Forum konie »

Puśliska

chilli2, i nie niszczą Ci siodła?
Cobrinha nic a nic🙂
Dziewczyny muszę na szybko kupić jakieś puśliska do syntetyka. Chciałam te syntetyczne Winteca, ale już 3 osoby mi mówią, że obtarły im syntetyczne siodło  🤔

http://allegro.pl/pusliska-skorzane-145cm-czarne-kallquist-i2501122683.html

http://allegro.pl/pusliska-skorzane-czarne-5-i2496857355.html

czy chwalone przez Was Diany?
http://allegro.pl/rewelacyjne-pusliska-skorzane-okazja-i2476766457.html

Wspominałyście gdzieś między postami, że ważny jest okrągły szew. Może mi to ktoś rozjaśnić?  😡
A jakie szycie mają Diany? Na okrągło czy nie?

A co myślicie o pomyśle ujeżdżeniówek do skokówki  😁
cataleya, diany sa szyte na wzor prestige. wiele osob uzywa ujezdzeniowych puslisk, zwlaszcza do monoflapowych skokowek.
cataleya, diany sa szyte na wzor prestige. wiele osob uzywa ujezdzeniowych puslisk, zwlaszcza do monoflapowych skokowek.

czyżby nadeszło tanie zbawienie, dla mojego Prestige'a  💃  💃
cataleya a co niby w tym pomyśle dziwnego? Wiele osób tak jeździ 😉 Mnie też wkurzały zamki pod udem w skokówce:

dokładniej to obchodzi mnie ich wytrzymałość😉 bo wyglądają na o wiele wygodniejsze.. a nigdy takowych nie miałam 👀 jakaś konkretna firma? Wiem że Bates ma porządne ...
cataleya no wytrzymałość to już sprawa firmy a nie tego czy wszechstronne czy ujeżdżeniowe puśliska. Daw Mag robi fajne, Prestige. Ja mam HB Contact i nie narzekam.
Diana brązowe będą pasować?

Dramka, raczej nie, chyba, że sprzedający ma akurat takie (wysłać zdjęcie siodła?).
Standardowe Diany są prawie czarne, no - heban.
Kurcze..gdzie dostane puśliska do antaresa?
Dramka a Prestige czy stubben? Oni mają kilka odcieni brązu.
Dziewczyny do skokówki kieffer czy diana? Chol... można dostać jak średnio co miesiąc, puśliska są różnej długości  😤
Dziewczyny do skokówki kieffer czy diana? Chol... można dostać jak średnio co miesiąc, puśliska są różnej długości  😤

Dobrze zrozumiałam, że co miesiąc zmieniasz puśliska, bo się wyciągają? 🙂 Polecam od siebie najprostszy z możliwych sposobów - przyzwyczaić konia do wsiadania z obu stron. Na mnie się zawsze na zawodach, czy gdzieś, dziwnie gapią, że wsiadam z prawej ;P A dzięki temu mam równe puśliska i koń też nie narzeka na ten sposób.
LatentPony - najśmieszniejsze jest to, że wsiadam ze stołeczka, a z tym co miesiąc przesadziłam, że wymieniam, tylko sprawdzałam długości po pierwszym badziewiu kupionym pół roku temu, no i już widać różnicę w długości :/
Dramka a Prestige czy stubben? Oni mają kilka odcieni brązu.

Prestige chyba będą pasować.
[quote author=natip link=topic=730.msg1493046#msg1493046 date=1344868181]

Dobrze zrozumiałam, że co miesiąc zmieniasz puśliska, bo się wyciągają? 🙂 Polecam od siebie najprostszy z możliwych sposobów - przyzwyczaić konia do wsiadania z obu stron. Na mnie się zawsze na zawodach, czy gdzieś, dziwnie gapią, że wsiadam z prawej ;P A dzięki temu mam równe puśliska i koń też nie narzeka na ten sposób.
[/quote]

najprostszym sposobem to chyba jednak jest zmienianie puślisk co jakiś czas, prawe zamienić z lewym i już 😉 ja zawsze tak robiłam i narzekać nie miałam na co 🙂
Ja nie wsiadam z ziemie i nie mam tego problemu  😉

Natomiast udało mi się kupić w pasującym brązowym odcieniu puśliska devoucoux do antaresa  💃

Mam pytanie do osób używających puślisk ujeżdżeniowych - czy nie macie problemu z dopasowaniem ich do strzemion?
Ja właśnie dostałam zamówiona puśliska i w żaden sposób nie chcą przejść przez dziurkę w strzemieniu - fakt, że jeżdżę w plastikach 😉.
ovieha, spróbuj drugą stroną wsunąć (troszkę się pomęczyć trzeba)- ja tak zrobiłam z moimi plastikami i wszystko pasuje. tylko zdejmij tą osłonkę i załóż jak już wsuniesz puślisko
Próbowałam z każdej strony i nie ma takiej opcji 🙁 Porównałam puśliska z innymi ujeżdżeniowymi i faktycznie są sporo większe. Będę musiała odesłać, albo poszukać innych strzemion.
Mi przez dziurkę przeszły bez problemu, ale za to sprzączka strasznie mnie uwiera w łydkę. Niby mam osłonki, ale w czasie jazdy zsuwają się i metalowe zapięcie dziubie mnie w łydę.  👿
plastiki chyba z założenia mają mniejszą tą dziurkę na puśliska, ja się też męczyłam i w końcu poddałam. Z kolei sprengery przechodzą bez najmniejszego problemu.
ovieha, moje też są dość grube (mam daw-magowskie), ale jak się pomęczyłam to dało radę je wsunąć i jak już to 'oczko' przeszło to już reszta bez problemu przeszła.
niestety wszystkie plastikowe strzemiona z jakimi się spotkałam mają wąską tą szparę na puślisko :/
Odkopuje  😉

Czy jakiś doby człowiek może mi wyjaśnić o co kaman w tych puśliskach?

Jak się je zapina i jak rozumieć rozmiary: 75, 85 cm? - Odkąd dokąd jest to mierzone? O.o

😡

A mianowicie w ogłoszeniu sprzedaży siodła Alicji Grygier (www.alicjagrygier.pl/na-sprzeda379.html <- tylko podglądowo, nie mam nic z tego 😉 ) jest napisane że dodaje gratis "puśliska trzypunktowe" i na zdjęciu właśnie to oto dziwactwo 😉

I tak kombinuje, że tą pentelką zakłada się normalnie do zamka, a sprzączka wędruje do... wolnej przystuły w siodle i tam jest dopinana obok popręgu?

No bo jak inaczej wytłumaczyć trzypunktowość i lepsze "trzymanie łydki" ?
Mam 158cm wzrostu i nogi nie za długie, ale też niezbyt krótkie - rzekłabym, że w sam raz, proporcjonalne. Kupuję nowe puśliska i tutaj pytanie: jaką długość wziąć. Jeżdżę teraz w 145cm, musiałam dorobić 2 dziurki, a reszta puśliska jest na tyle długa, że majta mi się i obija o łydki, co bardzo mnie irytuje. Chciałabym, żeby nowe puśliska po włożeniu w szlufkę nie był zbyt długie. Jakiej długości puśliska powinnam wziąć? Waham się między 135cm, a 130cm. Chyba że powinnam wziąć jeszcze krótsze, bo mówiąc szczerze, nie mam zielonego pojęcia. 🙁
Puma
To chyba jest prawda.
Tu jest zdjęcie siodła na koniu, 3 od końca.
I tak to wygląda.
mam 135 przy 164  😉
Czyli ja powinnam celować bardziej w 130cm, a może nawet 125cm?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się