Olson, ja w obecnej kuchni nie mam blatu bo mała, ciasna i nieustawna. Klnę ilekroć coś tam robię. Wszystko na małym stoliku, szlag mnie trafia, nie mam miejsca żeby cokolwiek odstawić :/
Mam mini aneks 230x180 i po prostu zlew i płytę na krańcach, jest dużo więcej miejsca, jest lodówka, zlew potem naroznik i na końcu płyta z piekarnikiem
czy ktoś w ostatnim czasie budował dom ? zastanawiamy się nad postawieniem drewnianego domu ok 70-80 m2 czy ktoś może powiedzieć jakie koszta i na co zwracać uwagę?
czy ktoś w ostatnim czasie budował dom ? zastanawiamy się nad postawieniem drewnianego domu ok 70-80 m2 czy ktoś może powiedzieć jakie koszta i na co zwracać uwagę?
malenstwo wołają właśnie Ciebie!!! 🤣
ps. mimo, że Ty jeszcze go nie budowałaś, hehe....
Nasz dom 68m dół+45antresola, nie liczony do złotówki: - postawienie z bala samej konstrukcji to 70 tys.
Do tego dochodzi (w naszym przypadku): - murowanie kominów, kominka -piwnica, nasza wyszła sporo, przeliczyliśmy się trochę, strop+murowanie+podłogi -pokrycie dachowe+rynny -okna - mamy ich duuuużo, chyba za dużo, drzwi - balustrady, mamy ich ok. 50m, schody zewnętrze, wewnętrzne - rozprowadzenie prądu, wody (piec, kaloryfery, podłogówka) - ocieplenie - ściany wewnętrzne - obróbki okien - wykończenie wg. własnego uznania
Nie pisałam cen celowo bo różnią się one drastycznie w zależności od tego w jaki sposób ktoś dany etap realizuje, z jakich materiałów itp.
Po pobieżnym podliczeniu + ogrodzenie i zagospodarowanie działki + budowa altany, ogniska itp. cena wprawiła mnie w osłupienie. Skąd wzięliśmy tyle kasy? A jeszcze rok temu nawet nie śniło mi się, że będę dziś spacerować po cieplutkim domku nocą.
p.s. jakiego producenta polecacie jeśli chodzi o tanie, a dobre grzejniki łazienkowe? Potrzebuję grzejnika pionowego o wymiarach 30x180 lub max. 35x180.
Nada to ile was wyszło postawienie bez wykończenia(kuchni, lazienek, podłóg) tak około? Ja tez zaczynam sie zastanawiać na stawianiem domu tak do 100-120 m2
Karina7 My wzięliśmy 100tys. w pko s.a., bez kalkulacji, zbędnego zastanawiania się czy brania doradców kredytowych. Od pomysłu do realizacji kredytu - 2 tyg. (kasa na koncie).
vill_18 Ciężko tak jednoznacznie mi powiedzieć bo do tych naszych metrów dochodzi metraż piwnicy (kopanie fundamentów, zalewanie, murowanie ścian z cegły, strop terriva).
Postawienie domu z bala +dach+okna+ocieplenie+ściany wewnętrzne+schody+balustrady+instalacje w-k, prąd, murowanie kominów, podmurówka i obrabianie kominów to pewnie 200 tys najmniej.
Do tego u nas doszła nam piwnica - koszt duży.
Mam to szczęście, że mąż robi prawie wszystko sam, od podjazdów na auto, przez drzwi, obróbki, ściany, schody. Nie liczę więc jego pracy.
my cały tydzień sprawdzamy i np. na allegro jest sporo propozycji tak do 100m2 ok 100tys i można mieszkać dochodzi tylko podłączenie pieca, kominka i malowanie w środku
nada pewnie macie normalne dochody my z mężem kiepsko mąż ma umowę na minimalną krajową.. ja na wychowawczy plus praca dorywcza 🙂 inaczej na Nas banki będą patrzeć
Karina7, te oferty na alledrogo to zazwyczaj cena bardzo podstawowej usługi. Wiele z nich sprawdzaliśmy i zazwyczaj trzeba zakładać jeszcze drugie tyle 😉
Karina7, to se ne da, ze tak powiem. Chyba ze chcecie mieszkac w domku letniskowym. Realnie musicie liczyc ok 200 tys. bez zadnych bajerow. Podrzuc przykladowa taka oferte, bo najlatwoej na konkretnym przykladzie wytlumaczyc gdzie szukac ppukrywanych kosztow.
Vill_18 - a czym nasz klimat rozni sie od Kanadyjskiego czy Skandynawskiego? Przeciez tam zimy sa rownie zimne. Sciana w takim domu sklada sie z samego ocieplenia. Bardzo szybko wewnatrz robi sie cieplo, bo nie ma murow do nagrzania, podobno szybciej niz w murowanym sie wychladza. Jesli chodzi o opalanie to koszty troche mniejsze niz w murowanym, ale do konca nie mam z kim porownac, bo mam metraz za maly i kotlownie w osobnym budynku.