Forum towarzyskie »

Nasza twórczośc fotograficzna ;) Każdy może, jeden lepiej..

Może mnie dobija sesja, ale zadam tylko jedno pytanie: że ke?
Nie rozumiem zupełnie ich przesłania.
wątek zamknięty

Jedno z sesji samochodowej.

Abre  :kwiatek: dziękuje za linki, zaczytuje się namiętnie  :kwiatek:
wątek zamknięty
Abre, podpowiedz, prosze, co bys z nimi zrobila ?? ach i dziekuje ze zwróciłlas na nie uwage, ja calkiem zielona jestem jesli chodzi o fotografowanie, wiec radosc duza 🙂
wątek zamknięty
sanna, zdjęcia są szarawe. Przydałoby się je rozjaśnić, nadać im... dźwięczności. Nie umiem tego opisać inaczej jak wrażeniowo. Znam takie widoki, gdy znajdę się w takim otoczeniu zdumiewa mnie ilość odcieni bieli, koronkowość pejzażu. To próbowałabym osiągnąć.

ninevet, nieźle jest 🙂 Coś z kadrem mi nie gra, samochód osadzony jest w połowie zdjęcia a dół fotografii jakiś taki niezagospodarowany się wydaje. Przydało by się doświetlić auto dwiema lampkami, bo ciemno wyszło. Ale jak się domyślam to kolejny etap 🙂
wątek zamknięty
ninevet
myślę, że jakbyś zrobiła to zdjecie godzinę wcześniej byłoby fajniejsze światło, masz inne z tej sesji ?

Nie miałam pojęcia, że samochód to taki trudny model...

wątek zamknięty
armara, jakby zrobiła godzinę wcześniej to by nie miała takiego słońca w kadrze. Pomysł był dobry ale zabrakło dodatkowego doświetlenia.
wątek zamknięty
ninevet, nieźle jest 🙂 Coś z kadrem mi nie gra, samochód osadzony jest w połowie zdjęcia a dół fotografii jakiś taki niezagospodarowany się wydaje. Przydało by się doświetlić auto dwiema lampkami, bo ciemno wyszło. Ale jak się domyślam to kolejny etap 🙂

Dziękuje  😉
Właśnie z kadrem miałam problemy, bo jednak droga była wąska a na polach śniegu było po kolana i ciężko mi było coś wykombinować równocześnie nie fundując sobie jakiegoś przeziębienia. Doświetlenie? Kobieto, powoli spokojnie 😉 ledwo ogarniam pół automatyczne funkcje 😉

ninevet
myślę, że jakbyś zrobiła to zdjecie godzinę wcześniej byłoby fajniejsze światło, masz inne z tej sesji ?

Mam inne ale pozostałe już chamsko ratowane photoshopem (białe obwódki na około auta) , to jest jedyne z którego jestem w miarę zadowolona.
Zdjęcia mam tylko pod słońce z tej prostej przyczyny, że autem nie dało się nawrócić, była to typowa droga w jedną stronę więc jedynie z tym mogłam kombinowac.

Edit:

O ile ciągle mam problemy z Titkiem (fryz czarny jak smoła) o tyle powoli ogarniam inne konie, ostrość mi ucieka, to to się rusza jak szalone ale powiedzmy, że przynajmniej widać co miało być na zdjęciu

i już nie męczę 😀 postanowiłam bezlitośnie wykorzystać fakt, że abre zwróciła na mnie uwagę  😁
wątek zamknięty
No laski, trzymać kciuki dzisiaj bo negocjuję cenę obiektywu na allegro. 💃
Nie jest to sigma, aleeee równie przyjemny obiektywik moim zdaniem (na razie tylko tyle zdradzę 😉 ) 😅
wątek zamknięty
Abre rozumiem 😀  dziekuje  za wskazowke :kwiatek:
wątek zamknięty
1.
2.
3.
4.
5.
6.
wątek zamknięty
Nikaa
1 niegłupie ale ....ja akurat nie lubię dziury posłonecznej na zdjęciach
2 nie podoba mi się jak poprowadziłaś ślad stóp. Aparat lekko w prawo. Niech ślady wychodzą z lewej strony zdjęcia i poprowadzą mój wzrok w głąb. Popracuj nad kompozycją takich zdjęć.
3 w tym przypadku jestem całkowicie na nie. Krzywa linia horyzontu to błąd pierwszy. Linia horyzontu przechodząca przez środek głowy to błąd drugi.
4 Dla mnie mało ciekawe. Za dużo grzybów w barszcz. Dużo tu wszystkiego i nie ma nic jednocześnie.
Wszystkie cztery zdjęcia są zrobione w fajnym światełku - to na plus
5  Nie mam zdania.
6 Super. Jednak nie będę sobą jeśli nie napiszę - chcę mniej lewej a więcej prawej. Przycięcie lewej strony sprawi, że oczy znajdą się w mocnym punkcie, Dłoni jest orobinę za ciasno.
  To tyle w ramach czepialstwa  😉

ninevet
Twoje autka oglądałam na różnych monitorach. Dochodze jednak do wniosku że sprawa kalibracji to ważna rzecz  😉
wątek zamknięty
szemrana  :kwiatek:
wątek zamknięty
Nie ma za co.
Moje uwagi są tylko moje 🙂 Inne osoby mogę mieć kompletnie inne odczucia.

Odkopałam pewne zdjęcie. Przeleżało u mnie ponad rok w czeluściach komputera.

Hormoniitoid  😉

Tego poniżej nie odkopywałam bo mam je na pulpicie 😀iabeł:
Wyszłam za mąż, zaraz wracam. To tak a'propo moiej niechęci do brania aparatu w łapki w zimne miesiące

wątek zamknięty
Anka, bardzo niebieskie wyszły te zdjęcia. O której robiłaś? Możesz wstawić takie pokazujące szerszy plan? 🙂

okolo poludnia
wątek zamknięty
osoba będąca na zdjęciu się znerwowała, że wstawiam jej twarz wszędzie więc zmuszona jestem wykasowac.  :kwiatek:
Fotoszop nocą  😉
wątek zamknięty
A moich nikt nie skomentuje? 🙁
wątek zamknięty
Siedzę przed telewizorem widzę wychodzące słońce, w panice ubieram się porywam aparat wybiegam na ogródek i... słońce znika za chmurą.  👿

W ramach rozgryzania aparatu (twardy drań 🙂 ) i ustawień ostrości popełniłam kilka makr niestety z braku słońca i jednak średniego dogadywania się z aparatem wyszły w miarę zadowalająco jedynie 2.
Wszystkie uwagi i rady chłonę jak gąbka więc błagam.. krzyczcie, nie martwcie się moimi uczuciami, ja lubię cierpieć  😉

Tu mi musicie na słowo uwierzyć, że zdjęcie jest ostre w oryginale jedynie zapomniałam zmniejszając je wyostrzyć znów.  :bum:

wątek zamknięty
ja Ci powiem tyle - jestem zboczona  😎
wątek zamknięty
To wiem  😉

A tak serio to mówisz o tekście czy o zdjęciach ?
wątek zamknięty
O zdjęciu, tym drugim  😎

Pierwsze nieostre, kadr dla mnie jakiś dziwny - jakby coś tam miało być, ale Ci uciekło, i został badylek po boku. Poza tym trochę nienaturalnie przycięte - zbyt krótkie w stosunku do szerokości, razi mnie to.

Drugie - lepsze, aczkolwiek GO mogłaby być większa, i obejmować także główkę, a raczej trzy główki  😎 toż to jakiś kosmita...  😎
wątek zamknięty
Drugie - lepsze, aczkolwiek GO mogłaby być większa, i obejmować także główkę, a raczej trzy główki  😎 toż to jakiś kosmita...  😎

Właśnie tutaj wyświetlacz mnie zawiódł, na aparacie wyglądało w porządku to też nie walczyłam by uzyskać większa GO, bo byłam pewna, że jest odpowiednia.

W pierwszym twardo walczyłam (i proszę to docenić) by odseparować badylek od miliona innych badylków w tle, gdzie pozostałe badylki wcale nie były tak daleko jakby się wydawało. Musiałam dziwnie przyciąć by usunąć śnieg walący po oczach.

ale dziękuje, przy następnym słońcu będę bogatsza o tą wiedzę  :kwiatek:
I wiedzę by znajdować mniej kojarzące się gałązki  😁
wątek zamknięty
Querido
mnie się nie podobało właściwie żadne. Może jedynie 2 broni się.
Reszta troszkę groch z kapustą
Zadne nie zatrzymuje na dłużej

:kwiatek:

przepraszam
wątek zamknięty
Mam oryginalnego fotoszopa. Jeszcze nie zainstalowany, ale... mogę na niego patrzyć godzinami xPP Zwariowałam.
wątek zamknięty
Szpaner  😎
wątek zamknięty
No ba, muszę się pochwalić. Pierwszy raz w życiu kupuję legalne oprogramowanie  😂
wątek zamknięty
Strzyga - ja Ci zazdroszczę 🙂
Mam sporo legalnych programów ale....na PSa mnie chyba jeszcze nie stać 🙁
wątek zamknięty
Masz pw.
wątek zamknięty
Gdyby mnie było stać, to pewnie też bym kupiła legalnego... 😉
wątek zamknięty
U mnie sie rodzinka złożyła. A i tak wzięłam wersję studencką, która kosztowała mnie mniej więcej 1/5
wątek zamknięty
czyli ile, mozna spytac :>?
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.