Forum towarzyskie »

Nasza twórczośc fotograficzna ;) Każdy może, jeden lepiej..

ninevet, rozumiem, że to ta sama osoba . 😀 swietne!

tak ta sama

abre
dzięki, śmieszne jest to, że na swoje prace patrzę długo i nie potrafię wyłapać takich szczegółów, a gdyby ktolokwiek pokazał by mi takie zdjęcie to od razu rzuciło by mi się to w oczy.  🙄
wątek zamknięty
Czy ktoś podjął by się naprawienia tych kilku fotek? Z góry dziękuję :kwiatek:

Pochmurna pogoda + zakurzony wyświetlacz + "poprawi się potem" = takie oto koszmarne efekty 😵
Jak nie poprawiam, to albo jest strasznie sztucznie, albo prześwietlone... to nie dla mnie.
wątek zamknięty
Atamanka, po co chcesz je poprawiać? One są zaje*iste takie jakie są.  😜
wątek zamknięty
Chodzi mi między innymi o kontrast czy jasność, bo "trochę" leżą... Ale mimo wszystko dzięki 🤣
wątek zamknięty
ich nie trzeba poprawiać, są ok.
a jak cos to masz podstawowe narzedzię do obróbki: photoscape.
wątek zamknięty
efekty nauki dogadywania się z nowym nikonem.
mimo wszystko jestem zadowolona 😀

wątek zamknięty
Po powrocie z Włoch mam 8GB zdjęć. Niektóre są po prostu mega  😁 Tak więc zabieram się za 'remont' portfolio..
See you soon  😅 Jeżeli ktoś jest ciekawy to dam znać jak skończę.
wątek zamknięty
olciiik, pierwsze bardzo mi się podoba, popracowałabym tylko nad usunięciem tej osoby z batem wystającej zza konia. 😉

Moje najnowsze:

wątek zamknięty
Olciiik Nikon to fajna sprawa, dla nikoniaków, Canona bronią jego użytkownicy, ja się zaliczam do tej pierwszej grupy i jestem zadowolona ...

no dobra to ja sie tez pochwalę po raz pierwszy udał mi sie kiczor i dziwne bo jestem jakoś zadowolona 🙂 zero przeróbek i z tego jestem dumna..

wątek zamknięty
[center] 😅 www.weronikazablocka.carbonmade.com  😅
Zapraszam, już skończone. Mało zdjęć więc szybko poszło 🙂
Dodałam nowe zdjęcia, głównie z Włoch.
Nowe zdjęcia znajdują się na początku każdej kategorii.
Po obejrzeniu, proszę, dajcie znać jak się  podoba.

Zapraszaam

[/center]
wątek zamknięty
Niedługo też będę miała takie zdjęcia z Włoch. 💃
Podoba mi się ten zachód, piękny jest.
wątek zamknięty
Wyprowadzę Cię z błędu 🙂
To nie zachód, tylko wschód. Byłam po zachodniej części jeziora, więc niestety nie widziałam zachodów..
A ja o 6 się wybrałam na wschód, a oczywiście były chmury i zostało mi fotografowanie kaczek. Ale dzielnie czekałam aż się choć ciupkę przedrze. I się doczekałam. 😀
wątek zamknięty
Hah słaba jestem w odróżnianiu wschodu od zachodu 😀
Hm, to może nawet ja wstanę? Postaram się. Najpierw ogarnę miejsce, w którym będziemy.
wątek zamknięty
uwielbiam tą fotę;-)

stara, sprzed kilku lat, robiona nikonem - ale idiot camerą...
wątek zamknięty
olciiik - śliczne 1 foto

m.indira - śliczne również 1 foto 🙂
wątek zamknięty
Weerka też byłam w Wenecji, super sprawa. piękne miejsce. najlepsze było to, że jak tam przyjechaliśmy o świcie było brzydko, chmury ogromne, ale zaczęło się przejaśniać. potem niebo zrobiło się czyściutkie, a Plac zalało 😜
PS. Pierwsze foto z gondolą i trzecie (widok na miasto) nie są krajobrazami 😁 a masz je w kategorii "Landscapes".
wątek zamknięty
Dodofon, ale pozytywna!!! Ja chcę wakacje!
wątek zamknięty
Weerka też byłam w Wenecji, super sprawa. piękne miejsce. najlepsze było to, że jak tam przyjechaliśmy o świcie było brzydko, chmury ogromne, ale zaczęło się przejaśniać. potem niebo zrobiło się czyściutkie, a Plac zalało 😜
PS. Pierwsze foto z gondolą i trzecie (widok na miasto) nie są krajobrazami 😁 a masz je w kategorii "Landscapes".

My byliśmy nad Gardą i stwierdziliśmy, że będzie pochmurno, bo niebo całe zachmurzone. Dojechaliśmy do Wenecji i nie było czym oddychać.. 35stopni.. masakra.

Co do tej gondoli i miasta, to właśnie się tak zastanawiałam, ale niestety nie mam już katalogów, więc niech sobie tam będą. 😀 A do czego bym je mogła dorzucić, hm ? 🙂
wątek zamknięty
Siedzę w domu więc pouzupełniałam swoje www. Zapraszam 🙂
wątek zamknięty
Jak mam poznać kiedy zdjęcie przeostrzyłam? Jak sie pojawiają takie ciemne cienie za obiektem?
wątek zamknięty
xxflygirlxx, gdy zdjęcie zatraci łagodność, gdy pojawią się różnokolorowe pikselki sprawiające wrażenie "kaszy", gdy na granicy barwnych ciemnych plam pojawią się jasne obwódki (i odwrotnie).
wątek zamknięty

O to jest przeostrzone tak?  Za plecami jeźdzca pojawił sie cień, to te obwódki, o których mówisz?
wątek zamknięty
xxflygirlxx, to przyciemnienie wynika z nieumiejętnej zabawy kontrastem. Zdjęcie nie jest przeostrzone.
Zaraz wywołam takie, na którym będzie widać to, o czym pisałam.
wątek zamknięty
abre ale ja się nie bawiłam kontrastem tylko wyostrzałam, to jak to się stało?  🤔
wątek zamknięty
Soft i beznadziejna pora dnia.
wątek zamknięty
Na szybko wywołane.
Pierwsze zdjęcie jest dobrze wyostrzone.
Na drugim strzałkami zaznaczyłam miejsca w których widać błędy przeostrzenia. Żółtymi strzałkami obwódki wokół obiektów, czerwonymi "kaszkę" pikselową.
wątek zamknięty
Pomoże ktoś dobrać ustawienia do nocnej fotografii przy mocnym sztucznym oświetleniu (reflektor?) Tryb nocny wystarczy w Cannonie EOS 350D, czy trzeba koniecznie mieszać w ustawieniach manualnych? Poprosiłbym w miarę możliwości razem ze skrótami. 😉
wątek zamknięty
Co powiecie o tym?

wątek zamknięty
Grzegorz, nie da się podać formułki. Pomiar światła w danej scenie jest nie do przewidzenia jeśli się tej sceny nie widzi.

Nie wiem co będzie oświetlane, w jaki sposób, z jaką mocą. Czy będzie to element ruchomy, czy statyczny.

Sugeruję ustawienia manualne czasu i przysłony, pomiar światła centralnie ważony, ISO dobrane do zastanych warunków, statyw (może się przydać).

Parametry czasu i przysłony będą zależeć od potrzebnej głębi ostrości, ogniskowej obiektywu oraz ruchmości/nieruchomości obiektu.

Jeśli napiszesz coś więcej, może coś więcej doradzę.
wątek zamknięty
abre dzięki ci bardzo
Strzyga wybacz głupie pytanie, co to jest soft?
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.