Zauważ, że sama Wanessa jest dużą osobą i chyba lepiej, że dosiada dużego konia.. Sabina Widera startuje na pół ślązaku i łoi tyłki na zagranicznych zawodach.. Może się powtórzę, ale wiele wody jescze upłynie, zanim każdego zawodnika będzie stać na quartery, czy painty, to raz, a dwa- znów- zależy od konkurencji, bo pleasure'owe konie np., czy quartery wyścigowe wcale małe nie są. Mam wciąż wrażenie, że mylisz szerokie pojęcie "west" z konkurencją reining.. edit: apaloosa też są dość dużymi końmi, a bez wątpienia są końmi westowymi, zatem wzrost naprawdę nie ma nic do rzeczy. Gdyby tak było, w konkurencjach wprowadzono by stosowne limity. EOT 🚫
MorticiaSlayer, czy przypadkiem nie jesteś mocno związana z klubem jeździeckim Indeks i z Twoich słów nie przemawia złość z powodu tego, iż p. Jurek i Asia nie mogli go organizować?
Ja byłam tylko w niedziele, tak jak rok temu. Muszę powiedzieć, że może było mniej jeźdzców zagranicznych, za to poziom był znacznie bardziej wyrównany. W zeszłym roku, to niektórzy mało co pokazali. Świetnie, że głowny konkurs wygrali Polacy. Szkoda, że nie A.Grygier, taki miły damski akcent byłby 😉 Sloothaak wydawał sie bardzo sympatyczny i naprawdę, cieszę się, że tak angażował się w tą impreze. To wspaniale, że tacy ludzie o takich osiągnięciach potrafią się bawić i nie patrzeć na nas, szarych ludzi na widowni z góry. Mojej mamie tak się spodobało jak się zachowywał, że nazywała go Słodziakiem 🙂
a ja byłam niedzielę i powiem Wam że myślałam , że będzie więcej ludzi ( nie wiem jak to było rok temu??) poza tym prawie dostałam autograf od ( zakończył je rozdawać tuż przed moim nosem 😤
No i oprócz tego to miałam okazje widzieć niezliczoną ilość równania podłoża , co oczywiście jest na plus jeśli chodzi o organizacje, natomiast moim zdaniem kucyki były super a powożenie i ten niby West to tak średnio 😉 ale ogólnie było super , naszczeście wzięłam tyle kasy aby mi starczyło tylko na jedną rzecz ( aby się nagle ze mnie dziki zakupoholizm nie wyłonił 😀)
A Wiecie ze więksość westowców jezdziła kiedys klasycznie ? A jak mówia najważniejsze sa podstawy hahaha ! Co poniektórym skoczkom powinni podczas przejazdu puscić "Piła-Tango" no chyba ze powinno sie koniu rozszarpywać pysk wędzidłem 🙂 Jedna z dziewcząt startujaca w juniorach tak piłowała konika że aż głową na boki skręcał . Niektórzy skoczkowi pokazali klasę , zgodze się z tym . Ewa Skwarczyńska Wierzchosławska jezdzaca na pięknym arabie Exmoor , zapewne mogłaby niejednego nauczyć niektórych skoczków bo sama na codzień je trenuje . Szybkosciówki są dynamicznymi konkurencjami , nie można ich porównywać z reiningiem. 🙂 Klepanie Tyłka ? Sorki niektórzy skoczkowie w galopie siedząc w pól siedzie podskakiwali jak piłki ping-pongowe . Wyskośc koni w weście , kurcze to stereotyp 😀 Tak samo ze jezdzi sie tylko na koniach ras amerykańskich , równie dobrze można wysunąć myśl iż na Folblutach jezdzi się wyłącznie wyścigi , a araby nadaja się tylko i yłącznie do pokazów w ręce 😀 Jak się nie znacie , nie trenujecie , nie jezdzice , nie wiecie ile czasu treba poświecić aby zejść ponizej 23 sekund które są standardem , to prosze nie plujcie jadem 🙂 Nie mam amiaru obrażać nikogo jezdzącego skoki bo sama kiedys troszke skakałam , wiem też że nie da sie praktycznie przejechać na lużnych wodzach wyższych konkursów. Ale chciałąbym sie wypowiedziec propos ujezdzenia klasy L nie mówie o Profi bo to już wyższa szkołą jazdy ;] i dla tej kategorii jestem pełan podziwu i uznania , byłam kiedyś na zawodach odbywajacych sie na Partynicach były to mistrzostwa akademickei czy coś .. Kurczxe jak słyszałam salwy i oklaski jak koń zagalopował przy ścianie zatrzymał sie i zaczął po przekątnej iść stępem tzw"swobodnym" to poprostu stanełam i wyapliłam na głos - Co to jest ? U nas dzieci w Horsemanship maja trudniejse elementy 🙂 Bo w niektórych schamatach musza wykonać obrót na przodzie , na zadzie , lotne zmiany nóg , zmiana tempa chodu , cofanie , side-pass , roll-back , A ujezdzenie klasy L heh 😀 No ale to tak dla draki ;] Duzo mogłabym też powiedzieć o Crossie raz byłam na zawodach Crossowych i wiećej nie zamierzam tego oglądac , jak koń skacząc przez belę wylądował na głowie i przez pól godziny wstać nie mógł chwała bogu ze się nic poważnego nie stało .. ;]
Byłam na tych zawodach i podobały mi sie zarówno konkrecje klasyczne jak i westernowe . Obecnie przerzuciłam sie na western ale na początku zaczynałam w klasyku i trenowałam skoki fakt ze wtedy nie startowałam na żadnych znanych zawodach ale tak czy siak cos o tym wiem . Obecnie trenuje właśnie szybkosciówki a do tego faktu kto szarpie konie a kto nie powiem ze obydwie strony nie są święte , przed każda przeszkoda do przeskoczenia jeżcy najczęściej robili koniu tak zwana piłkę a koniki gdyby nie nachrapnik meksykański który zamyka im pysk miały bo one go otwarty . W przypadku westowców powiem tak to zależy od wędzidła stosowanego przez jeźdźca wiadoma wędzidło typu czanka ma większa siłę a zwykłe oliwkowe które ja obecnie ozywam dla mojego arabka nie ma dużego nacisku . Zaówarzyłam również to ze konie skoczni są z lekka narwane można było dostrzec dożą ilość "baranków" które jeździec korygował szarpnięciami . Również u obu stron można było ostrogi chociaż nie jetem pewna czy ktos z westowców teraz je miał ale to jest nie ważne.
Ejże, Adrenalinka i Koniu może najpierw nauczcie się pisać . Jak do tej tej pory to tylko Adrenalinka pluje jadem , poprzedniczki wyraziły tylko swoje opinie nie obrażając nikogo.
A co do konia Wanessy to że jest dózy nie ma żadnej różnicy fakt ze w weście sa bardziej popularne niższe konie to i tak można startować na każdym koniu niezależnie od maści ,wzrostu czy rasy 🤣
Pisząc na notebooku z taką mała klawiatura niestety zdarza mi sie pominąć litery czy usnąć nawet część zdania 😕 A na nie pluje jadem bo również wyraziłam własna opinie 😀 no i w zasadzie tylko powiedziałam ze obie strony nie są święte klasyk jest piękny no i West ma swoje zalety 😅
[quote author=Cynamonowa_ link=topic=7.msg397422#msg397422 date=1260194953] Zgadzam się. Konkurencja western mocno niesmaczna. Konie zaszarpane, kopane... 🤔 Wyglądało to niespecjalnie. Myślałam, że na podobnym poziomie, wygląda to nieco inaczej. Szkoda koni. Kucyki w tym roku były większe niż w poprzednim. Jednak co szetland to szetland 😉 Wywrotka zaprzęgu nie wyglądała zbyt wesoło. Na całe szczęście nikomu nic się nie stało. Fajnie, że Sloothak brał czynny udział w całej paradzie- wszędzie go było pełno 😀 A tak poza tym wydałam nieprzyzwoicie dużo pieniędzy(było tyyyyyyyle fajnych rzeczy do kupienia, że nie mogac się zdecydować, kupowałam co popadanie :lol🙂, przez co do końca roku będe bidować 😁 Ale za to z całkowitą pewnością mogę zgodzić się ze stwierdzeniem, ze "pieniadze szczęscia nie dają-dopiero zakupy" [/quote]
No jesli to nikogo nie obraza to nie wiem bo ja jako obecny zawodnik takiej samej konkurecji poczułam sie z lekka zniesmaczona
Ja właśnie wróciłam (do Katowic mam jakieś 400 km 😉 ). Mi podobało się baardzo, siedziałam od czwartku do samego końca 😉. Dorwałam autograf od Sloothaaka 😅. Oczywiście zakupy zrobiłam - dorwałam schockemohle'a zielonego, miodową łezkę eskadrona i parę innym pierdółek :P. Mi też podobał się czynny udział Sloothaaka, faktycznie pełno go wszędzie było 🙂. Miłe wrażenie zrobiły na mnie bryczki, choć nigdy mnie to nie interesowało. Na treningu ze Sloothakiem raziły faktycznie tak podstawowe błędy, jak długość strzemion, nieumiejętność wysiedzenia kłusa, czy stawanie w strzemionach przy przejściach 🤔wirek:. Co do westu, ja też mam raczej negatywne odczucia... Nie znam się, ale czemu te konie były poprzyczepiane dziwnymi linkami do popręgów? Szczególnie rzucił mi się w oczy jeden siwek, który miał tak przywiązany kantar sznurkowy 🤔wirek:. Poza tym, moim zdaniem organizacja bardzo dobra 🙂. Podczas potęgi skoku miałam śmierć w oczach, szacunek na prawdę 😵. No i bardzo cieszy mnie 2 miejsce Alicji Grygier w GP 🏇.
Dziwne linki od kantara do popregu to wytok 😉 jesli o tym samym myslimy
Dobrze dziękuje na następny raz będę bardziej uwarzona 🤣
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] Nie mam siły po Tobie sprzątać. Proszę o wyedytowanie swoich postów i umieszczenie całej treści w jednym z nich. Resztę usunę.
...dla mnie było super- Spodek ożył jak "ruszyła" Adrenalina oklaski, okrzyki i doping, to jest to co serce cieszy. Jako "stary klasyk" zachwyciłam się lotnymi zmianami nóg przy konkurencji z tyczkami. Moje motto prawdziwych koniarzy- "różne style- jedna pasja".
ninevet wstawię coś tam jeszcze, co się nada do publikacji 🙂 ale to nie dziś, bo padam dosłownie na twarz i mam jeszcze 3 dni szkolne do nadrobienia... jutro po południu postaram się pogrzebać i coś wstawię 😉.
Karutek a ja nikogo nie widziałam, choć 4 dni spędziłam w sektorze K 👿. Już dostałam wiadomość od jednej z forumowiczek, że mnie widziała i to nie raz, ale oczywiście to tylko ja i moje ogarnięcie, więc nie poznałam... 😵.
Ja akurat buszowałam na dole przy parkurze, więc nie miałaś jak mnie widzieć 😉 Mam chyba nawet kilka zdjęć sektoru K, jak znajdę to wstawię i będziecie się nawzajem wyłapywać kto gdzie siedział 😁
o tutaj na tym zdj.widzimy właśnie brak używania ostróg u klasyków kiedy nie trzeba😀 Co w weście wg. niektórych jest używane nadmiernie i brutalnie. Ja jestem klasykiem od 11lat i od roku jeżdzę western,także wiem cos na ten temat,i nie mówcie mi że każdy klasyk jest taki delikatny i subtelny dla swojego konia jak wypisujecie,że niby westernowcy to katuja swoje konie... A czy tak na prawdę jest jak piszecie? Bo dam rękę uciąc że nie jeden co pisze taki bzdury Montym Robertsem nie jest... Nie mówię ze w weście nie zdarzy sie jakieś zbyt hamski przejazd ale chyba nie tylko w weście takie są prawda?
Mi się jak zwykle podobało!! Zaskoczyło mnie trochę traktowanie koni przez jeźdźców. W skokach jak koń przeszedł parkur dobrze to czasami został pogłaskany przez jeźdźca , gorzej jednak jak nie poszło zbyt dobrze.W tedy konik nawet nie miał co liczyć na dobre słowo. W zawodach West było zupełnie inaczej, może styl jazdy bardziej chaotyczny ,ale traktowanie koni super. U nich było widać że jeżdziec i koń stanowią drużynę.
A mi zabrakło luzu wśród zawodników skokowych. Rozumiem zawody... etc, ale potem to normalna zabawa, a w piekiełku raczej nie było tego widać. 🙂 Co do westu - nie mam podstaw klasycznych więc sam z dużym zainteresowaniem oglądałem TOP 4. I uważam, że było na co popatrzeć. Podobał mi się ten chłopak co wygrał klasę dzieci bez żadnej zrzutki. Co do westowców. Szybkościówki jadą na innym podłożu, a w tym konie się zapadały w zakrętach i dlatego niektórzy mogli uznac to za upadek. Stą w sobotę było dużo wałowania w przerwach. Na podłożu z włókniną niewiele da się zrobić bez szkody dla konia (mówię o west), więc także to wpływało na czasy i efektywność przejazdów. Dla kogoś tam kto dał zdjęcia - Koń na którym jechał Franke tyczki to Magma (wlkp/xx) i stoi w stajni Salopa w Zabrzu Rokitnicy. Oczywiście, że poziom zawodników był różny, ale formuła zawodów dawała szansę każdemu, kto jeżdzi przynajmniej średnio, ale stabilnie. Skoro dla części forumowiczów to takie łątwe to może się skuszą na udział w zawodach Adrenaliny w przyszłym roku - są duże nagrody, fajna zabawa po zawodach i szanse na wyjazdy zagraniczne. Formuła zawodów pozwala na start w klasycznym siodle - serdecznie zapraszamy. A ha - u nas każdy zawodnik wygrywał kasę, z tym, że ostatni jakieś 50 czy 100 PLN na kupno browaru na pocieszenie. Cieszę się, że nie wszyscy widowisko odebrali jako coś okropnego. A temat ostróg to chyba stały element dyskusji - tylko że najwieksi naturalsi jeżdża właśnie w takich ostrogach. One nie są od zadawania bólu, ale od dawania sygnałów.
[quote author=kare_szczescie link=topic=7.msg397647#msg397647 date=1260212482] MorticiaSlayer, czy przypadkiem nie jesteś mocno związana z klubem jeździeckim Indeks i z Twoich słów nie przemawia złość z powodu tego, iż p. Jurek i Asia nie mogli go organizować? [/quote] kare_szczescie nie, nigdy nawet nie byłam w Indeksie 😉 A to, że za BSJ nieszczególnie przepadam, to inna kwestia, teraz oceniłam to według własnych odczuć i obserwacji 😉
"Rok temu byl pokaz wet i musze przyznac ze to bylo profesjonalne wykonanie, kon reagowal na dosiad, a nie na szarpanie i nie bylo tam mowy o zadnych wodzach pomocniczych"
W zeszłym roku był pewnie pokaz REININGU!! Reining to jedna z konkurencji westernowych. Ja trenuje west, z powodzeniem startuje na zawodach i to na kobyłce SP a nie na AQH. Teraz trenujemy do konk. trail i horsemanship ale mamy za sobą karierę szybkościową! Potrafiłyśmy przejechać beczki czy tyczki bez ogłowia. Dla nas to nie był problem.Czy koń na foto jest "wyryjony"jak to niektórzy mówią? Na zawodach jest zupełnie inna sytuacja!!Muzyka, ludzie, reklamy, pstrykające aparaty. Są konie i w skokach i w westernie które sie tego boją. Byłam teraz w Katowicach, oglądałam skoki, wyścigi i pokazy. Wszystko mi się bardzo podobało. Bryczek niestety nie oglądnęłam bo pomagałam właśnie przy rozprężaniu jednego konia z Adrenaliny! Nawet się załapałam i wyjechałam na arenę główną. Może mnie widzieliście, wyjechałam na Smile Man Go a ogólnie startował na nim Jarek Bilski. Sama startuje na Smailu na zawodach(na tych niestety nie bo przepisy nie pozwalają)trenuje na nim i jest zupełnie inny niż na zawodach. Bueno(Iwona Loch), Exmoor(Ewa Skwarczyńska Wierzchosławska), Hrabina(Ania Łagodzińska), Faisal(Przemek Walkosz), Aragonas(Paulina Wojtulek), Dragon(Sabina Widera) i Magma(Wanessa Lis). Znam tych ludzi, znam te konie, wiem jakie są na co dzień. Czy nikt z was nigdy nie pociągnął konia, nie szarpnął, nie wyklepał tyłka w siodle?? Każda konkurencja jest inna, wymaga innego przygotowania i treningów. Gdyby w Katowicach pokazano Western Pleasure to publiczność zanudziła by sie na śmierć. Nie mam nic do Pleasure bo sama jeździłam ale wiem że jazda w kółko na ujeżdżalni może przynudzać te osoby które nie rozumieją tej konkurencji. W szybkościówkach jest adrenalina! Coś cie dzieje! Jest na co popatrzeć!! Uwielbiam szybkościówki odkąd poszłam pierwszy raz na zawody westowe czyli 4 lata temu i zostało mi to do dziś. Pomimo że mój koń nie może już szybko biegać(dla jej dobra teraz trenuje konk. techniczne) znalazła konia na którym mogę startować i sprawia mi to wiele frajdy!! Najpierw czegoś się dowiedzcie, poczytajcie, pooglądajcie a potem komentujcie!! !! Spróbujcie znaleźć te pozytywne strony a nie tylko to co złe! Zapraszam was też na zawody westernowe(kwalifikacje albo MP) w przyszłym sezonie. Jest wiele konk. i może któraś wam się spodoba. Pozdrawiam Gracja7