lwa 🙂
Julie marudny Budyń? niemożliwe! 🙂
[quote author=_kate link=topic=74.msg1861878#msg1861878 date=1377771286]
ja właśnie rozmyślam o drugim dziecko, wiadomo że jeszcze nie teraz bo dopiero się Jasiek urodził i to cesarką, ale tak sobie myślę, że chciałabym mieć drugie, ale nie chcę więcej być w ciąży. Tylko jak to pogodzić?  😉 😉 😉 😉
[/quote]
Ja też bym chciała drugie dziecko, w ciąży mogę być, ale rodzić nie chcę,  never ever again. 😁

Szafirowa, Julie dzieki. Sa te pampki w promocji w Cauflandzie
za 36zl i sie zastanawialam czy je nabyc.
Ale za ile sztuk?

Isabelle, Śliczna Nika, ale co jest ciekawostką?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się