Forum towarzyskie »

M jak mieszkanie czyli wszystko o urzadzaniu:)

Przez 8 miesięcy spałam w ikeowskim łóżku na ikeowskim materacu. Co prawda był to pewnie najtańszy z możliwych zestawów, ale:
- wypełnienie materaca ubiło się w 3 miesiące (w tym miesiąc używania przeze mnie) i zostały same sterczące sprężyny wbijające się wszędzie
- rama się po prostu sypała - w obu łóżkach (koleżanka miała to samo) łamały się deski pod materacem (bez skakania, rzucania się na łóżko itp. 🤔 ), w moim dodatkowo regularnie opadała listewka podtrzymująca te deski. Ponowne przybicie nowymi gwoździkami na niewiele się zdało - ukruszyła się deska ramy i w nocy spadłam razem z materacem  😂

Zdecydowanie nie polecam 😉

Edit.
Kolega wynajmowal mieszkanie, w ktorym drzwi do łazienki i sypialni byly właśnie z mlecznego szkła. Ja się zakochalam i nie mam nic przeciwko wstawieniu takich do swojego mieszkania w przyszlości  😍
ojej, ikeowska 'wersalka' (w sensie rozkładana, prosta kanapa w typie tzw wersalek) to zdecydowanie najlepsze łóżko (oczywiście kwestia materaca, także ikeowskiego) na jakim kiedykolwiek spałam i przy wymianie obecnego, na pewno zdecyduję się na zakup w ikei 😉
U mnie materac i łóżko z Ikei sprawdzają się super. Co prawda materac kupiliśmy jeden z droższych tam ale testowaliśmy ich wcześniej sporo i to jest pierwszy na którym ani mnie ani TŻ kręgosłup nie boli. Łóżko mamy takie o, tylko na 1,8m
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S49889488/
i nic się nie chwieje nawet przy gwałtownych ruchach... (mam na myśli skaczące po łóżku dzieci...!). Łóżka ogólnie szukaliśmy bardzo długo bo prawie rok i stwierdziliśmy że za tą cenę bierzemy takie - przynajmniej nie będzie go szkoda jak się coś rozlezie  🤣 ale na razie trzyma się super.
Siostra też ma Ikeowskie i łóżko i materac, "żyją" już ponad 2 lata i mają się świetnie.
Meble w moim mieszkaniu w większości (chyba z 80%) pochodzą z Ikei, kuchnia ma już 10 lat i trzyma się bez zarzutu, goście chwalą sobie rozkładaną sofę... przypuszczam że taka jak Twoja honey, taka najprostsza wersalka z poduchami🙂
Więc ogólnie polecam, za niewielkie pieniądze można naprawdę fajnie urządzić mieszkanie.
Kochane szukam sekretarzyk za ok 500-600zł jak ten:

Ja kupowalam naroznik w PL w salonie Abra, bo w Dojczland wszystko bylo jakies takie...hmm..Drogie i zupelnie nie w moim stylu. Nawet z transportem mi sie oplacilo, a naroznik jest genialny.

Ktos wstawial na poprzedniej stronie zdjecia pokoju na poddaszu i pytal o fioletowa kanape. Wlasnie fioletowa serie (rozne zestawy byly) widzialam w Abre. Z mojego doswiadczenia polecam. Solidnie wykonane, z funkcji spania jeste b. zadowolona, no i cena za naroznik 1200zl byla zdecydowanie niska (inne meble tez nie kosztowaly duzo wiecej). Na stronie Abre mozna zobaczyc, gdzie maja swoje salony.
Ja mam takie:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S69849849/#/S99849857
Cena całe 550zł i jak dla mnie jest naprawdę ok...
Zresztą dwójka moich znajomych również ma to łóżko i też materac ikeowy i każdy jest zadowolony...
Pewnie jak wszędzie są gorsze i lepsze modele😉
Aczkolwiek do swojego domu raczej Ikeowego łózka kupować nie będę tylko jakieś bardziej zbajerzone😉
Tak ogólnie to chyba nie chodzi o to czy z Ikei tylko jakie i za ile.

Ja mam tą kuchnię z Ikei i jest wręcz pancerna, nie widziałam takiego solidnego i zarazem prostego wykonania ani w znanych firmach (BRW na przykład to jak dla mnie straszny paździerz) ani tych na zamówienie.  W dodatku bardzo funkcjonalna.

Edytka, aaaa, to o takie szkło chodzi! Dopiero teraz skojarzyłam, że mój znajomy tez ma podobne, szklane drzwi do łazienek. Mimo to widać, że ktoś jest w łazience, że jest np. nagi czy siedzi na kiblu, ale nie widać szczegółów 😉 Należę do osób ceniących sobie ciszę, spokój i intymność i u mnie coś takiego by nie przeszło.

Co do tych łóżek- to oczywiście chodziło mi o łóżka "przejściowe", kiedy nie ma się na czym spać a potrzebuje się czegoś na już lub do mieszkań wynajmowanych, kiedy nie ma się pewności, że za miesiąc czy pół roku trzeba się będzie przeprowadzać. Ale widzę, że zdania co do nich są podzielone.
Scottie, drzwi, które były w mieszkaniu u kolegi były tak bardzo "mleczne", matowe, że widać było tyle, że ktoś jest w środku. Rozmyta plama, bardzo, bardzo rozmyta 🙂
wer   :kwiatek:

z allegro to ta najbardziej mi pasuje:

http://allegro.pl/meble-stylowe-sekretarzyk-biurko-056231-polecam-i2032798306.html
Scottie, ja mam dokładnie tak jak ty, jeśli chodzi o łazienkę i rodzaj drzwi. Mój brat ma taki drzwi i na imprezach zawsze widzę czy jakiś facet stoi nad kiblem i sika czy siedzi i stęka - nienawidzę tego 😀
Ja kupowalam naroznik w PL w salonie Abra, bo w Dojczland wszystko bylo jakies takie...hmm..Drogie i zupelnie nie w moim stylu. Nawet z transportem mi sie oplacilo, a naroznik jest genialny.

Nawet mnie z tą Abrą nie denerwuj. Wypatrzyłam sobie narożnik już dawno, Pan zapewniał, ze oferta stała wiec stwierdziłam, że nie ma sensu kupować na zapas by stał w piwnicy. Kupi się jak będzie na niego miejsce. Byłam tam wczoraj... wycofany z oferty.  👿
A właśnie był idealny, mały, rozkładany, w kolorze który nawet by mi pasował. :/
Scottie, ja mam dokładnie tak jak ty, jeśli chodzi o łazienkę i rodzaj drzwi. Mój brat ma taki drzwi i na imprezach zawsze widzę czy jakiś facet stoi nad kiblem i sika czy siedzi i stęka - nienawidzę tego 😀

Ja w łazience mam ogromne oko  😵 Jak wstaje z kibla i wciagam gacie to wszystko widać  😡

Żałuje ze nie zamówiłam rolety takie co można od dołu zaciągnąć
Dramka, co to jest oko? Ta kratka, co jest na dole? Ja mam pancerne drzwi do łazienki i bardzo się z tego cieszę 😀
chyba chodzi o okno.

A ja szukam ładnego, lekkiego, delikatnego łóżka jednoosobowego, a ideałem byłoby takie z materacem mającym 100-110 =/
Nie istnieją =(
sorry  😡 okno  😁
Dramka, aaa! To czaję 🙂 Jeszcze lepiej 😀

Strzyga, łóżko to inwestycja na lata - kupuj od razu 2-osobowe :]
Dworcika, no tak, ale tak jak napisała Dzionka:

na imprezach zawsze widzę czy jakiś facet stoi nad kiblem i sika czy siedzi i stęka - nienawidzę tego 😀

to widać, że ktoś wykonuje jakąś czynność, porusza się itd. Mówimy o takich samych drzwiach Dworcika 🙂 U mnie coś takiego by nie przeszło, bo ja nawet jeść muszę w odosobnieniu.

Dramka, łazienke masz na parterze czy na piętrze? Bo jeśli drugą opcję, to jest szansa, że nikt nic nie widzi. No chyba, że jest blok na przeciwko. Możesz też pomyśleć o matowej naklejce na szybę (np. do połowy okna)- przepuszcza światło, jednocześnie zamazując ciekawy widok osób znajdujących się w łazience 😉
Ja chciałam kuchnię z ikei, ale zrezygnowałam. Na pewno za to kupię sofę, stół i krzesła. Jeżeli kupujecie meble z ikei, to warto wejść na stronę i poczytać informacje o produkcie, jak lite drewno to brać i długo nie myśleć  🙂
Dzionka - jakbym wstawiła 2 osobowe, NIC  więcej by nie weszło 😀 A jeśli chodzi o inwestycje na lata, to mam szczerą nadzieję, że jak będzie potrzebne, nie będę wybierała sama do mojego malutkiego pokoju :P
ottie Łazienke mam na wysokim parterze. Mata dobry pomysł tylko nie wiem ze roleta sie wtedy opuści  🤔

Nie ma nic gorszego od brazowych płytek na podłodze w łazience  ❗ Widać każdą plamkę wody  😵
Presja a którą?

Ja jestem baardzo zadowolona z mebli w kuchni, a nie ze wszystkiego jestem, jak to w nowym domu, błędów się nie uniknie. Oprócz frontów wszystko z litego drewna, nawet przegródki w szufladach, każda szuflada ma udźwig 50 kg, mechanizmy bloom-a, 25 lat gwarancji. 🙂

Za to nienawidzę swojej czarnej płyty gazowej, parę razy poparzyłam już sobie palce na kurkach, które są za blisko palników (zwracajcie na to uwagę!!) i widać na niej każdą kroplę wody.
Drzwiczki pieca/kominka otwierają się w złą stronę i popiół leci akurat na stolik ze sprzętem rtv :/ - też polecam przemyśleć przy planowaniu salonu 😀
Nadal nie mam pomysłu na szafkę pod umywalkę.
Jeśli nawet deski podłogowe są bardzo ciężkie i można je układać na wcisk czy jak to się tam nazywa, to polecam kleić je do podłoża, bo inaczej pływają. My tak nie zrobiliśmy w kuchni - tylko w kuchni.
Dramka, opuści się. Chodziło mi o taką naklejkę, jak jest na 2 zdjęciu od dołu: [url=http://www.artfoll.pl/folie.php?gclid=CNSi9bfwiaQCFVErDgodw1rwHg#folie_matowe]http://www.artfoll.pl/folie.php?gclid=CNSi9bfwiaQCFVErDgodw1rwHg#folie_matowe[/url] pry foliach matowych i dekoracyjnych.
tez mam folie matowa w oknie w lazience.
Dramka myślałam że nie chcesz wyginanych nóg 😉

naklejki na szybę można dostać też w sklepie typu castorama, choć nie aż tak ozdobne jak te które wstawiłaś 😉
Gwash - Chciałam Stata ale już znalazłam firmę która zrobi mi taką samą ale z lepszych materiałów. Tylko kurdę mam pytanie, czy ktoś ma w kuchni blaty drewniane? Bo oni chcą dać mi laminowany imitujący drewno bo uważają że drewno w kuchni jako blat nie zdaje egzaminu. Tylko że dla mnie to już nie będzie to samo.
Moja koleżanka ma, z Ikei właśnie - wiem tylko jedno - powiedziała kiedyś "NIGDY więcej"  😉 Nie dopytałam czemu.
laski macie może gdzieś w swoich archiwach zdjęcia kuchni w stylu wiejskim/ludowym?
jak tak to proszę na email cierp1enie@wp.pl  :kwiatek:

urządzam sobie kuchnię z tym akcentem i potrzebuję inspiracji 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się