Forum konie »

Kurs instruktora rekreacji ruchowej ze specjalnością j.k.

Naprawdę?
Ministerstwo sportu dotychczas wydawało dyplomy trenera (od II klasy wzwyż). Dlaczego miałoby wydawać legitymacje instruktora rekreacji? Legitymacje instruktora sportu wydawał organizator (AWF lub PZJ).
Jeśli jednak, ktoś wie, kiedy to się zmieniło? Wyszło jakieś rozporządzenie?
Robiłam kurs 3 lata temu i mam legitymację wydaną przez ministerstwo. Kurs hipoterapii skończyłam rok wcześniej i też ministerstwo się na papierku podpisało. Więc to nie nowa sprawa.
Bardzo dziękuję  :kwiatek:
Ja tez za bardzo nie rozumiem jak to działa w jeździectwie. Bo z tego co czytałam na stronie PZJ to dyplomy trenera i instruktora sportu wydaje PZJ. A jak mi tata tłumaczył (jest trenerem II klasy w zapasach) to On musiał kończyć studia trenerskie na AWF-ie i dopiero mógł zdawać egzamin trenerski. Cały kurs był organizowany przez Związek zapaśniczy, ale legitymacje wydawało ministerstwo. Ale możliwe, że się to wzystko pozmieniało, bo było to dobre kilkanaście lat temu...
pzj o ile probuje to nie moze sie odciac od uprawnien ministerialnych. i jesli to zrobi to ja np, i organizator kursu ktory walsnie koncze, bedzie sie odwolywal od tego na drodze urzedowej.
katija - powodzenia zycze

ruchawiec to jeszcze pikus, ale znam kobiete, ktora walczy o uprawnienia trenerskie bo PZJ uznal kurs ktory zrbila w celu ich zdobycia skonczyla za "probny"  🙄

zeby bylo smieszniej, to odkad jestesmy w ue kurs rekreacji ruchowej daje uprawnienia rowniez poza granicami naszego kraju - a wyszkolenia podstawowego nie  😂
zeby bylo smieszniej, to odkad jestesmy w ue kurs rekreacji ruchowej daje uprawnienia rowniez poza granicami naszego kraju - a wyszkolenia podstawowego nie  😂

Pamiętasz więcej o tych uprawnieniach ruchawca poza granicami kraju???
Już zapomniałam szczegóły. Czy były wymieniane kraje, których to dotyczy?

Kto jest na świeżo i ewentualnie może poszerzyć te info??

(Gdzieś w notatkach miałam, a notatek znaleźć nie mogę.)
UE - teoretycznie cała
Dzięki śliczne !
ruchawiec to jeszcze pikus, ale znam kobiete, ktora walczy o uprawnienia trenerskie bo PZJ uznal kurs ktory zrbila w celu ich zdobycia skonczyla za "probny"  🙄

Interesujące  🤔. W zeszłym roku bowiem była "amnestia" PZJ i każdy kto miał uprawnienia! trenerskie (czyli legitymację, dyplom wydany przez instytucję posiadającą uprawnienia Ministerstwa Sportu) mógł otrzymać licencję PZJ biorąc udział w dwóch konferencjach szkoleniowych i uzupełniając dokumentację. Po przedstawieniu dyplomu/legitymacji nikt nie miał problemów. Zatem: czy owa znajoma na pewno posiada uprawnienia? Osobiście nie słyszałam też o "kursach trenerskich". Wyłącznie o studiach trenerskich (na AWF, przy AWF). Przynajmniej na II klasę.
Oczywiście OT, przepraszam  😡
zeby bylo smieszniej, to odkad jestesmy w ue kurs rekreacji ruchowej daje uprawnienia równiez poza granicami naszego kraju - a wyszkolenia podstawowego nie  😂

😵 nieźle zakręcone. Ciekawe tylko, czemu "ruchawiec" odpowiada w innych krajach. Tak porównując UK, tam uprawnienia w tym zakresie wydaje British Horse Society, co można bardziej porównać do naszego PZJ, nie ministerstwa. I żeby tam dostać international level 1, to trzeba się nieco więcej napracować niż zaliczyć "ruchawca".
Może dlatego pzj dąży, żeby się od ministerialnych uprawnień odciąć (tak sobie tylko głośno myślę) i wymusić robienie podstawowego na level 1.
Z drugiej strony, skoro jesteśmy w UE i mamy zasadę o uznawalności wykształcenia, to papierka wydanego przez ministerstwo nie można tak łatwo olać. Ale idąc do potencjalnego pracodawcy zagranicą, podejrzewam że lepiej zaprezentować  "equestrian passport" niż przetłumaczoną przez tłumacza przysięgłęgo legitymację.
Lotna - no wlasnie dzieki zasadzie uznawania wyksztalcenia ruchawiec wystawiony przez MEN jest uznawany
Liczne grono moich znajomych pojechalo do konskeij pracy do UK i zgodnie zeznaja, ze pracodawcy juz sie nauczyli, ze maja pytac o czerwona ksiazeczke.
I tak umiejetnosci weryfikuje sie praktycznie, papier potrzebny tylko zeby legalnie bylo.

halo - jak bardzo chcesz to sie dowiem szczegolow, aczkolwiek chyba sie nie zrozumialysmy - owa znajoma uczestniczyla w ponad rocznym cyklu szkolen, zjazdow i innych takich organizowanym przez PZJ, wlasnie w celu zdobycia uprawnien trenerskich, ktory potem wlasnego wytworu nie uznal
No to  😎 , niech żyje UE.  🙂
owa znajoma uczestniczyla w ponad rocznym cyklu szkolen, zjazdow i innych takich organizowanym przez PZJ, wlasnie w celu zdobycia uprawnien trenerskich, ktory potem wlasnego wytworu nie uznal

A w to, to wierzę na 100%  😁 PZJ do niejednego jest zdolny  😁
Hmm a czy ktoś może polecić mi gdzie w województwie podlaskim można zrobić kurs instruktora rekreacji? Mieszkam niedaleko Białegostoku od dopiero 2 miesięcy więc nie orientuję się gdzie nawet można w okolicy mieć treningi a co dopieor kto organizuje takie kursy.
Zależy mi żeby zrobić go na wiosnę przyszłego roku, może być tzw "niestacjonarny", bo w tyg pracuję.

Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi 🙂 Pozdrawiam
Canossa, jakoś od przyszłego miesiąca będzie zaczynał się kurs w kj Bik Gieniusze koło Sokółki (niestacjonarny)
justyna-- a znasz stronę internetową tego klubu?

A tak by the way... Gdzie w ogóle w najbliższym czasie będą odbywać się kursy instruktorskie? Chodzi mi głównie o województwa świętokrzyskie, mazowieckie, lubelskie, podkarpackie, małopolskie i łódzkie, ale będę wdzięczna za każdą informację 😉
dzieki dziewczyny  :kwiatek:
Jeśli kogoś by interesowało - zmiana terminu kursu w Toporzysku: 24.10-11.11.2009
Kurs odbędzie się już na 100% (no chyba że trzęsienie ziemi lub tsunami dotrze w góry).
Kurs w KJ Bik miał rozpocząć się początkowo w lipcu , następnie we wrześniu a do tej pory nic nie ruszyło. Więc raczej nie podchodziłbym do tego entuzjastycznie.
devila, z tego co wiem ma się rozpocząć jak zbierze sie 15 osób póki co jest chyba 12 czy 13
http://www.awf.wroc.pl/awfnew/site.php?ID=29

Może ktoś inny widzi na tej stronie w zakładce "Studia"  specjalizację jeździectwo....  🤔  ( bo ja nie, a z tego co się orientuje  istnieje kierunek  z takową specjalizacją...)
Justyna dzięki za info.
A wiesz może na jakim poziomie są tam kursy organizowane? Czy tylko dla kasy czy wymagają odpowiednio?
Dużo osób mi odradziło kurs w Białej Podlaskiej ze względu na "żaden" poziom tego kursu.
Szukam czegoś co odpowiednio mnie przygotuje do tej pracy a nie żeby tylko mieć papierek. CO prawda nie mam szans przystąpić teraz, bo mam jeszcze małe problemy z niektórymi elementami np lotną zmianą nogi, ale myślę, że do wiosny już to porządnie opanuję.
I może jeszcze w jakiej cenie jest ten kurs??

Hmm a w Pieńkach nie organizują może kursu???

Pozdro 🙂
monoligea, Studia > Wydział Wychowania Fizycznego > Specjalizacja instruktorska, punkt 10  😉
Hello, a wiecei może kiedy dokładnie może byc kurs w toporzysku w okresie luty/marzec??? Czy zawsze ten kurs w tym terminie wypalał??
Jak do tej pory wszystkie kursy dochodziły do skutku. Terminu kursu wiosennego jeszcze nie ma, prawdopodobnie zacznie się w marcu.
orienuje się ktoś może, czy u nas w Lubelskim jakies kursy będą? Dzięki z góry za wszelkie informacje🙂
Był ktoś na kursie w SJ SZARŻA (Mazury)
www.szarza.pl

Jakie wrażenia?
Bardzo bym prosiła o jakiekolwiek informacje  :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się