Forum towarzyskie »

Ból zębów, leczenie kanałowe, wybielanie i inne cuda.

umyć zęby 🙂

a tak na poważnie to nic więcej. Należy pamiętać też, że wypełnienia, korony nie wybielą się, najlepiej wymienić je po wybieleniu zębów.

No i nastawić się psychicznie na ograniczenia w spożywaniu pewnych barwiących produktów.
Przyznaję, że całego wątku nie przeczytałam.
Jestem ciekawa, czy ktoś stosował/stosuje taką żelową szynę na noc, która ma pomagać przy zaciskaniu szczęk?
Kupilam sobie ten zestaw Opalesence i po 2 zabiegach widze efekty🙂 Te nakladki nie sa zbyt cudowne, ale da sie przezyc.Spac z tym nie dam rady, bo sie opluwam cala. Ciekawe, jak bedzie pozniej🙂
Czy jest na sali dentysta? Robiłam oantomogram i w opisie dostałam że widoczne jest u mnie owalne ognisko osteolityczne z otoczką osteosklerotyczną. Nie powiem, że po przeczytaniu informacji na ten temat sie trochę przestraszyłam. Mógłby mi ktoś to łopatologicznie wytłumaczyć? 😉
Teodora, chodzi o szynę NTI? To jest dobre rozwiązanie na bruksizm właśnie. Polecam.

lockmittel, dasz radę przesłać "panoramę" na maila?
jasnę, że dam.😉 Mam na płytce.
lockmittel - poszło pw
odkopuję 🙂

Ile płaciłyście za kanałowe ?

Dzisiaj próbowałam się zorientować w cenach i rozbieżność mnie zabiła [już pomijając cenę]. Ząb 3 kanałowy ze wszystkim czyli leczenie, wypełnienie etc. od 550 zł - 2500 zł  🤔
ninevet, ja za kanałowe płaciłam wczoraj 40zł(z tym, że pojechałam na gwałt do dentysty, bo trzymałam za długo truciznę i nie wytrzymywałam bólu i wczoraj mi zaczął), dzisiaj 40zł i w poniedziałek już mi ma skończyć.
A ile kanałów ma ząb ?

Bo u mnie jest od 150 zł za kanał do 900 + wypełnienie 70 zł - 150 zł. Przy 3 kanałach w zębie sumy wychodzą astronomiczne. Nie chce mieć jakieś lipy w buzi która mi się zaraz rozpadnie ale nie ukrywam, ze nawet to 500 zł jest dla mnie dużą kwotą zakładając, że zęby do kanałowego mam dwa.
Pomijając fakt, że oba kanałowe są wynikiem błędu poprzedniego dentysty [ 10 lat temu]. Nie doczyścił mi kanałów i rozwinął się nowy stan zapalny...  🙄 a myślałam, że za błędy za dzieciaka więcej płacić nie będę musiała  🙄
ninevet, ja co prawda nie mialam kanalowego, ale z tego co sie orientuje u mojej dentystki w przypadku tych 'duzych' zebow (szostka, siodemka) jest to koszt okolo 1000zl. (tzn.  kilka lat temu to bylo 700zl, ale sadze, ze ceny poszly w gore). Ale za to dentystka jest super i kanalowego unika jak ognia, wiec jesli chcesz, dam Ci namiary, moze nie trzeba tego zeba leczyc kanalowo? Za zwykle leczenie zeba place tam 200zl, a kobieta cuda umie zrobic 🙂
Czy to prawda, że jak ząb boli to znaczy, że czeka mnie kanałówka? Mój ząb zrobił się bardzo wrażliwy na ciepło i zimno, nie chce iść do dentysty  😵
rtk, niekoniecznie - może tylko szyjka się odsłoniła?
Najgorzej jest gdy boli od słodkiego i gdy się postuka.

Rety - co wy piszecie o cenach?  🤔 Za całość zapłaciłam 120 PLN  🙇, i jeszcze dentystka przepraszała, że drogo! (też naprawiała dawno schrzanioną robotę)
Są jednak plusy mieszkania na wsi  💃
a jak sprawdzić czy to tylko szyjka odsłoniona? Przejdzie samo?🙂
rtk, pomyśl o tym tak: uroczy Pan Dentysta ma świetną jasną lampę i powiększające lusterko. ON najlepiej zobaczy co z moim biednym ząbkiem 🙂
halo, jeśli masz kontakt do uroczego dentysty to przejadę nawet pół Polski  :kwiatek:
rtk, najlepiej iść do dentysty 😉

Ja jutro będę miała już skończone kanałowe i plomba 😉
Za całość u naprawdę dobrego dentysty wyniesie moją mamę ok.250zł 😉
Oj jak ja nie lubię tematu dentystów i leczenia zębów. Aktualnie leczę swoje zęby po aparacie ortodontycznym. Nie mam wielkich ubytków, raczej małe dziurki, jak to mój dentysta mówi "na jedno bzyknięcie" - przeciętnie wizyta kosztuje mnie od 150zł do 200zł. Miałam robione dwa leczenia kanałowe na szóstkach, za które zapłaciłam po 400 zł od zęba. Facet jest genialny w tym co robi, ale przy tym jest jednym z droższych dentystów w moim mieście. Myślę, że do końca roku uda mi się temat zębów zamknąć. Zostało mi parę wizyt z leczeniem, po czym biorę się za wybielanie. Nie ukrywam, że kusi mnie opcja licówek (nie jestem w 100% zadowolona z efektu leczenia ortodontycznego) - ma ktoś doświadczenie w tej kwestii estetyki stomatologicznej? Słyszałam, że z licówkami lepiej udać się do naprawdę dobrego specjalisty.
To widać mam wielkie szczęście, bo za kanałowe daję max 100 zł...
za kanałowe 100? To chyba na NFZ albo po znajmosci. u mnie za 1 kanał biora 100, dodatkowo wypełnienie i opracowanie (mniej wiecej 1 miesiąc hotelu idzie się bujać). ale szczerze - po trzech dekadach zywota nauczyłam się nie oszczędzać na zębach. niech zapłacę drożej, ale neich bedzie zrobione porządnie, a nie tak, że za rok wszystko do poprawki... zwłaszcza, że zabki mam rodzinne nie bardzo super 😉
I tak i tak. Moja mama pracowała w pogotowiu gdzie akurat przyjmowała moja prywatna dentystka i się ostało. Plomba światłoczuła to koszt jakiś 30 zł.

Mnie teraz namawia dentystka na założenie koron. W moim przypadku aparat byłby pomyłką.
ninevet, jeśli kanały są nie do końca wypełnione i jest stan zapalny to ponowne przeleczenie takiego zęba kanałowo (reendo) jest konieczne. Bardzo często w grę wchodzi mikroskop lub bardzo wprawne oko lekarza dentysty. Koszt leczenia endodontycznego jest dość spory i nie ma się co tu dziwić. We Wrocławiu za ząb trzonowy trzeba zapłacić w okolicach 400zł-1000zł. Jeśli gdzieś jest mniej to warto dowiedzieć się czym są wypełniane kanały, czy jest to ciepła gutaperka z pastą uszczelniającą i ćwieki gutaperkowe, czy też same ćwieki gutaperkowe i pasta uszczelniająca. Dodatkowo w/g protokołu leczenia endodontycznego ząb po takim leczeniu powinien mieć założony wkład i koronę, ponieważ martwy ząb jest podatny na złamania. Jeśli zostanie założone samo wypełnienie kompozytowe (zwykła odbudowa materiałem światłoutwardzalnym) to może taki ząb służyć lata, a może pęknąć. W najlepszym przypadku założy się wtedy wkład i koronę, a w najgorszym ząb tak pęknie, że będzie do usunięcia.

rtk, teraz to ja się obrażam  😀iabeł: jak to, nie zapytałaś mnie o Twoje zęby.... idź zrób sobie zdjęcie RVG zęba. To lepsze niż wróżenie z fusów.
P.S. Mam bardzo dobrego lekarza dentystę we wrocku (osobiście oddałam mu swoje zęby, właśnie robi cuda wianki z nimi).  www.dentique.pl

Jak widać ceny są bardzo różne z tego co piszecie. Ważne jest to aby przed leczeniem kanałowym i po zrobić zdjęcie RVG. Ważne aby kanał był oczyszczony, poszerzony i do końca wypełniony. Ważne żeby potem wzmocnić ten ząb, bo on jest baaaaardzo słaby. Jeśli lekarz to zrobi za 100zł to ja chylę czoła za pracę charytatywną.
Dzięki CuLuLa  :kwiatek:
Jakoś głupio mi pisać pytajac o zeby hihihi
No proszę Cię...znamy się jak dwa łyse konie, a Ty mi tu z nieśmiałością wychodzisz.
Jak czytam ile u was kosztuje kanałowe to aż się zdziwiłam 🤔 Ja płaciłam tylko 70zł za całość u żony mojego wuefisty 😁
U mnie leczenie kanałowe za jednego zęba z białą plombą wynosi 40 zł. Ceny jakie piszecie, aż mnie przerażają. Za taką kwotę dobuduje sobie zęba!
a ja ide zaraz do mojego szczekowego na rozmowe i zdjecia, bo mam dwa zeby gdzie musze usunal koncowki korzeni, w tym jedna szostka z 3 kanalami  😵
Ja 30 marca  do ortodontki ...
Narazie aparat mam tylko do trójek a właśnie w środę być może bedzie mi doklejać na dwójki i jedynki.
Czy ktoś wie czym się różni wybielanie lampą Beyond a wybielanie zębów lampą BT-cool 10 plus  ? jak się domyślam, to dwie równe metody...
Które jest efektywniejsze i bardziej bezpieczne?
Jestem po wczorajszej ekstrakcji dolnej prawej ósemki - zatrzymanej, z kieszenią. Zabieg był skomplikowany. Obecnie jestem opuchnięta, obolała, mam gorączkę i szczękościsk, jeść nie mogę, przełykanie śliny wiążę się z dużym bólem. Tragedia.

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się