Forum towarzyskie »

Fretki

kolorwiatru nie martw się, mój też tak robił na początku, ile już mi farby poszło z paców to nie pytaj  😉. Im dłużej będzie cię znał tym bardziej będzie się przekonywał. Mój staruszek ma już 7 lat mnie nigdy nie ugryzie, ale gości lubi czasem nastraszyć.  🙂
Cobrinha autobusami co prawda sie nie wożę, ale chyba mnie przekonałaś żeby mu uwalić te jajca  😀iabeł:

Don_pedro to jest jakieś pocieszenie. Mój Tż dał mu dwa tygodnie. Jeśli po tym czasie dalej nas bedzie tak paskudnie dziurawił to on sie z nim kolegował nie będzie  😁
MoniaaA, a mogłabyś gdzieś dojechać po freciaka?
Dharma na www.fretki.org.pl ma zatrzęsienie frecich ciałek szukających domu  🙁 (jest z Warszawy)

Tak się zastanawiam, skąd ten przedział wiekowy gdzie najwięcej fretek szuka domów 2-3 lata...
No właśnie... Maluchy zazwyczaj się nie zdarzają. Najcześciej 1,5-4 lat... Lub nawet starsze.
Troszkę dziwny przedział, bo freciory młodsze niż 1,5 roku już mają ten swój zapaszek hehe
a jednak tak jak piszesz, młodszych prawie nie ma.
Mój smród ma 6 miesiecy, a już tak "ładnie" pachnie  😁 Czekam tylko aż wejdzie w ruję  😵

Ja rozumiem, ktoś mógł się przeliczyć. Kupił freciaka, ale pojawiła się alergia, okazało sie że robią straszny burdel, że "pachną", że gryzą, że inna fretka go nie akceptuje. Ale chyba nie czeka się kilka lat z decyzją oddania?  🤔wirek:

I zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz: Dlaczego u nas ceny fretów wachają się od 250-600zł a u naszych sąsiadów zza Olzy można kupić angorę za 1000 Kc? A zwykłe klasyczne już od 400 Kc?  (Przelicznik: 100Kc = 17,80zł) U nich ogólnie zwierzaki stoją dużo niżej cenowo niż w PL...
Kurcze a moje świnka są nadal słodkie i fajne, tylko jest jeden problem - moja siostra się dusi jak do mnie przychodzi takie ma uczulenie.. Trochę mi łyso wobec niej bo jest (była :/) częstym gościem w naszym domu. No ale przecież ich nie oddam.. głupia sytuacja :/
kolorwiatru, Twoj fretek juz dojrzal.
Czas najwyzszy na kastracje. Po kastracji przestanie tak mocno gryzc bez powodu.
Wszystko, co opisujesz to po prostu jego dojrzalosc.
Samce nie maja ruji, po prostu dojrzewaja i sa ciagle gotowe na ewentualna panienke.
Ale skoro jej nie ma, to tluka wlasciciela do krwi, czesto dostajac szczekoscisku na ciele ofiary.

Purina Pro Plan nie jest zla. Najlepiej jednak byloby przejsc na karmy bezzbozowe, bo fretka jest drapieznikiem i miesazerca bezwzglednym jak kot. Nawet merlin czy ferret complete ma zboza, ktore na fretke zle wplywaja.
Karmy bezzbozowe znajdziesz na www.ekozwierzak.pl. Na prawde jest w czym teraz wybierac.
Pamietajcie, gotowane mieso jest bardzo ciezkostrawne dla fretek. Powinny dostawac surowe, uprzednio przemrozone.

I bardzo wazna rzecz - nie kapac fretki. Chyba, ze sie wytarza w swoich odchodach. Kapiel fretki powoduje, ze wytwarza ona wiecej swojego zapachu, czyli smierdzi duuuuuzo bardziej.
wistra o dziekuję  :kwiatek:  A co do kawalera i jego dojrzałości... To on jeszcze nie ma widocznych jajek więc chyba jeszcze nie pora  🤔 Na TYCH sprawach u freciszonów się kompletnie nie znam, więc musisz mi wybaczyć  😁
tym bardziej wet potrzebny, bo moze sie okazac, ze to wneter.
Albo samiczka  😁
Tak, ja swojego też zakupiłam jako panienkę, dopiero wet uświadomił mi, że to samiec. 😉
I bardzo wazna rzecz - nie kapac fretki. Chyba, ze sie wytarza w swoich odchodach. Kapiel fretki powoduje, ze wytwarza ona wiecej swojego zapachu, czyli smierdzi duuuuuzo bardziej.

Nie zgodzę się z tym... swojego freciora co jakiś czas kąpała, pół godziny był spokój i pachniał szamponikiem, a potem wszystko wracało do normy, ale nie śmierdział bardziej niż zwykle z powodu kąpieli hehe 😉
CO do podgryzania, to jak był mały potrafił być nieznośny i faktycznie wczepić się ząbkami skutecznie, ale szybko został tego oduczony - potem nie był już takiego problemu.

edit:literówka
Ja też się nie zgodzę co do kąpania, bo mój np. lubi nurkować w wannie i ja mu tej przyjemności nie zamierzam odbierać  😁
A co tak cicho w wątku? odkopuję 🙂
Czy w rejonach małopolski są jakiś hodowle fretkowe warte uwagi?
Jula i Bungo na pewno 😉

Edit: jest jeszcze Astarte w Krakowie i Argentovivo w Libiążu.
wistra, o tej hodowli mówisz?
http://hodowla-jula.cba.pl/index.htm
Tak 🙂 Tych 4ech hodowli znam właścicieli osobiście 😉
wistra, orientujesz się może czy lepszy jest implant czy kastracja/sterylizacja i w jakim wieku się implantuje?
Właśnie polecono mi implant jako alternatywa dla zabiegu.

czy mogłabym prosić na PW adresy fretkowych hodowlii?
Chciałabym sobie sprawic fretke na nowe mieszkanie ale poki co mam 5 szczurów a jednak nie chce by skonczyły jako pokarm, chociaz z tego co wiem dr. Rzepka ogarnia swoje szczurzo - fretkowe towarzystwo🙂
jak maja sie relacje pies - fretka jesli obydwa stwory maja byc od małego razem chowane?
i jak to jest z kastracjami i sterylkami bo słyszałam ze bez względu na płec trzeba co nie co wyciac aby nie smierdziały
Cobrinha - ciężko mi się wypowiedzieć o implancie w porównaniu z kastracją. Jak ja mialam fretki, wszystko się wycinało, implant jest dosyć nowy.

Sylwiaj - skąd jesteś? To Ci wynajdę kogoś godnego polecenia. I tak, kastracja/implant są potrzebne, bo pełne zwierzaki mają niesamowity zapach. Nie każdy go lubi. Jest baaardzo mocny  😁
Warszawa🙂 Czym jest ten tajemniczy implany? jej chyba musze jeszcze duzo o tych stworach sie dowiedziec😀
Implant to taki "chip" z hormonami. Wszczepia się go pod skórę i on jakiś czas (u fretek ok. 2 lat) blokuje ruje u samiczek i u samców.
Tzw kastracja chemiczna  😉
Wistra a co lepiej miec? samca czy samiczkę? Chodzi mi o stosunek zwierza o ludzi.
Samiczki są przede wszystkim znacznie mniejsze od samców, takie "zgrabne" i delikatne.
Samce są wielkie, grubiutkie i robią za ciapy  😁
Ja bym brała samca, ale tak na prawdę, to zależy od konkretnego egzemplarza.

Wistra dziekuje za odpowiedzi :* i czekam na podesłanie adresów sprawdzonych hodowli🙂
Z Warszawy to hodowla Dziabągi: http://www.hodowla-dziabagi.cba.pl/joomla/index.php, na ten moment nie kojarzę nikogo więcej z Wa-wy  👀
Od 2 tygodni jestesmy posiadaczami frestkowego lobuza- Alberta. Maluch skonczyl teraz 9 tygodni i wczoraj byl na pierwszym szczepieniu 🙂 stosujemy diete barf, jedzonko porcjuje po 200 g, jest to mieszanka mięs ( wołowina, cielecina, jagniecina, kurczak, kaczka, indyk, sarnina plus oczywiscie hemoglobina wolowa, tauryna, skorupki jaj i siemie lniane ). Jest przeeeeeeeeeeekochany 🙂[img][/img]

Poki co czekamy na fretkowego towarzysza dla malego ( albercik jest z adopcji z Wrocławia ) z hodowli Feretta Passion- niestety do odbioru będzie dopiero w lipcu/sierpniu.
Seksta, cuuuuudo  💘
Dzieki, jest przecudowny i straszny z niego złodziej i łobuziak 🙂🙂
nie gryzie stóp?  🤣
Ja to mam w ogóle jakiś gryzący egzemplarz, tzn. ja z nim nie mam problemu, ale po kilku wpadkach już go nie wypuszczam przy gościach  😁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się