Forum konie »

Jaki kantar najlepszy? Jakich używacie? Jakie polecacie?

Dziękujemy to Villa Horse, model nie wiem.
Ktoś posiada kantar skórzany HKM brass  i mógłby się wypowiedzieć na temat jakości i wytrzymałości? 🙂
Nie wiem jak z kantarami HKM, ale macałam kilka ogłowi tej firmy i skóra w dotyku przypominała plastik. Tragiczna.
Ogłowia HKM od 300zł wzwyż są bardzo ok, zaskakująco wręcz.
To tym bardziej jestem ciekawa jakie są kantary
Ok zguglowałam go. Pamiętam go i w ogóle skóry w dotyku nie przypomina ale czego się spodziewać za sto złotych? Jest adekwatny jakością do ceny, IMO to jakaś dziwna mielonka. Ale na metce skórta 😉

Edit- ale nie jest twardy, dość miękki i dość ładny.
Dziękuję za informacje 🙂
Jaki kantar (firma, nazwa samego kantara) byłby najlepszy dla krowy? Chodzi o to, żeby miał jak najdłuższy pasek na podgardlu.
I jaki kolor najlepiej pasowałby do tej krówki?
  🙂
Z góry dziękuję za odpowiedź 😀
wichus, zrób na wymiar w Cavezza 😉 Super kantary w przystępnych cenach, w połączeniu kolorów jakie sobie wymarzysz 😉
Ja polecam coś takiego http://allegro.pl/kantar-skorzany-i5165474618.html taki niby wojskowy- niby dla bydła, ale jest fantastyczny. Oczywiście nie że od tego sprzedawcy tylko taki model z łączonych warstw skóry 🙂
Mam pytanko, czy polecacie kantary z Eskadrona na padok? Znalazlam ladny w przystepnej cenie i chcialabym sprawic wierzchowcowi, jednak nie chce, aby po 2 wyjsciach na padok sie rozlecial :/
Moją kobyłkę wypuścili na padok na kantarku na kilka dni i prócz bródu był ok. 🙂
Moją kobyłkę wypuścili na padok na kantarku na kilka dni i prócz bródu był ok. 🙂

Ale byl to kantar z ESKADRONA? Chodzi o to, ze u nas w stajni konie chodza caly czas na kantarze na padoku i chce, aby kantar byl wytrzymaly 🙂
Dominiulek, Eskadron robi jedne z mocniejszych kantarów.
Dominiulek, ja mam z fouganzy (decathlon) - bardzo tanie, całkiem ładne i trzymają się świetnie 🙂
Dominiulek, tak eskadron. Do tego mój ukochany niciak. Wyobraźcie sobie jak skończyła młodzież na obozie (odpowiedzialna za wypuszczanie koni) 😂. Na szczęscie po wypraniu nówka 🙂.
Dramuta12 to fajnie, ze sie dobrze sprawuje, bo ludze pisza, ze lepiej jakies za 15 zl, ale jednak wole miec pewnosc, ze kon sie nie obetrze, a poza tym, jak dobra cena, to czemu na padoku tez nie ma sie ladnie prezentowac xD Dziekuje za pomoc 😀
Ktoś widział na żywo wyroby firmy JHL? Jak z ich skórką? (co to jest w ogóle za firma bo nigdy nie słyszałam)
znlazłam jeszcze coś takiego http://www.tophors.pl/collections/kantary-i-uwiazy/products/lemieux-kantar-skorzany
kurcze jeszcze gdzie horze wypatrzyłam, ceny też nie głupie powyżej 150 a mniej niż 200..

edit2: a od 'czarusia' z allegro ktoś coś kupował? -> http://allegro.pl/kantar-skorzany-roz-full-zobacz-jakosc-i5169941443.html
Dominiulek, zerknij jeszcze na kantary z Schockemohle. Sa bardziej miekkie niz Eskadron,cenowo podobnie. I tez niezniszczalne 🙂
drabcio, ja co prawda nie kantar, ale swego czasu kupowałam od niego sztyblety - trzymają się już ho ho, kilka lat, a są tak ciorane, że już dawno powinny paść trupem 😉
oo to już jest jakieś info, a też pisał ze sam robił? Bo ostatnio zszedł z ceną przesyłki i kusi, a nie wiem czy ryzykować
Dominiulek, ja mam z fouganzy (decathlon) - bardzo tanie, całkiem ładne i trzymają się świetnie 🙂

Potwierdzam, tylko i wyłącznie kantary z deca dla mojego Kluska.
Pięknie podszyte polarem więc wrażliwiec się nie obciera i dodatkowo full to JEST full.
Ciekawe czy jest jeszcze na nie promocja..  🤔
Ja kupiłam kantar z fouganzy jakieś 2,5 - 3 lata temu? I jedyne co się z nim stało to trochę się nadruk przytarł, ale okucia i sprzączki trzymały jak nowe. 🙂 Fajne milutkie podszycie i racja, jak pisała poprzedniczka FULL to rzeczywiście FULL 😀

Za to ostatnio nabyłam kantar API z uwiązem do kompletu ... i eh, no cóż. Przy załadunku do przyczepy kobyła się szarpnęła do tyłu i co? Karabińczyk pękł na pół 🙂 i koń pooooszedł 🙂 wymieniłam karabińczyk na "porządniejszy" i jest ok, ale kantar po miesiącu codziennego używania pruje się przy oczkach do regulacji... A cena tak kusiła.
Po raz kolejny przekonałam się, że lepiej dopłacić i kupić porządne. 😀

Natomiast znam konia, który ma NIEZMIENNIE jeden i ten sam kantar od CO NAJMNIEJ PIĘCU LAT 😀 i przy takim codziennym "cioraniu" na padoku, błoto czy nie błoto tylko trochę wyblakł i okucia nieznacznie pokryły się rdzą 🙂  To jest taki prosty i solidny kantar na lata no. Wiadomo, że wyglądem jakoś nie grzeszy, ale co codziennego użytku jest jak widać idealny 😀

drabcio, mam napierśnik pięciopunktowy i, oczywiście, puśliska. Produkcji pewnie Indie.
Ale czaruś to (z moich doświadczeń) bardzo fair sprzedawca. "Mówi jak jest".
A jakościowo warto rozważać np te napierśniki etc (pytam bo też skórzane) bardziej - niska cena, a fajna jakość czy cena wskazuje na produkt z niższej półki? (no umówmy się ze skórzane kantary za 90 zł wypadają taniej niż niektóre markowe parciane)
drabcio, u mnie tylko futerko było marne.
drabcio, nie, nie pisał, że robił sam. Z resztą kontaktowałam się wtedy telefonicznie. Ogólnie to nie sądzę, aby wszystkie rzeczy, które sprzedaje robił własnoręcznie. Ale ogólnie chyba są w porządku, a sprzedawca uczciwy.
Ach no tak, dorobiłam sobie tą teorię że to jego wyroby, jak przeczytałam że ręcznej roboty to jakoś założyłam ze jest producentem. Ale w Polsce chyba aż tak tania ręczna robota nie jest, a przynajmniej ja nie znam rymarza który się tak wycenia.
Chciałabym od siebie zarekomendować kantar z Decathlonu. Do tej pory podchodziłam do ich produktów raczej sceptycznie, ale jak zobaczyłam
ten kantar skórzano-parciany, to strasznie zachciałam go mieć.
No i kupiłam 😉
Jest pięknie wykonany, skóra jest mięciutka, ma spory zakres regulacji i co najważniejsze rozmiar 3 to taki porządny full na dużą i dodatkowo długą głowę.
Polecam 🙂

świetny jest 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się