W żadnej Ubezpieczalni z PZU włącznie nikt nie wymaga legitymacji IRR podczas zawierania Umowy . Bujda na resorach 😉 Proszę , wyślij mi kopię takiego rozporządzenia . Na twoją prośbę każdy ubezpieczyciel ci coś takiego dostarczy ( jeżeli coś takiego istnieje ) . Zadzwoń np .do Gamy i się zapytaj. Specjalizują się w Ubezpieczeniach dla koniarzy 😉
On ma duzy ośrodek wypoczynkowy, więc ubezpieczenia dla koniarzy średnio go interesują.
a ja nie zamierzam nigdzie dzwonić, tak samo, jak nie zamierzam tam pracować, bo mnie to wszystko guzik obchodzi. I nie mam ochoty nikogo przekonywać, piszę, co mi powiedział i tyle. A legitymacji owszem, nie trzeba pokazywać przy ubezpieczaniu się, i tak kolega kiedyś oświadczył, że ma taki dokument i został ubezpieczony. A w razie gdyby sie coś stało, ubezpieczalnia wypnie się na niego. I naprawdę, gdybym potrzebowała znaleźć pracę, a nie miałabym IRR, to bym go zrobiła, dla świętego spokoju. Bo nie interesuje mnie, tak jak Ciebie Smoku udowadnianie nikomu (osobom trzecim, ubezpieczalni, sądowi), że nie trzeba mieć tego papierka.
I tak będziesz musiała udowodnić przed sądem w razie wypadku że masz kompetencję do prowadzenia zajęć . I nie będzie to papierek IRR 😁 😁 😁
Nie rozumiesz podstawowej rzeczy że sąd nie bada dokumentów które nie mają mocy prawnej tylko rzeczywiste umiejętności a czy je masz czy nie wypowie się biegły sadowy . Sąd nie ma prawa opierać się na wiedzy której nie ma , po to sądy korzystają z biegłych 😁 😁 😁 😁
A przede wszystkim sąd sprawdza stan prawny , czyli bada zgodność kompetencji z obowiązującą w tej kwestii ustawą . 😉
Smok10, pokaż mi przepis, Ustawę które zakazują pracodawcy , ubezpieczalni stawiać warunki do spełnienia celem przyjęcia do pracy / wykupienia ubezpieczenia.
Jezeli podstawą do ubezpieczenia jest papierek IRR, a instruktor miec go nie bedzie, to zaden sąd nie rozstrzygnie sprawy na korzysc tego instruktora. Kto zaplaci odszkodowanie?
Skoro praktyka ma się nijak do zakazów to dlaczego nie mogę sobie jeździć 200 km/h po Warszawie na czerwonym świetle , parkować gdzie chcę i jeździć pod prąd ?
Właściciel ośrodka może sobie zatrudniać kogo chce i na podstawie czego chce ale nikogo to nie zwalnia przed odpowiedzialnością karną za brak kompetencji. A na pewno w sądzie nikt nie będzie brał pod uwagę dokumentów które z prawnego punktu widzenia są nic nieznaczącym świstkiem. Biegły wystawi swoją opinię w oparciu o stwierdzenie faktu czy dana osoba posiada realne umiejętności do prowadzenia jazd konnych czy nie.
Posiadając IRR wzrasta szansa ze nikogo nie zabijesz, a juz jezdzac 200 km mimo ZAKAZU już nie
dokladnie tak jest naciau, ja akurat znalazłam fuchę bez papierka ale po roku zrobiłam przy okazji się konkretnie podszkalając w Lewadzie, a wypłata dzieki temu wzrosła bardzo ładnie mimo że nawet na stanowisku na ktorym jestem zatrudniona nieszczególnie jest mi potrzebny ten IRR 😉
Rozumiem że jesteś hydraulikiem . 😎 Generalnie , jak PZJ wprowadzi system rekomendacji dla IRR to pracodawcy będą poszukiwać pracowników z takim papierem , bo nawet jakby co to biegły czy ktokolwiek inny opiniujący też będzie z tej instytucji . Więc za radą PZJ wstrzymał bym się do czasu wprowadzenia systemu szkoleniowego PZJ. 😉
Robienie IS przed wprowadzeniem w życie systemu. szkoleniowego PZJ to totalny nonsens.Raczej skupił bym się na odznakach bo na pewno będą one przyporządkowane do IRR i jest możliwość że w przypadku posiadania ZOJ będą nadawane rekomendacje PZJ do już odbytych kursów IRR. Rekomendacje IS będą przyporządkowane do li encji sportowych. 😉
Słuchajcie a tak z ciekawosci bo juz się pogubiłam w tych PZJowskich wymaganiach czy teraz, aktualnie są jakies mozliwości zrobienia instruktora sportu jeśli mam IRR (to sie akurat malo liczy) i instruktora szkolenia podstawowego? czy trzeba czekac na nowe przepisy a jesli tak to kiedy one w ogole moga przewidywalnie wejsc? bo słyszy sie o tym już długo a narazie cisza
Ostatnio widziałam jakieś ogłoszenie o kursach IRR i IS... zdziwiłam się bardzo bo prowadzone przez jakąś nieznaną mi instytucję niezwiązanę z PZJ czy to w ogole ma jakas wartosc? aż musze zerknąć co dokladnie na tym ogłoszeniu było
Magdzior ja bym poczekała, aż się wszystko unormuje, co ponoć ma być w czerwcu. Znam kogoś, kto zrobił taki kurs i jak na razie PZJ mu tego nie uznał, więc póki co kasa wyrzucona w błoto. Ja tam czekam, bo planuję właśnie instruktora sportu, mam II klasy w trzech dyscyplinach, więc dobrze by było mieć IS.
ale w sumie co ma PZJ do osób które zatrudniają instruktorów , papier jest ,jest
Poza faktem że bez żadnej wartości , to faktycznie , fizycznie jest 😁 😁 😁
Rekomendacje PZJ będa dupochronem dla pracodawców.Jest to najważniejsza instytucja zajmująca się sportem masowym i wyczynowym w Polsce. Więc w razie czego to nawet biegły sadowy wydający opinię też będzie z PZJ. Pracodawcy podejdą do tego prosto, będzie rekomendacja PZJ będzie święty spokój.Jak zatrudni cie ie pracodawca to on ponosi odpowiedzialność za pracownika , a jak będziesz na samozatrudnieniu to ty ponosisz odpowiedzialność za siebie.
Są tylko nieoficjalne wiadomości , że IRR będzie przyporządkowane do odznak jeździe ki h ,ale czy do rekomendacji będą brane pod uwagę wcześniejsze kursy , tevo nie wiem . Choć wydaje się to prawdopodobne . Za to już IS będzie rekomendowane tylko z licencjami sportowymi.
Posiadam SOJ, czyli co.. potrzebuje jakiś papier żeby nim dysponować za granicą ewentualnie w Polsce i co mam robić w takim wypadku? Skoro IRR nic nie daje, a raczej będzie wręcz dyskryminowane?