Forum towarzyskie »

Dzieci, ciąże & pogaduchy o wszystkim i o niczym

Laguna- fajnie, że jesteś :kwiatek:

Karola - mam jota w jotę to samo co Ty. Doła łapię patrząc na swój biust, a dokładnie na brodawki, okrooopnie mi się nie podobają 🙄 Wczoraj wieczorem jeszcze teściowa podniosła mi ciśnienie mówiąc do mojej szwagierki: "Asia to będzie gruuuba, początek 5 miesiąca, a ma już taki brzuch. Milena (druga szwagierka) jak wychodziła za mąż w 4 miesiącu to była najszczuplejsza ze wszystkich dziewczyn na weselu".

Tak, tylko, że potem przytyła 26 kg i skóra na brzuchu wisi jej do tej pory. Od wczoraj właśnie tego boję się najbardziej, że też będę miała monstrualny brzuch i co potem z tą skórą? 🙁 Dała mi teściowa do myślenia przed świętami.. Dziewczyny, pocieszcie biedne "pierworódki" 😉!
eurydyka, nie sluchaj takich madrych opowiesci 😉

to jest moj brzuch na miesiac przed porodem- dodam, ze jeszcze zwiekszyl swoj obwod.. myslalam, ze bede jednym wielkim rozstepem z wiszaca skora.

tutaj jestem 2 miesiace po porodzie, troche jeszcze skorki widac, ale powaznie- znika w mgnieniu oka.

mam nadzieje ze to pociesza i dodaje optymizmu 😉
Eurydyka, nie wygupiaj się. Ja jestem szczuplejsza niż przed ciażą. Machnij ręką i zapomnij o takich bzdurkach. Nie zwracaj uwagi na żadne gadanie. I samo Ci potem wszystko wróci do normy. 🙂
Juz mi lepiej dzieki dziewczyny KOCHAM WAS 😍 :kwiatek: a licznika nie potrafie zrobic na Macu,moze potem wezme Patryka kompa to mi sie uda.Jeszcze raz dzieki juz mi lepiej  😀
To ja wkleję swoje wielkie brzucho:

Zdjęcia z wczoraj, 32tc.

I mam parę pytań. Tak wczoraj czytaliśmy z TZ w 'Języku niemowląt' o pielęgnacji noworodka. I mamy kilka wątpliwości. Czy dziecko myje się po każdej zmianie pieluszki wodą czy wystarczą mokre chusteczki? Jak myć oczka, w kierunku nosa czy do zewnątrz? I czym? Przegotowaną wodą, solą fizjologiczną, rumiankiem? Gazikami czy watką?
Nie ma reguły z tym tyciem i chudnięciem. Jak ktoś jest leniwy i jeszcze ma bujny apetyt to będzie grubasem a jak ktoś jest ruchliwy to nie ma na to szans nawet będąc łakomczuchem. A po porodzie NIE MA CZEGOS TAKIEGO JAK LENISTWO !!!  🤔wirek:
Więc o ile nikt Cie nie będzie wyręczał z obowiązków wszystkich to tyjąc i tyjąc i tak to później zrzucisz  😉
Pamiętam moje błagalne pytania po porodzie o wagę  🤔
Musiałam się wziąć do roboty bo ja jednak za dużo wrzuciłam, ale się zaczełam ruszać i poszło - spacerki, codziennie znoszenie wózka gondolki i dziecka z drugiego pietra i potem na górę zrobiły swoje  😜

My z skrzatem byłyśmy wczoraj na zakupach zrobić pierwsze łowy...skrzacik już wybiera co chce  😂

A najlepiej jak się językiem sprawdza ile coś kosztuje:
ja nie przecieralam po kazdej zmianie pieluszki- chyba ze byla kupka to wtedy oczywiscie ze tak. a jak zwykle siku, to nie. tycjan jest kapany codziennie.
oczka w kierunku noska, mozna wacikiem kosmetycznym z przegotowana woda. cos mi sie kolacze, ze nam pediatra mowila o jakiejs wodzie morskiej do przemywania. rumiankiem nigdy nie robilam.
gazikow nie lubie- sa dla mnie za 'twarde' i szorstkie, waty tez nie lubie, bo sie robia grudki i 'kłaczy'.

biala- zgrabniutki masz brzuszek 🙂 ja mialam jedna wielka pilke..........

kermit- i co kupilyscie? rozowe wdzianko? 😍
Nie nie, ja byłam się rozejrzeć w rzeczach może komuś pomogę coś dla małej żeby nie było loterii. Do różowego wdzianka sama pobiegła he he.

Dziewczyny pisałyście wcześniej wiele o butach. Wczoraj w Deichmannie widzialam buty firmy Elefanten - zrobiły na mnie dobre wrażenie, macie jakieś opinie ? 120 pln na buty dla dzieci w sklepie deichman nie wydaje sie być mało. WIęc może jednak jakoś nie najgorsza ?

Biała śliczny brzuszek  😉
Czy dziecko myje się po każdej zmianie pieluszki wodą czy wystarczą mokre chusteczki?
ja nie myłam, ale lepiej jest tetrową pieluszką zmoczoną w wodzie przetrzec niz mokrymi chusteczkami.

Jak myć oczka, w kierunku nosa czy do zewnątrz?
Mnie uczyli i tak robiłam, ze od zewnątrz do srodka.
Solą fizjologiczną ja myłam. ALe jak rumiankiem  zrobisz, to tez ok.  Gazikami lepiej chyba.

Ale pamietaj, zeby nie przesadzac z higieną, to znaczy nie non stop myc. Ja Anasie kąpałam co drugi, trzeci dzien. JAk byla malutka. a potem to różnie, czasem codizennie, czasem co drugi dizeń.  🙂
kermit, zobacz z czego jest but wykonany, jak sie 'zgina' podeszwa- czy mieciutko na pol, czy z lekkim oporem na 1/4 za noskiem? mnie uczyl ortopeda, zeby wybierac te zginajace sie w 1/4 z lekkim oporem (ale naprawde opor musi byc ledwo wyczuwalny). no, 120 zl jak na deichman to sporo, zwlaszcza ze po przecenach w bartku widzialam super butki w granicach 80-100zl.
Mówiłam kiedyś Kermit, że Nadia jest moją faworytką? Tylko czapkę skrzata gdzieś podziałyście!
kermit, ona jest bezbłędna. Coś czuję że mam w domu jej młodsza wersję. 🙂
One more  😜

kermit - ja ogolnie elefantena polecam, wszystkie jakie mielismy tej firmy byly super i chlopcy je bardzo lubili

zasadniczo mozna przemywac rumiankiem, zwlaszcza jak oczka ropieja, ale czasami rumianek uczula, trzeba o tym pamietac, zeby nie odstac zawalu jak dziecko wysypie albo podpuchnie 😉
przegotowana woda i sol fozjologiczna jak najbardziej

wata - mozliwe pozostajace kłaczki w oku
jezeli zdecydujesz sie na gaziki, to popros w aptece zeby zamowili Ci taka duza paczke niesterylnych, bo na wyjalowione to zbankrutowac mozna
mojnajulubienszy swterek  😜, rosnie widze razem z mala  🙂

ja nie przemywala oczu 😁, po prostu myjac buzie reka patrzylam jak oczka. co do pupy, ja mam przewijak w lazience i bardzo polecam malucha na reke i pupe pod kran- wersja tania i zapobiegajaca obtarciom- jak marta byla obszczypana przy chorobie tarcie chusteczka czy wacikiem z woda to byla pomylka...no ale ja jestem extrem a moje mlodsze dziecko ma ksywe yeti bo tyl spi na dworze  😁
Nadia jest prześliczna!! A już ostatnie zdjęcie cudne - cóż za WIELKA RADOŚĆ!! 😍 I chyba Kermitku jest do Ciebie podobna, prawda?

Iguś kąpany był codziennie i oczka przemywałam płatkami kosmetycznymi i  przegotowaną wodą. Do pupy mokre chusteczki, ale tak jak zen - po kupce, albo co któreś siku dodatkowo - bez reguły.
Biała - brzuch śliczny. Wogóle ślicznie wyglądasz w ciąży :kwiatek:

A co do brzucha po porodzie - nie ma się co przejmować. Samo wszystko zejdzie!

Ja się teraz martwię, czy po drugim zejdzie równie szybko jak po Igorze. Ale mam nadzieję, że tak, bo roboty będzie co niemiara, hihi. I też nie mogę na siebie patrzeć i też się sobie teraz nie podobam - ale co zrobić - depresji nie zamierzam mieć, bo na szczęście stan ciąży nie trwa wiecznie 🤣
Zen- testy wychodzą mi niejednoznaczne 🤔
Ana: Twoja kolej na zdjęcie.

I reszta ciążówek też - chwalić się!!
Cześć dziewczynki! U nas pomału leci, mój doktorek zaczął mnie ganiać na KTG, póki co nic się nie dzieje... I dobrze, bo przy końcówce przeprowadzki nawet się jeszcze nie spakowałam do szpitala bo ciągle coś wypada i brakuje czasu, a wieczorem już mi się nie chce 🙂. W poniedziałek spędziłam pół dnia w szpitalu czekając na to nieszczęsne KTG- od 10 do 14.30- tyle było kobitek a jeszcze dodatkowo w połowie dnie jeden z aparatów się zepsuł więc pracowała tylko jeden, masakra po porostu. W końcu poszłyśmy z 2 dziewczynami do poradni przyszpitalnej  i tam rzutem na taśmę płacąc jako prywatne pacjentki 20 zł załapałyśmy się na zapis i w ostatniej chwili dorwałyśmy naszego gina aby nam go odczytał. następny zapis w piatek i już mi słabo jak sobie pomyślę ze może być powtórka z rozrywki...

Co do opieki nad dwójką to u mnie 6 lat różnicy będzie, więc powinien byc luzik- Natusia jest już bardzo samodzielna i bardzo jest z tej samodzielności dumna więc stara się bardzo robić sama jak najwięcej. Jedyne co mnie na dzień dzisiejszy martwi to sprawa odprowadzania jaej rano do przedszkola- nie mam pomysłu jak to technicznie rozwiązać. Mój mąż wychodzi do pracy przed 7  więc jego pomoc odpada. Wygląda na to, że będę po prostu malucha pakowała w auto i odwoziła starszaka na 8... Odbiór to już nie problem bo po prostu w ramach spacerku wstąpimy po starszą siostrę i już. No zobaczymy jak to się poukłada 🤣.
mac: na kiedy dokładnie masz termin, bo mi się zapomniało?
Uwaga wstawiam foty  🙂   smieje sie ze obydwie babcie dostana te zdjecia w ramkach i mam prezenty z glowy,bo czy moga dostac cos lepszego ha ha ???
Karola, pięknie wyglądasz!
Biała ma 4 stycznia, jutro zaczynamy 38 tc 😀!
Karola: fiu fiu, wyglądasz jak modelka, pięknie 😀
Nadia nie może się zdecydować do kogo jest podobna. Różne są komentarze a każda babcia uważa, że jest do niej podobna - ja na razie nie zabieram głosu - wystarczy, że jest moja  💃

Karola - pięknie wyglądasz, piękne foty  🙂

He he fajnie, że oczekujemy wkrótce narodzin na forum, dawno nic się nie wykluło  😎
Ostatnia z udzielających się to jest Anasia, prawda? Jeszcze jest malutka Marysia, ale Ktosinka się nie udziela tutaj, szkoda 🙁
Kermit Nadia wspaniała i taka pogodna.. super fotki

ja wczoraj kolejny kryzys przeżyłam..

Michał potłukł lampę w sypialni.. tysiące szkiełek w 2 cm wykładzinie pochłonęły mnie na 2 godziny
strasznie się zdenerwowalam 🙁

jest taki szybki i taki ruchliwi że nie nadażam..
i wczoraj po akcji lampka na chwilkę spuściłam go z oczu. po chwili patrze a on cały w jakiejś bordowej mazi
"krew" myślę i zaraz obraz, ze szkło jakieś do buzi wziął.. lecę do niego przerażona z klekoczącym sercem

a on gdzieś znalazł Frolic psią karmę i smacznie zajadał..

za wolna jestem dla mojego synka. nie nadążam

padłam zmęczona jak zasnął i nie mogłam uspokoić sie przez kilka godzin.. Bartka nie było sama w domu jakoś nie mogłam się pozbierać. chyba za wiele na głowę sobie ostatnio ładuję. praca dziecko dwa konie i zakup firmy żeby mieć coś swojego..

kryzys ogólnie

Karola wyglądasz pięknie.. nie sądzę, żeby któraś z babć mogłaby marzyć o piękniejszym prezencie..

w ramach walki z dołem dwa kompieloe zdjęcia Michałka

Wiecie co, może jestem okrutna, ale śmieję się z tych wszystkich Waszych perypetii z dziećmi. Czytam je jak wesołe bajeczki o niegrzecznych dzieciach. Wybaczcie. Na pewno to się na mnie zemści i będę błagała o rady za kilka miesięcy.
Biała ciesz się tym czasem 🙂
jak byłam w ciąży wszyscy mi to powtarzali ale teraz dopiero rozumiem co to znaczy 😉
Biała jak widzisz każda mama inaczej, zależy od ciebie jak chcesz być bardziej ekologiczna to używaj wacików i wody a jak nie to chusteczek nawilżanych. efekt jest moim zdaniem taki sam. a jak baardzo brudny tyłek to my robiliśmy jak Basznia - pod kran 😉 Oczka od zewnątrz do wewnątrz żeby nie roznosić zanieczyszczeń gromadzonych przy spojówce ponoć.. Kąpilśmy codziennie w Oilatum w ramach przyzwyczajenia i dlatego że lubił 🙂

Deb ale to norma - musisz się przyzwyczaić 😉 Kazio aktualnie przerabia uparte grzebanie w lodówce, w garach, otwieranie zamrażalk - wrr, złażenie i włażenie na kanapę. Miałam już cały dywan, pół podłogi i całe dziecię w sudocremie, chociaż stłuc mu się jeszcze nic nie udało. wie że mamy kubka z herbatą nie wolno 😉

Kermit ja bym wolała Bartki skoro są w tej samej cenie. Od Deichmana mnie odrzuca już tam nic nie kupię. A Bartki naprawdę są porządne - noga się absolutnie nie poci (bardziej się poci w pantofelkach Befado!), Świetnie się je wkłada na grubą stópkę bo można baardzo szeroko je "otworzyć" i młodemu się bardzo wygodnie w nich lata 🙂 Mamy takie jesienne, nubukowe, bez ocieplenia, zapinane na 2 rzepy.

A jakie polecacie śniegowce dla takiego chodziaka? Jedziemy na sylwestra na Chopok i muszę mu coś na śnieg kupić..
Dzięki za porady dotyczące pielęgnacji. Będę musiała chyba sama swój system wypracować i to będzie najlepsze. Ale widzę, że czego nie wybiorę to i tak będzie dobrze. Najgorsze u mnie z kranem, bo w Anglii są dwa oddzielne krany na ciepłą i zimną wodę. Z jednego leci wrzątek, a z drugiego lodówa. Więc tyłek pod kran odpada. Mamy taki gumowy prysznic nad wanną doczepiony do obu kranów, ale tam woda leci o różnej temperaturze, jak się wyżej podniesie to zimniejsza, jak niżej to cieplejsza. Bałabym się berbećkę poparzyć, więc jedynie miska z wodą i myjka będzie wchodziła w grę.

Już prawie wszystko poprane i poprasowane. Ale pieluchy tetrowe się źle pracuje, nie wiedziałam, że one się tak zwijają w harmonijkę po praniu. Ale przebrnęłam, a mam tylko 15 sztuk. 😀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się