Forum towarzyskie »

marsze "oburzonych"....?

Dlatego ja mówię nie o ekstremach, a o pewnym wkładzie różnych ludzi, o różnych poglądach.
Wcale mi się nie śpieszy do rozbudowanego socjalu, do coraz większych kosztów pracy, płacenia za kogokolwiek j e g o kredytu itd.
Ale *pewna dawka* opieki państwa przecież nie jest zła. Np.renta dla inwalidy, nawet takiego, który nie pracował, więc nie mógł dodać swojego wkładu do wspólnej kasy, to nie jest chyba najgorsze, co się może zdarzyć?
Przedawkowanie wszystkiego bywa zgubne w skutkach. Jak w medycynie. Kwestia dawki.
Teodora - a teraz nie ma rent? Nie ma opieki państwa?
Dlatego ja mówię nie o ekstremach, a o pewnym wkładzie różnych ludzi, o różnych poglądach.
zupełnie się z Tobą nie zgadzam, bo nie można być "trochę" chorym na raka...tak samo jest z socjalem, to proces który niszczy żywiciela, razem z jego zdrowymi komórkami.
a inwalida potrzebuje możliwej do wykonania przez niego pracy, a nie renty...po jałmużnę to się idzie na ulicę, a nie do Urzędu.
Wrotki, i jak by to było? Jak ktoś nie może pracować, to tylko łaska-niełaska obcych ludzi?

Jeśli ktoś może pracować, powinien. Dla własnego dobra również.

Jeśli może pod warunkiem, że mu się sprawę ułatwi (tryb pracy, dostosowanie stanowiska itd.), to tym lepiej. Choć to też pytanie - jeśli taki pracownik będzie się pracodawcy opłacał mniej, niż pełnosprawny, to: czy niepełnosprawny ma szansę na wolnym rynku? Czy państwo powinno dopłacać różnicę? Czy należy liczyć, że pracodawca sam z siebie weźmie mniej efektywnego pracownika?

"a inwalida potrzebuje możliwej do wykonania przez niego pracy" - co, jeśli praca możliwa do wykonania nie zapewnia minimum bytowego?

Strzyga, ja NIE jestem za rozszerzaniem socjalu. Ja oponuję przeciwko mówieniu, że opieka państwa nie jest w  o g ó l e potrzebna i że każdego, kto ją akceptuję najlepiej by było odstrzelić, a co najmniej zwymyślać od imbecyli.
oj...to ci się wszystko zupełnie już pomyliło, Teodora
chyba zrobię dziś jednoosobowy Marsz Oburzonych! dlaczego za debilne decyzje "bankowców" mają zapłacić wszyscy, tylko nie "bankowcy"? pod most z nimi, a nie karmić gotówką przymusowo odebraną w podatkach!... tacy, wykształceni i ciężko opłacani, k.rwa fachowcy, a muszą do innych rękę po pieniądze wyciągać? 😤
eee? Tania tez ostatnio chciała maszerować oburzona w sprawie Grecji ( :?🙂 też jestem tym oburzona, wiec pójdziemy we dwie pewno; bo jesteśmy blisko  :emota2006092: a Ty se tam sam chodź  😂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się