Forum konie »

Oficjalny strój na zawodach jeździeckich

Mam pytanie.
Czy koleżanka jeżdżąca zawody w takich kolorkach może w tym komplecie jechać L licencyjny, czy odejmą jej punkty za wrażenie ogólne itp?
ja nie wiem ale wygladaja pieknie  😍
kwestia interpretacji sędziego co do koloru rajtroka  😉
mi się podoba  🙂
A czy dozwolony kolor marynarki nie jest przypadkiem okreslony w przepisach?? (Jakis czas temu na pewno tak bylo, ale moze cos zmienili.)
Czarny, granat, szary, czerwony. A wszelkie inne tylko jesli sa to zarejestrowane barwy klubowe??
W zielonych marynarach startują więc..

Mi komplecik bardzo się podoba  :kwiatek:
klami, właśnie najciekawsze jest to, że granatowego w przepisach nie ma, a zielony jest:

http://www.pzj.pl/upload/dl/B_Skoki/Przepisy/B_PRZEPISY_2008.pdf - strona 40

1.5. Cywilni zawodnicy i amazonki startuja w konkursach ubrani
w czerwony, czarny, zielony lub szary frak oraz białe lub jasno-be'owe
bryczesy. Koszula mo'e byc biała lub kolorowa, ale zawsze z białym
kołnierzykiem i białymi mankietami. Amazonki moga tak'e jezdzic
w bluzkach białych lub kolorowych z biała stójka i białymi mankietami.
Rekawy koszuli moga byc długie lub krótkie. Buty czarne lub czarne
z brazowymi wyłogami. Cholewy butów moga byc przypinane, ale
musza byc wykonane ze skóry licowej i obowiazkowo w kolorze butów.
Buty musza miec niski, płaski obcas.

aniape - granatowy jest dozwolony w Przepisach Ogólnych PZJ,kilka razy już o tym dyskusja była  😉:
Artykuł 33. KOLORY STROJU ZAWODNIKA
1. Kolory ubioru danej dyscypliny zatwierdza własciwa komisja zgodnie z
przepisami I regulaminem.
2. Tradycyjne fraki mysliwskie, czarne, czerwone, zielone, granatowe i szare
z naszywkami nie sa rejestrowane
3. Dopuszcza sie zarejestrowane kolorów innych ni tradycyjne w celu
otrzymania wyłacznosci na ich wykorzystanie zgodnie nastepujacymi warunkami:
3.1. Zgłoszenie rejestracji koloru marynarki jezdzieckiej przyjmuje PZJ. Przyjete
zgłoszenie jest wane piec lat włacznie z rokiem, w którym zostało przyjete. Data
zgłoszenia decyduje o kolejnosci rejestracji. Za rejestracje pobierana jest opłata.
3.2. Kolory zarejestrowane zgodnie z powyszymi zasadami moga byc
wykorzystywane jedynie przez osoby lub organizacje, które dokonały rejestracji.
3.3. Zarzad PZJ ustala cennik rejestracji kolorów ubiorów.
3.4. Zarzad PZJ ostatecznie rozstrzyga spory zwiazane z wykorzystaniem kolorów.
dzięki Ktoś  :kwiatek: musiałam nie doczytać, ach ta slepota.... 👀
Widzialam ta dziewczyna na zywo. sedzia nie mial nic przeciwko. ale na moje troche przesadzone. jeszcze miala pod kolor makijaz. ale wiadomo co kto lubi. chociaz kolor mi sie podoba🙂
Sedzia nie miał nic przeciwko. ale na moje trochę przesadzone.

Tak, to straszne, ale to chyba jakaś europejska zaraza:
http://www.ludger-beerbaum.de/

Ten zawodnik wjechał na parcour bez kasku - powinna być natychmiastowa eliminacja!
Koń też bez kasku, tylko w jakiejś czapeczce z włóczki i jakiejś apaszce, a'la Isadora Duncan 🙂
Ciekawe jak się interpretuje te "jasno-beżowe" bryczesy?
Ta obowiązkowa białość bryczesów na galach mnie zawsze denerwuje - niestety mam te swoje nogi nie taki zgrabne jakbym chciała i w białych rzeczach czuję się koszmarnie. A jeszcze wszystko ciemne, a jasne uda to dla mnie jak najgorszy horror - i zawsze sie na zawodach wstydziłam. Miło by było gdyby można się ubrać w coś rzeczywiście beżowego.  🙂
Pewna zawodniczka z Warszawy - jezdzaca duze konkursy - od zawsze startuje w bezowych bryczesach i nie slyszalam, zeby ktos sie do tego kiedykolwiek przyczepil...
Hiacynta, masz jakieś foto? Albo podaj mi nazwisko na PW to sprobuję znaleźć w sieci.
mi sie wogole zdaje (tylko nie pamietam skad mi sie to wzielo), ze zeby bylo tak super elegancko to do czerwonego fraka powinny byc wlasnie bezowe bryczesy i buty z wylogami... i czarny krawat, ale to chyba juz nie na zawody.
a powiedcie mi takie cos, mi sie zdarzalo jezdzic w meskiej koszuli i krawacie, bardzo zle?
Widzialam ta dziewczyna na zywo. sedzia nie mial nic przeciwko. ale na moje troche przesadzone. jeszcze miala pod kolor makijaz. ale wiadomo co kto lubi. chociaz kolor mi sie podoba🙂

Fakt, makijaż zwracał na siebie uwagę 😉 Ale w sumie... mi się podobał cały efekt (pal licho cienbie na powiekach, ale wygląd całości)
ja myśle że pytanie nie dotyczyło makijażu tylko stroju 😉 a makijaż sobie chyba może nawet zrobić różowo-filetowy ala Jolka Rutowicz😉 ??? czy to też jest jakoś narzucone? mnie sie podoba 🙂🙂
Dla mnie oczywisty jest strój na zawody ujeżdżeniowe i skokowe:
- białe bryczesy
- czarne sztylpy + sztyblety
- ewentualnie ostrogi
- biała koszula
- biały plastron + spinka
- czarny frak
- białe rękawiczki
- kask
do ideału brakuje mi chyba tylko siateczki na włosy 😉 Ale zawsze włosy spinam w koka, nie lubię jak kucyk "powiewa", poza tym mnie denerwuje.

A na rozprężalni przed skokami podczas zawodów ścieżki huculskiej prezentowaliśmy się tak

co do innych dyscyplin, to, choć wymogów nie ma, na ścieżkach zawsze lubiłam wyglądać schludnie, lub przynajmniej pod kolor 😉

a jak to w Waszych regionach jest na crossie? U nas (przynajmniej te zawody które ja zawsze widziałam) wszyscy starają się wyglądać schludnie, w miarę elegancko i pod kolor konia 😉
Ja wyglądałam kiedyś tak

Mam nadzieję, że nie zanudziłam. Już mnie nie ma 🏇
kalaarepa, ale te posty raczej nie tyczyły się wrażenia ogólnego 😉 Ot-stwierdzenie faktu.
Jak będę miała okazję, to w najbliższym czasie zapytam czy ten strój miał jakiś wpływ na ocenę końcową.
mi sie wogole zdaje (tylko nie pamietam skad mi sie to wzielo), ze zeby bylo tak super elegancko to do czerwonego fraka powinny byc wlasnie bezowe bryczesy i buty z wylogami...

Wg mnie do czerwonego fraka muszą być białe bryczesy.
Beżowe wyglądają dobrze do beżowych marynerek...
Czyli mogę startować??😀 A tak po za tym to chyba dobrze że makijaż tez miałam pod kolor😀 z tego co wiem mogę jechać nawet w sztucznych rzęsach:P 🤣
Co do makijażu - to nic osobistego,ale śmieszy mnie "pełen" makijaż,szczególnie u młodszych amazonek (bo u nich jest "najbardziej kompletny"😉...potem kurz,pot i nie wiadomo co jeszcze zamienia taką buźkę w niezbyt ciekawy obrazek...delikatny dyskretny makijaż ok...ale pełen make up zostawcie sobie na imprezę na wieczór  🚫
popieram Ktosine w 100%. Wielkie, czarne krechy "na" oczach (ktore potem sa bardzo rozmazane) mnie bardzo odpychaja... 👿
kasablanka nie miała bardzo krzykliwego makijażu. Ot - jasnozielony cień.
Strucelka, Koszulka wystająca z bryczesów to mało schludnie wygląda.

Młodszych?? Wiem że wyglądam może i na 14 ale mam o kilka lat więcej😀😀😀 i nie miałam czarnych kresek tylko zielony cień😀swoją droga jak ma się dobrą kredkę to się nie rozmazuje😀

zgadzam się z koleżanką.

Młodszych?? Wiem że wyglądam może i na 14 ale mam o kilka lat więcej😀😀😀 i nie miałam czarnych kresek tylko zielony cień😀swoją droga jak ma się dobrą kredkę to się nie rozmazuje😀

ja akurat nie pisałam o Tobie,tylko ogólnie...po prostu przy okazji rozmowy o Twoim makijażu naszła mnie taka refleksja...ale powaliłaś mnie tekstem o dobrej kredce...chyba zostaniesz moją nową idolką  😎

ok, zapamiętam :kwiatek:
Dziewczyny ja mam takie pytanie, czy może się ktoś czepiać ze startuje w owijkach, a nie ochraniaczach na skoki? Jeżdżę amatorskie 80 cm.
Nie może. Nawet na Torwarze startowali w owijkach.
No to dobrze🙂 dzieki fin.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się