Poświęciłam troche czasu na poczytanie komentarzy pod filmikiem. Wniosek jest jeden - PRAWDZIWY POLAK rzuca mięsem aż oczy bolą. Kiedy wróciłam po jakimś czasie, duża część tych "mięsnych" wypowiedzi została wykasowana przez YouTobe. Z PRAWDZIWEGO POLAKA bije nienawiść do każdego, kto nie jest PRAWDZIWYM POLAKIEM. Kto nie jest z nami, jest przeciwko nam. Więc nucę sobie piosenkę... tę piosenkę
Im chodzi tylko o to jedynie By świat wyglądał, tak jak powinien Przecież to oni wiedzą jedynie Jak świat wygląda, a jak powinien
Edit Kiedy wróciłam po jakimś czasie, duża część tych "mięsnych" wypowiedzi została wykasowana przez YouTobe.
Też byłam na śpiewaniu i też mi się bardzo podobało 😀 A co do średniej wiekowej, to koło mnie sporo było jeszcze gawiedzi studenckiej i rodzin z takimi małymi dziećmi.
Smarcik, i ja również poszłam z ciekawości to raz, dwa-musiałam zrobić reportaż a trzy chłopak trochę mnie namawiał-on też chciał zobaczyć jak to wygląda od środka. Byłam na samym czele praktycznie, więc dostaliśmy gazem, ogólnie naprawdę BARDZO się bałam. Ale doszłam do końca. Dla mnie to bardzo ciekawe doświadczenie bo już momentami przestawałam rozumiec o co w tym wszystkim chodzi. Jutro, jak kupię adapter do karty xd to wrzucę parę zdjęć.
Zgadzam się, występ 4 letniej Emilki śpiewającej "Piechotę" był całkowicie rozczulający 😉 Ciekawa jestem czy ta dziewczynka w jakimkolwiek stopniu wiedziała, o czym śpiewa. Miły akcent dzisiejszych uroczystości i zupełne przeciwieństwo zamieszek.
nie chodzę na zajęcia bo studiuje też dziennie w Wawie więc w sumie nie mają wyjścia i muszą mi kazać coś robić. Dopóki byłam na miejscu to nie robiłam prawie nic. Ale koniec OT 🙂
Smarcik, i ja również poszłam z ciekawości to raz, dwa-musiałam zrobić reportaż a trzy chłopak trochę mnie namawiał-on też chciał zobaczyć jak to wygląda od środka. Byłam na samym czele praktycznie, więc dostaliśmy gazem, ogólnie naprawdę BARDZO się bałam. Ale doszłam do końca. Dla mnie to bardzo ciekawe doświadczenie bo już momentami przestawałam rozumiec o co w tym wszystkim chodzi. właśnie o to chodzi żebyś się bała! o to chodzi, żeby ludzie wiedzieli, że trzeba się pogodzić z jewropejskim okupantem i że polska ludność tubylcza może świętować tak jak mu każe okupant i jego kompradorzy...no bo czym tłumaczyć prowokacje i bijatyki wszczynane przez tuskową psiarnię. ps Szemrana, dlaczego wyedytowałaś swój wpis... zaczęłaś się ze mną zgadzać co do oceny postępowania policyjnych świń?
Tuskowa psiarnia, policyjne ścierwo - Wrotki jak zwykle jest bardzo merytoryczny 😁 ten...zwracam honor, bo wydawało mi się, że to na tej już stronie było. i tak, w kontekście prowokacyjnych i brutalnych działań funkcjonariuszy policji,ten wpis jest bardzo merytoryczny i na temat, bo okazuje się, że Policja jest po to żeby zastraszać społeczeństwo, a nie po to żeby je chronić. to zwyczajni bandyci z okupacyjnym mandatem do uprawiania na Polakach przemocy...wstydzę się za wszystkich którzy tam pracują, a kiedyś byli moimi znajomymi... już nimi nie są, łącznie z ojcem chrzestnym mojej córki!
Nie czuję sie zastraszona przez policję Wrotki. Jest wręcz przeciwnie. Choć w wielu kwiestiach mogłabym Ci przytaknąć, bo zdarza się, że w pewnej części podzielam Twoje poglądy, to sposób w jaki piszesz budzi moją niechęć. Zbyt dużo jest w Tobie agresji, rozdygotania żebym mogła pochylić się nad Twoją argumentacją.
Moi znajomi których lubię i cenię za wartości jakie niosą przez swoje życie, także miewają inne poglądy i jest mi z tymi poglądami zupełnie nie po drodze. Ale.......poglądy to jedno a ich system wartości to zupełnie inna bajka. Ktoś wierzy w zamach (co moim zdaniem nie jest prawdą) a przy tym jest cudownym, pogodnym i życzliwym człowiekiem. Czy mam się od niego odwrócić, bo myśli inaczej niż ja. Czy to, że podaje zawsze pomocną dłoń nie ma znaczenia ? i to tylko dlatego, że woli PiS abo PO albo inną partię, która akurat mnie się nie podoba ? Jeśli zrywasz kontakt z ludżmi, bo ich światopogląd jest różny od Twojego, to niedługo albo zostaniesz sam albo bedą Cię otaczali piewcy-potakiwacze. Jeśli tak się stanie, stracisz szansę na poznanie, na zrozumienie, na własny rozwój. Wykpisz moje idealistyczne patrzenie na innych - no cóż - ja myślę, że tak jest żyć lepiej. Ty możesz mieć oczywiście inne zdanie.
Nigdy nie twierdziłam, że policja jest święta ale ścierwem ich nie nazwę. Tak samo jak ścierwem nie nazwę ludzi z partii, której nie znoszę. Dyskusja, gdzie pierwsze skrzypce graja emocje sensu większego nie ma. Tam gdzie są duże emocje - rozum śpi. Erystyka to SZTUKA ale do tanga trzeba dwojga. A zresztą... zupełnie nie czuję się zobowiązana do przekonywania wszystkich wokół o własnych racjach. Chętnie czytam, pytam i podglądam innych. Czasem napiszę, powiem własne zdanie, własne przemyślenia. Do kogoś to trafia - super. Do kogoś nie - trudno. Agresywnych wszechwiedzących mijam szerokim łukiem. No dobra.......przynajmniej się staram mijać. To nie znaczy jednak, że boję się konfrontacji. To oznacza raczej - głową muru nie przebiję. A jak wiem, że nie przebiję, to po co mieć guzy. Tylko czasem, przy niektórych świta mi myśl, że czuję gdzieś, jakieś poklady wrażliwości, które pozwoliłyby znaleźć wspólny język. czasami sie mylę a czasami nie.
no właśnie! ja nie uprawiam erystyki, tylko pisze jak jest, bo "tylko prawda jest ciekawa" a jak ktoś pracuje w burdelu, to jest k**wą...a jak ną nie chce być, to się zwalnia i zmienia pracę. ...i widzę, że niewolnicy są wśród nas, mi szkoda życia na bycie niewolnikiem i na owijanie prawdy w bawełnę kłamstw! ale rozumiem, że jak ktoś nie ma etycznego kręgosłupa, to mu może być w takiej klatce całkiem wygodnie, z tym, że nie może mieć pretensji że staje się obiektem szyderstw- ja się brzydzę twoim konformizmem, normalnie fizycznie mi sie na torsje zbiera, jak sobie wyobrażę że mógłbym się tak dać wyprać z zasad!...że w twarz ci plują, a ty powiesz , że deszcz pada, bo "erystyka to sztuka" 😤 ...powinnaś dopisać, że "tchórzostwo to sztuka" 🤔wirek:
no wiesz 🙂 Im chodzi tylko o to jedynie By świat wyglądał, tak jak powinien Przecież to oni wiedzą jedynie Jak świat wygląda, a jak powinien
Każdy kto nie podziela Twojej prawdy jest tchórzem, konformistą i ma przetrącony kregosłup 🙂 Moja prawda nie jest Twoją, Twoja nie jest moją. Jestem zerem, jestem nikim, wszystkie wrotki rzygają na mój widok 😁 Jeśliś z tym szczęśliwszy - to czemu Ci tego zabronić. Twoje prawo. Tak jak moje prawo pochylić się nad Twoim umysłem. Człek mądry nigdy nie jest ostateczny. Zawsze ma w sobie ciekawość świata, otwartość na inne. Patrzy widząc, myśli analizując. Wyciąga wnioski. Czasem sie myli i pozwala sobie na tę omylność. Tylko koniom przydają sią klapki na oczach. Pomaga im to w zmierzaniu w tym jedym słusznym kierunku.
przestań uprawiać erystykę i przypomnij sobie co robiła UB i ZOMO! ...i znajdź pięć różnic 😤 OK,jest też wersja dla tchórzy i konformistów:znajdź trzy różnice!
Co Ty wiesz o ZOMO ? Gówniarz byłeś, kiedy mój mąż musiał spierniczać z Warszawy na kopalnię, bo go w listopadzie 81 r. ZOMO wcielić chciało w swe "zacne szeregi". 16 grudnia 1981 - mówi Ci to coś ??? Roznoszenie ulotek, nielegalne drukowanie, nielegalne radiostacje. To nie było jedynie gadanie, to były dzialania które groziły śmiercią a ty mi piszesz o tchórzostwie 😁 Wiesz jak jest w obozie dla internowanych ? Nie wiesz. To jest taki czas kiedy .....wszystko mogło się z człowiekiem wydarzyć. "Bunt" wobec systemu nie oznaczał, że ktoś Cie lubi lub nie na ReVolcie. Znam takich co za pomocą pilota zmieniac chcą rzeczywistość. W papuciach i piwkiem w ręku lub klepiąc w klawiaturę. Myślisz, że ci którzy przyjdą po PO bedą lepsi ? Guzik - może jestem głupia ale nie naiwna. Ci których wspierasz, po dojściu do wladzy bedą tacy sami a kto wie, czy nie gorsi. Władza ma to do siebie, że bije na dekiel tym, którzy ja mają. Im bardziej radykalne poglądy tym bardziej daje w dekiel. JEDYNA prawda jest gorsza od wielu prawd. jest bardziej niebezpieczna bo fanatyczna. Demokracja daje Ci prawo wypisywać co zechcesz i raczej Ci nic za to nie grozi. Spróbowałbyś wtedy !!
Piszesz rzeczy o których nie masz pojęcia a jeśli je masz, to tylko z opowieści bliskich, z tego co wyczytałeś i z tego co Twój rozumek kilkuletniego chłopca mógł zapamietać. Porównywanie ZOMO i UB z dzisiejszą policją ? Znajdź różnice ? - wydaje Ci się tylko, że wiesz o co pytasz. Dzisiejsza policja to jest pikuś. PAN PIKUŚ.
Ja 😅 znalazłam 4 różnice 🥂: Chłopcy z ZOMO płakali, i to nie od gazu I na akcje jeździli faszerowani prochami w posiłkach No i nie byli ochotnikami Ani nie byli oddani Idei
Piszesz rzeczy o których nie masz pojęcia a jeśli je masz, to tylko z opowieści bliskich, z tego co wyczytałeś i z tego co Twój rozumek kilkuletniego chłopca mógł zapamietać. mój rozumek kilkuletniego chłopca, pamięta jak wygląda widzenie w "internacie"...pamięta jak wyglądało w PRL bezrobocie którego teoretycznie nie było i miesiąc w miesiąc przychodził do domu nakaz zapłacenia grzywny za uchylanie się od obowiązku pracy...obowiązku którego z racji wilczego biletu nie można było spełnić. twoje gadki szemrana, to wypisywać sobie może każdy, a przy okazji sprzedawać relatywistyczne teorie, sprzedawane przez lewactwo celem legitymizacji swojego uwłaszczenia...po owocach poznacie ich! niestety Magdalenka to była zwyczajna zdrada i nie ma tu wytłumaczenia...i możesz się rozpisywać kombatantko i dorabiać bohaterską legendę swojego konformizmu, ale to ani nie zmieni historycznych faktów, ani nie sprawi, że zdrajcy przestaną być zdrajcami, prawdy też nie zmieni, bo prawda jest jedna-chociaż wielu bardzo nad tym ubolewa! Ja 😅 znalazłam 4 różnice 🥂 nie żartuj tak proszę...naprawdę są granice których nie należy przekraczać. to że dzisiejszy okupant szczuje na obywateli taką samą wściekłą sforę, nie znaczy, że zomowcy byli w czymkolwiek lepsi.
Co do PRAWDY- to jest Twoja pradwa, moja prawda i gówno prawda. Niestety choć bardzo byś chciał, nie masz na nią monpolu. niestety, ale to co napisałaś to jest właśnie gówno prawda ...rozumiem, że bardzo byś chciała żeby tak było, bo wtedy można by było usprawiedliwić dowolne k*restwo i dowolną podłość...ale na szczęście tak nie jest i kiedyś rachunek za te krzywdy, będzie czerwonym bandytom i ich sługusom wystawiony i zostanie wyrównany!
W szczytowym okresie (rok 1980) PZPR liczyła ponad 3 miliony członków. Za Wikipedią. Zatem dużo tych rachunków by było. Licząc jeszcze rodziny owych członków. Rozliczenie tego okresu uważam za utopię. Chyba, że na Madagaskar się powysyła? Święto było i każdy uczcił jak tam sobie chciał. I to jest wartość sama w sobie. Mamy wielki kraj z trudną powikłaną historią - widać to właśnie w treści pieśni patriotycznych. I tak jak zwrotka z "Roty" znikła, tak poznika wiele innych. Zobaczycie. A gdyby obecne służby były jak SB to skrajnych głosów nikt by wypowiadać nie mógł.
A gdyby obecne służby były jak SB to skrajnych głosów nikt by wypowiadać nie mógł.
alez juz tak sie powoli dzieje 🙄 powoli powoli...nie wszystko naraz
PZPR liczyła ponad 3 miliony członków były członki i CZŁONKI, jednego takiego co czlonkiem został(a duzo juz nie mógł poczlonkowac bo był stary :hihi🙂 to dziadek mój gonił laska po podwórku bo ten tez mu radził członkiem zostać...gonił tak na powaznie, bo taki curefstfo w głowie mu sie nie miesciło...członkiem zostać, żeby więcej kartek na mięso utrzymać 🤔
Dempsey - chłopak na spałowanego nie wyglądał. Raczej na przestraszonego bo mu tata zniknął z pola widzenia.
Czyli dopiero zakrwawiony dziesięciolatek zapali Ci czerwone światełko? Czy zastrzelony?
Ludzie mieli absolutne prawo brac dzieci na Marsz Niepodległości. Właśnie po to by udowadniać wszystkim zastraszonym, ze ten Marsz to nie tylko jego obrzeża, stanowiące tak naprawdę znikomy procent, ale że to także ogromna rzesza zwykłych obywateli. No ale komuś na rękę jest: - zastraszanie tych co nigdy nie byli poprzez przekaz tv koncentrujący się na zadymach a nie pokazujący części głównej - zastraszanie tych co poszli, bo ataki były w tym roku skierowane na część środkową, na spokojnych uczestników, a nie tylko na awanturujące się obrzeża. edit - oracz oczywiście ostrzegawcze mruknięcie władzuchny, która trzy dni przed Marszem uniewinnia tajniaka który rok wcześniej skopał uczestnika nie wykazującego agresji
obecna służby są perfidniejsze od UB... pozwalają na wypowiedzi, żeby pojawiły się akie refleksje jak twoja Taniu...a reżimowe sługusy i pożyteczni idioci pracując w nagonce i stadem, sprawiają, że z tej wolności wypowiedzi, nic nie wynika. a Madagaskar zupełnie nie potrzebny...mamy w Polsce wystarczająco dużo zdrowych drzew!
Duunia- nie fałszuj historii. 😉 Większe kartki dostawały ciężarne i górnicy. Wiem, bo byłam ciężarną a szwagier górnikiem. Partyjni mieli dostęp do sklepów specjalnych ale nie wszyscy. A co do oceny marszu zgadzam się z Dempsey. W porównaniu z ubiegłym rokiem był spokojniejszy. A służby dawne pamiętam podobnie jak szemrana. I nie chcę się licytować ile kto pamięta, bo ujawnia to jak jestem stara. 😉
no tak Taniu 🙂 ale dostawalo sie wiecej za samo zostanie sie członkiem, nie jakos duzo ale było sie do przodu w kazdym razie dziadek sie wkurwił i to mocno 🏇
no tak Taniu 🙂 ale dostawalo sie wiecej za samo zostanie sie członkiem, nie jakos duzo ale było sie do przodu w kazdym razie dziadek sie wkurwił i to mocno 🏇
Na pewno były przywileje. To bezsprzeczne. Ale kartki były takie same. Chyba, że już ja źle pamiętam. Mnie idzie o co innego- pamiętam pochody pierwszomajowe - takie radosne i liczne . I trudno chvyba tych wszystkich ludzi wywieszać? I myślę, że wiele osób oczekuje podświadomie czy świadomie takiej atmosfery 11 listopada. A tymczasem to inne święto.
Proponuję przypatrzeć się kilku szczegółom zamieszek, np. nierozmownym funkcjonariuszom w błotnych kominiarach:
I może tu jeszcze wspomnę słowa p. Mariusza Sokołowskiego, rzecznika prasowego policji, który najpierw zapewniał że m. in. zadaniem policji było wyłapywanie najagresywniejszych osobników. Następnie na pytanie, czy zamaskowani funkcjonariusze byli w kolumnie marszu, odpowiedział: "Tego nie mogę ujawnić".
oj...były takie same ale jak sie cżlonkiem zostało to sie dostało wiecej (moze ze dwie), nie twierdze ze one były jakies inne 😉 a czlonki byłi i członki 😀 duze i male