Forum konie »

Jaki kantar najlepszy? Jakich używacie? Jakie polecacie?

Mój koń bardzo uwielbia się tarzać, wcierać głowę w ziemię, ale (tfu tfu) nic się nie wyciera ani nie psuje w tym kantarze.
Dodatkowo mogę polecić kantar fouganzy ( kupiony w komplecie z uwiązem i frędzlami, kolor jakiś mieszany kawowy??)  również potrafi wytrzymać wszystko ale niestety leży i się kurzy bo konisko się obciera, a dodatkowe futerka nic nie pomagają  😤
ha! zapomnialam o tym kantarze zupelnie! to byl pierwszy kantar jaki kupilam Mlodej. brazowy w rozowe kwiatki  😁 
2 lata go mamy i nadal jak nowka  😀 ani nie zardzewial, ani sie nie poprul. Rewelacja. No i w ogole uwiazy z tego sklepu sa tez super trwale.
Już zamówiłam sobie dwa kantary : ) Dzięki za pomoc, teraz czekać aż dojdą i mieć nadzieję, że COB będzie dobry : )

Edit. Kantary już doszły. Super są : ) Zamówiłam Daslo podszywanego i Parisa. Dorzucam zdjęcie w Daslo ; ) ( W realu nie jest ciasny, tak tylko wyszło na zdj)

zmniejsz zdjecie
Słuchajcie, czy wiecie może gdzie dostanę kantary euroridinga oprócz Pasi-konika? Chodzi mi o taśmowe z polarem.
BandA zmniejsz zdjęcie bo jest duże, i forum rozjeżdża po kliknięciu.
p.s. gdzie dostałam kantar daslo??
Ja jestem zachwycona swoim yorka z polarem
A ,,moja" kucka ma taki Yorka. jestem bardzo zadowolona fajnie wygląda na koniu,ciekawa kolorystyka, ma dużą regulację, miękkie podszycie, jak się wybrudzi wystarczy przetrzeć i jak nowy, lonżuję w nim, wyprowadzam.
a ja jestem pozytywnie zaskoczona zwyklym kantarem za prawie 3,50 euro  🤣 najzwykleszy kantar, bez podszyc. Kurde cudowalam z kantarami, zeby miekkie byly, bo wszystko mi mloda obcieralo. A ten zwykly, mega tani kantar spisuje sie rewelacyjnie i nie obciera  😀 brzydki tylko kolor wybralam, wrecz swiecacy pomaranczowy, ale to specjalnie, bo mlodej sie zdarza zgubic kantar, a taki przynajmniej widac gdzie lezy  😉
A czy mógłby mi ktoś polecić jakiś fajny kantarek dla konia który:
-jest strasznym brudasem (kantarki z futerkiem-wszystkie w ,,śmietniku" bo nijak nie da się wyprać mieszanki słomy+siana+paszy+innego syfu)
-obcierającego się od wszystkiego
-jest niszczycielem totalnym

Jakiś ładny i wytrzymały kantarek, najlepiej chyba z podszyciem, co polecacie dziewczyny ?  :kwiatek:
Jak wcześniej pisałam, na obtarcia polecam daslo z futerkiem, tani, wytrzymały, spiera się z futerka cały syf  i po wypraniu wygląda na na nowy.  😀
Te cudo ?

Jakoś nie wydaje mi się, żeby to wszystko z futerka wyleciało o.O
Nomi to z Twojej foty to na pewno nie ten daslo, bo sama go mam i wyglada inaczej😉 ale fakt, ze ten daslo kantar jest super! dla obcierajacego sie brudasa polecam ten kantar o ktorym tutaj troszke wyzej pisalam, tani, superowy.
Ja mam teraz same Eskadrony i nic im się nie dzieje, mimo wrzucania do pralki i ciągłego oblepiania błotem. Po praniu są jak nowe. API był rozerwany ze 4 razy, kantar Fouganzy dawał radę, dopóki koń się nie panierował. Nadal nie doczyściłam karabińczyka. Może mam jakiegoś farta z tymi Eskadronami po prostu, ale jestem zadowolona.
[b]emptyline[/b] zazdroszcze, moje eskadrony to jedne z najgorszych kantarow jakie mialam...
siwaaa-dzięki  :kwiatek: Obfutrzony niesamowicie, ale mam nadzieję, że da rady 😀
Moje konisko potrafi się czasem tak umazać, że kantar z wyglądu nadawałby się do wyrzucenia ale po wypraniu wygląda super. Często czesze te futerko i generalnie nic się z nim nie dzieje. Dodatkowo młody codziennie bawi się ze źrebakiem, kóry tak go targa za ten kantar, że zwykły poszedł by już dawno w szwach.Ja polecam.
gdzie mogę kupić kantar z takiej miękkiej taśmy jak lonże nieparzące?
ktokolwiek widzial, ktokolwiek wie...  👀
znajdzie sie jakis porzadny i ladny kantar w rozmiarze pony2 innej firmy niz Eskadron? Szukam i szukam i jedyne co znajduje to eskadrony wlasnie, a chcialabym jakis porzadny kantar dla mojej malej. (no eskadron fajan firma, ale nie w kwestii kantarow).
tak to jest jak glowka mala i waska, kurde nic nie moge jej dobrac..
Ja mogę gorąco polecić kantary york lux. Porządnie podszyte, okucia zaokrąglone (okucia w Eskadronach to jakaś porażka). Moje konie chodzą w nich na wybieg, pastwiska i jak na warunki "bojowe" to trwałość na plus. Mają dość duża rozmiarówkę, ale za to regulację na potylicy z dwóch stron. No i są lekkie mimo tych okuć. Jak dla mnie to eskadrony się do nich chowają 😉
Zmniejszyłam zdjęcia:
1.Daslo.
2.Paris.
Obydwa już strasznie brudne, ale solidne ^^.
OK, teraz dwa pytania do znawców tematu:
1. Czy dostanę jeszcze gdzieś kantar Euro-Stara "Simileath" bez regulacji obwodu pyska?
2. Czy dostanę jeszcze gdzieś kantar Eskadrona podszywany filcem bez regulacji obwodu pyska i z regulacją zaciskową paska potylicznego?
Alvika, Eskadrona standardy np.
http://www.pikeur.de/de/eskadron/kollektion-basics/
Fantazja, dziękuję bardzo :kwiatek:
Alvika, a Euro Stary są tylko z podwójną regulacją, nie spotkałam się bez regulacji nachrapnika
proszę 🙂
Melduje zakup kantara skórzanego produkcji p. Leśniaka  🏇
Ja na torwarze planuję kupno kantara.
Tylko zastanawiam się jaki wybrać...
zwykłego eskadrona czy jakiś inny kantar tylko że z polarem?
jak myślicie?
Zalezy doc zego potrzebujesz? Jak dla lansu to Eskadron, a jak do uzytku codziennego to polecam kantary YORK'a.
Jestem posiadaczką trzech takich http://www.amigo-konie.pl/4367.html kantarów i powiem, że trzymają się już ponad 2,5 roku, zniszczyły się tylko te materiałowe koniki, ale je odprułam i teraz jest już wizualnie lepiej. Są używane codziennie, przeżyły gryzienie, memłanie, wielokrotne ubrudzenie w błocie, itp. i nadal bardzo dobrze spełniają swoją funkcję.  Polecam!  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się