Forum konie »

Jaki kantar najlepszy? Jakich używacie? Jakie polecacie?

Mój koń się nie odsadza, ale bez jaj, że lekko pociągnie (przy prowadzeniu!) i się kantar rozwala (a tak jest z kantarami fp) 😀iabeł:

Żeby koń sobie nie siadał na zadzie to uwiąz przywiązuj do sznurka i dopiero ten do czegoś -> jak się koń odsadzi do sznurek się urywa, a kantar i uwiąz lekko powiewają  🤣 )
Sankaritarina

Może ten model z polarem wypada wiekszy? Pani w sklepie nawet mi doradziła żebym wzieła o rozmiar mniejszy bo duże wypadają.
Dava dzieki za opinie  :kwiatek:

Isabelle z jednolitych kantarow serio b.dobre sa horze. http://www.gnl.pl/kantar-horze-chooze-p-4860.html
oo i mają przepiękny róż! tylko, z tego co widzę nigdzie nie dostepny, tylko w próbnikach kolorów jest :/
Isabelle a moze na glownej stronie www horze bedzie dostepny?
Isabelle a musi byc cały jednolity? Bardzo wytrzymałe są kantary API w romby. Mój koń niszczyciel jeszcze go nie zepsuł
http://pasi-konik.pl/pl,product,546131,api,kantar,w,romby,roma.html
to chyba mialas jakis nadzwyczaj wytrzymaly egzemplarz,  kilkanascie osob z mojego kregu znajomych wyklinalo ten kantar, tu na rv tez sporo osob sie skarzylo.
Zgadzam się, API poszło w drzazgi w trymiga  😵 Konik się spóźnił na karuzeli - tak delikatnie, lekko go tylko pociągnęła - i rozwaliło się i kółko, i... zapięcie na potylicy  🤔 Normalnie ta igiełka się wyłamała.

To samo tyczy się Fair Playa - poszedł cały karabińczyk z boku, jak rudy się czymś mocno zdziwił i postanowił z szoku stanąć jak wryty i wyrwać mi rękę. Ręka cała, ale kantara nie da się naprawić.

Za to Lami-Cell przeżył już chyba wszystko 😉 Mi się bardzo dobrze sprawdza. Jedyne czego można się przyczepić to fakt, że bardzo łatwo się brudzi. A Horze Chooze to są już absolutnie nieśmiertelne.

mam jeden FP już z 6 lat i jest nie do zarąbania, wiele innych już przeżył
pewnie kiedyś inna jakość była...
najpewniej padnie na eskadrona niciaka 😉 niestety ze wzgledów szmatoholicznych. dobry pomysł? choc uwiaz mi sie mniej podoba:/
to Twoj wybor 😉 jezeli kantar ma sluzyc do lezakowania to pewnie sie nada, do uzytku codziennego jest kiepski ( wiem, bo mam, tyle, ze mojego podszylam futrem)
Czy kojarzy ktoś sklep, który robi hafty na kantarze? Kiedyś chyba w okserze można było to zrobić, ale z tego co widzę teraz już tylko na czaprakach 🙁
chyba stajnia.pl robiła
Hej. Mam do Was pytanie. A mianowicie, mam pewien problem ponieważ mam dwa kantary i obydwa są złe ; /
Pierwszy: beżowo - brązowy, rozmiar PONY ( ale jest bardziej jak COB)
Ogólnie jest okey oprócz podgardla które ledwo się dopina, co widać na zdjęciu ( W załączniku).
I drugi, zielony w rozmiarze COB, który ma za mały nachrapnik.
I mam do Was prośbę. Czy nie wiecie, jaki kantar byłby dobry na konika polskiego? Jakiś wytrzymały,i nie za mały w nachrapniku ani w podgardlu? Bo już nie wiem co mam kupić : (
BandA kup kantar  w rozmiarze cob, tylko z podwójną regulacją  😉
Coś takiego jak w załączniku

zdjęcie zapożyczone ze sklepu pasi-konik
Nasturcja-Renata Dzięki : ) tak właściwie to muszę po nowym roku koniecznie kupić nowy kantar ponieważ został mi tylko jeden, bo drugi zniknął w boksie w tajemniczych okolicznościach O.o
ten kantar z zalacznika to przeciez straszna lipa jest... juz nie raz pisaly dziewczyny tutaj, ze szkoda kasy.
To jaki w końcu byłby najlepszy? Z dużą regulacją i wytrzymały? Może być droższy bo ostatnio zaoszczędziłam trochę kasy na konia.
no caly watek o tym jest, przeciez mozesz poczytac.... kilka postow wczesniej masz chociazby moja wypowiedz, jaki kantar ja polecam, jaki odradzam. Zerknij okiem jak chcesz odpowiedz na swoje pytanie. Dziewczyny tez sie niezle naprodukowaly.
Katja okey, już patrzę ; ) sorka.
Ja bardzo ale to bardzo polecam kantar Daslo  ofutrowany. Mój dzieciak w innych potrafił tak się wycierać , że  sierści brakowało a w tym  chodzi od września cały czas i nic się nie dzieje. Wcześniej wystarczyła jedna noc w kantarze.
ha! zgadza sie! ten futrzak jest megaaaa! a w dodatku wrecz niezniszczalny!  🏇
katja napisałam przecież, że coś takiego jak w załączniku. Ty twierdzisz, że to szajs, a mój koń ma takie 2 i powiem Ci, że trzymają się bardzo dobrze, po praniu wyglądają jak nówki sztuki (a mam konia niszczyciela) Więc albo ja miałam szczęście i trafiły mi się dobre okazy, albo Ty miałaś "złe okazy"  😉
Nasturcja-Renata, mój koń też ma 2 takie i ja również uważam, że są niezniszczalne 😉
poczytaj ten watek, zobaczysz, ze nie tylko ja narzekam na ten kantar. Dla mnie to po prostu straszny badziew i wyrzucone pieniadze.

(mialam na mysli wlasnie ten z zalacznika)
Chodzi o ten kantar z Daslo?
http://trok.pl/kantar-daslo-podszyty-futerkiem-p-4370.html
A czy koń nie poci się w nim w lecie? bo jednak trochę tego futra jest.

edit. A co sądzicie o kantarach skórzanych ? Nie obcierają? I jeszcze znalazłam fajny kantar, co sądzicie o nim? Znalazłam w tym wątku tylko jedną opinię o nim.
http://trok.pl/kantar-paris-p-4497.html
Tak o  ten Daslo.  Mój nie miał problemu w ciepłe dni. Chociaż generalnie wtedy chodził bez kantara.
BandA nie wiem czemu, ale te linki mi nie dzialaja.  👀

Futrzak daslowy nie obcieral ani nie odparzal mi konia. Wlasnie dlatego tak ten kantar uwielbiam. Bo np Eskadron potrafi mi konia obetrzec, dlatego zostal podklejony naturalnym futrem. A ten daslo rewelacja. No i nie wiem czy trafil mi sie jakis wyjatkowo trwaly egzemplarz czy co, ale normalnie nie do zdarcia.  🏇
Mój jest tak samo trwały. Prany co tydzień lub 2tyg. Po praniu wygląda super, na koniu niestety nie bo jest zaraz umazany błotem  😁
no wlasnie to tez mnie zadziwia- kantar eskadrona po 1 (!) wizycie na padoku mial rozwalony karabinczyk (zacial sie niemilosiernie), a kantar daslo nie raz jest uciorany w blocku czy piasku i NIC.  🏇
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się