Marzy mi się Thermomix Vorwerk. Model TM31 to masakryczne pieniądze jak na stan mojego konta (ok. 3,5 tys.zł), za to starszy model TM21 można kupić wydając ok. 1,5 tys.zł. Poza tym, że jest dużo brzydszy niz młodszy brat to czym się jeszcze różni? Czy jest na sali ktoś, kto jest w stanie porównac te dwa modele, najlepiej jakby po prostu miał okazję korzystac z obu? Liczę na Waszą pomoc 🙂
Moi znajomi maja Thermomixa tego nowego. Bylam tez na prezentacji, jadlam sporo co przyjaciele z tego robili. Moj facet sie napalil i chcial i mimo ze moglibysmy sobie w sumie pozwolic to ja nie chcialam. Wiem ze stalby i bym go nie uzywala. Nie chcialoby mi sie za kazdym razem sleczec nad ksiazka, zeby wiedziec co i jak nacisnac, na ile itd zeby sie z wszystkiego papka nie robila a na to narzekaja ci znajomi wlasnie - ustawisz na ciut wyzszy czas czy tam obroty i wszystko masz zmielone. Jedyna funkcja ktora bardzo mi sie podoba to mozliwosc robienia raw food bo mozna ustawic podgrzewanie do 39 stopni.
u mojej mamy jest któryś, nie wiem który model- kupowany jakieś 3 lata temu, ale też za kosmiczne pieniądze. jest jednak rewelacyjny. sam robi obiad, surówki, zupy, ciasta, chałke, bułki, desery, napoje. nie trzeba nic kroić, tylko w odpowiedniej kolejności wrzucasz produkty do środka np na zupę, na górę stawiasz drugie danie a sama zajmujesz się np daniem alternatywnym, lub czymś, co się akurat nie zmieściło. jesz, po obiedzie robisz bułki na kolację 😀. łatwo się czyści, jedyny minus to że jest dość głośny jak sieka. a pa przedstawiciel jest wszechobecny. u nas zrobił prezentacje, potem u sąsiadów a potem spotkałam go w strzegomiu 🤣 o ile pamiętam można brać na raty.
edit- obejrzałam zdjęcia w necie, mamy tego nowego.
Nowy model właśnie znam. Używam u mojej podopiecznej. Tam też go pokochałam i najlepiej bym powiedziała "ten i tylko ten". Koszt niestety mnie martwi, nawet ratalnie 😉 Dlatego też dam szansę starszemu i przynajmniej spróbuję je jakoś porównać (opis w necie to jedno, a jak jest to każdy wie). Na moje to on może głośno burczeć, ale ja mam masę zabawy z nim, więc wybaczam.
Swoją drogą, to chyba chciałam o to zapytać w innym wątku 🤔
Dworcika, moja mama ma ten starszy model, już ponad 10lat. Nadal działa bez zarzutu, jedyne co się zepsuło to taki malutka "gałeczka" do blokowania zamknięcia - ułamała się jak kiedyś mamie spadł ten dzbanek. Dajemy radę bez tego, bo koszt naprawy był jakiś mega wysoki.
Mama jest z niego bardzo zadowolona i swego czasu bardzo często go używaliśmy do gotowania zup, pieczenia ciast, chleba, robienia lodów, soków, musów, drinków. Teraz służy głównie jako waga i do wyrobienia cięższych ciast - pierniki, pierogi, zmielenia orzechów czy cukru itp.
Hałasu za dużo nie robi, w sumie to zależy od funkcji jaką akurat mu się włączy.
Horciakowa, ale porównania z nowym nie masz, nie? 😁 Rozmyślam nad nimi już od kilku miesięcy. Ten nowszy model jest bajecznie prosty w obsludze, stary pewnie też, ale kombinuje już nad samą funkcjonalnością. Jeśli stary jest w stanie zrobic to samo co i nowy nie robiąc przy tym 3 razy wiecej zamieszania, to wygląd mogłabym przeboleć.
Nadeszła pora i na mnie.... biorę się za urządzanie domu i jestem ciężko przerażona tą wizją... Zaczynam od łazienki... znacie jakieś ciekawe stronki z których można czerpać inspiracje?
Jestem na etapie tworzenia wizji wystroju mojego domu, tak więc polecam zastanowić się jaki styl wpisać w wujka googla w grafikę i szukać, i szukać i szukać. 🙂
Mam przymusowy remont w swoim pokoju. Chcąc nie chcąc muszę go odmalować. Nie mieszkam w nim obecnie, ale to jednak mój pokój i musi być po mojemu 😉 Śpię tam tylko jak przyjeżdżam do domu. Obecnie wygląda mniej-więcej tak: [url=http://voltopiry.pl/forum/index.php/topic,7003.msg373445.html#msg373445]LINK[/url]
Doszły meble, które są na spodzie, witrynka w miejscu walizki, wisząca nad dłuższą komodą. W zasadzie nieistotne.
Zastanawiam się nad kolorystyką. Mam obecnie do wykorzystania resztę farby "bukiet róż" Śnieżki. Do tego myślę o utrzymaniu tej zieleni i paskach. Z tym, że paski raczej w takiej kombinacji szerokości: [img]http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRLEb4urJE8s0FWZ53Nkp8H7GSdyRIZ468FbrdUqlfQF6GzBeTy[/img]
A może jakieś inne propozycje? Szczerze mówiąc bardzo na Was liczę - co tam jeszcze pasuje?
hmm... jak dla mnie ten pokoj wyglada mega kiczowo. Meble nie sa zle, ale kolory, sofa, koce i inne kolorowe duperelki robia straszna wioche. Ja bym sobie pasy darowala, jesli juz Ci bardzo zalezy to na ktorejs scianie (prawdopodobnie najmniejszej) mozesz dac pasiasta tapete np. Kolory bardziej stonowane, nie tak kontrastowe - do drewna/drewnianopodobnych mebli pasuje duzo kolorow, ale jesli masz do wykorzystania troche tej farby o ktorej mowisz a jest to chyba stonowany czerwony? to ja bym sie obracala w takich kolorach. Do tego rozstawilabym te meble - osobno sa calkiem ladne i zgrabne, razem wygladaja jak mebloscianka z czasow komuny. Przykrylabym ta sofe jesli chcesz ja zatrzymac jakas jednolita narzuta, to samo z lozkiem. Zamiast firanki jakas rolete, np rzymska, świecznik ( a przynajmniej kwiatki z niego) out. Reszta to juz kwestie kosmetyczne.
okreslenia nie mialy Cie absolutnie obrazic, mam nadzieje ze mnie tak nie odebralas 🙂
A ja poproszę o rzut pokoju z góry z zaznaczonymi meblami, wejściem i oknem. I z jakiego kierunku pada światło słoneczne (wschód/północ itp.). Masz strasznie dużo mebli w pokoju. Potrzebne Ci są wszystkie? Część z nich bym usunęła. 😉 Zielonego nie zostawiaj. IMO, połączenie tego koloru z głęboką czerwienią, to nie najlepszy pomysł. Co do reszty, to zgadzam się z nerechta,
Tak to pi razy oko wyglądało jakiś czas temu. Teraz jest lekki rozpierdziel remontowy, ale podejrzewam, że układ zostawię - wygodnie mi z nim. Nad komodą z szafkami i szufladami wisi ta mała (szafki i półki).
Dodatki to akurat maly pikuś - zdjęcia są sprzed przeszło 2 lat 😉 Kocyk np. już od dawna użytkuje kot...
Chodzi mi konkretnie o to, co zrobić ze ścianami. Nie chcę gładkich. Odpada też fototapeta - nie chce mi się w to babrać, nie mam chęci wydawać na to kasy. Bywam w tym pokoju raz na kilka tygodniu, najwyżej weekendowo, więc nie popadajmy w paranoję urządzeniową. Zmuszona byłam do małego remontu i trzeba pokoj odmalować. Pytanie tylko co z kolorami. Zieleń chętnie wywalę, ale nie będę pakować na ściany żadnych gładzi itp. TYLKO MALOWANIE wchodzi w grę.
A ta czerwień jest dość ciemna, głęboka. Kanapa musi zostać, bo czasem potrzebuję miejsc noclegowych 😁 Dodatków kupować nie planuję - nie chcę pakowac kasy w miejsce, w którym w sumie już nie mieszkam.
Edit. Ściany zaznaczone na czerwono to te z pasami. Żółte to okna.
help 🙂 nie urządzam co prawda mieszkania ale potrzebuję dorwać kafelki podłogowe, strasznie podoba mi się gres polerowany, nie wiecie gdzie na dolnym śląsku można tanio dostać? potrzebuję około 40mkw. Albo może znacie jakiś zamiennik, co wygląda jak takowy gres ale jest tańszy? mam do wyboru co położyć na podłodze, myślałam ze wykładzina pcv jest najtańsza, a okazało się, ze panele można dostać taniej, kafle też 😉
Dworcika, ja bym wszystkie "duże" ściany walnęła na czerwono, ew. w takiej wersji, że "w obramowaniu" jasnego - jak czerwony arras na jasnym tle. A reszta - ecru, jasny krem, wanilia, off-white...
help 🙂 nie urządzam co prawda mieszkania ale potrzebuję dorwać kafelki podłogowe, strasznie podoba mi się gres polerowany, nie wiecie gdzie na dolnym śląsku można tanio dostać? potrzebuję około 40mkw. Albo może znacie jakiś zamiennik, co wygląda jak takowy gres ale jest tańszy? mam do wyboru co położyć na podłodze, myślałam ze wykładzina pcv jest najtańsza, a okazało się, ze panele można dostać taniej, kafle też 😉
ja kupowałam w brico marche - chyba wszędzie są takie sklepy 🙂 bardzo polecam! gres polerowany jest piękny i wcale nie taki trudny w utrzymaniu w czystości jak mówią.
Ja mam starego Thermomixa, jednego z pierwszych, kupiony jakieś - bez przesady! - 18 lat temu. Działa niezawodnie, robi wszystko. Nie mogę porównać go z nowym, ale patrząc na funkcje tego, który mam, ten nowy żeby był lepszy, musiałby już chyba sam gotować bez mojej pomocy i jeszcze sprzątać po sobie i odstawiać się do szafy 😉 No chyba, że ktoś potrzebuje jeszcze bardziej zaawansowanych funkcji.
escada - ja właśnie kupowałam gres polerowany w castoramie, ok 50 mkw, najtańsze ceny wahaja od 70 zł chyba za 1mkw, zalezy od wzorku.. jakolwiek w sieciówkach typu castroma, leroy (tam większy wybór niż w castoramie) masz w sumie mało opcji.. jak pojedziesz do max-flixa, cermagu lub na karmelkową będziesz miec kilkadziesiąt róznych odcieni, ale ceny też do 300-400 zł za 1 mkw
też mam starszego tm, już kupe lat służy wiernie bez zająknięcia, tylko motylek się złamał, ale wybaczamy bo już i tak swoje odpracował 😉 opcję gotowania na parze oczywiście ma, a w kwestii wyglądu to bardziej podchodzi mi ten mój;]
O, no i git. Najwyraźniej ma wszystko czego potrzebuję. Na wygląd mogę przymknąć oko. Tyle, że zanim ja go kupię, to ceny zejda poniżej tysiąca 😁 Dzięki za opinie 🙂
Nie mam planow u siebie, może za parę dni będę mogła wrzucić.
Wszystko, poza brodzikiem, będzie z tej samej serii: wanna owalna, wc i bidet owalne, umywalka nablatowa okrągła. klik i klik2 Pod umywalką będzie wielka wisząca szafka (155x60) z MDFu czarny gloss, na to czarny granit 3cm i na blat pojdzie umywalka 🙂 Baterie będą z firmy Zucchetti klik3 - mają prosty kształt, który idealnie będzie się komponować z całą łazienką. Panel prysznicowy będzie nieco inny (tak swoją drogą wybranie prysznica to był jakiś koszmar!) klik4.
Obok umywalki będzie zwisać jedna lampa, o taka: klik5.
A nad umywalką zawiśnie duże lustro w czarnej ramie. Poki co wybór padł na takie klik6, ale szukam jeszcze innych modeli 🙂
Edit. Umywalka będzie na przeciwko wc i bidetu, dzięki czemu łazienka będzie podzielona na 2 strefy - wc/dla gości i moją wypoczynkową. Zanim powstał ostateczny projekt łązienki bardzo mi zależało, żeby do łazienki prowadziły jeszcze jedne drzwi, mniej więcej między wc a prysznicem. Niestety ze względów technicznych (piony) nie udało się tego pomysłu wdrożyć.
super! na pewno bedzie to fajnie wszystko wygladac. a jaki jest dokladnie kolor tych plytek ciemnych? bo slaba jakosc foto. i jeszcze jedno pytanie, jak to sie rozwiazuje z szafka pod umywalke 😡 gotowa kupujesz? czy robia Ci na zamowienie? i razem z blatem czy blat trzeba osobno zamawiac? naprawde zazdroszcze wizji i pomyslu. edit. i koniecznie wstaw efekt koncowy!