Forum towarzyskie »

Kącik WEGE :-)

ja polecam tę zupę: http://kingaparuzel.pl/blog/2014/02/rozgrzewajaca-zupa-z-czerwonej-soczewicy/
jest bardzo prosta i smaczna 🙂
Przepis na bardzo prostą, szybką i smaczną potrawę z soczewicy wrzuciła też Weganka Biega -> http://wegankabiega.pl/potrawka-z-soczewicy/ 🙂
Bardzo prosze o podpowiedź w temacie makaronu. :kwiatek:
Moja Mam kupiła mi dzisiaj makaron Pene pełnoziarnisty. Taki jakis z Tesco. ( zawiera pszenicę gluten )
W składzie jest napisane : Maka pszenna, makaronow durum typu semolina.
I pytanie : czy jest coś tutaj czego wege nie moze?
Bo na logikę nie widze niczego złego ale wolę się Was poradzić.
W makaronach to poza ewentualnym jajkiem nie spodziewałabym się niczego niewegańskiego. Bo co tam niby można dołożyć? Zwykle to po prostu mąka + woda.

A jeśli chodzi o gluten:
- zawierają go pszenica (również pszenica durum, stara wersja pszenicy, czyli orkisz), żyto, jęczmień, owies
- kuskus, bulgur, kasza manna - wszystko to jest pszenne, więc i glutenowe
- nie ma znaczenia, czy coś jest grubego przemiału, razowe, "białe", w płatkach, w postaci mąki
- najwięcej gutenu ma pszenica
- najmniej ma owies
co o tym myślicie? to prawda?

Jakieś pomysły na wegańskie wielkanocne potrawy?
Bierze ktoś spirulinę? Kupiłam żeby oczyścić organizm. Wsypywałam do jogurtu, rozpuszczałam w wodzie...Nie mogę znieść tego smrodu i smaku. Jak tak dalej pójdzie to przeznaczę ją na maseczki 🙁 Dzienna dawka to 1 płaska łyżeczka. Może jakoś ją podzielić na 5 porcji czy coś?
Martuha prawda 😉 w Polsce ta metoda nie jest już stosowana (przynajmniej w tych większych cukrowniach, które sprawdzałam rok temu).
Problem cukru oczyszczanego przy użyciu kości dotyczy głównie USA - tam wiem, ze weganie unikają nawet Oreo (które, co do zasady, ma wegański skład, ale ma cukier, który nie wiadomo z jakiej cukrowni pochodzi).

Jasmine pasztet, paszteciki, babki drożdzowe. Nie wiem co lubisz na wielkanoc, ale każda potrawę da się zweganizować 😉
nie wiem czy mogę pisać 😉 , ale po dzisiejszym proszonym obiedzie myślałam, że zwrócę tak szybko jak zjadłam (szkoda, że jednak nie, bo by nie ciążyło na żołądku).
Nie bardzo wierzyłam, że organizm może się od mięsa (w ogóle i całkowicie) odzwyczaić, teraz mam na to dowód, koperkowa i ziemniaki raczej takiego efektu nie wywołały 🙄 .

Wspominałam kiedyś o herbacie z liści morwy, w końcu trafiła do brata cukrzyka. Wpływu na cukry nie zauważył, ale mu smakuje. Wg mnie jest bardzo podobna do pokrzywy. Teraz kupiłam też dla siebie, nie wiem po co, ale będę pić 😉 .
Rul z ciekawości - nie wiedziałaś, że obiad zawiera mięso, miałaś na nie ochotę, czy zjadłaś z jeszcze innego powodu?

Ja robię przedwyjazdowe opróżnianie lodówki i staram się nie kupować nic oprócz świeżych owoców, warzyw i pieczywa tylko jeść to, co mam w domu. Z tej okazji zrobiłam dzisiaj naleśnika giganta z zieloną soczewicą w środku - wyszedł pyszny! Soczewicę podsmażyłam z cebulą i doprawiłam pieprzem, kilka minut roboty, polecam  😉
dali, to zjadłam. Inaczej musiałabym się opchać ziemniakami i szpinakiem przyrządzonym na 'przedszkolną' modłę i zajeżdżającym jak antybiotyk 😵 . Mało tego było, może ze dwie łyżki trochę przesolonego gulaszu wieprzowego.
Jakieś pomysły na wegańskie wielkanocne potrawy?

pasta "jajeczna", sos tatarski, żurek, wege kiełbaska, warzywa w galarecie, sałatka jarzynowa, wszelakie pasztety, mazurki, babki etc 🙂
suchajka Ja biore regularnie spiruline. Tylko specjalnie kupilam sprasowana na tabletki, bo faktycznie smaczna to ona nie jest 😉
tez mam spiruline w tabletkach z NOW, ale ciagle zapominam brac haha

strasznie mnie naszlo na cos indyjskiego, najchetniej saag paneer, ale sama nie umiem tak doprawiac jak oni... chyba muttar paneer zrobie, albo cos innego po hindusku 🙂
Dziewczyny, mam jakieś chwilowe zaćmienie i potrzebuję inspiracji. 😉 Mam pół słoika pesto i nie wiem do czego mogę je dodać poza makaronem.
Bagietka na ciepło zapiekana z pomidorami, mozarellą i pesto  💘 Boże, gdyby nie moje niesnaski z glutenem to jadłabym to tonami.
aleś mi smaka narobiła... szkoda ze ja bez mleczna i  bez jajeczna (  jakkolwiek to brzmi :hihi🙂
macie jakieś fajne przepisy na ziemniaki? 🙂
madmaddie, pieczone w folii i potem przekrojone i wypełnione twarożkiem na przykład 😀 Smak dzieciństwa. Albo ponacinane i przełożone mozarellą i suszonymi pomidorami lub masełkiem z ziołami 😉
o, dobry pomysł, dawno nie jadłam, muszę kupić, ileż można ryże, kasze i makarony  😉
Averis dzięki, nawet o tym wcześniej myślałam. 🙂 Ale stanęło w końcu na risotto z pesto i suszonymi pomidorami 🙂
macie jakieś fajne przepisy na ziemniaki? 🙂

Ja polecam coś takiego:

a jeśli masz też marchewkę, to może coś takiego?
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/marchewka/placki_marchewkowo_ziemniaczane/przepis.html
danke. zapiekę w folii chyba, żeby kalorie zredukować 😉
polecam Wam tą pastę http://kaszomania.blogspot.com/2014/01/pasta-kanapkowa-z-kaszy-jaglanej-i.html długo się do niej zabierałam i w końcu zrobiłam, jest pyszna  😀
do czego dodajecie świeżą bazylię?
O! ja tez tę zrobiłam w sobotę! ale robiłam "na oko" i dodałam za dużo oliwek. Wyszła za bardzo oliwkowa, aż gorzka. Złamałam ten smak fasolą czerwoną i poszatkowanymi suszonymi pomidorami w zalewie + odrobiną musztardy. Wyszło mega. najlepsza pasta jaką do tej pory zrobiłam.

A i zrobiłam też ciasteczka Teodory. Bardzo smaczne. W nastepny weekend też zrobię.
Dałam jabłka, banany, płatki owsiane, len mielony, troche mleka kokosowego, rodzynki, słonecznik, dwie łyżeczki miodu i podzieliłam masę na dwie części. Do jednej dodałam jeszcze kakao.
Zakupilam dzisiaj cieciorke i googlam w poszukiwaniu przepisow, ale nic mi nie pasuje. Moge namoczyc przez noc i udusic na patelni z warzywami, czy bedzie niedobra?

I czy moge kotlety sojowe jakos upiec w piekarniku? Nie umiem smazyc 😵
madmaddie, mnie smakuje przeokropnie w postaci gulaszu, z dynią, marchewką i koniecznie przyprawą masala (udało mi się dostać w almie bombay masala z kotanyi). Dynia zrobi fajny sos, jak się rozgotuje i rozpadnie. Do tego kasza gryczana na przykład i coś zielonego. Ja ten gulasz osobiście uwielbiam  😍
Planuję zrobić jeszcze kotlety z cieciorki i pulpety z ryżem i sosem pomidorowym.
z ciecierzycą bardzo lubię to:
Marchewkowe curry z ciecierzycą

1 szkl. (250 g) suchej ciecierzycy
1,5 szkl. marchewki pokrojonej w kostkę
2 ząbki czosnku, posiekane
3 łyżki oliwy z oliwek
kawałek imbiru, wielkości kciuka, lub 1 łyżeczka w proszku
2 łyżeczki ziaren kminku
1 łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczki garam masala
1/3 łyżeczki chilli w proszku
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki naturalnego jogurtu sojowego (lub mleka kokosowego)
Ciecierzycę moczymy przez noc. Płuczemy i gotujemy ok. 40 min. Marchewkę gotujemy do miękkości, a potem miksujemy. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wsypujemy kminek i chwilę prażymy. Dodajemy czosnek oraz starty imbir, smażymy. Dodajemy puree marchewkowe, mieszamy i dodajemy resztę przypraw. Po kilku minutach ściągamy z ognia i dodajemy jogurt. Na końcu mieszamy curry z ciecierzycą.
Zakupilam dzisiaj cieciorke i googlam w poszukiwaniu przepisow, ale nic mi nie pasuje. Moge namoczyc przez noc i udusic na patelni z warzywami, czy bedzie niedobra? Namocz, ugotuj - i ugotowaną dodaj do warzyw.
I czy moge kotlety sojowe jakos upiec w piekarniku? Nie umiem smazyc 😵
Ja większość rzeczy piekę zamiast smażyć:
kotlety z jaglanki, z fasoli, "gołąbki" w papierze ryżowym
cykorię, marchewki, ziemniaki, buraki, kalafiora, brokuła, pietruszki, bakłażany, cukinie

edyta, zachęcający przepis 🙂
Dziękuję za odezw, wypróbuję przepisy.

[b]Teodora[/], wkladasz w rekaw do pieczenia, czy pieczesz jakos inaczej?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się