Forum towarzyskie »

11 listopada i inne święta, obchodzone czasem osobliwie.

Ja nie byłam członkiem to może nie wiem czy były dodatkowe kartki. Wydaje mi się, że nie.
Swoją drogą, ciągnąc off top o kartkach, to 3,5 kilo mięsa i wędliny to jak dla mnie było dość.
Taką linię miałam wtedy, że ach.... ****
Żart!!!
dempsey, ale co jest prowokującego w policjancie w kominiarce? albo w tym w kamizelce czy jak to pan poseł określił "w marynarce"? jeżeli stoi i nic nie robi, nie odzywa się?
Pan poseł się oburzył bo policja nie chciała z nim rozmawiać czy raczej słuchać się go, a TO JEST POSEŁ  🤔wirek:
Moim zdaniem Policja i tak za bardzo patyczkuje sie z bandytami i zadymiarzami na takich imprezach.

A ci co porównują tę sytuację do "państwa policyjnego" po prostu nie wiedzą o czym mówią.

I rację ma pani Gronkiewicz-Walz mówiąc, że cierpimy na syndrom państwa posttotalitarnego (a już napewno wrotki cierpi na taki syndrom 😉), tzn jesteśmy przewrażliwieni na punkcie zachowań funkcjonariuszy i przeginamy w drugą stronę. A Policja jest po to, zeby pilnować porządku i zapewnić bezpieczeństwo. I moim zdaniem ma prawo i obowiązek używać całego wahlarza swoich uprawnień wobec delikwentów podżegających do zadymy, chuliganów i dewastartorów.
Myślę Martuha że ten film jest w ogóle niezłą soczewką skupiającą kilka rzeczy.
Co do zasadności wpuszczania agentów w marsz, to jest to pewnie dyskusyjne. Ja wiem, że ludzie idący w tym marszu są przekonani, że ataki na policję były prowokowane, że agenci najpierw wmieszali się w tłum, potem markowali ataki a następnie wycofywali się za kordon a oddziały umundurowane miały powód do ataku. Tak twierdzą uczestnicy.
Np. ci co wrzucali ten filmik

(grupka gnojków najpierw kręci się po stronie policji 1:15, potem rzuca petardę i ucieka w bok 2:40  a policja atakuje uczestników że się tak wyrażę Bogu ducha winnych)

Edyta, no jak dla mnie wjazd ciężkimi sprzętem w kolumnę bezbronnych ludzi (co było zamiarem policji a co zdaje się powstrzymał ten poseł) jest hmm dość wystarczająco grubą akcją. Grubszych już nie chcę  🙄

Ty zdaje się mówisz o ukaraniu gnojków, których celem były przepychanki. Oczywiście że ich sie powinno wyłowić i skutecznie unieszkodliwić. Osobnym tematem są prowokacje - czy były, a jeśli tak to w jakim celu.
Ale gaz, armatka i pałki na resztę czyli morze spokojnie maszerujących ludzi, w tym rodzin z dziećmi, którzy na wezwanie organizatorów zatrzymali się w miejscu i śpiewali hymn?
Coś tu jest nie tak.
dempsey, na prawdę uważasz, że gdyby nie pan poseł to policja by rozjechała uczestników marszu armatką wodną?  😜
Nie wiem czy powstrzymał, na filmiku widac, że doprowadził do rozmów z policją i stonowania emocji obu stron.
A jak widać, słychać i czuć zamiarem było zatrzymanie i rozproszenie kolumny. Zatrzymanie się udało. Rozproszenie już nie, po negocjacjach ruszyli spokojnie dalej i już spokojnie dotarli do końca.
Hm, a Twoim zdaniem armatka wodna w centrum marszu to dekoracja święta narodowego? Czy dobra i skuteczna metoda na wyłapanie grupek agresorów?

I zacytuję co celniejsze komenty które już się pojawiają 😉
"Policja zaczęła szarpać i bić agresywnego uczestnika marszu. Ten wyciągnął odznakę, żeby przestała"
Na filmiku widać, że poseł stanął na drodze armatce, ale został odsunięty przez policjanta na bok i armatka mogła dojechać do kordonu policjantów, żeby go wzmocnić. Armatka jest jednak bardziej respektowana niż grupka policjantów. Policja chyba trochę spanikowała, ale armatki nie użyli więc nie wiem co Cię tak bulwersuje.

Jak widzę taki dzicz to wstyd mi że jestem Polakiem. Ludzie krew przelewali za tą niepodległość tylko po to, żeby dziś paru kretynów miało gdzie sobie porzucać płytami chodnikowymi. Ale co tu się dziwić, przykład nienawiści idzie z samej góry, jak się tylko w kółko wytyka wzajemne błędy i wygłasza żale to i reszcie społeczeństwa zaczyna się nastrój udzielać.
Martuha, skoro Ci się to wszystko podoba, to świetnie.
Mnie sie to nie podoba, ale nie obwiniam Policji, tylko tych, którzy poprzez swoje działania w czasie zeszłorocznych obchodów doprowadzili do tego, że w tym roku Policja "zwarła szeregi". Na dzicz nie ma innego sposobu, a najgorsze jest to, że takie dzikie nastroje kształtowane są i podsycane przez opozycję.
A mnie się to nie podoba z zupełnie innych powodów.
Mnie sie to nie podoba, ale nie obwiniam Policji, tylko tych, którzy poprzez swoje działania w czasie zeszłorocznych obchodów doprowadzili do tego, że w tym roku Policja "zwarła szeregi". Na dzicz nie ma innego sposobu, a najgorsze jest to, że takie dzikie nastroje kształtowane są i podsycane przez opozycję.

Policja zwarła szeregi i to dobrze, jednak i maszerujący byli mądrzejsi o zeszłoroczne doświadczenia.
I czym innym jest zapobieganie zamieszkom a czym innym ich prowokowanie żeby "gębę" dorobić maszerującym wycieczkom pań z małych parafii. A o prowokowaniu jest mowa. I to nie jest dobre ani słuszne. Powinno się to wyjaśnić i zaprzeczyć jeśli to kłamstwa.
Swoją drogą ta tęsknota za twardą ręką, za wieszaniem .... Nie pojmuję.
Mi tez się to nie podoba, ale zdecydowanie nie bulwersuje mnie fakt obecność policji na TYM marszu...
Skandaliczne było zachowanie policjanta w zeszłym roku i wyrok z tym związany o którym wspomniał wrotki, z tym się zgadzam, ale strasznie mnie wkurza ciągłe krzyczenie jaka to policja jest zła, prowokująca, bijąca niewinnych i bezbronnych ludzi  🤔wirek:
płytami chodnikowymi, kostką brukową, ławkami i śmietnikami też przecież rzucali tajniacy.
[quote author=szemrana link=topic=73532.msg1581062#msg1581062 date=1352663342]Swoja drogą ja własnego dziecka na taka "imprezkę" bym nie zabrała.
A już napewno nie włożyłabym mu na łepetyne czapki z napisem ...JP
Niezła strategia - zabrać potomstwo na zadymę, a potem lamentować, że policja biła dzieci.
[/quote]

Tam były tysiące ludzi, którzy nie przyszli na zadymę, tylko na marsz. Ludzie z dziećmi w wózkach, osoby starsze, osoby niepełnosprawne. Niestety pewna banda zadymę wywołała i można się było przestraszyć efektów, z dzieckiem, czy bez.
Przez tych zadymiarzy "patriotów", to ich dziadkowie w grobach się przewracają. Hołota i tyle, a co do prowokacji przez policję, to pewnie petardy i race, które później były rzucane w ich stronę sami na wstępie rozdawali.
dzikie nastroje, świadomie i z premedytacją, prowokują tuskowe psy, coraz chętniej spuszczane ze smyczy prawa i poczucia wstydu...nierozumiecie lemingi, że to były bitwy wywołane przez policyjnych tajniaków!...że wilk, się przebrał w owcą skórę!
Przez tych zadymiarzy "patriotów", to ich dziadkowie w grobach się przewracają.
to tłumaczy podłości niektórych polityków...ich dziadkowie nie mogą się przewracać, bo bezpiecznie sobie w grobach spoczywają na siedząco 😤
..nierozumiecie lemingi, że to były bitwy wywołane przez policyjnych tajniaków!...że wilk, się przebrał w owcą skórę!

Duża część ludzi nie może tego zrozumieć. Bo to burzy wygodny podział, nadawany nonstop z mediów głównego ścieku: tu porządni obywatele i prezydent, tu dzielna kochana policja a tu dzicz i hołota.
Duża część ludzi nie może tego zrozumieć.
Sopyło z Fundacji Helsińskiej: Jednak faktem jest, iż na rogu ul. Marszałkowskiej i ul. Żurawiej przez dłuższy czas stała grupka zamaskowanych mężczyzn, nie odgrodzona i nie legitymowana przez policjantów, która po przejściu grup rekonstrukcyjnych wbiegła w grupę maszerujących i rzucała w policjantów przedmiotami. Na podstawie dotychczasowej wiedzy trudno mi powiedzieć, czy wcześniej w jej pobliżu znajdowali się policjanci. Nie chcę przesądzać, czy ci ludzie byli uczestnikami Marszu, czy też osobami postronnymi.
http://gosc.pl/doc/1358177.Kto-rzucal-w-policje
http://gosc.pl/doc/1358297.Marszowe-watpliwosci

Fundację Helsińską trudno podejrzewać o sympatie do NOP czy "tradycyjnych polskich faszystów" - więc wniosek nasuwa się sam - że coś jest nie tak.
Dzień przed pod pomnikiem Dmowskiego wylegitymowano nauczycielkę z grupą dzieci "bo takie są przepisy" - ponieważ dnia następnego miał tamtędy przechodzić prezydent.
Wynika z powyższego- że albo władza wysyła do zabezpieczenie durniów - albo chce pokazać siłę - zwykłym obywatelom.
Pozdrawiam tradycyjnych polskich faszystów:

Słowo na poniedziałek, z dzisiejszej Gazety Wyborczej:

Tam, gdzie nie pomoże ci ksiądz, pomoże rabin.
Dempsey
Duża część tego nie może zrozumieć bo ....to brzmi  jak wiara sklerotycznej babci, że ją wkoło wszyscy trują a sąsiadka okrada.
Piszesz "tu dzielna kochana policja a tu dzicz i hołota".  No nieeeeeeeeee ... to aniołki przecież są.
Aniołki 🙂 I jak te aniołki godzą Boga z nienawiścią.

Owszem - władzy należy na ręce patrzeć uważnie ale nie dajmy się zwariować.
Gdyby władzy zależało na rozwaleniu tej demonstracji, to ci ludzie nie zrobiliby kroku dalej.
Nie leży to w jej interesie.
Swoją drogą to ciekawe, że w ostatnich dniach zniknęła ze strony internetowej ONR'u Deklaracja Ideowa.
Strasznie tam dużo było zawsze o Bogu, kościele katolickim, honorze, zboczeniach i innych pierdołach - groźnych pierdołach.

Taniu - górnicy mieli większe kartki, i fizyczni, kobiety w ciąży.
Członkowie partii nie. Mieli takie jak każdy.
A te 1 majowe uczestnictwa ? No cóż - niepójście na pochód w szkole groziło obniżeniem ocen, niedopuszczeniem do matury.
Niepójście z zakładem pracy groziło jeszcze poważniejszymi sankcjami.
Ludzie kombinowali jak mogli. Stawiali się na zbiorki i jak sie dało, to się ulatniali w trakcie.
Tyle, że te skurczybyki jak się zorientowali to każdy musiał się odhaczyć przed i po pochodzie. Tak było w moim liceum.
To ja dobrze pamiętałam z kartkami.
A pochody mi jakoś tak utkwiły w głowie dziecinnie. Radośnie i wesoło. Nic na to nie poradzę. Może mi wyparło?
Gdyby władzy zależało na rozwaleniu tej demonstracji, to ci ludzie nie zrobiliby kroku dalej.
(...)
Strasznie tam dużo było zawsze o Bogu, kościele katolickim, honorze, zboczeniach i innych pierdołach - groźnych pierdołach.

Władzy nie zależało na rozwaleniu demonstracji, a na pokazaniu (dzisiejsza GW), że był piękny, pokojowy pochód z Panem prezydentem i innymi politykami - miły, pogodny i uśmiechnięty - i jacyś bandyci, wrogowie władzy, w opozycji.
Przynajmniej tak to wygląda - więc pewnie zależało, skoro tak to pokazuje.
Groźne pierdoły - ciekawa lista.

Pokojowa demonstracja powinna wyglądać, jak niżej:

albo tak:

PO prawej na dolnym zdjęciu p. Sierakowski z Krytyki Politycznej, której aktywiści zaprosili na 11.11 w zeszłym roku lewackich bojówkarzy z Niemiec, figurujących na liście Urzędu Ochrony Konstytucji RFN jako niebezpieczni.
Nestor masz sklerozę ? A w ub. roku co było ? Władzy na czym wtedy zależalo ??
To ja dobrze pamiętałam z kartkami.
nie wiem co pamiętasz, ale wiem, że dostatecznie mocno partyjny mógł sobie kartkami palić w kominku. dodam jeszcze system sklepów za żółtymi firankami i cały system bonusów i gratyfikacji w postaci "talonów na xyz" czy "bonów dolarowych PKO"
i tak, kontestacja partyjnej liturgii miała swoje przykre konsekwencje, ale byli tacy którzy świadomie się na to decydowali...i własnie przez pamięć dla ich odwagi i uczciwości, należy wyszydzać całą ześwinioną partyjną hołotę!
a Policja która zamiast dbać o bezpieczeństwo swoich obywateli, wykonuje zamówione przez okupanta prowokacje i pokazówki, to zwyczajni przestępcy, których należy piętnować i skazywać na wysokie wyroki!
i jak pisałem wcześniej, jak ktoś pracuje w burdelu, to nie może mieć żalu, że go inni mają za k**wę!
Nestor masz sklerozę ? A w ub. roku co było ? Władzy na czym wtedy zależalo ??
sama masz sklerozę, albo freudowskie wyparcie!... w ub. roku Marsz Niepodległości został rozbity właśnie.
znaczy, że też była prowokacja w celu  - "pokazania że był piękny, pokojowy pochód z Panem prezydentem i innymi politykami - miły, pogodny i uśmiechnięty"
Ludzie kombinowali jak mogli

Pewnie, co nawet zupełnie zrozumiałe. Ale jednak nie wszyscy.
I to ta postawa, a nie kombinowanie jest zasługuje na pamięć.

Ale gdy do głosu dochodzi relatywizm moralny, to przecież wszystko się rozmywa, myli, i nic nie jest tym czym jest naprawdę.
O! Tu się dopiero radują.  😉
kombinowali jak się zerwać z pochodu Demspey.
Czytaj uważnie, bo wyszło na to, że chodzenie na pochód 1 majowy było cnotą.
Tak szemrana, zrozumiałam.
Mówię o tych, co jednak decydowali się NIE iść.
A w szerszym kontekście tych, którzy jednak się odważali stawiać płacąc za to wysoką cenę.
Dokładnie to o czym napisał wrotki.
Tak szemrana, zrozumiałam.
Mówię o tych, co jednak decydowali się NIE iść.

Jakoś mi tak pochwała pochodów wyszła. Jeszcze na 22 lipca było święto. Bez pochodu, ale radosne.  😉
Chodziło mi o koncepcję wrotki powywieszania kogo popadnie za to, że żył sobie bezrefleksyjnie w dawnych czasach.
Do kościoła chodził i na pochód. Do partii się zapisał a potem do Solidarności. No ówczesny leming.
A w ub. roku co było ? Władzy na czym wtedy zależalo ??

Oczywiście, że mam sklerozę, dlatego lubię pooglądać sobie filmy - np. takie, jak to funkcjonariusz podpala koledze radiowóz, albo nie reaguje, kiedy podpalają samochody TVN.
W zeszłym roku policja skierowała grupy rekonstrukcyjne w jakieś zadupie, by stać i trwać mogli tęczowi, wspierani przez bandytów z Niemiec. Nie zapobiegło to napaści tychże bandytów na niczemu nie wadzących przebranych w mundury rekonstruktorów. W sieci jest fajny filmik, jak w tęczowej grupie stoi min. Kalisz i mówi, że tu u nas nikt nie jest zamaskowany - a obok niego osobnik w kominiarce. Kalisz - dla tych, co się nie interesują polityką, to ten, co mówił, że pijany p. Kwaśniewski kiwał się, bo miał chorą goleń, a w ogóle, to jakąś filipińską przypadłość.

Wtedy władzy zależało na tym, by marszu nie pokazać w ogóle - ukazała się jedynie migawka w TVN 24 o drugiej w nocy + kilka spotów z zadymą.

Jak to było w zeszłym roku:
http://spoleczenstwo.newsweek.pl/rekonstruktorzy--antifa-nas-zaatakowala,84474,1,1.html

By zmotywować młodzież do wysiłków ustanawiam nagrodę w wysokości 5 tys. zł za pokazanie materiału TVN z filmem, który jest w linku do Newsweek'a, o ile zawiera komentarz, kto faktycznie na tym filmie występuje.

Tak było rok temu:

To poproszę ten materiał TVN, który to pokazuje z podaniem godziny emisji i czasem trwania. Potrzebne na zachętę kolejne 5?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się