Forum towarzyskie »

M jak mieszkanie czyli wszystko o urzadzaniu:)

to może ja się tu wcisnę z moją pokojową metamorfozą 🙂

dodatkowo poszukuję jakiejś fajnej kanapy 2-3 osobowej takie po prostu aby móc się na niej położyć tak na styk. kolo najlepiej taki jak ta fioletowo-purpurowa ściana
i dwie pufy 😀

przed "skład niechcianych mebli  😂" mieszkałam w Piasecznie więc nie było sensu odświeżać pokoju ale jak wróciłam do mamy to stwierdziłyśmy że fajniej się mieszka w przytulnym pokoiku 

po:

tam w tej wnęce będzie szafa na na czapraki 😀

biurko  😎

i sypialnia -wcześniej się tam suszyło pranie  😂 muszę zorganizować paputkom jakiś stojak 🙂

i garderoba tuż po złożeniu 🙂 robiona na zamówienie 🙂

Szafka na zamówienie, bo ja potrzebuję niestandardowy wymiar (od ściany 155, od frontu ok 178, głębokosc ok 60). Zresztą nie widziałam czarnych błyszczących szafek, które w jakikolwiek sposób pasowały by do mojej łazienki. Szafkę zamawiam raz z blatem, aczkolwiek gdybym kupiła blat w innym miejscu pewno wyszłoby to taniej. Ja nie mam na to czasu, więc wolę zapłacić jednej firmie, która wszystkim sama się zajmie.

Płytki są czarne - zarówno na ścianach, podłodze, jak i na wannie. Wszystko to Tubądzin kreacja Maciej Zień (ściany London Queensway kilk- zdjęcie katalogowe, podłoga London Brixton, obudowa wanny London Notting Hill) 🙂

Dzięki za miłe słowa! Zupełnie szczerze to projekt łazienki zaczął się od glazury, bo od czasu jak Tubądzin wypuścił Zieniową kolekcję, wiedziałam że na bank będzie moja. Cała reszta to już wizja Anny, która potrafiła czytać mi w myślach i stworzyła projekt,według mnie, idealny i dopasowany do moich potrzeb 🙂

Jak wszystko będzie już na miejscu, to na pewno zrobię zdjęcia 🙂

PS. Ale żeby nie było tak pięknie, to "fuck-upów" zdarzyło się co niemiara, choćby kolor brodzika - miał być czarny, ale Włosi mają przerwę urlopową i najwcześniej brodzik byłby wyprodukowany w lutym, a ja musiałam mieć coś "na wczoraj". Okazało się, że w fabryce we Włoszech został jeden jedyny szary brodzik dokładnie w wymiarach jakie były mi potrzebne (140x75) i udało się go ściągnąć do Polski w 1,5 tygodnia (wliczając w to Gwiazdkę) 🙂
Nie zliczę telefonów od Pana nadzorującego budowę, które zaczynały się od "Dzień dobry. Pani Edyto, jest problemem."  😁
plytki piekne. powiem Ci, ze w katalogu ta faktura wyglada na mocno wrąbkowaną, a u Ciebie na fotce juz jest ok  😉
co do koloru brodzika, to mi sie z kolei podoba czarna umywalka, albo biala z czarnym blatem, ale nie wiem jak wyglada to uzytkowo (zacieki).
z gotowymi szafkami pod umywalke chyba generalnie jest problem, bo wszystko na jedno kopyto albo nic sie nie podoba. czarna w polysku widzialam tylko jedna.
Edytka, nie moge sie doczekac Twojego mieszkania jesli cale bedzie takie jak lazienka - zapowiada sie pieknie! 😍
wstawiaj koniecznie zdjecia z postepow w wykonczeniach!
Czy ktoś z Was ma może szybę na ścianie w kuchni i mógłby napisać jak 'się sprawuje'?
ja mam. szyba to może nie jest, ale szklana płyta przyklejona do ściany na całej długości. matowa, więc nie widać od razu zabrudzeń, łatwo się zmywa, ciekawa alternatywa zamiast kafelków. tylko ściana musi być równa, ja kiedyś strasznie się przestraszyłam jak zobaczyłam dziwny cień i byłam pewna, ze się odkleiła 🤣
A montowałaś jakąś 'specjalną' hartowaną/zbrojoną czy coś w tym stylu czy jest to zwykłe szkło?
Trochę przerażają mnie ceny tych 'specjalnych' i próbuję rozeznać czy jest jakaś tańsza alternatywa bo mam dość sporą kuchnię i jak zobaczyłam cenę ok.400zł za metr to się trochę przeraziłam😉
Edytka
Na zdjeciu nie widac - czy przy wannie masz mozliwosc zdjac czesc obudowy w razie awarii ?
Tak mnie naszlo, bo u mnie ostatnio byly dwie awarie inst. w ciagu miesiaca, obie pod wanna, kazda w innym miejscu  🙄 Szczesliwie u nas obudowa (farbowana na czarno swoja droga) wstawiana, ale architekti bardzo probowaly nas namowic na pelna zabudowe i na plytki jak u Ciebie (drobna krateczka).
Julia - masz świetny pokój!
Edytka, kupiłaś mieszkanie w PL czy za granica? 🙂
Edytka koniecznie chcę zobaczyć ten prysznic, jak już będzie gotowy  😜
Julita też mam szkło w kuchni, pisałam już o tym kilka razy w wątku 😉 Czerwone. I robione samemu - mąż zamówił szkło  u szklarza i sam montowal. Wygląda fajnie tylko przez to że jest kolorowe i błyszczące to widać na nim każdą plamkę ale łatwo się czyści.
A skąd macie łóżka? Będziemy z moim kupować łóżko, bo na razie śpimy na kanapie, ale już niedługo urządzimy sobie sypialnię  😀
Łóżko z Abry. Na razie się sprawdza, ale to dopiero miesiąc.
szepcik, od stolarza!!! jest piękne, dębowe, i w sumie jak sanie trochę
Muffinka a to jest zwykłe szkło? I zamówiliście od razu kolorowe, czy sami coś podklejaliście?
I jak montowaliście na śruby czy klej?
szepcik, od stolarza!!! jest piękne, dębowe, i w sumie jak sanie trochę

No właśnie to jest chyba najlepsze wyjście.... I chyba też najdroższe...
Tak zwykłe szkło od razu czerwone. Montowaliśmy na klej.
Na 23 stronie wątku są zdjęcia 😉 w dwóch postach - zaraz po zamontowaniu i później razem z oświetleniem.
Muffinka dzięki za odpowiedź🙂
Super Wam to wyszło! Cała kuchnia jest piękna🙂
A jakie masz oświetlenie nad tym szkłem? Jakieś podłużne lampy? Bo bardzo fajnie to szkło wygląda jak jest podświetlone!

Nad szkłem są świetlówki przykryte podłużnym kawałkiem szkła 😉 Bez tego światło było rozproszone, teraz po założeniu tego kawałka szkła jest bardziej skumulowane.
Edytka, nie moge sie doczekac Twojego mieszkania jesli cale bedzie takie jak lazienka - zapowiada sie pieknie! 😍
wstawiaj koniecznie zdjecia z postepow w wykonczeniach!

Całe mieszkanie to się będzie rodzić w strasznych bólach 😉
Poza tym bedzie utrzymane w zimnych kolorach, głównie biele, szarości i czernie, a to raczej nie każdemu się podoba 🙂

Edytka koniecznie chcę zobaczyć ten prysznic, jak już będzie gotowy  😜

Prysznic będzie pewno gotowy w tym tygodniu 😀 Tylko szklana scianka powstanie poźniej, bo w jednym terminie będę chciała zamówić szklane drzwi do łazienki, sypialni i te prysznicowe 🙂

Ja łóżko będę miała albo z Fresh Bamboo albo Hasena. Ale tak na prawdę ważniejszy od łózka jest materac i tutaj warto poszukać specjalisty od doboru materacy i wybrobowac w salonie wszystko co mozliwe 🙂

[quote author=baba_jaga link=topic=7003.msg1251620#msg1251620 date=1325976878]
Edytka
Na zdjeciu nie widac - czy przy wannie masz mozliwosc zdjac czesc obudowy w razie awarii ?
Tak mnie naszlo, bo u mnie ostatnio byly dwie awarie inst. w ciagu miesiaca, obie pod wanna, kazda w innym miejscu  🙄 Szczesliwie u nas obudowa (farbowana na czarno swoja droga) wstawiana, ale architekti bardzo probowaly nas namowic na pelna zabudowe i na plytki jak u Ciebie (drobna krateczka).
[/quote]
Nie. Mam tylko skrzynkę rewizyjną (?). W mojej obecnej łazience jest identycznie - malutka skrzyneczka, calosc obudowana mozaiką. Generalnie mam szczęście i nigdy nie miałam żadnych powaznych awarii. Teraz myślę, że też nic nie będzie (odpukać w niemalowane!) 🙂

Edytka, kupiłaś mieszkanie w PL czy za granica? 🙂

W Polsce 🙂
szepcik, czy ja wiem?
ja lubię rzeczy ręcznie robione, niepowtarzalne, takie co je sama obmyślę, narysuję i wiem że są "skrojone w mojej estetyce" no i bardzo ubolewam ze mój stolarz który jeszcze stół nam na 8-12 osób zrobił niestety już nie robi mebli🙁 A to co widzę w sklepach, katalogach trochę mnie przeraża, jak myślę o tym że za jakiś czas wyprowadzka i trzeba będzie coś dokupić, widać mam mało nowoczesny gust i smak
dla mnie ważny był rozmiar łóżka, nie chciałam standardu 1,8
mam 2,2 zatem a dzisiaj bym chyba jeszcze większe zrobiła, bo czy tak czy tak materac i tak na zamówienie mieliśmy robiony
Mały narożnik [max 225 x 145 cm], widział ktoś?
Same kolosy wszędzie, a ja nie mam gdzie wstawić 300 x 250 cm narożnika ;(
Edytka, będziesz miała szklane drzwi do sypialni? Pierwszy raz się z takim pomysłem spotykam, szczerze mówiąc to wolałabym mieć tam więcej intymności i odgrodzić się od reszty pomieszczeń, nawet, jeśli mieszkałabym w takim mieszkaniu sama 😉

sznurka, dlaczego takie duże łóżko? Kiedyś się spotkałam z określeniem, że łóżko dla pary powinno być małe, bo po kłótni powinni się przeprosić i do siebie w łóżku przytulać, a nie spać na 2 różnych koncach 😉

szepcik, ja mam łóżko 160/200 kupowane w salonie meblowym, skrzynia połączona ze sprężynowym materacem. Teraz kupiłabym raczej najtańszą ramę, np. z ikei i dobrała do niego odpowiedni materac. Nigdy nie kupować jednoczęściowych łóżek, których elementów nie da się wymienić- materac się odkształcił, zagłówek oderwał i taniej teraz kupić nowe niż wymieniać części...
Scottie, zwyczajnie by wygodnie się spało, ja lubię np. spac "na powerpuffkę", każda kończyna w inna stronę, mąż podobnie, jak śpię lubię mieć w łóżku niezakłóconą łokciami i kolanami przestrzeń
jak gdzieś wyjeżdzałam i przychodziło mi spać na 90 cm łóżku męczyłam się strasznie, bo albo ściana albo koniec łóżka;]
W Ikeii bym w życiu łóżka nie kupiła. To jest sklep dobry do kupowania pierdółek, ozdób a nie mebli. Mam szafę - jest "studencka", czyli jak puszczę mocniej drzwi, to boję się czy się nie przewróci.
Kanapy się szybko rozwaliły, tylko moja się jakoś trzyma, bo jest ciągle rozłożona.
Z chłopem śpimy na razie na kanapie, chyba standardowa szerokość... Mi jest ok, jemu czasem trochę ciasno.
Tez mam kilka mebli z ikei- i chwieją się strasznie, ale podobno łóżka mają stabilne.
Muffinka dzięki🙂
Co do mebli z Ikea... W mieszkaniu, które wynajmuję jest kilka ikeowych mebli i wszystkie od 4lat mają się dobrze, nie rozsypują się, nie chwieją i nic im nie dolega😉
Może to kwestia ich złożenia😉
I od 4lat śpię na Ikeowym łóżku mało tego... nawet na ikeowym materacu😉 I wysypiam się bardzo dobrze😉
serio? ja mam od dawna upatrzone łóżko w ikei...
z mebli jako takich mam chyba tylko regał, ale nie narzekam.
Edytka, będziesz miała szklane drzwi do sypialni? Pierwszy raz się z takim pomysłem spotykam, szczerze mówiąc to wolałabym mieć tam więcej intymności i odgrodzić się od reszty pomieszczeń, nawet, jeśli mieszkałabym w takim mieszkaniu sama 😉

Tak. Do łazienki też. Ale to absolutnie nie jest takie szkło-szkło, że wszystko widać 😉 jest mleczne, przepuszcza światło, ale nie wiadomo co jest z drugiej strony. Widziałam takie rozwiązania w kilku domach i naprawdę szklane drzwi zachowują intymność. A przy tym nie potrzebują ram (dla mnie to ogromny plus, bo będę miała do łazienki 80, a nie 70 jak w tradycyjnych w ramach) i wyglądają lżej.
Do sypialni wejscie ma 160x210, więc jak drzwi będą rozsunięte to będę miała właściwie jeden pokój.

Tylko ja generalnie nie mam potrzeby na jakieś odgradzanie się. Gdybym miała większe mieszkanie i mogła zrobić dwie łazienki, to do mojej prywatnej w ogole nie bylo by drzwi, a ściana od sypialni byłaby z mlecznej szyby 🙂

Tak samo jak u mnie zawsze plisy są zupełnie podciągnięte- nie lubię patrzeć na rolety, tylko na to co mam za oknem. Szef budowy jak się dowiedział, że nie zamierzam w nowym mieszkaniu nic w oknach montować (a przynajmniej do czasu, aż nie wyhaczę czegoś, co sprawi, że moje serce zabije równie mocno co na widok mojej czarnej glazury  :emoty327🙂 stwierdził, że wraz z całą ekipą przeprowadzą się do mieszkania w bloku na przeciwko  😁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się