Kasiullkaa25, sorry, że tak późno odpisuję na Twoje pytanie, ale mi się ostatnio nawet nie chce myśleć. Zamęcza mnie ten mój szkrab. Co do żółtka to nie jestem pewna czy to akurat było to. Za pierwszym razem na drugi dzień pojawiły się czerwone krosteczki na nóżkach, więc odstawiłam jajko. Lekarka nam kazała poczekać miesiąc i znów spróbować i już wtedy nic takiego się nie pokazało, także nie jestem pewna. Za to Adaś ostatnio pierwszy raz jadł zupkę z pomidorami (ze słoiczka ) i nawet mu smakowało. Ogólnie jakoś ma taki duży apetyt w końcu i nawet wczoraj prawie cały deserek zjadł. Byłam w szoku. Nadal nie je mm, a ja mam ochotę wyskoczyć z okna, mam po prostu dość. Nie wiem już czy mam go siłą zmuszać do butelki, czy przegłodzić porządnie, żeby raczył spróbować pociągnąć z butli. Z tym, że jeśli on dostaje obiad i kaszkę i deserek, to nie wiem w jaki sposób go przetrzymać, dawać mu jednego dnia tylko mleko? Czuję się potwornie zmęczona, brakiem snu, lataniem za Adaśkiem i zabieraniem go z miejsc, w które nie powinien chodzić. Szkoda, że chodziki są niezdrowe, bo to by było niezwykle wygodne. Julie, powodzenia! Karina7, wstaw jeszcze jakiegoś Stasia.
Hej, hej! Nie mam kiedy na spokojnie pisac. Fynn zajmuje mnie totalnie, a jak spi, to staram sie ogarnac reszte. Jesli nie spi na mnie, jak w tej chwili. Jedna reka jem jogurt, druga pisze tu 👀
Na szczescie sypia dobrze, nie placze, no chyba ze jest glodny lub musi byc przebrany 😁 wczoraj sie wsciekl,bo polozna chciala go obejrzec 😂 a wtedy to nie jest placz, tylko ryk lwa! Troche ma za niska temperature - ubieram go grubiej i juz sie wyrownalo. Poza tym wszystko oka.
Karina7 ja nie smarowalam calego dziecka, tylko nadgarstki i okolice kostek, a stara skora dobrze zanika. Jakie szczescie z tym badaniem sluchu!!
Julie wez juz idz i rodz, co? 😅
Te ciuszki rockowe sa fajne, ale w zime body nie widac, a wydac tyle szmalu na rzeczy, ktore po 4 tyg beda za male...troche szkoda mi na to kasy. 😉
Wiesz... ja swojego wsadzam do chodzika na maksymalnie 30 min 😉 jak już padam na nos choć wiem, że nie powinien w nim chodzić no ale trudno.
Co do butelki to może być też tak, że się nie przekona i koniec. Bo u nas bliźniaki właśnie w sumie od 6 miesiąca życia nie piją mleka z butelki, one nawet herbatki nie piją z butli 🙄 Nie i koniec. Ani prośbą ani groźbą, nie dawanie niczego do jedzenia oprócz prób z butelką mleka - skończyło się buntem przez 3/4 dnia i nic nie jedzeniem 😉 a przekonać się nie dało. Więc mleko dostają w formie kaszek, tzn kaszki ryżowe są robione na mleku mm. Rano kaszka na mleku, w południe obiadek, koło 16 deserek, koło 19 jogurcik i o 21 znowu kaszka (glutenowa tzn owsianka bo wieczorem nie zjedzą nic innego).
Jak nie chcesz już karmić piersią to może odzwyczajaj go powoli zastępując pierś czymś innym aby nie był głodny. Często budzi się Adaśko w nocy?
Nasze mają już 20 miesięcy i nie piją mleka właśnie od 6 i wszystko jest ok 🙂
Julie będziemy czekać na poród jak u Kariny 😁
Karina7 cieszę się, że wszystko dobrze! chociaż innej opcji nie brałam pod uwagę 🙂
Anka dużo maluszków wychładza się w pierwszych tygodniach życia bo jeszcze układ krwionośny nie jest do końca dojrzały.
Możecie ogólnie jakieś marki nosideł ergonomicznych polecić? Coraz bardziej zastanawiam się nad kupnem, a że będę prawdopodobnie niedługo w Irlandii to liczę, że tam dorwę w lepszej cenie niż w PL.
Nie licz na to. Mi wychodzi dwa razy taniej kupic chuste w Polsce i wyslac do uk. Teraz ogladam MT i nosidla i tez bede z Polski sprowadzac, bo tez o polowe taniej sa.
Chyba, że tak. W takim razie umęczę mamę, żeby mi kupiła 😁 W sumie dla niej to 40 funtów, dla mnie 200zł... :/ Ale ponawiam- jak czegoś szuka, to jakiej firmy? Na razie znalazłam firmy Marsupi, Bondolinio, Baby TULI(szukałam wśród nosideł dla dzieci nie siedzących jeszcze).
Właśnie gotuję młodej zupkę. Ciekawe, czy będzie jej smakować 😁
No wlasnie tu jest problem - za 200zl znajdziesz cos fajnego, a za £40 nie znajdziesz nic 😉 ceny za uzywane zaczynaja sie od ~£60 i to za cos w stanie dobrym naciaganym. Tutaj w stanie bdb za ~150/200zl znajdziesz. Popatrz jakie sa roznice w cenach na polskim chustowym forum a na Naturalmamas.co.uk
Muffinka często Cię ciągnie przy tym szwie po cesarce? jak się wyleżałam w szpitalu to dwie babeczki z tego powodu też drugie CC miały 🙂
shagyaaa wstawię jak zgram zdjęcia z aparatu,Stasio takie miny strzela 😂 i mam super zdjęcia jak udało mi się go na śpiocha przebrać,dziecko nóżki trzymało jak by po turecku siedziało
Anka dawaj zdjęcia małego 🙂 u mnie tak samo ledwo czas mam by na rv usiąść.Staś tak samo uwielbia na mnie leżeć,w ogóle on taki przytulaśny jest 😍
też mi się zdaję że Julie poczekasz na ten poród jak ja 😁
Dziewczyny jakie macie oświetlenie,lampki w pokoikach u maluchów? u Nas w końcie sypialni całą noc pali się lampka,bo łatwiej zerknąć na małego,wstać itp chciałam jakieś oświetlenie mu zrobić,ale już nie mam pojęcia jakie 🙁
😀iabeł:A ja znowu od wczoraj w szpitalu na obserwacji, bo mocne bole mnie zlapaly. Ale wszystko w porzadku, choc pewnie mnie kilka dni przetrzymaja. Tablet z netem jest blogoslawienstwem bo czas mija tu tak wolno... a widok z okna na... na wpol zrujnowane mury 😉
Wybierz coś energooszczędnego 😉 bo szkoda prądu... taka mała lampeczka do samego karmienia i spoglądania na dziecko jest ok. Do przewijania zapalałam zwykłą lampkę nocną (z kloszem aby światło było przytłumione i nie rozbudzało dziecka). Teraz w nocy ani nie karmię ani nie przewijam 😉 tylko zapalam (lampka ma włącznik - nie włącza się sama jak jest ciemno) jak Krzysiu zgubi smoczka i "wymacać" go nie mogę.
no właśnie chciałam coś energooszczędnego 🙂 czyli może lampkę z kloszem kupić,żarówka enrg. i koło przewijaka na komodzie postawie 🙂 teraz się pali u nas taka na biurko bo właśnie ledowa jest 🙂
Isabelle, trzymaj się dzielnie! Karina7, ja mam solną, bo zdrowa i miłe światło daje CzarownicaSa, jeszcze z fajniejszych to Manduca, Nubik ja polecam pilnować na chustoforum bo się zdarzają fajne i tanio
A takie nosidła ergonomiczne, to od którego miesiąca? My mamy chustę womar zaffiro. http://www.womar.com.pl/ Polski producent, dużo tańszy od zagranicznych.
Julie no jeszcze nic???? No nic! 🤔 Gabryś się bawi w mym brzuchu w najlepsze. Skóra mi zaraz chyba pęknie 😁 Może on próbuje się przekopać przez pępek...?! W poniedziałek doktor najdroższy z nim poważnie porozmawia 😀iabeł:
Przegladam i bez macania raczej najbardziej podobaja mi sie te nieelastyczne dlugie bez kolek. Tylko nie moge zlokalizowac innych wzorow niz pasy. Moze tkanych nie ma innych?
W sumie ciezko wybrac chuste, ceny od 50 do 400 masa firm, oj wielkie poszukiwania beda 😉
Nie martwie sie szpitalem, male zyje i ma sie dobrze, to najwazniejsze.
Julie, ja mam tu inne zdanie niz większość dziewczyn - nosidło jest dla dzieci siedzących Isabelle, nie kupuj elastycznej, na krótko starczy, lepiej tkaną kup.
w chuscie ma znaczenie niestety to i jaki materiał i jaka firma bo wbrew temu co kiedys myslalam nie noszą tak samo niektore sie łatwo dociagają, inne za cholerę w niektorych czujesz sie jak z workiem kartofli a w innej nie czujesz ciężaru
Zależy jak dziecko usiądzie, na pewno nie wcześniej niż od 6 miesiac.
Lew nie wiem kiedy usiadzie - obstawiam że na pewno nie w przeciągu miesiaca, więc nosidło będzie musialo poczekać. Pewnie na wiosnę dopiero się przyda nam.
Na chustoforum parę razy wyczytałam, ze nosidła od 6 mca. Sama nie miałam, u nas tylko chusta- ale Róż taka wypasiona, że teraz waży 13 kg, więc i chusta dała radę. Jak mogę Wam doradzić to lepiej zapolować na firmową używkę, niż za te same pieniądze nieznaną nówkę. Używana jest fajniejsza, już "złamana", zwykle lepiej się wiąże- no i nie traci na wartosci, jak się dziec już "wynosi" to można za praktycznie te same pieniądze puścić dalej.
Sznurko, nie chce elastycznej wlasnie. Niestety ciezko mi wybrac bo nie wiem jak konkretne chusty zachowuja sie przy tlustej mamie 😉 i trzeba zaufac w ciemno firmie bo nie wiadomo ktore sie wiaza dobrze ze zdjec 😉 zostaja opinie z chustoforum. Z moimi bolami kregoslupa jestem pewna, ze predzej chusta niz noszenie na rekach 😉
Isabelle odpoczywaj, wszystko będzie ok. Karina ciagnie często, prawie non stop. Zobaczymy. Ja już się na nic nie nastawiam.Bedzie co ma być, byle juz był szybciej kwiecień 😉 Julie ja MT kupiłam jak Filip juz dobrze siedział, wczesniej próbowałam z chustą choć u nas się mało sprawdziła bo byla zima i jakoś tak mi było z chustą nie po drodze🙂 Zresztą MT uzywałam też raczej tylko na wyjazdach. Może teraz będzie inaczej, zobaczymy.
Głupio tak pytac jak się zaraz rodzi drugie dziecko...ale jaki spiworek i rożek kupić? Filip w rożku nie chciał, a śpiworka nie miałam to nie uzywałam i do dziś mi się dziecko rozkopuje i mnie to wkurza 😉 Może bym kupiła...A mozna śpiworek uzywać od urodzenia czy lepiej na poczatek rożek??
Isabelle, sa inne wzory niz pasy, ale za nie zaplacisz odpowiednio wiecej. Wejdz na chustoforum i poczytaj opinie odnosnie firm. I na bazarku ostatnio cos 4,6m tanio bylo.
Karina7, chusta od pierwszego dnia Isabelle, ja uważam ze na początek warto celować w używanego pasiaka firmy Nati, będzie tanio i całkiem nieźle BTW mam duzo chust, w tym kilka wypasionych takich a mój mąż sobie pasiaka Nati upatrzył, mówi ze najłatwiej się wiąże i najlepiej mu nosi ja też ją lubię
Muffinka w temacie spiworków mam kilka przemysleń - najważniejsze dla mnie to jak jest na ramionach - ma być na napy i już;] a nie że ramionka zaszyte na stałę bo to utrudnia zycie cały spiworek zdecydowanie na suwak - z boku, napy u nas się akurat tu nie sprawdzają
Muffinka my używaliśmy na początku rożka. chyba jednak dzieć się lepiej czuł. rączki okryte, nigdzie nie zawiewało, do tego przytulniej chyba na początku maluszkowi. no i jak ułożysz tak sobie spokojnie drzemie. dopiero później przeszliśmy na śpiworek, bo przy r68.. i sprawdza się świetnie. mimo że Mauy się strasznie kręci. ale już go opanował do tego stopnia, ze w nim wstaje, nie zaplątuje się. najważniejsze części ciała ma opatulone.. także może spróbować przejść z rożka na śpiworek, jak jeszcze maleństwo się samo nie przemieszcza. napy faktycznie na ramionach przydatne, ale im starszy tym mniejszą to różnicę u nas robi i ma szyte ramiączka. zamek ma już na środku, choć przy mniejszych dzieciaczkach lepszy suwak dookoła (przydatne przy przewijaniu).
Sznurka a czym się kierowa przy wyborze nosidła? Wiem, że nóżki muszą być "na żabkę", musi by podkładka pod głowę, nosidło powinno wymuszać pozycję plecków w C, co jeszcze? Do jakiego wieku właściwie nosi się takiego dzieciaka w nosidle?
CzarownicaSa, do dwóch lat pewnie spokojnie jaka podkładka pod głowę?
P.S. pamiętaj że w nosidle też nie wolno przodem do swiata
ja bym się kierowała marką i opinią o marce miałam taki epizod kiedys z nosidłem gabcarry - mało znana firma, miałam z wymianek w czasach przedsynowych, czekało na zaś koleżanka z roczniakem jechała w góry i pożyczyłam jej na roczniaka było za duże, dwulatek znajomych z kolei był do niego za duży, generalnie wrażenia mieli kiepskie wiec nie czekając pozbyłam się go na allegro cała masa nosideł ergonomicznych niby a tak naprawdę z opinii wynika że niewiele mają wspolnego z ergonomikami
najlepiej poczytaj na chustoforum ja jakbym miała nadmiar kasy kupiłabym Manduce albo Tuli,
W sensie, że pod główką też powinien by brzeg nosidła, żeby sama nie latała- nie wiem, czy zrozumiale napisałam 👀
To kiedy można nosi przodem do świata? Czyli na razie najlepsze to Manduce, Tuli i Marsupi? Hm... poszukam na allegro i tym chustoforum. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.
CzarownicaSa, w ogole nie wolno nosic przodem do świata o tu masz sugestywne zdjęcie [[a]]http://pl.lennylamb.com/articles/4_nie_no%C5%9B_dziecka_przodem_do_%C5%9Bwiata[[a]]