Forum konie »

Kurs instruktora rekreacji ruchowej ze specjalnością j.k.

Bera, masz PW 😉
hmmm... a jeśli mam teraz kilka koników i zdam na instr.rekr.ruch. to co dalej właśnie z tym OC?
Jak to załatwić? Czy muszę rejestrować się jako działalność czy mogę jako "rolnik" mieć dadtkowy zarobek (nie mam pokoi ani agroturystyki!) ?
Anderwil idziesz z legitymacją i kupujesz  OC. Nie ważne wtedy gdzie i kiedy prowadzisz jazdy, czy u siebie, czy na etacie to za wypadki podczas gdy Ty prowadzisz jazdę wierzytelności przejmuje ubezpieczyciel (oczywiście w ramach kwot z polisy)
ooo, to super 🙂
dzięki za odp
a jaki jest z grubsza koszt takiego OC? bo gdzieś mi się obiło o uszy, że dla ośroka jest to tysiąc złotych, a prowadząc kilka jayd w miesicu nie bardzo ma to się szansę zwrócić?
A słuchajcie jak wygladają jazdy godzinowo w Lewadzie, Ciechocinku i Grudządzu? I ogolnie jak to wychodzi cenowo (Lewada to wiem) Chyba najlepszy poziom Lewada co?
Dzisiaj wpadłam na pomysł zeby jednak zrobic kurs w tym roku (z tym ze moze byc problem na egz wstepnym bo nie skakałam pół roku.... a parkur Lki to skakałam tylko na jednym, bardzo specyficznym koniu, którą zresztą po czesci do tego poziomu doprowadziłam wiec znałam go od podszewki. Na nieznajomym koniu moze byc problem)
Wiec Kwestia rozskakania na co nie ma juz czasu. Dlatego po pierwsze zalezy mi zeby jakos nie bardzo "kosili" na wstepnym, najlepiej zeby zwalniała srebrna odznaka (niestety w Lewadzie tak nie ma)...  i moze jakos zakwaterowanie taniej? Lewada przeraza mnie tym ze np. ja nie musze ejsc codziennie kolacji za 12 zł, chetnie bym z tego zrezygnowała, niestety nie ma mozliwosci noclegu bez wyzywienia... Jednak to wychodzi razem 2800 zł :/
No i jak tam warunki mieszkalne?
Z ciekawosci- wybiera sie ktos do Lewady na ten 9-27?
Mam pytanie. Zdalam egzamin zawodowy thk. dostalam dyplom i certyfikat. na nim jest wykaz zawodow ktore moge wykonywac. Jest min. innymi instr. rekreacji ze spec. jazda konna oraz sedzia dyscyplin jezdzieckich. czy musze gdzies to zglaszac do pzj? czy sam certyfikat potwierdza?
ja tez mam taki dyplom, ale on do niczego nie uprawnia. musisz zrobic kurs sedziowski (tyle, ze ja go robilam w ramach zajec szkolnych) i kurs instruktorski.
Hello.....ja miałam śmigać do lewady na kurs instruktora. Ale  szczerze mówiąc wole KJ bór TOPORZYSKO! z racji tego, że mogę się tam dostać bez egzaminow wstepnych bo mam srebro. jest tam taniej niz w lewadzie i mozna po kursie od razu przystapic za stówke do egzaminu na instruktora szkolenia podstawowego pzj (level1-w obcym jezyku) i co o tym sadzicie? swietna oferte za 2.500zl z zakwaterowaniem i wyzywieniem, prawda? maly tylko minus jest taki ze trzeba zerwac sie ze szkoly bo kurs jest w pazdzierniku badz luty/marzec....ja smigam w lutym i marcu.
kika a ten luty/marzec to jest albo luty albo marzec czy przelom lutego i marca? Kurs bedzie sie wtedy na pewno odbywal, czy narazie to tylko plany? i orientujesz sie ile dni bedzie trwal?
kika1802 , mam szybkie pytanie, tylko proszę, nie odsyłaj mnie na stronę pzj  😉
Jak wygląda ten egzaminu na instruktora szkolenia podstawowego pzj? To jest poziom instruktora sportu? Czy niżej? Gubię się strasznie w tym wszystkim.
Lotnaa, szkolenia podstawowego jest nizej niz sportu.
uj bodajze elementy P, a na skokach takie 100cm stalo jak u nas byl
Czyli czym się różni egzamin końcowy na kursie instruktora rekreacji od egzaminu na level 1?
Karolcia tutaj  ❗ ❓  👀 👀  😍 Witaj misiaczku  😍

Podsyłam Wam linka do kursu o którym pisała Karolina http://www.toporzysko.pl/Folwark/Sport/Article.aspx?id=631

Co do Level 1 to chodzi w tym tylko i wyłącznie o to, że masz się sprawdzić jako instruktor międzynarodowy, czyli masz poprowadzić jazdę w wybranym języku obcym. To wszystko.
tak jak napisał okwiat dot. level1, a instruktora szkolenia podstawowego nie trzeba robic z level'em z tego co mi wiadomo
😎 dzięki dziewczyny  :kwiatek:
A ktoś prowadził tą jazdę na level1? Chodziło im o coś konkretnego, typu np. jazda skokowa, czy bardziej coś w stylu jazdy czysto rekreacyjnej?
Przepraszam za ilość pytań  😡
kurs w toporzysku jest na przelomie luty/marzec i napewno wypali, bo juz do nich dzwonilam (D.Waligórki), mowil ze co roku wypala kurs. A lekcje na level 1 to prowadzisz na lonzy, musisz znac podstawowe pojecia szkoleniowe, a zarazem musisz to prosto przekazac poczatkujacemu jezdzcowi (czyli bialo na czarnym) ....typu ..."to jest kon" hihih zartuje....ale niewydaje mi ie aby bylo to trudne....najlepiej sciagac sobie z neta slownik jezdziecki w wybranym jezyku i sie pouczyc 🙂 do dziela
kika1802 , kurs jest też w październiku, czyż nie?

Coraz bardziej się nakręcam, szczególnie biorąc pod uwagę, ile trzeba wydać pieniędzy żeby zdobyć papiery instruktorskie np. w UK. Poprowadzenie lonży po angielsku wydaje się być przy tym pikusiem.

Największym minusem jest to, że kurs koliduje ze zjazdem u Gniadoszki :-(
Kurs w październiku w Topo nie jest pewny na 100%, trochę mało chętnych, ale jeszcze kilka osób i będzie. Trwają zawsze tyle samo - jakieś 18-19 dni (całość w jednym zjeździe).
Egzamin na instr. szkolenia podstawowego to poziom niższy niż instruktor sportu, ale wyższy niż rekreacji. A jak dokładnie wygląda, to, trzeba przyznać, zależy od komisji (widziałam kilka i każdy był trochę inny). Ujeżdżenie to jak ktoś pisał elementy P (jeździ się w grupie, samodzielne rozprężenie i poszczególne elementy wykonywane na polecenie komisji). Na skokach stoi około 1 m, ale nie wystarczy przejechać parkur, pewne elementy trzeba powtarzać, zrobić np. zatrzymanie we wskazanym miejscu itp. Powinno też być (a nie zawsze było) prowadzenie jazdy.
tak, tak racja w pazdzierniku kurs moze niewypalic...coroku byl we wrzesniu, ale teraz pierwszy raz robia kurs hipoterapii, ktory ma duze powodzenie i tez sadze ze jest swietny. tak czy owak w lutym i marcu kurs na pewno wypali... i chetnie nawiaze kontakt  ludzmi ktorzy tam smigaja.... (kika1802@o2.pl) pozdro amazonki i ogiery 😀
Kurs hipoterapii jest już drugi raz i nie on jest powodem przesunięcia terminu. Dwa kursy we wrześniu by się zmieściły, ale niestety większość koni wyjechała w Polskę, (na wyprawę, o której można przeczytać na www.wrzesniowyszlak.pl ) i nie byłoby na czym jeździć.
no popatrz...nie wiedziałam.... ;/ a sadziłam ze to wszystko przez hipoterapie.... 🤔
zeby zrobic instruktora podstawowego a pozniej sportu trzeba najpierw zrobic instruktora rekreacji ze specjalnoscia jazda konna?
nie
PZJ w ogole odcial sie od ministerialnego "ruchawca"
mozesz od razu robisz szkolenia podstawowego
Haha, nie ma to jak przejrzystość systemu  😁
2 tygodnie mi zajęło żeby się w tym choć trochę połapać.
albo z tego co wiem, trzeba dwa lata miec instruktora rekreacji, a potem mozna robic instruktora sportu.
trzeba miec  dwa lata instruktora wyszkolenie podstawowego zeby robic sportu
podstawowy to zupelnie co innego niz rekreacji
pierwszy jest wynalazkiem PZJ, drugi MEN
a moze ktos przyblizyc ten kurs czy co tam jest na tego podstawowego?czy jakis osobny temat jest do tego?
Z tego co mi powiedziano to na podstawowego jest ujeżdżenie P i skoki L.
PZJ w ogole odcial sie od ministerialnego "ruchawca"
mozesz od razu robisz szkolenia podstawowego

Tak? A na jakiej podstawie prawnej instruktor szkolenia podstawowego bez uprawnień instr. rekreacji miałby prowadzić jazdy? I jaki właściwie "papier" otrzymuje? Bo ustawa o sporcie przewiduje instruktora sportu jako pierwszy stopień trenerski  🤔 A "stopnia 0" nie przewiduje  🤔

Pytanie do tych, którzy niedawno otrzymali legitymacje "ruchawca": kto aktualnie wydaje legitymacje? Bo kiedyś wydawało TKKF.
Aktualnie legitymację wydaje Ministerstwo Sportu.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się