Forum towarzyskie »

Nasza twórczośc fotograficzna ;) Każdy może, jeden lepiej..

2009 Torwar
Już canon 40 D ale nadal ta sama Sigma  😉
Tym razem już wszystko robione w RAWach

wątek zamknięty
szemrana,
wielkie dzieki  :kwiatek:

oj siwki są zdecydowanie naj w halach, przynajmniej dla mnie, zresztą sama mam karego konia z dużymi odmianami i "fotograficznie" go nie znoszę  😁

wątek zamknięty
Teo- no chyba nie...
ja mam po polsku, ale zrobiłam tak ja rozumiem i to samo co wcześniej. może mogłabyś zrobić dla mnie sreeny? :kwiatek:
wątek zamknięty
Cieciorka
dobrze zrozumiałam, że wielokrotnie zapisujesz to samo zdjęcie w jpgu ?

wątek zamknięty
tak bo jestem do tego zmuszona! nie chcem, ale muszem!
nie umiem kardowac w gimpie, nie wychodzi mi, wiec karduje w najprostrzym innym programie, ktoremu tiffy i inne sa obce, zapisuje i wracam do gimpa. to bez sensu, po drugie psuje zdjęcie, ale szukałam w necie i mecze się z tym i nie moge dojść jak to się robi. moze jak strzyga wejdzie to mi napisze. ona ma/miała gimpa i się nie troche bawiła wiec pewnie wie.
wątek zamknięty
Ja się z gimpem nie lubię (zwłaszcza na macu), ale nie bardzo mam wybór.
Swoją drogą mi też przydałby się instruktaż jak krowie na rowie: jak dodać możliwość poruszania się w gimpie w cmyku...
wątek zamknięty
Teodora, dziekuje bardzo!
studiowac obrazki bede jutro, bo już zasypiam :]
wątek zamknięty
No fakt - masz problem.
Ja Ci z Gimpem nie pomogę  😕

Ale dla Ciebie jedyna rada na razie jest taka żebyś pracowała na kopiach zdjęć.
Oryginały zostawiaj. Skopiuj takie zdjęcie i na nim pracuj - nie szkoda jak coś nie wyjdzie bo zawsze masz oryginał.

WAŻNE ! dla wszystkich
Może niektóre osoby nie wiedzą ale wielokrotne zapisywanie zdjęcia w jpg-u powoduje, że każda taka operacja pogarsza jakość zdjęcia.
Jpg bowiem kompresuje zdjęcia (wyrzuca detale w skrócie rzecz ujmując).
Za każdym razem gdy otworzy się zdjęcie w programie graficznym a potem zamknie je zapisując w jpg'u pogarsza się jego jakość.
Po kilku takich operacja zostają nam tak naprawdę szczątki zdjęcia.
Natomiast tiff, psd, PNG  i pewnie jeszcze kilka o których nie mam zielonego pojęcia są bezstratne.
Oznacza to, że możemy tysiąc razy otworzyć zdjęcie w tifie, zapisać w tiffie i nadal będzie miało tę samą jakość.

Powinno się zapisać zdjęcie jako tiff i  na  tiffie pracować.
Dopiero na końcu jeśli potrzebujemy zdjęcia np do netu zapisać go jako jpg.

Wskazówka jest prosta - PRACUJCIE i BAWCIE SIĘ KOPIAMI
Kopiujemy sobie oryginał zdjęcia z aparatu który jest zapisany jako jpg
Otwieramy go w programie graficznym jeśli coś chcemy w nim poprawiać.
Po porprawkach zapisujemy jako np tiff.
Na drugi dzień możemy go  sobie znowu otwirzyć bo przypomniało nam się, że trzeba wyretuszować tego syfka na czole  😉
Poprawiamy co było do poprawienia i ....zawsze zapisujemy w tiffie.
Można taką operację powtarzać wielokrotnie a zdjęcie nic nie straci na jakości.

Cieciorka ! mam chyba coś dla Ciebie

http://www.gim1.polkowice.pl/edukacja/gimp/008_gimp.html

wątek zamknięty
szemrana, 🙇 nie wiem, czy Cieciorce, ale mi sie bardzo przydało zapoznanie się z tym !
wątek zamknięty
Teodora, a jest już taka możliwość w Gimpie? To był jeden z powodów odrzucenia przeze mnie tego programu. Nie było CMYKa.
wątek zamknięty
abre, podobno można doinstalować odpowiedni plugin. Tylko sobie nie umiałam na razie z tym poradzić.
wątek zamknięty
Mogę spróbować podpytać znajomych.
Ja mam alergię na gimpa z kilku powodów. Najważniejszym z nich był ten, że program nie był środowiskiem przystosowanym do tego, aby działać plastycznie. Gdy ja się z nim zapoznawałam nie było możliwości, aby prosty użytkownik mógł ustawić sobie jednolite, nierozpraszajace tło (w inny sposób niż działając na szarym, pustym pulpicie) oraz mógł sobie poustawiać okna w taki sposób, żeby stworzyć uporządkowane sensownie otoczenie. Próbowałam kilka tygodni i z ulgą wielką odinstalowałam.
W sumie sama jestem ciekawa co się od tamtego czasu zmieniło bo już ponad 6 lat minęło od przygody z Gimpem (ale niechęć pozostała 😉 ).
wątek zamknięty
Teodora, udało się, dziękuję bardzo!

u mnie gimp wygląda inaczej (patrz załącznik)

mam generalnie 3 programy: gimp, program od canona, i jakiś windowsowski.
z czego canona uzywam do wymazywania czegoś z tła, itd, ale nie nadaja się do kolorow, bo.... ukazuje inne niz sa w rzeczywistosci! na szczescie z zna tiffy, umiem w nim kardowac, ale te przekłamane kolory stanowią jednak problem.
jakby mi ktos powiedział pod jakim hasłem szukac w necie opisu takiej opcji jak w canonie: klikam myszka z shiftem i zaczynam rysowac w innym miejscu, kopijac obraz od miejsca w którym kliknęłam po raz pierwszy. lub jeżeli ktos wie moze od razu powiedziec, gdzie to jest.

teraz znów głupie pytanie... mozecie krzyczeć ale i tak proszę wytłumaczcie [tak, sprawdzałam w necie] co to ten cmyk w praktyce?
chodzi o jakby zmienianie odcienia zdjęcia, lub "mieszanie kanałów" (jak to sie ma do zdjęć kolorowych?)
jeżeli wasze dobre dusze są zbyt zażenowane moją nie wiedzą to może chociaz zechcą podesłac jakis łopatologiczny link?

Abre- kupuje ze wspomaganiem finasowym PS na święta, więc niedługo czeka mnie nauka od nowa, mam jednak nadzieję, ze nie kompletnie od zera.
wątek zamknięty
cieciorka, ja powiem tylko tyle, że w CMYKu robi się wszystkie ulotki, plakaty, etc, wszystko, co idzie do drukarni ; ) i nic więcej na ten temat nie wiem, ale się chłopa zaraz zapytam, on grafik z tatą drukarzem, to zaraz mi wyjaśni i wkleję ; )

edit: dużo to on mi nie powiedział w sumie : P słuchaj nie wiem jak ty jej chcesz wytłumaczyć ale CMYK to są 4 kolory, Cyjan, Magenta, Yellow, Black - i z mieszania tych kolorów możemy uzyskać daną barwę, jeżeli do zdjęcia dodamy więcej Cyjanu to złapie odcień niebieskiego jeżeli Magenty to 'czerwonego', jeżeli Yellow to żółtego, Jeżeli black analogicznie przyciemni nam to barwę zdjęcia.
(14😲3:24) **: CMYK
(14😲3:50) **: inaczej
(14😲3:56) **: kolorystyka CMYK powstała
(14😲4😲1) **: w drukarniach
(14😲4😲6) **: jest to zestaw
(14😲4:25) **: czterech podstawowych farb drukarskich

więc tyle ode mnie ; )
wątek zamknięty
Google nadal boli?  😀iabeł: Polecam wklepać "synteza addytywna", "synteza subtraktywna", ale CMYK też można.
wątek zamknięty
Taaa, korzystajcie z gógla, zanim będzie płatny ; )

wątek zamknięty
cieciorka, póki nie musisz przygotować zdjęcia czy projektu graficznego do druku w drukarni nie musisz sobie zawracać nim głowy. Ja się tym zajmuję max raz na ruski rok, a i to z bólem 😉 ale jednak czasem muszę i z tego powodu nie chciałabym instalować nowego oprogramowania.

Tak w trzech słowach to musimy wrócić do lekcji fizyki (optyki) oraz zajęć z plastyki w szkole podstawowej. Pewnie pamiętasz co to jest mieszanie barw subtraktywne i addytywne?

W skrócie:
Synteza addytywna - zjawisko mieszania barw poprzez sumowanie wiązek światła widzialnego różnych długości.
Synteza subtraktywna - zjawisko mieszania barw poprzez odejmowanie promieniowań widzialnych różnych długości.

Sprowadza się to do tego, że synteza addytywna jest wykorzystywana wszędzie tam, gdzie mamy do czynienia z wyświetlaniem obrazu (ja przepraszam za nieumiejętne posługiwanie się językiem ale nie wiem jak to inaczej uprościć). Np. w przypadku monitorów czy telewizorów. Barwa, jaką widzisz jest wynikiem zmieszania się 3 barw podstawowych (RGB - Red czyli czerwony, Green czyli zielony, Blue czyli niebieski).

Ale jeśli chcesz wydrukować plakat metodą rastra (a tak się najczęściej drukuje wielkonakładowe zamówienia - ze specjalnie naświetlanych płyt) musisz rozbić obrazek na 4 kolory (CMYK - Cyjan, Magenta, Yellow i Black). Na wiki możesz sobie zobaczyć jak wygląda takie rozbicie. Tu już mamy syntezę subtraktywną - jak w farbach dla plastyków tak i w farbach drukarskich: zmieszanie Yellow i Magenty da Ci oranże i czerwienie (w zależności od proporcji).

Ale nie ma się co martwić. Od tego drukarnie mają swoich ludzi. Rzecz w tym, że zdarzy się czasem taki narwany klient, który nie zamawia projektu w drukarni lub agencji tylko u takiego mini grafika jak ja. I życzy sobie dostarczenia projektu już w takiej formie.

Jeśli chodzi o wywoływanie zdjęć to wszystkie fotolaby chcą w sRGB czyli w tym profilu, jaki teoretycznie z urzędu jest przyporządkowany do większości programów graficznych.
wątek zamknięty
abre, dzięki abre za wyjaśnienia. dość to skomplikowane, dobrze ze nie muszę tego opanowywać.

pisałaś kiedys, że każde zdjęcie powinno być wyostrzone. teraz próbuje i nie bardzo wychodzi, nie wiem czy tak powinno byc. probowałam w róznych konfiguracjach: zmniejszyc i wyostrzyc, wyostrzyc i zmniejszyc, wyostrzyc, zmniejszyc i wyostrzyc.
mam dwie opcje: maska wyostrzajaca i filtr wyoatrzający. staram się zeby te zmiany były delikatne, ale i tak efekt mi się nie podoba. mam wrażenie, że robię coś źle, albo coś źle zrozumiałam.
wątek zamknięty
CMYK to są 4 kolory, Cyjan, Magenta, Yellow, Black - i z mieszania tych kolorów możemy uzyskać daną barwę, jeżeli do zdjęcia dodamy więcej Cyjanu to złapie odcień niebieskiego jeżeli Magenty to 'czerwonego', jeżeli Yellow to żółtego, Jeżeli black analogicznie przyciemni nam to barwę zdjęcia.
Ja bym unikała mówienia o niebieskości cyjanu czy czerwieni magenty. Bo kanały C(yjan) z cmyka i B(lue) z rgb to zupeeełnie inne historie. Niby cyjan i niebieski to podobne odcienie, ale w tym kontekście lepiej, jak się człowiekowi nie wydają prawie podobne 😉

Ja bym napisała (nie wiem, czy najdokładniej...) że RGB to mieszanie światła, a CMYK to zapis nakładania farb (która, w którym miejscu i z jakim nasyceniem), którymi drukarnia będzie drukować. Składanie wszystkiego z zestawu CMY (bez czerni) byłoby niepraktyczne. Po co całą czerń z wydruku malować używając trzech farb (cyjan, magenta, żółty), skoro można użyć czwartej farby - tutaj czarnej? Nieużywanie czerni byłoby po pierwsze niepraktyczne (czernie na wydruku byłyby bure) a po drugie nieekonomiczne (użycie kilku farb zamiast jednej).

P.S. Cieciorka, u mnie gimp wygląda inaczej, bo chodzi pod MacOS-em. Co jest właśnie jednym z powodów mojego nielubienia gimpa. Okno z obrazkiem i okna narzędzi zachowują się jak osobne okna (najpierw trzeba kliknąć żeby je uaktywnić, dopiero wtedy zaczynają działać), trzeba używać "windowsowych" skrótów z ctrl, bo "jabłkowe" robią różne, nieprzewidziane rzeczy (choć i windowe potrafią zaskakiwać...). Ble.
wątek zamknięty
cieciorka,  było o wyostrzaniu nie raz, tak na szybko.

http://voltopiry.pl/forum/index.php/topic,329.msg118268.html#msg118268

wątek zamknięty
Ludkowie, opinie o Nikonie D3000?
wątek zamknięty
hm, ok- rozumiem idee wyostrzania b. małych obrazków. ale co z np tymi ok. 1024x680? lub wieksze?
wątek zamknięty
cieciorka, co z nimi? To jakiś inny typ obrazków niż małe? Zastosowałaś i nie pasuje? Spróbuj, jak będzie za bardzo wyostrzone, to od tego masz warstwę, żeby bawić się z jej przejrzystością. Ja zazwyczaj mam ustawioną przejrzystość na ok. 60-70 %, ale to zależy od obrazka i jego typu. 

wątek zamknięty
wistra, ja się nad nim zastanawiałam, bo nowość, ale. Nie wiem, do jakich zdjęć Ci potrzebny, ja szukam czegoś bardziej z "górnej półki" i wydaje mi się, że ten aparat jest taki typowo dla amatorów, coś a'la maleństwo na imprezy, ale wyglądający bardziej profesjonalnie. Oczywiście, mogę się mylić, to tylko moja opinia, a za dobrze to ja się nie znam ; ) Więc też chętnie posłucham, co ludzie bardziej się znający mają nt temat do powiedzenia : ) :kwiatek:
wątek zamknięty
No i D3000 chyba silniczka nie ma? więc obiektywy od razu droższe.
wątek zamknięty
No nie ma silniczka w body.
Ale ex go kupił dziś jednak.
wątek zamknięty
A gdzie w canonach można przestawić  format zdjęcia? Chciałam zmienić na raw a nigdzie nie widzę tego...
wątek zamknięty
Notarialna ja w swoim 450d mam w menu>>jakość
wątek zamknięty
chyba tam gdzie ustawiasz wielkość zdjęcia
wątek zamknięty
Mam tylko wielkość zdjęcia. Large, Medium i Small. Używam L.
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.