Forum towarzyskie »

wytwórcy butów - buty taneczne

Jestem zainteresowana szyciem butów na miarę (akurat na ślub). Korzystałyście kiedyś z usług takich twórców? Możecie kogoś polecić?
no halo, nikt z Was nigdy nie korzystał z takiej firmy, ktora robi buty na miarę?
Jeśli robią takie dziadostwo jak można kupić w sklepach, to szkoda kasy, bo na miarę są na pewno droższe. Kiedyś miałam chęć zamówić sobie porządne buty na miarę, ale zrezygnowałam. Nikt ze znajomych nie mógł nikogo polecić, a ja nie lubię kupować kota w worku.
własnie dlatego szukam kogos sprawdzonego.
To może spróbuj na forach tanecznych 😉
Ja robiłam sobie teraz buty na ślub, właśnie w salonie tanecznym. I jestem jak narazie bardzo zadowolona. Myślę że będą idealne ( o ile idealne mogą być buty na obcasach - dla mnie z zasady koszmar) , choć jeszcze w nich nie chodziłam po domku bo wciąż nie mam czasu 😉
a widzisz 😀 Dzieki za podpowiedź 🙂

Muffinka mozesz coś wiecej o tym, gdzie i jakie buty robiłas?
Robiłam w sklepie Taneczne ABC w Warszawie przy ulicy Puszczy Solskiej.
www.taneczne.pl

Zamówniłam inne, ale jak pojechałam je odebrać to wpadły mi w oko jeszcze inny model i zmieniłam 😉 Bo ja zawsze niezdecydowana jestem. Mają niedużo wzorów ale plusem jest to że kolor dobierasz, że mierzą Ci nogę więc but powinien być dobry. Ceny nie takie koszmarne.
dzięki 🙂
Z tego co pamiętam to masz jeszcze opolanko sporo czasu do ślubu ale w razie co to radzę nie zwlekać, w okresie wiosenno-letnim kiedy jest sporo ślubów w tym miejscu gdzie kupowałam czeka się na realizacje jakieś minimum 6 tygodni 😉

Ale pewnie są takie sklepy w Twoim mieście?
nie słyszałam o takich, najblizej chyba wrocław...
Jeśli robią takie dziadostwo jak można kupić w sklepach, to szkoda kasy, bo na miarę są na pewno droższe. Kiedyś miałam chęć zamówić sobie porządne buty na miarę, ale zrezygnowałam. Nikt ze znajomych nie mógł nikogo polecić, a ja nie lubię kupować kota w worku.

Po ślubie będę mogła stwierdzić czy było warto czy nie, teraz ciężko mi powiedzieć. Ja zrobiłam sobie na zamówienie ponieważ w sklepach z butami nie mogłam znależć nic co by mi pasowało zarówno fasonem jak i kolorem. Jak jedno było ok to drugie nie pasowało 😉
Jako że uczęszczam na kursy tańca, to i buty do tańca towarzyskiego zamawiałam - mam już w sumie 4 pary  🙂 Ogónie wystarczy stanąc bosą stopą na kartce papieru, dokładnie odrysować obie nogi, zmierzyć długość i podac tę dłuższą (chyba, że między jedną a drugą jest duża różnica), oraz szerokość. Jeszcze mi się nie zdarzyło, by przyszły złe - zawsze są w sam raz.

Jednak na cały ślub takie typowe buty do tańca towarzyskiego średnio się nadają, bo to buty przeznaczone wyłącznie na parkiet. Podeszwa jest bardzo cieniutka, wykonana z zamszu, miękka, nogi nie bolą nawet po kilku godzinach tańca (bez względu na wysokość obcasów), buty mają doskonałą przyczepność, ale jednocześnie czuje się w nich wszystko, na co się nadepnie (np. drobny kamyczek), a po przejściu przez pole podeszwa jest po prostu zniszczona - łapie się do niej wszystko i bardzo łatwo się dziurawi. Nawet po 2-3 godzinach na średnio czystym parkiecie cięzko jest podeszwę odczyścić.

Zamawiałam wszystkie buty w firmie akces - www.akces.biz - mozna dobrać wszystko, od materiału z jakiego są buty, poprzez rodzaj zapięcia, wygląd klamerek, obcas, kształt czubka itd. itp. Na stronie masz także dokładnie na zdjęciach pokazane, jak pomierzyć nogę.

Można także zamówić u nich buty z podeszwą poligumową, która pozwala na użytkowanie na polu, i: "Jest to podeszwa którą stosuje się w damskim obuwiu "wizytowym".
Aby buty miały optymalną przyczepność, delikatnie szlifujemy część podeszwy, która ma kontakt z podłożem (usuwamy wierzchnią śliską warstwę)."

Jednak obawiam się, że z taką podeszwą wszystkie zalety buta typowo tanecznego znikna - podeszwa będzie szywniejsza, mniej przyczepna i nogi moga boleć od "sztywności" buta.
Wielkie dzięki aniapa, bardzo przydatne rady. Ja raczej mało się będę przemieszczać po podwórku w tych burach, ale jednach chcemy zrobić zdjęcia w lesie... To jeszcze przemysle i poczekam na relację Muffinki 😉
Jeszcze tak z własnego doświadczenia - najlepiej moim zdaniem na nodze trzymają się zapięcia z długim paskiem owijanym "na krzyż" wokół kostki z kluczką - jak na tym zdjęciu

Mi przy innych zapięciach bardzo przeszkadza, że pięta ma dużą mozliwość ruchu i w trakcie tańca może uciekać do góry.

Polecam się na przyszłość  😉
Opolanka, we Wrocławiu jest firma, która robi buty taneczne. Mam koleżankę tancerkę, która sobie u nich szyje buty. Musisz wygooglac, bo nawet nie pamiętam jak to się nazywa, ale wiem, ze istnieje 😉
Dzięki dzięki dzięki 🙂

wroclawska firma to Kozdra. Polecam 😉
i we wroclawiu mozna jeszcze kiedys (nie wiem jak teraz) buty Tango sobie zamowic, moim zdaniem ladniejsze niz Kozdry, ale za to Kozdry sie zawsze duzo dluzej trzymaly...  😉 (tak bylo jakies 5-6 lat temu we wrocku...😉 )
Moje byty mają troszkę inną podeszwę - nie typowo taneczną tylko na parkiet, ale podbili mi ją czymś takim...białym 😉 Hihi, nie wiem co to, ale fajne.
Zdam relacje czy fajnie się w nich chodziło/tańczyło.
itsdd, Tango nadal istnieje, bo do nich mailowałam. Koszt butów, które mnie interesowały  to 220zł.
ja tańczyłam w Tango jakiś czas, jako dzieciak. Jak na dzieciaka dobrze sobie radziłam w butach na obcasie wiec chyba były dobre 😉
Już po ślubie więc mogę zdać relacje - buty się ogólnie sprawdziły, nogi oczywiście zaczęły boleć koło 2 nad ranem ale myślę że to dlatego że prawie nie siedziałam 😉
W sumie wygodne, więc polecam robienie na miare.

Jak tam opolanko? Postanowiłaś coś?
Szukam (pilnie) dla siebie butów do tańca (głównie hip hop itp ale też latino np)
Myślę o sneakerach ale nie bardzo wiem na co zwrócić uwagę przy ich wyborze..
Póki co upatrzyłam sobie buty SANSHA model Tutto Nero.

Mam nadzieję,ze poradzicie mi coś w tym temacie.. 🙂
Ja teńczę, balet co prawda, ale kilka firm mogę Ci polecić. Przede wszystkim, jeśli masz możliwość kupienia butów:
Grishko (nie wiem czy oni robią, bo to taka bardziej baletowa firma), Sanshy, Blocha, Bleyera to nie masz się o co martwić. To dobre buty.
Natomiast jeśli chodzi o akces czy inne rodzimej produkcji to niestety odradzam..
Querido, do hip-hopu znajdziesz tu: http://www.pasdechat.pl/ . W zakładce "obuwie" masz wybór pomiędzy kilkoma rodzajami butów tanecznych. I tutaj: http://www.danceshop.pl , http://www.skleptaneczny.pl/index.php/component/virtuemart/?page=shop.browse&category_id=14 . Pas de Chat ma dobre obuwie, podobnie Sklep Taneczny. Na pewno coś sobie dobierzesz.
Dzięki dziewczyny  :kwiatek:
Tak szperam i szperam i chyba zdecyduję sie na te Sansha Tutto Nero 🙂
Podobają mi się z wyglądu, firma dobra i cena do przełknięcia więc jutro zamawiam 🙂

{edit}  Zamówione !!!   😅  Mam nadzieję,ze przyjdą szybko i choć kilka dni warsztatów jeszcze zdążę w nich przetańczyć  🤣
Będziesz zadowolona:-)
Wielu znajomych używa butów Sanshy i jak najbardziej im się sprawdzają:-))
Będziesz zadowolona:-)
Wielu znajomych używa butów Sanshy i jak najbardziej im się sprawdzają:-))

No mam nadzieję.. 😀 i czekam z niecierpliwością.. Żałuję tylko,że nie mogłam butów zmierzyć ale w sklepiku warsztatowym sneakery (nie wiem jaka firma) kosztowały 265 zł więc ciut dużo.    🤔  Dlatego zdecydowałam się na zakup przez neta..
z butowego przekierowano mnie tutaj, moze bedziecie potrafily pomoc 🙂
mam problem natury obuwniczej. wybieram się na bal i do sukienki w ktorej ide nie pasuja zadne moje buty.do tańca mam sandałki na niedużym obcasie, ale woałabym sie w nie przebrac po jakimś czasie dopiero.
moje obcasy nie pasuja. jedne ktore stylowo w miare, odstaja kolorem- myslalam o dodatkach, ale to i tak wyglada srednio...
przymierzałam buty mamy- jedne wygladaja idelanie, ale sa za małe, drugie sa za wysokie, nie mogę w nich iść- zabije się. defakto przydałyby mi się dalikatne czarne obcasy bo nie mam, ale tak zadko w nich chodze ze szkoda wydawac kasy. ale wowczas dalej nie bede miała butow, nie tylko do tej sukienki, ale rowniez uniwersalnych. bo mam czerwone, niebieskie i bezowe.
chyba niezposotaje mi niec innego jak przejsc sie po sklepach i poszukac czegos w graniach moich mozliwosci finansowych i w czym potrafiłabym sie przemieszczac z względną gracją.
pomyslalam wiec o butach sprzedawanych jako buty do tanca latino. musza byc wygodne i trwałe skoro tancza w nich. nie maja tez wysokiego obcasu i mozna wsrod nich znaleźć ładne modele. myślicie że warto zainwestować w coś takiego?
moze ktoras z was jest tancerka i jest w stanie powiedziec czy te buty sprawdzaja sie w celach ogolno uzytkowych?

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się