Forum towarzyskie »

Dzieci, ciąże & pogaduchy o wszystkim i o niczym

Hej wszystkim. Przeczytałam zaległości, odpisać nie pamiętam co i komu, więc jak ominę wybaczyć.

CzarownicaSa skalpel jest na rzeźbę, na kalorie jest killer i turbo.

Cierp1enie a solenizantka chociaż z prezentów zadowolona??

Muffinka a moją się nie dało wepchnąć w nic, co ograniczało łapki. Niedrapki miałam ochotę jej na kropelkę przykleić. Co założyłam to ściągała. Śpiworek też nie zdał egzaminu, bo jakoś tak mi w niego strasznie się wsuwała. Nóżki podkurczała i zjeżdżała w dół. Śpi pod kołderką i jest dobrze.
Jen na razie ćwiczę cardio i czekam na efekty 😁

Znalazłam takie Mei Tai, w sumie mi się podoba, ale piszą, że można dopiero od swobodnego siadanie dziecka... czyli chyba 7-8 miesiąc? :/
http://allegro.pl/nosidelko-nosidlo-mei-tai-ergonomiczne-regulacja-i2957875056.html
Lena dzieki!  :kwiatek:

Zdjecia syna. Jedno juz bylo  😉 wiekszosc mam w telefonie, a nie na kompie.
Tak, MT jest dla siedzacego dziecka.

Więc jak widac co dziecko to preferencje więc chyba faktycznie zaczekam z kupnem, zawsze zdążę.
Czyli jeśli chcę nosic Raję już teraz to szukać czegoś innego? Czego w takim razie? 🤔
Czarownica a ile ćwiczysz??? W sensie razy w tyg??? Bo ja się tak jakoś przymierzam, wprawdzie jak pies do jeża, ale już mi bliżej niż dalej do podjęcia decyzji.

Anka ślicznie. Magia
Anka - śliczne zdjęcie 🙂

Jen- zadowolona🙂

Tu jeden z prezentów od mamy i taty - bryczesy, polo i kask 🙂 skarpety jeszcze zamówione były, ale nie doszły w terminie (w kolorze różowo, biało, brązowym)

Ćwiczę codziennie po 15 minut wieczorem, planuję od poniedziałku ćwiczyć jeszcze rano.
Dziś podglądaliśmy mojego małego lokatora przez USG, ale się ruszał, nogi wyciągał jak baletnica 🙂
Wzruszyłam się 🙂 Coś niesamowitego.
CzarownicaSa, w Chinach od urodzenia w MT noszą 😉 Jak jest dobrze rozmiar dobrany i MT jest dobrze zawiązane i dociągnięte, to nie widzę przeciwwskazań, żeby nie nosić wcześniej. Ja dostałam stos MT w rozmiarach "od noworodka" od zaprzyjaźnionej chińskiej rodziny (tylko szkoda, że szyte pod chinkę, która wielkością przypomina mnie jak miałam 13 lat 🙁 nie ma szans, żebym się w nie zawiązała 🙁 ) i nie rozumieli, dlaczego się pytam, czy dziecko nie powinno już samo siedzieć, żeby być w tym noszone.
In O, no proszę. W ogóle to jest śmieszne, że często coś, czego u nas się nie robi ze względu np. na zdrowie, w innych krajach uskuteczniają od pokoleń 🤔wirek: Ostatnio słyszałam, że n. nie można siedzieć "na klęczkach", bo to uszkadza krążenie i powoduje problemy z nogami. A na wszelkich forach chustowych czy aukcjach piszą, że Mei Tai dopiero od siedzenia.
Mój mózg nie współpracuje - jak to jest "siedzieć na klęczkach"? 😀
In chyba o siedzenie na piętach chodzi.

Tajnaa fajne uczucie, prawda??
No tak, jak Japończycy 😀 Mniej więcej tak:

edit: o, to to, na piętach, u mnie się zawsze na klęczkach mówiło 😉
Ja tylko potwierdzę, że chusta już używana jest lepsza, łatwiej się nosi i dociąga. Jasiek dostał od chrzestnego nową Nati i jakoś nie mogę się do końca do niej przekonać. Mimo tego, że bardzo ją chciałam  😡 jakoś tak ciężko się dociąga no i jest trochę za długa (5,2 m). Chyba ją wypiorę i wyprasuję jeszcze kilka razy, może zmięknie  👀
Mam tez Mei Tai, "dwuwymiarowe", czyli trochę większe, tak żeby można było w nie zawiązać jeszcze trzylatka. Próbowałam na Adamie i było całkiem fajnie 🙂
Zamawiałam u Pathi i szczerze polecam. Swoje wstawiałam już w wątku o dzieciowym sprzęcie, ale przypomnę 😉

Z mojego dotychczasowego doświadczenia napiszę, że wolałam zamotać Jaśka w chustę, w podwójny X, szczególnie jak szliśmy np. do lekarza. Łatwiej było go wyjąc, włożyć, no i chustę miałam/mam cały czas na sobie bez zbędnego rozwiązywania.

Cierp1enie, śliczna amazonka 🙂

Stwierdziłam dzisiaj, że moje dziecko jest dziwne 😉 Postanowiłam wyjść z Jaśkiem na krótki spacer do parku korzystając z dość ładnej pogody i śniegu. Najpierw był płacz, bo mama założyła kozaki. Generalnie to obojętnie jakie buty mu założę jest płacz, siada na podłodze i próbuje ściągnąć jakby go parzyły. Najlepsze jednak działo się później - wyciągnęłam go z wózka i postawiłam na śniegu. Popatrzył na mnie jakbym wyrządziła mu największą krzywdę na świecie.  🤔wirek: wtulił się w moje ramiona i właził na kolana. Posadziłam go na momencik na śniegu to tak się rozpłakał jak chyba jeszcze nigdy. Histeria trwała do powrotu do domu, zdjęcia butów i przytulenia do taty. Moje dziecko się na mnie obraziło i co wyciągałam do niego ręce to się z wyrzutem na twarzy ode mnie odwracał.
Nie wiem co będzie dalej, przecież nie może wiecznie mieć na nogach grubych skarpet/miękkich paputków. Będzie musiał kiedyś założyć buty i w nich chodzić 🙇 Mam nadzieję, że mu niedługo przejdzie.
Horciakowa weszłam sobie na stronkę. Cudowne te Mei Tai i nosidła 😍 Ale chwilowo niestety nie na moją kieszeń 🙁 Chyba, że uda mi się chustę sprzedać. A to Mei Tai nie zsuwa się z ramion? Bo wygląda na nich mało stabilnie.

I pytanko strategiczne- skoro młoda ma teraz 5 miesięcy to lepiej kupić większe nosidło(takie do 20kg), czy na razie kupić mniejsze Mei Tai i potem ewentualnie zamienić/sprzedać i kupić nosidło?
CzarownicaSa, mnie się nie zsuwa. W Mei Tai możesz takiego malucha, siedzącego oczywiście też zamotać. Po prostu ten dolny pasek zawijasz na zewnątrz, wtedy jest krótsze. Nie wiem czy wiesz o co chodzi, w razie co jutro mogę zrobić zdjęcie 🙂
Horciakowa nie bardzo rozumiem, poproszę jutro zdjęcie :kwiatek:
Ale piękne są te Mei Tai! Sama nie wiem, co bym wolała- nosidło czy MT... w nosidle niby sobie dostosuję paski i hop-siup zakładam, ale MT niby zdrowsze...
Ciężkie to wszystko.
Wzor i firma chusty latwiejsze do decyzji niz rodzaj szmaty. Nie mam pojecia czym te ramie, lny, bambusy, jedwabie  i bawelny  sie w praktyce roznia, ciezko to na chustoforum znalezc
Dziewczyny ratunku. Znów mam katar i bolące gardło. Co poza herbata z miodem i cytryna i syropem z cebuli mogę?
Też mam MT od Pathi i tez polecam.
Horciakowa, skąd ja znam problemy z butami! Mateusz nie cierpiał butów zimowych, ściągał je z prędkością błyskawicy. To samo z kapciami. Przeszło mu, kiedy zaczął chodzić (wiele problemów przeszło z pierwszymi krokami 😉) Teraz jak zgubi kapcia to sam mi przynosi, żeby mu założyć 🙂  Tak więc głowa do góry!
Cierp1enie, świetne Julka się prezentuje! 
Cierp1enie, ależ mała koniara rośnie!!!
Anka, fajne, klimatyczne!
CzarownicaSa, nie słyszałam by MT było zdrowsze
wszystko źle zawiązane czy dopięte będzie szkodliwe

widzę na chustostraganie MT od Pathi za 130, więc po bożemu

A Lew przespał nockę, obudził się o 22 i spał ciurkiem do 7.20
Sznurka też je zauważyłam, ale bardziej mi się podoba to gotowe ze strony Pathi- brązowe z motylem 😍 Chyba wolę trochę poczekać na przypływ kasy i kupić to ładniejsze 😁
A swoją drogą mam pytanko- czy Ty też zastajesz Lwa w zupełnie innej pozycji, niż ta wieczorna do snu? Bo Raję dziś zastałam tak:

Tam, gdzie ma miednicę, powinna być jej główka, dodatkowo powinna leżeć na brzuszku i pod kołdrą... 😵

I nie ma tak, że jak się obudzi to zapłacze czy coś. Leży sobie, skubana, przekręca się, wierci, gada do siebie(albo w ogóle leży cichutko jak mysz pod miotłą), patrzy na karuzelę, bawi się nóżkami... w sumie nie wiem dokładnie o której ona wstaje 🤔 Dziś szłam do łazienki i przy okazji do niej zajrzałam- zauważając, ze nie śpi...
Teraz to niby fajne, bo pospać można dłużej. Ale już widzę, jak za ten rok czy dwa lata ja sobie smacznie śpię, a dziecko cichaczem wychodzi z łóżeczka, demoluje dom albo je psie żarcie 😵
Isabelle, bo tak naprawdę na chustoforum musisz być już mocno wkręcona w temat, żeby rozumieć większość postów 😉
Dziewczyny ratunku. Znów mam katar i bolące gardło. Co poza herbata z miodem i cytryna i syropem z cebuli mogę?

Ponawiam pytanie, do lekarza idę dopiero jutro...
opolanka, wodę morską, powinna pomóc na katar.
Opolanka mi lekarz w ciąży pozwolił na cholinex i chyba można tantum verde do psikania. Z tym, że jeśli chodzi o to drugie to nie mam pewności. Na noc mleko z miodem i masłem. Dla mnie paskudztwo, ale pomaga. Jakoś odtyka, nie wiem jak, ale działa.
Opalanko - kup sobie prenatal gripcare dla kobiet w ciąży.
Możesz jeszcze maliny, czosnek, smarowanie vickiem i mi lekarka powiedziała, by łykać wit c.
Ja łykam to wszystko i średnio przechodzi, ale dziś w nocy nie budziłam się co chwile z palącym gardłem więc jakiś postęp jest.

Horcia - dzięki  :kwiatek:
Ta mei tai z niciakiem obłędna  😍 też chcę taką!!! 😀

anai - dzięki  :kwiatek: bryczeski za duże w pasie i udach na nią, bo mój niejadek schudł ostatnio. Ostatnio przez cały dzień potrafiła zjeść 1,5 pieroga. Na szczęście dużo pije więc ten problem z głowy, bo musi dużo pić.

sznurka - powiem Ci, że nie mogę się doczekać jej na kucyku, pewnie będzie słodko wyglądać, ale sama wybrała sobie tą różową polówkę i skarpety też różowe. Chyba zaczyna się różo szał u niej 🙂
Wczoraj dostała pościel z hello kitty w kolorze szalonego różu, to taka radość w jej oczach i zasnęła w ciągu 3 minut 🙂

CzarownicaSa, haha niezła z niej aparatka

nie, Lewciak nie migruje w nocy, jedynie co to rano zza głowy zabiera owieczkę i królika, kładzie sobie na kołdrę na brzuch i się bawi, ale takich cudów jak u ciebie nie odnotowałam;]

Cierp1eniedopiero się zaczyna szał!!!

a ja kupiłam Lewkowi właśnie buty o jakich sama marzyłam 😵
malusie z frędzelkami Minnetonka, będzie na wiosnę jak znalazł
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się