ninevet, jeśli kanały są nie do końca wypełnione i jest stan zapalny to ponowne przeleczenie takiego zęba kanałowo (reendo) jest konieczne. Bardzo często w grę wchodzi mikroskop lub bardzo wprawne oko lekarza dentysty. Koszt leczenia endodontycznego jest dość spory i nie ma się co tu dziwić. We Wrocławiu za ząb trzonowy trzeba zapłacić w okolicach 400zł-1000zł. Jeśli gdzieś jest mniej to warto dowiedzieć się czym są wypełniane kanały, czy jest to ciepła gutaperka z pastą uszczelniającą i ćwieki gutaperkowe, czy też same ćwieki gutaperkowe i pasta uszczelniająca. Dodatkowo w/g protokołu leczenia endodontycznego ząb po takim leczeniu powinien mieć założony wkład i koronę, ponieważ martwy ząb jest podatny na złamania. Jeśli zostanie założone samo wypełnienie kompozytowe (zwykła odbudowa materiałem światłoutwardzalnym) to może taki ząb służyć lata, a może pęknąć. W najlepszym przypadku założy się wtedy wkład i koronę, a w najgorszym ząb tak pęknie, że będzie do usunięcia.
rtk, teraz to ja się obrażam 😀iabeł: jak to, nie zapytałaś mnie o Twoje zęby.... idź zrób sobie zdjęcie RVG zęba. To lepsze niż wróżenie z fusów.
P.S. Mam bardzo dobrego lekarza dentystę we wrocku (osobiście oddałam mu swoje zęby, właśnie robi cuda wianki z nimi).
www.dentique.plJak widać ceny są bardzo różne z tego co piszecie. Ważne jest to aby przed leczeniem kanałowym i po zrobić zdjęcie RVG. Ważne aby kanał był oczyszczony, poszerzony i do końca wypełniony. Ważne żeby potem wzmocnić ten ząb, bo on jest baaaaardzo słaby. Jeśli lekarz to zrobi za 100zł to ja chylę czoła za pracę charytatywną.