To co widać to niestety szczyt "odbijalności" jaką mi się udało złapać. Bańka jest przeźroczysta nie licząc tych kolorowych mazań i aparat głupieje, bo nie wie czy ma łapać przez bańkę tło czy na bańkę. AF dosłownie świra dostawał, a na MF nie miałam czasu ich łapać.
Presja - A więc cofam co napisałam. Teraz odkryłam szczyt odbijalności 😎, z dłuższą ogniskową dawałam radę łapać na MF i uważam, że wyszło nieźle. 😎
A ja cały czas mam probem z ostrością, jak wyostrzam jest dobrze, ale jak zmniejszam to nagle się okazuje, że widać masę pixeli. Jakieś rady? Byłabym wdzięczna.
a czym zmniejszasz? niektóre programy zmniejszając dodają dodatkową kompresję i wtedy wyskakują piksele (zdjęcie się przeostrza). chyba że coś źle zrozumiałam.
xxflygirlxx hmm wydawało mi się, że Gimp nie zjada tak jakości, ale może się mylę. a jaką funkcją zmniejszasz? skalowaniem?
ninevet tak, warstwami. choć aparatem też można je połączyć, ale wygląda to dosyć "natywnie" (-; najlepiej i najdokładniej zrobić coś takiego w photoshopie na zasadzie wycinania/wygumkowywania miejsc z "wyższych" warstw.
No na przykład to jest zmniejszone w Gimpie funkcją skalowania: Może za mocno przeostrzyłam, ale tak wprawnego oka nie mam, żeby to zauważyć na oryginale.
Myślisz, że jest ok? Bo mi się wydaje, że jest duża różnica np. w twoich zdjęciach i Strzygi niż tym, nie jest takie czyste.
Dużo też od obiektywu zależy. Wydaje mi się, że u Ciebie jest ok. Popatrz na miejsce gdzie jest ostro - w tym przypadku brzuch/bok psa. Po prostu nie trafiłaś z głębią w całego psa i stąd wrażenie nie ostrości. Chyba.. 😉
xxflygirlxx jest ok, brzuch ostry, pysk mniej, ale to kwestia odskoku autofokusa. ciężko jakkolwiek to porównać, ja obecnie 80% zdjęć wyostrzam minimalnie, bo mi się już obiektyw zaczyna rozkalibrowywać. zobacz np. jak by twoje foto wyglądało po zmniejszeniu w paintcie (zobaczysz wtedy duuużo pikseli, strasznie usiłuje nadrobić i usuwa część pikseli) - otwierasz panita, wybierasz CTRL + W, potem sekwencja klawiszy 50, Tab (tabulator), 50, Enter i tak np. dwa razy. zrobiłabym to i ci pokazała, ale nie mam u siebie na macu panita, a laptop z Windowsem jest u mamy, która już śpi 😉
no to ja wrzucę parę swoich pstryków🙂 początki z fotografią, część lekko poprawiona w PSie, spora część mocno przerobiona😉 (bo dostałam w ręce photoshopa i się nim bawię ile wlezie😀)
abre tylko wlasnie mam problem z obenieniem kiedy sa przeostrzone, musze sie wprawic Breva dziekuje 🙂 Niestety nic nie powiem o waszych bo na telefonie sie nie wyswietlaja.