No więc tak,koń kolegi najpierw zrobił sobie coś ze ściegnami,ale nie o tym mowa.Ostatnio na hubertusie ktoś powiedział,że jego koń ma wodę w kolanie,niestety żadne z nas nie wie po czym to poznać.Ktoś wie jakie są tego obiawy? W jaki sposób poznać?
Kurczę, mój "przyszywany" wujek miał wodę w kolanie ; i już nie żyje- to dla konia pewnie też kiepskie rokowania, "młodych pyrków nie doczeka" jak mawiał pewien masztalerz 😕 😁
Edit: a tak całkiem poważnie, to może dziwna jestem, ale ja bym to zbadała za pomocą ogurka 😎
Pytam poważnie i nie nie chodzi mi o taką wode,ludzie.. chodzi o WODE W KOLANIE U KONIA,to trudne? nie sądze.Pytam po czym to poznam,a widze jakieś gałązki,ryby,żaby ..
Vanilia "nie czujesz" re-voltowego sarkazmu?? 😲 Jeśli koń jest kontuzjowany w jakikolwiek sposób - jedynym "sposobem diagnostycznym" jest wezwanie lekarza weterynarii a nie pisanie postów na forach internetowych. Wirtualna diagnostyka nadal nie istnieje, pomimo XXI wieku...
Trudno dać odpowiedź, zanim nie sprecyzujesz co uważasz za "wodę w kolanie". Ja uznaję to za zapalenie czyli są wszystkie cechy stanu zapalnego. Ale o czym Ty myślisz i kolega- nie wiem. Bo skąd?
Zacznijmy od tego czy to oby kolano a nie staw skokowy. Jeśli miękki obrzęk, z płynem w środku to stan zapalny, jeśli stan zapalny to tylko weterynarz może pomóc i i dojść od czego ten stan zapalny.
to na pewno kolano, nie ma wątpliwości.Sama tego na oczy nie widziałam jednak stary koniarz powiedział jego ojcu,że to woda w kolanie,a wet będzie dopiero jutro.Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.Pytałam czy ktos miał z tym styczność,czy ktoś po prostu wie po czym to poznać,to tyle ode mnie.On twierdzi,że jest ciepłe ,miękkie i koń chyba zaczyna kuleć.
Valnilla, znałam kiedyś konia z wodą w nadgarstku i nie kulał wet powiedział że jak to ściągnie to będzie się nadal zbierać więcej powiedział że dużo ruchu i najtańszy sposób ( maść końska zielona- taka dla ludzi w aptece można kupić )