Forum konie »

Woda w kolanie

No więc tak,koń kolegi najpierw zrobił sobie coś ze ściegnami,ale nie o tym mowa.Ostatnio na hubertusie ktoś powiedział,że jego koń ma wodę w kolanie,niestety żadne z nas nie wie po czym to poznać.Ktoś wie jakie są tego obiawy? W jaki sposób poznać?

PILNE~!
Proste, bierzesz rybę....
Tania  👍 takie proste, a nikt nie wpadł na ten pomysł  🥂
Żaba też się nada, ale żaba do każdego stawu ciągnie.
wodę w kolanie i cukier w kostkach  😁

😵
Kurczę, mój "przyszywany" wujek miał wodę w kolanie ; i już nie żyje- to dla konia pewnie też kiepskie rokowania, "młodych pyrków nie doczeka" jak mawiał pewien masztalerz  😕  😁

Edit: a tak całkiem poważnie, to może dziwna jestem, ale ja bym to zbadała za pomocą ogurka  😎
Są takie "gałązki" do wykrywania wody, źródełek... może tym?  😎
Pytam poważnie i nie nie chodzi mi o taką wode,ludzie.. chodzi o WODE W KOLANIE U KONIA,to trudne? nie sądze.Pytam po czym to poznam,a widze jakieś gałązki,ryby,żaby ..
Po czym poznasz, że to woda?
link
Vanilia "nie czujesz" re-voltowego sarkazmu??  😲
Jeśli koń jest kontuzjowany w jakikolwiek sposób - jedynym "sposobem diagnostycznym" jest wezwanie lekarza weterynarii a nie pisanie postów na forach internetowych. Wirtualna diagnostyka nadal nie istnieje, pomimo XXI wieku...
rozumiem jednakże pytam po czym to poznać
a skąd my niby mamy to wiedzieć??? nie jesteśmy lekarzami. Telefon w łapę i dzwonić po weta, zamiast marnować czas na pisanie postów!
rozumiem jednakże pytam po czym to poznać

Trudno dać odpowiedź, zanim nie sprecyzujesz co uważasz za "wodę w kolanie".
Ja uznaję to za zapalenie czyli są wszystkie cechy stanu zapalnego.
Ale o czym Ty myślisz i kolega- nie wiem. Bo skąd?
Zacznijmy od tego czy to oby kolano a nie staw skokowy. Jeśli miękki obrzęk, z płynem w środku to stan zapalny, jeśli stan zapalny to tylko weterynarz może pomóc i i dojść od czego ten stan zapalny.
Ostatnio na hubertusie ktoś powiedział,że jego koń ma wodę w kolanie,niestety żadne z nas nie wie po czym to poznać.

A ten ktoś skąd to wie? Przyłożył ucho i usłyszał, że w kolanie chlupie?
to na pewno kolano, nie ma wątpliwości.Sama tego na oczy nie widziałam jednak stary koniarz powiedział jego ojcu,że to woda w kolanie,a wet będzie dopiero jutro.Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.Pytałam czy ktos  miał z tym styczność,czy ktoś po prostu wie po czym to poznać,to tyle ode mnie.On twierdzi,że jest ciepłe ,miękkie i koń chyba zaczyna kuleć.
Zacznijmy od tego czy to oby kolano a nie staw skokowy.

O! Słusznie, zapomniałam, że to gdzie koń ma kolano też nie zawsze jest jasne.  😂
to na pewno kolano, nie ma wątpliwości.

ja rozumiem, ze to jest na pewno kolano. tylko my pytamy GDZIE  ono jest.
Vanilla, "woda" w stawie czy to kolanowym czy skokowym to nie choroba, tylko objaw. A przyczyn może być kilka. Np. odprysk kostny.
Zakładając, ze to kolano wg "starego koniarza" nie jest zlokalizowane w nadgarstku np. 😉
opolanka, ja najczęściej spotykam się z tym, że kolano jest w stawie skokowym  😜
nie, nie opolanka, ma racje. kolano to najczesciej nadgarstek. 😉
też obstawiam, że chodzi o nadgarstek!
No tak. Koń przyklęka na kolanko  😂
Klasyczne pytanie zabijające studentów weterynarii.  😂

😵

to co, robimy herbatę? 🙂

😵

Zapomniałaś o wódce w barku.

Vanilla, musicie uważać. Wet mi mówił, że woda z kolana lub przemieszczać się do obojczyka u konia. Masakra !
Valnilla, znałam kiedyś konia z wodą w nadgarstku i nie kulał  wet powiedział że jak to ściągnie to będzie się nadal zbierać więcej powiedział że dużo ruchu i najtańszy sposób ( maść końska zielona- taka dla ludzi w aptece można kupić )
myszowiec, i co ta masc robi z ta woda?
skąd mam wiedzieć pisze tylko to co mówił....
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się