Forum towarzyskie »

Ból zębów, leczenie kanałowe, wybielanie i inne cuda.

😲

Teraz najchętniej poszłabym do dentysty w tej chwili. Ale ze strachu, to bym chyba umarła.
A i tak muszę się zgłosić jak cała burza minie  😜
uuuj ja też powinnam.
Aparat zdjęli mi w maju, a ja wciąż nie potrafię wybrać się na wizytę. achhh :/
rtk 🤬 mam zaprowadzić Cię osobiście?
jak przyjdziesz na spotkanie voltowe to pójde do dentysty  🏇
ooo nie! To szantaż jest  😤
Raven, słowo ekstrakcja to fachowe określenie. Oznacza ono właśnie wyjmowanie. Zwykły człowiek, pacjent nie używa go  🙂

To na pewno, ale piszę jak ja mówię, a za "zwykłego" pacjenta, czy "zwykłego" człowieka pod tym względem się nie uważam 😉
Oczywiście nie chciałam Cię urazić, słowo "zwykły" oznaczało kogoś kto nie pracuje w stomatologii i nie wnika za bardzo w ten zawód  :kwiatek:
A ja się pochwalę że w końcu po długim czasie.... rozwalonej koronki odważyłam się coś z tym zrobić.
500 zł w plecy ale no cóż zdrowie najwazniejsze.

Przybliżę sytuacje:
3 lata temu miałam robioną koronke na górnej 5 . Denstystka założyła mi ją na tyle dziwnie że lekko odstawała. Przy każdym myciu szczoteczką kant  koronki drażnił mi dziąsła. To była katorga... codzienne nitkowanie po 3 razy,  różne płyny, podrażnione dziąsła o nieprzyjemnym zapachu nie wspomnę.
Mój dentysta stwieredził zę to cud iż nie musi usuwac całego zęba- zawdzięczam to swojej determinacji w walce o tą koronkę.

Wczoraj przesiedział godzine na krześlejuż u innego bardziej zaufanego denta. Znowu masa, odbijanie szczęki, znieczulenia, ściąganie koronki, wiertełko....
Teraz przez 2 tyg. chodzić będę z wystającym metalowym kikutem zamiast ząbeczka..... dobrze że przy uśmiechu prawie go nie widać.
Wygląda jakbym miała srebrnego zęba.. obrzydlistwo.Tak się zastanawiam jak ludzie mogli sobie kiedyś serwować złote/srebrne korony. masakra.  🤔wirek: przecież to jest odrażające.....
NIc w każdym razie trzymajcie kciuki aby tym razem wsyztsko poszło okey
Oczywiście trzymam kciuki zabeczko17  :emota200609316:, jednak dziwi mnie to, że nie masz korony tymczasowej (wyglądem niczym się nie różni od porcelanowej), a chodzisz z "wystającym metalowym kikutem".  🤔
Gosciu zalecił ,,kikut" bo po ostatnich 2 tygodniowych akcjach z dziąsłami ( w  tym miejscu) mogą sobie spokojnie odpocząć, wygoić i odżywić...
Jak wpsominałam przez tą wcześniejszą źle założoną koronkę  miałam ciągłe problemy z dziąsłami. W pewnym momencie nawet się obniżyły, istniało zagrożenie odsłonięcia korzenia.  Później znowu  jakby ,,urosły" do góry... no chocki-klocki.
Teraz mam ,, psikać,, to miejce  propolisem i standardowo przepłukiwać  płynem Listerine. Po nocce jest niesamowita poprawa no i nie czuję smrodu w gębie ;/ 🙂
W każdym razie  przejdę  ten horror ;]
Rozumiem, podnoszenie się dziąsła to recesja, tylko się cieszyć, że nie poszła dalej, bo to doprowadza do utraty zęba.
Niedługo będziesz mogła cieszyć się ładną koroną i zdrowszym dziąsłem 🙂
Ha...., bo z ręką na sercu od roku codzienniepo 3 razy siedziałam  z nitką przed kompem i ,,czyściłam" to ustrojstwo , płukałam płynami, myłam zęby prawie po każdym posiłku. Sam dentysta był w szoku że nic się nie dzieje z korzeniem. Ale nie powiem ile życia człowiek zmarnował. Dlatego wole  wydać te 500 zł i normalnie dbać o higienę zębów.
dobrze zalozona i dopasowana korona to podstawa  🙂 ja mam z przodu 4 korony i dwie licowki, leza idealnie juz drugi rok, kocham je i nie zaluje zadnego euro wydanego na nie  😜
A słyszeliście o ty, że 3 jeśli są lekko zabarwione na żółto to znaczy zę są zdrowe i bardzo mocne?

Mam ogólnie białe ząbki: -  nie pijam ani kawy, ani herbaty i niczego co by w sumie mogło farbować szkliwo. Jednak od jakiegoś czasu wkurza mnie fakt - widoczny bardziej na  zdjęciach z flashem- , że 3 górne sa jakby ciemniejsze od pozostałych ząbków. Wymyślam sobie ze mam szachownice.. ale są centralnie o tone ciemniejsze jak nie o dwie.
I pytam wczoraj mojego denta o co biega?
A on że im ciemniejsze 3 tym bardziej zdrowsza  na nich zębina. 🤔
Wyjaśnił mi to na przykładzie gryzoni które mają w sumie żółte zęby jak nie raz nie czerwone... i to są najtwardsze z możliwych uzębień.
Prawda to?
Nie wiem, nie słyszałam o tym. Zapytam z ciekawości kilku lekarzy, zobaczę co powiedzą i czy mają różne zdania na ten temat.
Culula, a ja tak z ciekawości? Jesteś dentystą? 🤣
Nie 🙂
Ale masz sporo wiedzy na temat stomatologii ;>
Bo ja to kocham. A wiedzy sporej nie mam, zaczynam dopiero i staram się chłonąć wszystko żeby dobrze wykonywać swój zawód 🙂
Czyli chcesz zostać dentystą 👀
culala jest z tego co pamietam asystentka  🙂

a co do trojek, to bardzo duzo ludzi ma je w innym odcieniu, o jest normalne  😉
Nie, nie jestem asystentką. Asystentka wg przepisów stoi najniżej w hierarchii zespołu stomatologicznego i ma najmniejsze uprawnienia (choć jest równie potrzebna). Ja mierzę nieco wyżej.  :kwiatek:
Edit. gozya masz PW
Na robienie dolnych siódemek i szóstki umówie się w tym tyg bo ta siódemka zaczyna mnie bolec 🤔 Mam też pytanie odnosnie odsłoniętych szyjek zębowych...czy można to jakos leczyc na kase chorych czy tylko prywatnie?
culala, asystentka, pomoc, technik, nie rozrozniam tego w polsce, wiem jak w niemczech funkcjonuje. Pamietam tylko, ze chyba gdzies pisalas ze pracujesz z dentysta. zreszta egal  😉
Gienia-Pigwa,  CuLuLa, nie CuLaLa 🙂

Opowiedz jak to w Niemczech funkcjonuje. Jestem ciekawa.

Edit. incognito, nie mam pojęcia czy recesja może być leczona w ramach NFZ-u. Leczenie recesji to odpowiedni masaż dziąseł, odpowiednie szczotkowanie, a w przypadku pogłębionej recesji robi się przeszczep dziąsła z podniebienia. Tyle wiem na ten temat.
CuLuLa sorki, ach sie rozpedzilam  😡

w DE masz Zahnarzthelferin, ona stoi przy dentyscie. ma 3 letnie wyksztalcenie, nie musi miec matury.  Do buzi tez zaglada, robi latwe rzeczy, np sprawdza czy zab reaguje na zimno, etc. o calym przygotowaniu i asyscie nie mowie. Sa jeszcze osobne babki do profesjonalnego czyszczenia zebow, ale nie wiem do konca na jakich zasadach to funkcjonuje. przypuszczam, ze robily te same szkoly, tylko potem jakies dodatkowe kursy.
Nic nie szkodzi Gienia-Pigwo 🙂.
Właśnie do tych bardziej skomplikowanych zabiegów samodzielnie przy pacjencie jest szkolona higienistka stomatologiczna. Szkoła trwa 2 lata. W tych uprawnieniach mieszczą się uprawnienia asystentki. Szkoła dla asystentek trwa 1 rok. Asystentka w Polsce nie może niczego robić samodzielnie przy pacjencie (wedle prawa, jak jest każdy wie).
dojrzałam w końcu do usunięcia ósemek. Wyrwałam górną i dolną po prawe stronie. Górna poszła jak po maśle, a z dolną doktor chwilę musiał porozmawiać, żeby nie powiedzieć- podyskutować.
Oczywiście przypisał mi antybiotyk i ketonalik, który dziś w nocy ratował mi życie. Mogłoby się wydawać, że zdechnę z bólu zęba, ale okazuje się, że nie bolą mnie dziury po zębach, ale za to niemożliwie nawala mnie głowa. I mam lekką gorączkę.
Ale żyję  😉
Jak sobie radzcie z odruchem wymiotnym u stomatologa?
Kurczę,idę dzisiaj i włosy mi się jeżą.
Ta lignina.... 🙁
Ślinię się jak wściekły pies i duszę.
A pani doktor się złości.
Ja nie mam problemów z odruchami wymiotnymi. Prawie nie mam takich odruchów. Ale Taniu o jakiej ligninie mówisz? Teraz są ślinociągi, a chyba nie przeszkadza ci ten kawalątek, który dentystka wtyka między zęba a policzek?

Za to ja mam problem. Moja przygoda z wyciąganiem patyka z kopyta i ułamaniem górnej dwójki kończy się jednak niepomyślnie. Początkowo sądziłyśmy, ze korzeń został cały i dentystka dobudowała mi zęba na tym korzeniu. Jednak diabliło się to i diabliło. 2 razy robiła od nowa, zmieniała, szlifowała.
2 dni temu okazało się, że korzeń jest jednak pęknięty wewnątrz głęboko dziąsła. I do tego w poprzek !  😲
Moja dentystka nie podejmuje się usunięcia. Umówiła mnie na jutro do chirurga szczękowego.
BOJĘ SIĘ JAK JASNA CHOL.ERA.
Jak on mi wyjmie korzeń złamany w poprzek???  😲 Chyba musi mi dziąsło połamać. Miał ktoś robione takie coś?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się