Pokemon kciukasy trzymamy oboje! :kwiatek: :kwiatek: bedzie dobrze
Julie tobie tez zdrowia, ale na szczescie Gabus zdrowy 🙂
Nam plesniawka wrocila, g*wno takie 😤 bylam teraz u pediatry i dostalam inne leki, niz na dyzurze. Na szczescie tym razem od razu wiedzialam o co chodzi. Pediatra odebral mi rowniez wyrzuty sumienia, bo tyle faktorow powoduje plesniawke, ze nawet gdybym wszystko codziennie dezynfekowala, to by mi to nie pomoglo. Mimo wszystko wygotowalam i zdezynfekowalam wszystko na nowo. Juz myje rece za kazdym razem przed i po przewijaniu, smoczki i butelki wygotowuje nagminnie. Popralam wszystkie koce, posciel itd. Wiekszosc zabawek schowalam i zostawilam mu tylko 3 na ten czas, gdy bierze leki. Mam nadzieje, ze tym razem zwalcze to swinstwo.
Muffinka ja bym kupiła podkłady higieniczne albo w aptece, albo w Biedrze i położyła na koc takie 90x60. A ja robię z pieluszki tetrowej takie pseudo-majty jak zostawiam Słodzia z gołą dupką na trochę. 😀
wasze naleśniki płaczą jak zrobią sika? cholerka, mała może cały dzień z mokrą pieluchą czy kupą siedzieć czy spać, kompletnie nie zachowuje się jakby jej cokolwiek przeszkadzało. pieluchę zmieniam na czuja, jak nadchodzi pora, że już powinno coś tam być, bo jakbym liczyła, że sama da znać, to chyba by prędzej jej wrosła...
RaDag, najlepiej sie sprawdzaja wymianki pokatne, nie? 😉
Zdrowka dla Agniesi i Michasia!
Dziewczyny- podalam w koncu ten czopek, poszla kupa gigant, bardzo gesta i sluzowa,ciemna o mega kwasnym zapachu- to moze swiadczyc o czyms konkretnym? czy raczej 'tak bywa'?
isabelle - nie, nie placze jak ma pelna pieluche- w tej chwii pieluchy sa takie, ze dziecko nie ma mokro wlasciwie. w nocy nie przewijam, rano pampkiem mozn zabijac, a tylek suchy i rozowiutki 😉
Pewnie że można kupić podkłady ale trzeba o tym pamiętać będąc w sklepie czy aptece 😎
A ja się zaraz zastrzelę bo czaiłam się na wózek który chciałam i były jak nie mogłam kupić a teraz jak muszę, chcę, mam kasę to go nigdzie nie ma!!! I chyba będę za moment gryzła ze złości! 😀iabeł:
coś na temat szukania wózków wiem :P jakiego szukasz 🙂 my w końcu nowy kupiliśmy bo jak ludzie używane po 200-300zł mniej chcą niż nowy to się nie opłaca "🙂
Muff a jakiego wózka szukasz?? cos wspominalaś o Maclarenie kiedys A może Adasiowi po prostu w pieluszce jest za goraco i mu się klejnoty rodzinne gotują Pokemon kciuki mocno zaciśniętę trzymajcie się tam w szpitalu dzielnie
Dzieki za info o wit B
A ja za namową koleżanki zrobiłam jakis czas temu zakupy w Tesco Ezakupy i teraz nie wyobrażam sobie robić wiekszych zapasow inaczej. Nie tracę przede wszystkim czasu na dojazd do sklepu. Nie musze niczego dźwigać ( ostatnio zamówilam 24 butelki wody ) I robię zakupy z głową ( a jak jadę do sklepu zawsze kupię coś co tak naprawdę jest zbędne ) Polecam mausiom które są zabiegane i nie lubią chodzić po sklepach 😀
Ja szukam maclarena techno xt ale koniecznie kolor champagne 😉 A tego koloru nigdzie nie ma...
Pochwaliłam moje młodsze dziecko...chyba za szybko. Dobrze że zasnął w końcu (po kilku godz walki) bo chyba bym wpadła w alkoholizm 😉 Za to Filip buduje takie cuda z klocków że aż w szoku jestem. Dumna mamusia 😉
szafirowa, no właśnie sądziłam, że zawsze jak ma mokro to dzieć płacze 😉 jak to życie weryfikuje! już chciałam dzwonić po lekarzach, że dziecko nie ma czucia w pupie 😉
a jakie normalnie są kupy? bo nasze takie jasnobrązowe i zdecydowanie ciekłe i się zastanawiam czy to podpada pod rozwolnienie czy całkiem klasycznego kupala. póki co regularnie, co drugi dzień, w trakcie/świeżo po popołudniowym karmieniu.
takie mam głupie pytanie. mała w trakcie postanowiła się zatowarować. przewijanie zajęło ponad pół godziny, bo kupa sie coś skonczyc nie chciała. ulało się chlustająco. po przewinięciu dokończyła butlę, ulało się chlupiąco raz. ale widzę, że jeszcze by zeżarła... skrócić czas do kolejnego karmienia (ostatnie było godzinę temu planowane), dać teraz?
Muffinka, poka cuda! swoją drogą coraz częściej temat drugiego dziecka wypływa u nas, najchętniej to tak za dwa lata maksimum. kompletnie nie wyobrażam sobie opieki nad 2 latkiem i do tego niemowlakiem. teraz z powodu rany nie robię jeszcze zbyt wiele w domu, ale właściwie często jest tak, że mała mi nie schodzi z rąk od jednego karmienia do kolejnego i zastanawiam się jakim cudem Ty dajesz radę! mamy "wielodzieciowe" są niesamowite!
edit słuchajcie, a na kompa są jakieś programy, żeby wbić godzinę karmienia, ilość, kupę itp? bo na tableta znalazłam, ale wolałabym na komputer. chcę przetestować, czy to przydatne.
Nie mam jak zrobić fotek bo budowle tak samo szybko jak powstają to są rozkładane na części🙂 Ale tabaluga z klocków króluje.
A co do radzenia sobie...dziś sobie nie radzę. Mam chęć uciec od moich chłopców, a właściwie od tego młodszego 😉 Ale co robić, zaciskam zęby i robię swoje. Obiad czasem jest, czasem dzwonię do męża i kupuje coś po drodze do domu. Bałagan w domu mam większy niż kiedykolwiek. Przestałam prasować ciuchy. Nie pamiętam kiedy ostatnio leżałam w wannie (nawet wlazłam ostatnio z książką ale wyszłam szybciej niż zdążyłam się zanurzyć w piance). Przez okna niewiele widać a spięcia z mężem są częściej niż przez ostatnie 4 lata od ślubu 💃 A co tam - będzie lepiej, jeszcze troszkę i chłopcy podrosną 😉
Ale oczywiście są cudne chwile i cudne dni i za nic w świecie nie oddałabym tych moich szkrabów!
Isabelle, najlepszy rytm to przewijanie po prostu przy okazji kazdego karmienia (skoro mala ma tenencje do ulewania to przed, nie po), czyli przewijasz, karmisz i z glowy do nastepnej rundki 😉 Tylko kupe przewijasz na bierzaco- skoro to jedna na dwa dni to luzik, moj dzidc do niedawna robil po kazdym posilku 😉 . Chociaz- nie wiem czy dobrze zrozumialam- przerwalas karmienie jak zrobila kupe? a po kiego grzyba? Konczysz karmic, odbekujesz, dajesz chwilke i na spokojnie przewijasz. Kupa nie jest zraca i nie wypali pupy jak chwile w pieluszce posiedzi 😉 a karmienia sie nie przerywa generalnie.
szafirowa, dadów. miałam próbki pampersów i były koszmarne. dady sa super. nic nie przecieka, jestem bardzo zadowolona.
przerwałam karmienie, bo wiedziałam ze jej sie uleje duzo od krecenia przy przewijaniu, a jak dokonczyłam drugie pół po kupie to wiecej zostało w brzuszku z drugiej tury. przerwałam, odbekałam, wojowałysmy z kupa pół godziny, bo sie skonczyc nie chciała, a mała w tym czasie radosna, bo juz zaspokoiła pierwszy głód😉 te nasze kupy to spore sa, ostatnia poczekała na koniec karmienia i wyszła góra pieluchy 😉
mam nadzieje, ze teraz mała przytyje. dostaje ciagle sete. dawac czesciej niz co 3 h. czy moze troche wiecej?
Isabelle, generalnie nie wiem ile trzeba by nie przewijac, zeby pielucha przeciekla 😉 przy takim maluchu to chyba niemozliwe. ja dady 1 uwielbialam na rowni z pampersami premium care. niestety 2 IMO juz sa duzo gorsze- nie maja tej siateczki-'plastra miodu', ktora powoduje, ze pupa jest zawsze sucha. Pampers premium care maja ja we wszystkich rozmiarach. roznica jest spora jednak w 2, w 1 prawie zadna. innych pampersow nie mialam w reku. Dad uzywamy w ciagu dnia, ale przewijam duzo czesciej niz gdyby mial na sobie pampersa pc, na noc tylko pampek. Choc pupe ma moje dziecko pancerna, jedyny problem pojawil sie po uzyciu chusteczek, ktore widocznie uczulaly (jakies kauflandowe i zwykle pampersowe- zielone).
Co do karmienia- powtarza sie czesto zdanie, by mm nie karmic czesciej niz co 3h (jest ciezkostrawne), czyli wychodzi ze lepiej ciut wiecej niz czesciej. moze sie okazac, ze w taki upal przyda sie przepajanie woda, bo nie zawsze chce sie jesc- czasem pic po prostu. Tylko niewielka iloscia, zeby nie zaburzac laknienia. Moje dziecko potrafi nagle zarzadac cycka w niecala godzine po karmieniu- bo wyszlismy na dwor, goraco, pic sie chce. Daje i zadowolone zasypia. Sama nie wyobrazam sobie 3-4h nie pic w taka pogode. Ale to przepajanie czy karmienie czesciej to skonsultuj z dziewczynami doswiadczonymi w podawaniu mm. Na pewno natomiast mozesz podac cycka jesli wydaje Ci sie, ze mala jest spragniona po prostu.
Isabelle trzymaj się odstępów 3 godz. MM jest bardziej cięzkostrawne oraz dlużej trawione przez malutki brzuszek dziecka. W taki upał powinno sie przepajać dziecko karmione sztucznie. Wystarczy łyk / dwa łyki wody pomiędzy karmieniami.
szafirowa, dadów. miałam próbki pampersów i były koszmarne. No nie gadaj. Najlepsze są. 😀 Dada prawie to samo, ale jak dla mnie ciut gorsze, a wcale nie tańsze, więc ja wolę Pampersy. A jakie miałaś? Bo są różne rodzaje. Premium Care w białym opakowaniu, zwykłe w zielonym... nie wiem jak 1, ale potem one się nazywają Active Baby, i jeszcze są jakieś Sleep&Play w pomarańczowym. Kto używa/ł? Jak się mają do Premium Care i Active Baby? Ja ostatnio ze względów finansowych kupiłam na próbę Rossmannowskie pieluszki, ale te zwykłe, nie Fun&Fit (których wkład po zalaniu robi się twardy jak kamień) i muszę powiedzieć, że nie odbiegają bardzo od Pampersów, więc się chyba z musu przerzucam. Mam jeszcze jeden zasiłek 100%, a od następnego już 60%. 🤔
Julie, wcale nie tansze? no niestety sporo tansze (przykladowo 2 to 78szt za 28zl, pampki juz ok 50zl za 72szt). Te rossmanowskie tansze jeszcze? Lepsiejsze niz Dady 2?
Julie, jako, że dostanę około 60 zł macierzyńskiego i nie dostałam jeszcze złotówki z zusu za zwolnienie ciążowe to nie wiem czy wydoimy na pampery :P
premium care newborn dostaliśmy, takie pakowane pojedynczo, próbki. i szczerze mówiąc dady dużo fajniejsze niż te pampersy. zapach mi nie odpowiada, przeciekły, mam jeszcze kilka sztuk, ale leżą awaryjnie "jakby co", bo nie spieszy mi się do ich zużycia...
pewnie przy 2 będziemy szukać alternatyw, ale póki co jedziemy na newbornach i dady stanowczo nam odpowiadają.
aszhar, właśnie nie wiem jak to jest z tym przepajaniem. każdy lekarz mówi inaczej. doktor neo powiedziała, że jak dostaje setę co 3 h to nie przepajać, chyba, że zaparcie to kilka łyków, ale tak normalnie to nie.
szafirowa, coś czuję, że jak przejdziemy na 2 to będzie kłopot 😉
swoją drogą mam herbatkę hippa rumiankową chyba, dawać małej czasem?
kocham wypisy z wsiowych szpitali. "zastosowane leczenie: Re-sutura", zero opisu antybiotyków, słowa o znieczuleniu ogólnym, czy o wyniku posiewu. dwie linijki chaotycznej epikryzy...
Julie ja używalam pomarańczowych pampków. Są supercienkie i tyle 😀 Brak elastycznych boczków dyskwalifikuje je na starcie.
Isabelle dla mnie w upal 25 stopni wzwyż 3 godz bez picia to za dużo.
Ale sama możesz zaobserwować jak dziecko zachowuje się w upał i czy potrzeba dopajania. jeżeli mocno się poci i ma lekko spierzchnięte usta to znak że potrzebuje płynów. I wierz mi danie dziecku 2 łyków wody pomiędzy posiłkami na bank mu nie zaszkodzi. A o odwodnienie malucha bardzo szybko.
Dziewczyny mam kilka pytanek, może pomożecie 🙂 Waszym naleśniczką też się tak strasznie ulewa/ulewało? Czy to normalne że kupka jest taka jak woda? I ile dni po porodzie ściągałyście szwy? Mi kazali tydzień, ale już dwa odpadły i boje się że coś nie tak może być 🙁
klapcio89, ulewa. czasem chlust swiezym, czasem saczenie"serkiem". wg 3 połoznych i 2 lekarzy mam sie nie martwic. i tak sie martwie. kupa wodnista, zółto-jasnobrazowa szwy rozpuszczalne(ale moje sie nie licza)
szafirowa, No widzisz, po raz tysięczny się potwierdza, żebym lepiej ja się za liczenie czegokolwiek nie brała. 😁 Kupowałam Pampersy3 96 sztuk po około 56 zł. Czyli wychodzi około 58 gr/szt. 4 są droższe, dlatego zaczęłam się rozglądać za tańszymi. Babydream 3 i 4 (zwykłe, nie fun&fit) 40 sztuk kosztują 21,99, czyli 55 gr/szt.
Ile kosztują Dada 3 i 4? Bo ja już muszę się powoli na 4 przerzucać.
klapcio89, Gabunio do dziś ulewa. Co raz mniej, ale ciutek zawsze mu się uleje. A szwy rozpuszczalne miałam.
klapcio89, mowisz o szwach po nacieciu? czy po cc? bo z tego wszystkiego zapomnialam jak rodzilas... ja po cc sciagalam szew po tygodniu.
Isabelle, moje dziecko potrzebuje pic czesciej, chyba, ze przespi te 3h to wtedy pije jak sie obudzi, a reszte dnia czesciej.
Jas od jutra nie zobaczy taty przez 2 tygodnie. Wyjezdza pogwiazdozyc, a ja z tej okazji w przyszlym tyg smigne do rodzicow na dzialke- nie ma mowy zebym tyle czasu sama siedziala, bo zwariuje na bank...
Julie ale nie premiumy w tej cenie? bo jakos podejrzanie tanio 😉
Potwierdzam, że wit B przyjmowana doustnie pomaga- najlepiej od wiosny. Ale ja nie dzierżę zapachu takiego człowieka 🤔 I nie wyobrażam sobie smarować zewnętrze dziecko 🤔 Chyba później faktycznie musiałabym cały czas na tarasie trzymać... Bleh.. Ja dziś testowałam Ziaji antyBzzz. Nie podchodziły wcale do mnie mimo sporego upocenia (rower z rikszą), ale to tylko godzina- nie wiem jakby na dłuższy czas działało.
Ja miałam baaaardzo wiele pamkpków różnych firm i z różnych półek cenowych. Pampersy ok- ale cena zabija. Dady jak dla mnie całkiem porównywalne- nigdy nie narzekałam. Em jest na Huggies'ach- bo dostałam zapas jakichś 40 paczek na całe pieluchowanie- ale przyznam, że jak obetrą Em (a niestety to częste w tej firmie), to kupuję paczkę Dad, żeby dupka i nogi odpoczęły. Pampers pomarańczowy Sleep&Play najgorsze jakie miałam, zaraz obok Tescowych.
RaDag, najlepiej sie sprawdzaja wymianki pokatne, nie? 😉
taka ciekawostka- jak ktos ma znajomego pracujacego w P&G to najpewniej ma on dostep do produktow w cenach pracowniczych (ilosc limitowana) - i tak np moze kupic paczke pampersow premium care za 35zl (limit miesieczny 4szt), 4-ro pak chusteczek pampers fresh za 7zl itp. Mi sie raz udalo zrobic takie zakupy
A nasze pieluszkowe obserwacje ( rozmiar 4) wyglądają następująco: 1. Pampersy active baby( zielone)-nr 1! jak widzę promocje tj 39,99 za 54 lub 62(tak, tak, są różne paczki, niby "paczka", a jednak mniej) to biorę na zapas. Na początku królowały u nas, obok "białych" tj premium care i dadów, teraz na spacer/wyjscia/ na noc. 2. Pampers premium care -tez ideał! tylko mam wrażenie , że jakby cieńsze, ale nie mam uwag.Wydaje mi sie, ze też jakby "większe" niż zielone przy tym samym rozmiarze. W ogóle mam wrażenie, że ze wszystkich pieluch 4, które testowaliśmy, zielone pampersy są najmniejsze😉
3.Pampers sleep& play-pomarańczowe- ważne! są z rumiankiem czy czymś tam, w każdym razie zapachowe, często uczulają! Dla nas ok( Olek w sumie nigdy nie miał odparzeń, zaczerwienienia od pieluszki), ale bez rewelacji.. na promocjach mozna dostac za ok27 zl, ogólnie coś kolo 32?! nie pamietam.. 4. Rossmannowskie zwykłe( nie fun&fit)-dla nas super, mięciutkie( jakoś tak stworzone na lato mi sie wydaje :hihi🙂 , chłonne( przy czym nie stają się twarde po nasiuraniu), nie przeciekły nam jeszcze..dzis zakupiłam nową paczke. Cena za 40 szt to 21,99zl 5. Rossmannowkie fun&fit- nie ma tragedii, ale już twardnieją po zasiuraniu( nie podoba mi sie to i kojarzy z huggiesami), maja elastyczny ściagacz na tyłku( jak huggiesy) , nie sa juz takie milutkie( te rossmanowkie wyżej nie maja) cos kolo 28 zl za 54 szt chyba
6. Biedronkowe Dady- 54 sz za 29 zl? nie chce sklamac..nie przeciakaja, są ok, porównywalne do rossmannowkich-jak wspomniałam na te upały bardziej nam podchodza rosmany
7. Huggiesy-nam nie przypadły do gustu, twarde po nasiuraniu, pęcznieją strasznie, robią sie mega wielkie i wydaje mi sie, że nie jest to wygodne. Nie przeciekaja, ale ten wkład..widzialma na promocjach za ok36-40 zl, za tą cenę wolę inne😉
Podkreślam, są to NASZE obserwacje, jednym podchodzą huggiesy, inni z kolei są zachwyceni najtańszymi pieluszkami Bambino..nie zgadniesz :kwiatek:
My jedziemy na papmersach zielonych/białych okazyjnie, nocnie😉 a w dzien na rossmanach, teraz też dady, bo kończymy paczkę, którą kupiłam na próbe...