Szkoda,że po drugiej stronie Wawy nie ma kursów wieczorowych.Bardzo chętnie bym się zapisała na kurs,ale nie wyobrażam sobie dojazdów na 17.30 do Pruszkowa-masakryczne korki.
Myślałam o kursie w Lewadzie albo Toporzysku ale są w takim terminie,ze za dużo zajęć na uczelni bym straciła:/
Rocznikowo mam ale w praktyce brakuje mi pół roku 😉 i dopiero wtedy wydadzą papiery. Dzwoniłam i właśnie taką odpowiedź uzyskałam. Zagmatwane trochę to wszystko. Są jeszcze organizowane kursy w Gałkowie? Bo słyszałam pozytywne opinie i bardzo chciałabym się tam wybrać 🙂
[quote author=D&A link=topic=71.msg516559#msg516559 date=1268331444] Czy ktoś z Was brał udział w kursie wieczorowym w Patataju?Jakie macie opinie?Wybiera się ktoś z Was na najbliższy kurs? [/quote]
Ja brałam i ukończyłam. Sam kurs ciekawy: lonżowanie, oprzęganie, praca na dwóch lonżach, damskie siodło, które wciągnęło wszystkich, kucyki, żeby zobaczyć, jak to jest być dzieckiem uczącym się jeździć, skoki na parkurze, na crossie, w korytarzu bez wodzy, prowadzenie zajęć dla: dzieci, trudnych klientów, radzenie sobie z wszystkowiedzącymi rodzicami (niezastąpiona w "utrudnianiu" życia kadra trenerska :hihi🙂, wykłady z p. Konończuk (damskie siodło), z p. Niecko (sędzia), z dr Szpotańskim, pokaz kucia (akurat mieliśmy na kursie kolegę, który się uczy). Do jazdy i konie sportowe i rekreacyjne. Wszystkie naskakane, wiedzące o co kaman.
Potrzebuję dokładny program kursu IRR ze spec. j.k. Co i ile godzin w części specjalistycznej, co i ile godzin w ogólnej. I czy to jest ustawowo, czy program może się różnić w różnych ośrodkach jeździeckich? Chodzi konkretnie o to, czy na części ogólnej może być coś takiego jak biologia i WF? 😲 Tak. WF - każą założyć trampki, dresy i biegać. A jak się nie wzięło to trzeba kupić. 😲
A ja w Zbrosławicach miałam przedmiot rekreacja, na którym uczyliśmy się różnych gier, albo pykaliśmy sobie w siatkę itp. Biologii nie było, ale była anatomia (ludzka :P ), podstawy rekreacji , i jakieś tam inne
małaMi, egzamin wygląda tak ze jest część pierwsza ujeżdzeniowa program złotej odznaki przez 15 min musisz pokazać sie z jak najlepszej strony potem masz wykonać jedno ćwiczenie zadane ci. jak sie to zda to są skoki chyba do 100-110cm. potem lonżowanie konia z jeźdźcem a na koniec teoria.
Kornelia- ja nie dysponuję konkretnym aczkolwiek mam trening w pisaniu konspektów na różne zajęcia np gimnastyczne, muzyczne, plastyczne 🙂 Mogę Ci coś podesłać wieczorkiem
Julie, ja byłam w Grudziądzu. Mieliśmy WF. Głównie graliśmy w siatkówkę lub bawiliśmy się w gry dziecięce. Chodzi o to, że gdy masz grupę dzieci np na obozie, to powinnaś sobie przypomnieć gry, aby zorganizować im czas. Na egzaminie teoretycznym moje pytanie z WF dotyczyło gsy w zbijaka 😉. Biologia to cykl wykładów z anatomii człowieka, konia i pierwszej pomocy. Takie przypomnienie podstawówki w pigułce. Jak ktoś skończył szkołę średnią nie nie powinien dla niego wgzamin być problemem.
nie no jak specjalnie mialabyś pisać, to może nie 🙂. Trochę się stresuję, bo jednak prowadzenie jazdy rekreacyjnej "według kanonów" to coś zupełnie innego niż prowadzenie treningu komuś kto czai o co chodzi... ostatnio np zaliczyłam wtopę mowiąc "zróbcie zobie w klusie taki wężyk, że trochę odjeżdżacie od ściany, wyginacie konia i znowu do ściany, taki jak się robi przy nauce kontrgalopu"(grupa co prawda zrozumiała, ale dzieci ze szkółki pewnie by nie wiedziały o co chodzi)... więc wolałabym już unikać takich kiksów, chociaż bylo to śmieszne dosyć 🙂
zawsze możesz udawac czołowego z ziemi i unaocznić o co biega. A tak poważnie każda figura na ujeżdżalni ma przecież swoja nazwę i prowadzac grupę warto od razu wprowadzac prawidłowe nazewnictwo. Jak to było 🤔 Za czołowym kłusem wężyk wzdłuż ściany o dwóch zakrętach marsz! Konspekt mniej wiecej idzie tak
prowadzący:.... liczba uczestników:.... [center]Scenariusz (konspekt ) zajęć np dla grupy średniozaawansowanej, dla uczestników szkołki wakacyjnej, obozu jeździeckiego itp[/center]
Cel zajęć: * doskonalenie półsiadu * przypomnienie zasad prawidłowego zagalopowania
Osiągnięcia: * uczestnicy potrafią prawidłowo zagalopować i utrzymać półsiad w trakcie pokonywania drążków Pomoce (środki dydaktyczne ) *drązki,
No i dalej w punktach może być bardziej ogólnie np: Cwiczenia podczas kłusa w lewo np: węzyki, koła, , czy jazda kłusem ćwiczebnym w rozsypce czy co tam akurat do zajęć będzie się nadawało. Na zakończenie w ostatnim punkcie pożegnanie uczestników i cześć pracy rodacy
hej hej był ktoś może na kursie w Toporzysku lub Pod Olszyną albo w SJ Szarża - Mazury zastanawiam się nad tymi trzema i byłabym wdzięczna za Wasze opinie 🙂
A gdzie na Dolnym Śląsku będą jakieś najbliższe kursy? :>
No własnie, jest coś bliżej Wrocławia? Bo widzę, że Lewade przegapiłam, a to jedyne w miare blisko Wrocka co mi przychodzi do głowy... Partynice już chyba instruktorek nie robią?
Czy ktos z Was ma moze info kiedy mniej wiecej i czy beda organizowane kolejne kursy na intruktora ruchowego 🙂 w osrdokach takich jak : - SK Szarza w Bolecinie( MAL) - Klub Indeks w Rybniku (SLA) -KJ Zbroslawice (SLA) ?
I ile to kosztuje mniej wiecej? Czy sa jakies inne osrodki wmiare blisko Tych, ktore organizuje takie kursy?
Bede bardzo wdzieczna za wszelkie info :kwiatek: Moze ktos z Was byl np. w zeszlym roku na takim kursie..albo na wiosne..i moglby cos wiecej na ten temat powiedziec? :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Jeśli ktoś chce zrobić kurs szybko, tanio i bezstresowo, na zasadzie odbębnić, byle zdobyć papierek, a nie się czegoś nauczyć, to polecam Rywal Grudziądz.