Dziewczyny muszę na szybko kupić jakieś puśliska do syntetyka. Chciałam te syntetyczne Winteca, ale już 3 osoby mi mówią, że obtarły im syntetyczne siodło 🤔
dokładniej to obchodzi mnie ich wytrzymałość😉 bo wyglądają na o wiele wygodniejsze.. a nigdy takowych nie miałam 👀 jakaś konkretna firma? Wiem że Bates ma porządne ...
cataleya no wytrzymałość to już sprawa firmy a nie tego czy wszechstronne czy ujeżdżeniowe puśliska. Daw Mag robi fajne, Prestige. Ja mam HB Contact i nie narzekam.
Dziewczyny do skokówki kieffer czy diana? Chol... można dostać jak średnio co miesiąc, puśliska są różnej długości 😤
Dobrze zrozumiałam, że co miesiąc zmieniasz puśliska, bo się wyciągają? 🙂 Polecam od siebie najprostszy z możliwych sposobów - przyzwyczaić konia do wsiadania z obu stron. Na mnie się zawsze na zawodach, czy gdzieś, dziwnie gapią, że wsiadam z prawej ;P A dzięki temu mam równe puśliska i koń też nie narzeka na ten sposób.
LatentPony - najśmieszniejsze jest to, że wsiadam ze stołeczka, a z tym co miesiąc przesadziłam, że wymieniam, tylko sprawdzałam długości po pierwszym badziewiu kupionym pół roku temu, no i już widać różnicę w długości :/
[quote author=natip link=topic=730.msg1493046#msg1493046 date=1344868181] Dziewczyny do skokówki kieffer czy diana? Chol... można dostać jak średnio co miesiąc, puśliska są różnej długości 😤
Dobrze zrozumiałam, że co miesiąc zmieniasz puśliska, bo się wyciągają? 🙂 Polecam od siebie najprostszy z możliwych sposobów - przyzwyczaić konia do wsiadania z obu stron. Na mnie się zawsze na zawodach, czy gdzieś, dziwnie gapią, że wsiadam z prawej ;P A dzięki temu mam równe puśliska i koń też nie narzeka na ten sposób. [/quote]
najprostszym sposobem to chyba jednak jest zmienianie puślisk co jakiś czas, prawe zamienić z lewym i już 😉 ja zawsze tak robiłam i narzekać nie miałam na co 🙂
Mam pytanie do osób używających puślisk ujeżdżeniowych - czy nie macie problemu z dopasowaniem ich do strzemion? Ja właśnie dostałam zamówiona puśliska i w żaden sposób nie chcą przejść przez dziurkę w strzemieniu - fakt, że jeżdżę w plastikach 😉.
ovieha, spróbuj drugą stroną wsunąć (troszkę się pomęczyć trzeba)- ja tak zrobiłam z moimi plastikami i wszystko pasuje. tylko zdejmij tą osłonkę i załóż jak już wsuniesz puślisko
Próbowałam z każdej strony i nie ma takiej opcji 🙁 Porównałam puśliska z innymi ujeżdżeniowymi i faktycznie są sporo większe. Będę musiała odesłać, albo poszukać innych strzemion.
Mi przez dziurkę przeszły bez problemu, ale za to sprzączka strasznie mnie uwiera w łydkę. Niby mam osłonki, ale w czasie jazdy zsuwają się i metalowe zapięcie dziubie mnie w łydę. 👿
plastiki chyba z założenia mają mniejszą tą dziurkę na puśliska, ja się też męczyłam i w końcu poddałam. Z kolei sprengery przechodzą bez najmniejszego problemu.
ovieha, moje też są dość grube (mam daw-magowskie), ale jak się pomęczyłam to dało radę je wsunąć i jak już to 'oczko' przeszło to już reszta bez problemu przeszła. niestety wszystkie plastikowe strzemiona z jakimi się spotkałam mają wąską tą szparę na puślisko :/
Czy jakiś doby człowiek może mi wyjaśnić o co kaman w tych puśliskach? Jak się je zapina i jak rozumieć rozmiary: 75, 85 cm? - Odkąd dokąd jest to mierzone? O.o
😡
A mianowicie w ogłoszeniu sprzedaży siodła Alicji Grygier (www.alicjagrygier.pl/na-sprzeda379.html <- tylko podglądowo, nie mam nic z tego 😉 ) jest napisane że dodaje gratis "puśliska trzypunktowe" i na zdjęciu właśnie to oto dziwactwo 😉
I tak kombinuje, że tą pentelką zakłada się normalnie do zamka, a sprzączka wędruje do... wolnej przystuły w siodle i tam jest dopinana obok popręgu?
No bo jak inaczej wytłumaczyć trzypunktowość i lepsze "trzymanie łydki" ?
Mam 158cm wzrostu i nogi nie za długie, ale też niezbyt krótkie - rzekłabym, że w sam raz, proporcjonalne. Kupuję nowe puśliska i tutaj pytanie: jaką długość wziąć. Jeżdżę teraz w 145cm, musiałam dorobić 2 dziurki, a reszta puśliska jest na tyle długa, że majta mi się i obija o łydki, co bardzo mnie irytuje. Chciałabym, żeby nowe puśliska po włożeniu w szlufkę nie był zbyt długie. Jakiej długości puśliska powinnam wziąć? Waham się między 135cm, a 130cm. Chyba że powinnam wziąć jeszcze krótsze, bo mówiąc szczerze, nie mam zielonego pojęcia. 🙁