nasze też strasznie kurzące, od razu wszystko człowieka gryzie.
do tej pory na szczęście straciliśmy siano z ok. 1 ha i więcej nie planujemy. 2 ha leżą już na strychu, w poniedziałek były belkowane, wczoraj zwożone, a dzisiaj przerzucane na górę. pod nóż poszły też dziś 2 ha i jutro suszymy. do skoszenia zostały jeszcze podobno 3 ha.
najgorsze jest to, że szef zamówił faceta z uszkodzoną prasą i belki są cholernie nierówne, krzywe, bywa, że zbyt luźno powiązane, trafiają się takie połączone ze sobą. szlag człowieka trafia.
U mnie na mazurach 11 zł za bele jeśli masz swój sznurek to 10 zŁ
Trochę gubię się w tych określeniach produktu prasy 🤔
Chyba bela nie znaczy to samo co kostka- inaczej wygląda.
Pewnie to kwestia wagi tego produktu , bo 11 zł za bele, to musi być duża - ile ma kg ?
U mnie prasa wyszła taniej niż rozrzucanie. Zapłaciłam za prasowanie i przywiezienie ok900 - 1000 kostek 450 zł. Prasował też dłużej niż zazwyczaj, bo siano bardzo grube. Na dodatek człowiek ten jest bardzo uczynny, bo pomaga w załadunku i rozładunku siana. A samo zwożenie z rozładunkiem trwało 5 godzin. Prawdę mówiąc on robił tyle, co pozostałe 4 osoby- ale w tej czwórce i my z córką dwie sieroty , a pozostała dwójka też słabiutka 😡
To jednak bardzo tanio- aż nie wiem, czy dobrze zapamiętałam 🙄
Trochę gubię się w tych określeniach produktu prasy 🤔
Chyba bela nie znaczy to samo co kostka- inaczej wygląda.
Pewnie to kwestia wagi tego produktu , bo 11 zł za bele, to musi być duża - ile ma kg ? :
kostka czy balot, to kostka oklo 6 kg zazwyczaj (chociaz to zalezy od tego jak, kto, czym i co presuje), bela/ rola to 25o kg walec, szerkoki na 120 cm. sa jeszcze takie wielkie kostki, po 200 kg, ale one widuje najrzadziej.
panterka-23, ja osobiście mam złe - moje też było na paletach, ale od spodu i tak pognite, poza tym moja plandeka była do d... i przeciekała, dużo siana się zmarnowało, chociaż część została pół zjedzona/pół wkopana w ziemię przez konie, ale tego nie liczę. Te 1,5 miesiąca to nie tak dużo, najgorzej chyba przechowuje się zimą takie siano pod plandeką...
Nie polecam przechowywać siana pod plandeką ,zawsze coś przecieknie .Chyba ze ktoś ma dużo siana to może tak przechowywać .
A jak tam u was sianokosy ,u nas już zaczęli kosić i chyba im się uda zebrać bo od trzech dni u nas jest gorąco .U mnie jesteśmy w trakcie remontu kosiarki 😤 za jakieś dwa tygodnie zaczynamy kosić ,przeraża mnie myśl jak ja upcham na strych ponad 2tys. kostek . Najlepsze jest to że nas jest tylko troje ,znajomi co mieli nam pomóc wyjechali ,moja rodzinka tez wyjechała a więc zapowiada się ostry zapier........
Ile liczycie kostek siana na jednego dużego konia na zimę ❓
Ja zaczęłam dzisiaj - nareszcie. Nie padało od soboty i wreszcie łąki podeschły. Niestety , każda łąka w połowie koszona, bo na drugiej połowie ciągle zbyt mokro, żeby ciągnik mógł wjechać - takie są nierówne tereny. I tak będzie wystarczająca ilość siana, o ile pogoda pozwoli zebrać go . 🙇
U mnie I pokos już zebrany i złożony na strychu. Sianko nie widziało kropli deszczu i jest rewelacyjne, zielone, pachnące... Wszystkim życzę tego samego.
tam skąd kupuję wczoraj było zebrane, było dość mokro, za ok miesiąc będziemy mieć je w domu, oby było równie dobre jak z zeszłego roku, ale wizja maja w którym cały czas padało pozytywnie mnie nie nastawia... 😫
U mnie I pokos już zebrany i złożony na strychu. Sianko nie widziało kropli deszczu i jest rewelacyjne, zielone, pachnące... Wszystkim życzę tego samego.
U mnie podobnie, 4 kopiaste przyczepy bez kropelki, a za dwa dni kolejne. Siana mamy ilosci hurtowe
A my po wczorajszych 3 burzach mamy po łące wszędzie woda stoi i nie można wjechać ,jak na razie skosiliśmy 3 ha naszej łąki co jest na górce ,następną łąkę kosimy znajomego bo ma suchą .Mam nadzieje że się uda zebrać to siano 🤔
Właśnie skończyliśmy zwozić siano 😅 😅 😅 1000 kostek pod dachem 😅 jeszcze 1000 i koniec ,teraz na rozluźnienie drinka ,kompiel a potem oczywiście pobudka z rana żeby konie wypuścić na łąkę 😤
Roboty było dużo bo we trzech zwoziliśmy i układaliśmy na strych ,mój synuś jeździł ciągnikiem 🤣
Ps; oczywiście nie mogłam zapomnieć o volcie 😁 musiałam przed snem poczytać co nowego 😁