Forum towarzyskie »

Nasza twórczośc fotograficzna ;) Każdy może, jeden lepiej..

[quote author=Presja link=topic=67.msg673839#msg673839 date=1281589699]
Ile ja bym dała za taką sesję w sukni na koniu  🙄

Konia masz ? 😉 Masz.
Zapewnij nocleg a myślę, że uda mi się Natch  wyciągnąć do Ciebie.  😁
[/quote]

to i ja bym przyjechala 😀  😉
wątek zamknięty
z dzisiejszego wypadu do zoo.
jedne z moich pierwszych prób Nikona D3000  😍

wątek zamknięty
żyrafa i pelikan fajne! 😉
wątek zamknięty
pelikan super.
wątek zamknięty
[quote author=ninevet link=topic=67.msg674329#msg674329 date=1281618668]
[quote author=Presja link=topic=67.msg673839#msg673839 date=1281589699]
Ile ja bym dała za taką sesję w sukni na koniu  🙄

Konia masz ? 😉 Masz.
Zapewnij nocleg a myślę, że uda mi się Natch  wyciągnąć do Ciebie.  😁
[/quote]

to i ja bym przyjechala 😀  😉
[/quote]

Dziewczyny nie ma sprawy, jak będę "gotowa" to dam znać. Przy okazji Rzeszów zobaczycie  😁
wątek zamknięty
olciiik - pelikan jest świetny, bardzo ładny kadr.
Żyrafa też jest fajna jednak mogłaby dominować w kadrze, bo jakoś za dużo tla jak dla mnie
wątek zamknięty
Mam nadzieję, że nie zostanę zjedzona za wyskakiwanie tutaj z moją totalną amatorszczyzną. Nie mam żadnej wiedzy o fotografowaniu, robię na wyczucie ( w większości pewnie błędne), ale chciałabym się cokolwiek nauczyć - dlatego wszystkie merytoryczne komentarze będą bardzo cenne.

Celowo taki kadr, że wodospad jest w tle - jakiś taki miałam zamysł:

Miało wyjść tajemniczo, magicznie, ale chyba nie do końca się udało, zwłaszcza że przy zmroku nie umiałam już złapać ostrości  🙁
wątek zamknięty
No więc tak: najbardziej rzuca się w oczy ostrość, a raczej jej brak. Pierwsze- ucięty maszt statku, drugie- ucięta ręka i krzywy kadr, trzecie bez pomysłu i to coś w dolnym lewym rogu. Pies był by fajny, gdyby poprawić ostrość i kontrast. Przedostatnie trochę bez pomysłu i kadr bym dała centralny. Ostatnie najbardziej mi się podoba, ma klimat, dobrze wykadrowane, ale znów nieostre i jednak trochę za ciemne.
Staraj się nic nie ucinać, bo psuje to ogólną kompozycję zdjęcia. Ostrość zależy w dużej mierze od obiektywu, a nie wiem czym fotografujesz, więc nie pomogę 😉 Zawsze można też trochę podrasować zdjęcia jakimś nawet najprostszym programem graficznym.
wątek zamknięty
AniaPa foka byłaby super gdyby nie było murka na dole

o tak jak ja poprawiłam  😉

zrobiłam też psa i ostatnie foto
wątek zamknięty
Presja ja niedługo mam zamiar wpaść do Kielnarowej 😎
wątek zamknięty
Presja- więc czekamy niecierpliwie  😎
wątek zamknięty
dziękuję za uwagi Atamanko 😉 dziękuję za poprawienie zdjęc Cierp1enie  :kwiatek:

Czy na pierwszym i drugim zdjęciu ostrość także jest niewystarczająca? Ciężka była do zrobienia dla mnie foka - tłum ludzi, ostre światło odbijające się w wodzie. Pozostałe trzy były robione o zmroku, bez statywu, więc z czasem naświetlania nie mogłam zaszaleć - stąd brak ostrości. Aparat też nie jakiś wybitny - FinePix s9600 - chciałam coś, by nauczyć się podstaw, bo nie widze sensu inwestowania w lustrzankę i obiektywy, jak nie umiem nic.

Wszystkie zdjęcia były przepuszczone przez program graficzny (Pain Shop Pro Photo X2) - ale bakr mi wyczucia, co wyciąc, jak wykadrować, jak pokolorować.... no i chyba boję się zbyt dużej ingerencji w zdjęcie - stąd np. brak kontrastu u psa.

Wstawiam poprawiony satek i inne ujęcie wodospadu. Zdjęcia z plaży nie jestem w stanie poprawić - ścięłam rękę już przy robieniu  🙁

Edit: dorzucam myszkę

wątek zamknięty
nudziło mi się 🙂
wątek zamknięty
MsC.- oooo a kiedy? można by na kawę iść  🙂
nine- może być w zimie  😁?
wątek zamknięty
ej weźcie, wy tu jakieś spotkania, sesje planujecie buuu
wątek zamknięty

Wszystkie zdjęcia były przepuszczone przez program graficzny (Pain Shop Pro Photo X2) - ale bakr mi wyczucia, co wyciąc, jak wykadrować, jak pokolorować.... no i chyba boję się zbyt dużej ingerencji w zdjęcie - stąd np. brak kontrastu u psa.

Tez mam ten program i dlugo kombinowalam, co i jak pozmieniac. Dlugo uzywalam tej niby "inteligentnej korekty zdjecia", ale nigdy efekt mnie tak naprawde nie zadowalal. Az pewnego dnia odkrylam jedna funkcje: "jaskrawosc i kontrast" (Dopasowanie --> Jaskrawosc i kontrast --> Jaskrawosc i kontrast) i od tego czasu w 99% przypadkow uzywam wylacznie tej funkcji, dwa parametry, a potrafia zdzialac cuda, zwlaszcza 'kontrast'. Niczego wiecej mi juz nie trzeba, poza kadrowaniem, pedzelkiem i wygladzaniem skory od czasu do czasu 😉
wątek zamknięty
nine- może być w zimie  😁?

jak musi :P
Zima jest ZIMNO!  🤔
wątek zamknięty
No właśnie też póki co używam tej funkcji. Spróbuję w takim razie jaskrawości i kontrastu - dziękuję natchniuza  🙇

Czy ten drugi wodospad jest lepiej skadrowany?

Cierp1enie - fajnie wymazany horyzont  😜 ale do takich zabaw to mi jeszcze daaaaleko.... a z myszką co zmieniłaś? Jestem ślepa, ale może to kwestia miniatury.

Edit:

Aaaaa, już widzę - lepsza ostrość na pewno 😉
wątek zamknięty
aniapa - zostawiłabym trochę góry, by było widać gdzie woda zaczyna spadać.
wątek zamknięty
hm, tylko to były brzydkie wyloty pod niezbyt atrakcyjnym mostkiem - temu je ścięłam. Też mi brakuje początku wodospadu, ale nie wiedziałam, jak to rozwiązać. Mogę jutro wstawić oryginał (mam na innym komputerze).
edit:
z daleka, na poprzednim zdjęciu wyżej się gubią. Ale z bliska już nie są ładne.
wątek zamknięty
aniapa, mysza fajna, ale w psie po prostu się zakochałam  😍
wątek zamknięty
Presja być może we wrześniu 😀 ale nie wiem, czy mi się na pewno uda, jeśli nie to dopiero na wiosnę
wątek zamknięty
jak na wiosnę, to ja przyjeżdżam do Presji też 😀 haha
wątek zamknięty
aniapa, a mnie się podoba ten wodospad z daleka😉 z przodu zdjęcia spokój, spokój, a na końcu "burza"! IMO fajnie🙂
wątek zamknięty
może od razu zjazd re-voltowiczów  🤣 🤣
wątek zamknięty
larecherche to by nie był taki głupi pomysł  😀iabeł:  zgromadzic wszystkich voltopirów w jednym miejscu  😅
wątek zamknięty
od razu ci mówię, to jest niemożliwe 😀 ustalenie jednego terminu dla 20 osób to już problem.
chyba że zarządzisz Ogólnopolski Dzień Voltopirów i Państwo da wszystkim wolny dzień 😁
wątek zamknięty
haha o tak ! taki dzień się w Polsce przyda!  🏇
wątek zamknięty
racja!
wątek zamknięty
od razu ci mówię, to jest niemożliwe 😀 ustalenie jednego terminu dla 20 osób to już problem.
chyba że zarządzisz Ogólnopolski Dzień Voltopirów i Państwo da wszystkim wolny dzień 😁

To nie wystarczy! Musicie jeszcze myslec on nas Voltopirach zagramanicznych. Swiatowy Dzien Voltopira?  😁

wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.