Forum towarzyskie »

Nasza twórczośc fotograficzna ;) Każdy może, jeden lepiej..

udało mi sie poskładać obrazy do hdr, zapisać ale się nie chce otwierać, a efekt wyszedł fajny 👿
wątek zamknięty
takie zdjęcie o szerokim zakresie tonalnym, wykonane z 1 RAWA to DRI. HDR powstaje z trzech.

ja mam Photoshopa, bardzo znany jest również Photomatix. ktoś tam kiedyś robił HDRy w Lightroomie, ale moim zdaniem jest dużo trudniej.

madmaddie a w jakim formacie zapisałaś? złączyłaś warstwy?
wątek zamknięty
typ pliku: hdr  🙄
kurczę już nie będę niczego składać o 2 w nocy 🤣
wątek zamknięty
ja mam photomatrix
wątek zamknięty
madmaddie, bo hdr-ki sobie nie obejrzysz jak JPEG 😉
wątek zamknięty
mery będę się starać 😉
wątek zamknięty
ja mam dwa pytania z innej beczki:
1. mam starą małpkę analogową premier, znalazłam w szafie kilka pustych klisz więc wykorzystałam, problem w tym że nie wiem czy to wywoływać bo klisze kodaka przetreminowane o kilka lat.
2. z czystej ciekawości: ile średnio kosztuje sesja zdjęciowa w plenerze/studiu?
wątek zamknięty
Wepchnę się standardowo z robakami 😉

wątek zamknięty
madmaddie,
ad2: zależy od fotografa
wątek zamknięty
Ninevet, B O S K I E! Na pierwszym super światło i wgl ach och ech 😜 😜 😜
wątek zamknięty
madmaddie jak już wspomniała Anaa, zalezy od fotografa, jak również od warunków (jakie to studio, jakie ma wyposażenie, do czego ma dostęp).
co do klisz - nie masz nic do stracenia, zawsze można spróbować wywołać, jeśli nie były trzymane w jakiś drastycznych warunkach (typu duża wilgodność). najlepiej udać się do kogoś, kto wywołuje klisze na zimno (w ciemni, z namaczaniem), bo w procesach ciepłych (chemikalia) istnieje większe prawdopodobieństwo, że nic z tego nie wyjdzie. jeżeli masz gdzies tam dojścia do ciemni, warto zainwestować w microphen (taki proszek) i dać znajomemu do zabawy. możesz np. wyszukać jakiejś szkoły fotograficznej i oddać film studentom do wywołania - albo im się uda albo nie. nie polecam oddawania starych filmów do zakładów fotograficznych "zmechanizowanych". choć w ostateczności i tak pozostaje ci tylko to rozwiązanie. więc pytanie - czy chcesz je wywołać i jak bardzo chcesz (-;

ninevet pierwsze 😜
wątek zamknięty
dziękuję  :kwiatek:
mam ich więcej ale z komórki wam nie wstawię :/
wątek zamknięty
Reksio. ciekawe gdzie będą żaby?
wątek zamknięty
Co sądzicie o tym?
Robione na 300mm, na 300 często gubi mi się AF, ale wyszło co wyszło.

wątek zamknięty
Bay
Twój koń jest fioletowy 🙂
Zły balans bieli "załatwił" zdjęcie.

wątek zamknięty
szemrana, ech, to nie balans bieli, tylko ja tak ładnie się posługuję programami... :/
wątek zamknięty
Ninevet - fajnie wyszła ta pajęczynka

Zła jestem. Zerwałam się dzisiaj o 5, żeby o 5:30 być na polu. Jednak teraz jak porównuje zdjęcia z 5:30 i 6:30, o wiele lepiej wyszły te późniejsze. Mogłam pospać godzinę dłużej 👿

I przy tym właśnie nie jestem pewna, które lepsze. Czy to drugie nie jest już przeostrzone ?

wątek zamknięty
Istotą techniki HDR jest zwiększenie zakresu tonalnego w taki sposób, aby nie było widać, że coś ze zdjęciem było robione. Chodzi o to, że matryca aparatu oraz klisza nie są tak doskonałe jak ludzkie oko i mózg. Tam, gdzie człowiek widzi jednocześnie szczegóły w światłach i cieniach, tam aparat ich nie odda.

Warto przeczytać podlinkowany przez szemraną artykuł. Ma on jeszcze trzecią część http://www.fotal.pl/hdr-driczyli-techniki-zwiekszania-zakresu-tonalnegocz-3/

MsCarmen, DRI też można robić z kilku ujęć. Ważne jest to, że tam się ręcznie maskuje odpowiednio naświetlone partie.

Twój HDR mógł nie wyjść z, na przykład, 2 powodów. Twój statyw jest niestabilny i osiadł lub został poruszony przez wiatr albo np. wiatr poruszył obiektem. Nie wiem co to za zdjęcie było, trudno mi więc zgadywać.

Ja HDR nie robię. Nie mam innego oprogramowania a PS 32-bitowy nie mógł uciągnąć. Odkąd mam 64-bitowy jest z tym zdecydowanie lepiej ale mnie brak zapału 😉 Za to DRI to dla mnie właściwie codzienność. Często jednego NEFa wywołuję 2 razy, jeden z poprawnie naświetloną całością, drugi z ochronionymi światłami.
wątek zamknięty
abre - podlinkuj cokolwiek o DRI? Z racji mojego zgłębiania technik 3D o HDRI wiem od dawna a DRI jako takie to dla mnie nowość🙂

a tak swoją drogą - HDRI często wyglądają nienaturalnie i wręcz kiczowato - szczególnie jak się przesadzi z nasyceniem barw 😉
wątek zamknięty
Tu masz tutek oparty między innymi na DRI
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=105659
wątek zamknięty
abre jak już mówiłam, to był braketing, nie robiłam trzech zdjęć po sobie, "zrobiły się" wszystkie trzy na raz.
do dzisiaj mam zagwozdkę...
wątek zamknięty
MsCarmen, możesz mi powiedzieć jakim cudem? Korzystając z funkcji bracketigu w aparacie wykonujesz 2 lub 3 ujęcia następujące po sobie kolejno, ale ze zmienionymi parametrami (względem ustawień, które zaprogramowałaś w body).
wątek zamknięty
abre, dzięki - fajna metoda
wątek zamknięty
Co myslicie?

edit: zdjęcia 😉
wątek zamknięty
Gllosia ostatnie jest mega 😜
wątek zamknięty
Dziękuję!! 😅
Szkoda tylko, że taka jakość mi wyszła  😤
wątek zamknięty
abre no właśnie próbuję do tego dojść. gdzieś tam usłyszałam, że takie rzeczy się zdarzają, gdy matryca jest "źle" osadzona i przy klapnięciu lustra może się poruszać 😲 nigdy nie miałam problemów z matrycą, na szczęście to mój poprzedni aparat wyczyniał takie cuda, więc już mnie to nie martwi. ale zdziwiło mnie to, nie powiem.
wątek zamknięty
Takie "zwykłe", ale ja po prostu lubię, jak jest końsko, zielono i słonecznie 😉
Zero komputerowych przeróbek (poza zmniejszeniem) i to mnie cieszy jeszcze bardziej 😉

wątek zamknięty
Ostatnio byłam z wizyta u jednej z voltowiczek 😉
pochwałę się narazie jednym zdjęciem a pozniej jak modelka zezwoli to was zaleje 😉
[img]http://1.bp.blogspot.com/_DbU5yOLb5aA/TG7MfECA_fI/AAAAAAAABRs/AMq2-ZKluxs/s1600/Querido+%2815%29.JPG[/img]

edit: dostałam pozwolenie  😎
[img]http://1.bp.blogspot.com/_DbU5yOLb5aA/TG7MnVEvGCI/AAAAAAAABR0/gg4IPG3VDYU/s1600/Querido+%2819%29.JPG[/img]

[img]http://1.bp.blogspot.com/_DbU5yOLb5aA/TG7LmSkD6BI/AAAAAAAABQ8/zlyAGOEljnU/s1600/Querido+%283%29.JPG[/img]

[img]http://2.bp.blogspot.com/_DbU5yOLb5aA/TG7M68WW58I/AAAAAAAABSM/e4222pTGGDI/s1600/Querido+%288%29.JPG[/img]

wątek zamknięty
Ninevet, to drugie zdjecie- portret - jest rewelacyjne  😎 tez takie chce.. 🙁
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.