Forum towarzyskie »

Ból zębów, leczenie kanałowe, wybielanie i inne cuda.

Ja, miałam usuwane wszystkie ósemki za jednym zamachem, właśnie w pełnej narkozie (w Poznaniu). Koszt narkozy 400-500 + koszt rwania. Przy zabiegu jest obecny anestezjolog, który wykonuje znieczulenie. Przed zabiegiem robi z pacjentem wywiad i trzeba podpisać zgodę. Dla tchórza z fobia dentystyczną (czyli mnie  😉 ) jest to rozwiązanie idealne. Ale ponoć nie wszystkie zabiegi, nadają się do wykonania pod narkozą.
Wszystkie na raz?? WOW. O ile górne luzik to obie dolne to już jak dla mnie masakra.. Sama chciałam tak zrobić na początku ale cieszę się, ze dałam się chirurgowi odwieść od tego pomysłu..
Obustronna opuchlizna pokaźnych rozmiarów i mega szczękościsk bez możliwości jedzenia.. Tak by to wyglądało u mnie gdybym zrobiła obie jednocześnie..
Ja, na szczęście nie miałam nawet opuchlizny. Bolało kilka dni a potem już tylko się goiło.
Mnie czeka wyrywanie ósemek 😲 już w ten poniedziałek. Też chcę znieczulenie ogólne, bo nie wytrzymałabym na miejscowym, nie cierpię dentysty. Oj... poproszę o kciuki :kwiatek:
Lena, Z zasady nie dają pełnej narkozy 'zwykłemu' pacjentowi. Narkoza jest przeznaczona dla osób niepełnosprawnych raczej.

Dają. U mnie w pracy na życzenie pacjenta (nie musi być niepełnosprawny) przeprowadzają zabiegi jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań. A w przypadku dzieci takie zabiegi są bardzo częste - jeśli dziecko jest wyjątkowo niewspółpracujące, żadne środki i pedodonci nie dają rady to narkoza jest jedynym rozwiązaniem.
Ja w życiu nie zdecydowałabym się na narkozę. Jeśli ktos się boi, może niech spróbuje sedacji.
Dlaczego nigdy nie zdecydowałabyś się na narkozę?
bo narkoza to nie jest takie hop siup, idziemy se spac i juz. To jest stan farmakologiczny, którego wprowadzenie może miec różne - czasem chyba niespodziewane - następstwa.

"The biological mechanism of action of general anesthetics is not well understood."

fin, trzymamy kciuki.. Będzie dobrze 🙂
co to jest sedacja? 😉
Najłatwiej określić jako "głupi jaś" 😉 Podczas sedacji wziewnej wdychany jest przez pacjenta podtlenek azotu (potocznie - gaz rozweselający) i tlen w odpowiednim stężeniu i proporcjach. Pacjent jest przytomny i świadomy podczas zabiegu, ale odprężony, spokojniejszy i chętniej współpracujący.
fin - Hiacynta słusznie prawi. Zawsze to jest jakaś ingerencja w organizm, a że ekstrakcja nie jest zabiegiem ratującym życie to nie ryzykowałabym.
Ale każdy decyduje sam i wybiera opcje, które będa dla niego najlepsze i najbardziej komfortowe. Trzymam więc kciuki 🙂
Ja nabyłam dziś preparat Nite White 22%. Jutro odbieram nakładki i zaczynam wybielanie.. 🙂
Najbardziej boję się tej "białej diety". Ciągle mam wrażenie, że gdzieś się zapomnę i zęby mi się przebarwią  👀
Wiem, że odpada kawa, herbata, cola, ciemne soki, buraki.. Coś jeszcze dodalibyście do listy mocno barwiących napoi/pokarmów??

Ps. Używał ktoś z Was tego preparatu? Jakie były efekty??
Ps 2. Czy preparat UltraEZ (łagodzący nadwrażliwość zębów) należy przechowywać w lodówce?? Zapomniałam zapytać w gabinecie 🙁
Querido, juz Ci wspolczuje. Ja  tym samym wybielalam (ale chyba mniejsze stezenie mialam, chyba nie 22%), nadwrazliwosc zebów byla nie do opisania. Codziennie rano budzilam sie z zebamy swedzacymi (tak, tak) i bolacymi do granic mozliwosci. Kazde otwarcie ust, podmuch powietrza czy dotkniecie zeba to byly tortury. I tak caly dzien po nocy z nakladkami. Zakladalam co drugi-trzeci dzien, a potem juz w ogóle przestalam, bo nie dawalam rady.
Zeby mi faktycznie nieco wybielilo, ale nie wiem, czy bym sie drugi raz na to zdecydowala. Szczególnie, ze nakladki jakos srednio dopasowane mialam - górne ok, ale dolne mi odstawaly od zebów i preparat mi wiecznie wyplywal.
Querido, ja jak pisałam na poprzedniej stronie wybielałam Białą Perłą. Moja kumpela miała też jak pisze Hiacynta straszną nadwrażliwość zębów a dla mnie nic takiego się nie przydarzyło  🙇 gdzie i za ile mozna kupic tą Nite White 22%? ja za swoja zapłaciłam jakoś 60zł
Mi po znajomości dentysta wypisał karteczkę i w sklepie dentystycznym mi sprzedali (normalnie chyba nie można tak z marszu kupić). Za 6 strzykawek (ponoć jedna starcza na 3 dni) zapłaciłam 140 zł. Do tego 2 strzykawki tego Ultra EZ zmniejszającego nadwrażliwość..
Jutro odbieram szyny - 120 zł. Czyli łączny koszt wybielania: 289 zł zamiast 850 zł u dentysty..

Ja zaplacilam w Poznaniu wlasnie cos ok 850zl, takze niezly deal zrobilas.
Niezły niezły.. 😉
Szyny jednak 100 zł więc jeszcze lepiej.. Mam tylko nadzieję, że nie będzie tragicznie z nadwrażliwością i efekt będzie zadowalający.. Co prawda na weselu będę musiała uważać na to co jem ale jakoś to przeżyję.. 😉
Ta "Biała perła" naprawdę skuteczna? Kawa daje się we znaki, a czytam i czytam i coś mocniejszego się boję, bo już mam nadwrażliwe zęby, a co dopiero po jakimś innym preparacie...
Ja tam jestem zadowolona póki co z perły, mam zęby bielsze o jakieś dwa tony  😉 do tego przez ostatnie 2 tyg wybielałam co dwa dni bo zapominałam  🍴 ale fakt... kawa to było najgorsze co moglo być-odmówić sobie tego, ale ponad miesiąc nie pije juz kawy ani coca coli i zyje  😎
Dziewczyny a jak wyglada wybielanie zebów na ktorych jest plomba, zostanie w tym samym kolorze czy razem z zebem bedzie zmieniala kolor?
emade - dzięki, w takim razie zamówię 🙂

Właśnie, a jak na jednym zębie miałam uzupełniane szkliwo, bo mi kawałeczek odprysł, to zostanie mi w takim kolorze czy wybieli się tak jak reszta?
Z tego co wiem, to wybielaja sie wylacznie zeby, bo to kwestia reakcji chemicznej jaka zachodzi miedzy zebem a produktem wybielajacym. Dlatego tez plomby, korony, licówki etc sie nie wybiela.
Poszłam do stomatologa bez bólu znalazła jednego zęba - zrobiła i teraz mnie ten ząb boli (5) nie non stop ale pare razy w ciągu dnia np przy nagryzaniu coś nie tak czy ma prawo tak być?
Przenieśli mi zabieg wycięcia 8mek na wrzesień. Pan doktor powiedział, że nie trzeba wszystkich 4, bo górne w niczym nie przeszkadzają i lepiej, żeby zostały. Dolne będziemy robić po jednej na miejscowym (przewodowym?) 😉
Możliwe, ze ci odprysła jakaś warstwa szkliwa. Może zrobiło się to mechanicznie albo sama nadgryzłaś. Też tak miałam przy jednym zębie, a okazało sie, ze przy granicy dolnej zęba zeszła właśnie pierwsza warstwa plomby i otworzyła nadwrażliwą część zęba.
Na szczęście preparaty przeciwko nadwrażliwości i uzupełnienie plomby zrobiły co miały zrobić. przestało boleć zupełnie.
Apropo narkozy... to chyba wolalabym zeby mina zywca od razu 2 dolne ósemki wyrwali niz znosic stan po narkozie...

Narkoza to naprawde nie jest nic dobrego i milego.. i nie kazdy ja dobrze znosi. Wymioty, mdlosci, krecenie w glowie i brzuchu, ogolnie zywy trup...
crazy, to samo o narkozie mówił mi chirurg szczękowy, dlatego będzie mi robił jednak na miejscowym.
to w atakim wypadku czym sie rozni narkoza a znieczulenie miejscowe? przy miejscowym mozna cos czuc?
Znieczulenie miejscowe działa na miejsce znieczulenia (w tym przypadku np wbija się igłę w dziąsło i znieczula samą okolicę zęba) i troszkę dalsze okolice. Czyli jak masz znieczuloną ósemkę to możesz nie czuć nic w tej części szczęki, gdzie masz usuwanego zęba.
Narkoza to w sumie taka 'śpiączka' farmakologiczna. Nie wiem czy to tak się profesjonalnie nazywa.
Pierwsza aplikacja Nite White za mną. Efektów jeszcze nie widzę ale za to cieszę się bo póki co nie ma nadwrażliwości zębów.. Mam nadzieję, że tak już zostanie.. 🙂
2,3 miesiące temu miałam usuwany kamień z dolnych, przednich zebów i od tamtego czasu czuję lekki ból, tak jak by były cały czas narażone na zimno i były nadwrażliwe. trochę to uciążliwe. czy dentystka mogła mi 'zdrapać' szkliwo? i czy można cos z tym zrobić? 🤔wirek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się