Również myślę nad derką siatkową, w ciągu 7 lat od kiedy mam Chorała jeszcze nigdy wiosną nie było aż tylu owadów! Już nie dają koniowi w spokoju padokować, jestem przerażona- co to będzie w lato... Pytanie do użytkowników takich derek- czy owady nie wlatują pod derkę? Boję się że gzy, te największe tzw. "bąki" doprowadzą konia do szału jak wlecą pod spód... Jak z derkami wyposażonymi w kaptury- gdy koń schyla głowę nie napręża się to wszystko za bardzo i nie ściąga? (Jak w polarówce.) Mój koń 99% czasu spędza z nosem przy ziemi więc chciałabym by derka była tak uszyta. Myślę o derce z kapturem i ochroną brzucha. Wasze konie nie pocą się w nich nadmiernie w lato? Mokry koń to jeszcze większa zachęta dla owadów... Czy derki zapinane na rzepy gwarantują szczelność? Przemawia do mnie eskadron, na zamek. Wydaje się naprawdę szczelną barierą. Będę wdzięczna za odpowiedzi i rady. Nie spotkałam się z takimi derkami, boję się, że kupię coś co koniowi przyniesie więcej szkody niż pożytku.
Naturalsi, derka z Decathlonu. Mogę ją polecić z czystym sumieniem, mój koń w tym sezonie już od tygodnia w niej chodzi (i większość zeszłego sezonu też w niej spędził, pozostałą część w dercek HKM). Ma kaptur, ma klapę pod brzuchem, kaptur jest na tyle duży, że jak koń się schyla i je, to nadal ma zakrytą szyję.
Livia a Twój koń nie pocił się w derce w lato? Owady nie wlatują pod spód? Dziękuję za wskazówkę, nie myślałam o Decathlonie bo nic tam zwykle nie ma. Ale chyba można internetowo zamawiać, prawda?
Możesz internetowo zamówić spokojnie. Koń poci się trochę w upale, owszem, ale przy takich temperaturach konie bez derek też się pocą 🙂 Także to raczej nie kwestia derki. Owady raczej pod spód nie wlatują, albo nie zaobserwowałam - w sumie owad musiałby się mocno postarać, żeby się wbić pod spód.
Zelmutek- powiem Ci z doświadczenia uzbieranego przez naszą całą stajnię... Na muchy nic nie działa 🙁. Czarna Absorbina, co ponoć nie można konia już nią pryskać, działa jeszcze jakoś. Na chwilkę dosłownie. Reszta spray'ów kompletnie nie miała efektu na te największe gzy, "bąki", które są u nas zmorą w lato. Zależy jeszcze w co celujesz- komary trochę łatwiej odstraszyć. Wszystkie produkty które u nas kupowali (poza absorbiną) nie dawały zupełnie nic.
Z kleszczami nie pomogę, od 4 lat jestem w tej stajni i nigdy nie było u nas kleszczy. Dopiero ostatnio wyciągnęłam jednego z Chorała... Także przyłączam się do pytania, czy są jakieś obroże dla koni? Preparaty takie jak dla psów (psom wylewa się je na kark)?
preparat przeciw kleszczom dla koni robi cdVet - niemiecka firma. Preparat nazywa się : cdVet Abwehrkonzentrat Pferd i jest produkowany w 2 pojemnościach
Olson, Ja mam tą maskę, wytrzymała cały zeszły letni sezon, ale koń nie był jakimś mega niszczycielem. Wygląda na solidną. Chociaż mam też z decathlonu i te z deca są mocniejsze zdecydowanie. Są też cięższe i mniej przepuszczalne, więc na większe upały lepiej z Cabala, a na konia niszczyciela lepiej z deca.
można, ona tylko " zmieniła " zastosowanie ", rzekomo nie można jej już używać do zwierząt, tylko do pomieszczeń, ale skład się nic nie zmienił, kupiłam rok temu jak już była po zmianie bo ludzie mówili, że nadal może być używana na konie 😉
Kinia16322 ma rację. W polskiej ulotce napisane jest, że do pomieszczeń ale w angielskojęzycznym opisie na butelce stoi jak wół, że dla pryskania na konie się nadaje. Już rok temu pisane tu było o tym, że .....Absorbine nie dostałaby pozwolenia na sprzedaż w Polsce gdyby wiernie przetłumaczyli oryginalny opis przeznaczenia.
Olson, Ja mam tą maskę, wytrzymała cały zeszły letni sezon, ale koń nie był jakimś mega niszczycielem. Wygląda na solidną. Chociaż mam też z decathlonu i te z deca są mocniejsze zdecydowanie. Są też cięższe i mniej przepuszczalne, więc na większe upały lepiej z Cabala, a na konia niszczyciela lepiej z deca.
dzięki za odpowiedź. :kwiatek: a mogłabyś mi powiedzieć jak wypada ich rozmiarówka? mój koń z ogłowia ma xfulla, ale kantar full z eskadrona wchodzi na niego chociaż ciężko się dopina podgardle. i nie mam pojęcia czy wybrać full czy xfull. 🤔
Hej wszystkim 🙂 mam pytanko do was czy ktoś może miał te derkę ? http://www.konskiswiat.pl/dla-konia/derki/derka-przeciw-owadom-horseware-amigo-buster-2648.html cena odstraszająca , ale czy naprawdę skuteczna ? jestem mega ciekawa czy warta jest tej ceny 🤔 a pomijając to , ktoś może zna jakiś skuteczny preparat na owady jak i wytrzymałą w rozsądnej cenie derkę? mój koń ma uczulenie na owady i po prostu jest cały w bąblach przez nie 🤔 stosowałam preparat Veredus jak i czarną absorbine i średnio jestem zadowolona z tych efektów. Owady dalej siadały na koniu po tym a niektóre nawet dalej gryzły.. jakieś zmutowane one się robią chyba 😲 z góry dziękuje za odpowiedź :kwiatek:
i believe i can fly1, bardzo dobre noty uzyskała tu derka z Decathlona za ok. 230 złotych. Właśnie sama ją zamówiłam. Zdam relację, gdy dojdzie paczka.
Ok będę czekać ! 🙂 ja za to aktualnie posiadam o te z tym że ten rzep co się do kantara przyczepia to ciągnie za niego i jeden ruch głowy konia a się odczepia i zsuwa tak więc koń ma pogryzioną szyje 🤔