Forum towarzyskie »

Nasza twórczośc fotograficzna ;) Każdy może, jeden lepiej..

To co widać to niestety szczyt "odbijalności" jaką mi się udało złapać. Bańka jest przeźroczysta nie licząc tych kolorowych mazań i aparat głupieje, bo nie wie czy ma łapać przez bańkę tło czy na bańkę. AF dosłownie świra dostawał, a na MF nie miałam czasu ich łapać.

Presja - A więc cofam co napisałam.
Teraz odkryłam szczyt odbijalności  😎, z dłuższą ogniskową dawałam radę łapać na MF i uważam, że wyszło nieźle.  😎

wątek zamknięty
Ninevet, wyszło ekstra!
wątek zamknięty
wow, Ninevet ale szal  😜 szczegolnie to 2 i 3
wątek zamknięty
Ninvet: kurde, świetne jest, w pierwszej chwili to myślałam, że to ps, ale nie, bajeczne są!
wątek zamknięty
dziękuję 😉  :kwiatek:
Przedstawiam wam też Bańkotwórcę ! 🙂

wątek zamknięty
A ja cały czas mam probem z ostrością, jak wyostrzam jest dobrze, ale jak zmniejszam to nagle się okazuje, że widać masę pixeli. Jakieś rady? Byłabym wdzięczna.
wątek zamknięty
a czym zmniejszasz? niektóre programy zmniejszając dodają dodatkową kompresję i wtedy wyskakują piksele (zdjęcie się przeostrza). chyba że coś źle zrozumiałam.
wątek zamknięty
Zmniejszam gimpem. Na początku zmniejszałam photofiltre, ale strasznie psuło jakość, więc przerzuciłam sie na gimpa.
wątek zamknięty
o, MsCarmen , bo Ty się znasz, powiedz mi proszę... jak zrobić coś takiego w PS. 
To jest jakieś nakładanie warstw czy co?

autor : www.jezier.ownlog.com

edit. Za duże zdjecie.
wątek zamknięty
xxflygirlxx hmm wydawało mi się, że Gimp nie zjada tak jakości, ale może się mylę. a jaką funkcją zmniejszasz? skalowaniem?

ninevet tak, warstwami. choć aparatem też można je połączyć, ale wygląda to dosyć "natywnie" (-; najlepiej i najdokładniej zrobić coś takiego w photoshopie na zasadzie wycinania/wygumkowywania miejsc z "wyższych" warstw.

mniej więcej tak powinien się kształtować szablon
wątek zamknięty
ok dziękuję  :kwiatek:
Będe walczyć jak stworze coś co się będzie nadawało do nałożenia na siebie 😉
Jak nie to będę krzyczeć o pomoc  :kwiatek:
wątek zamknięty
hehe wbrew pozorom nie jest to trudne 🙂
jakby co służę pomocą! 😉
wątek zamknięty
No na przykład to jest zmniejszone w Gimpie funkcją skalowania:

Może za mocno przeostrzyłam, ale tak wprawnego oka nie mam, żeby to zauważyć na oryginale.
wątek zamknięty
hehe wbrew pozorom nie jest to trudne 🙂
jakby co służę pomocą! 😉

Dałam sobie radę, na razie na przypadkowych zdjęciach.
Ale dalej na wszelki wypadek trzymam za słowo 😉
wątek zamknięty
xxflygirlxx moim zdaniem jest OK
ninevet koniecznie pokaż efekt 😀

a tak a propos tych baniek, znalazłam dzisiaj w swoim zbiorze równie "ulotne" foto i sobie przypomniałam, jak fajnie jest widzieć wszystko z góry 😀

wątek zamknięty
Myślisz, że jest ok? Bo mi się wydaje, że jest duża różnica np. w twoich zdjęciach i Strzygi niż tym, nie jest takie czyste.
wątek zamknięty
Myślisz, że jest ok? Bo mi się wydaje, że jest duża różnica np. w twoich zdjęciach i Strzygi niż tym, nie jest takie czyste.

Dużo też od obiektywu zależy.
Wydaje mi się, że u Ciebie jest ok. Popatrz na miejsce gdzie jest ostro - w tym przypadku brzuch/bok psa. Po prostu nie trafiłaś z głębią w całego psa i stąd wrażenie nie ostrości. Chyba..  😉
wątek zamknięty
xxflygirlxx jest ok, brzuch ostry, pysk mniej, ale to kwestia odskoku autofokusa.
ciężko jakkolwiek to porównać, ja obecnie 80% zdjęć wyostrzam minimalnie, bo mi się już obiektyw zaczyna rozkalibrowywać.
zobacz np. jak by twoje foto wyglądało po zmniejszeniu w paintcie (zobaczysz wtedy duuużo pikseli, strasznie usiłuje nadrobić i usuwa część pikseli) - otwierasz panita, wybierasz CTRL + W, potem sekwencja klawiszy 50, Tab (tabulator), 50, Enter i tak np. dwa razy.
zrobiłabym to i ci pokazała, ale nie mam u siebie na macu panita, a laptop z Windowsem jest u mamy, która już śpi 😉
wątek zamknięty
ninevet - 2 i 3 bańka świetna
wątek zamknięty
ninevet- ekstra
MsCarmen- super wyszło niebo a zwłaszcza ten ciemniejszy fragment;]

a ja ostatnio dostałam mojego złomka i robiłam zdjęcia; ]
wątek zamknięty
flicka1995 ten ciemniejszy fragment to polskie góry 😀
wątek zamknięty
MsCarmen no, to dopiero są piksele. 😀
No to dam teraz pare takich do ocenienia 🙂 :

I jak? 🙂
wątek zamknięty
ninevet, przecudowne!!!

xxflygirlxx, fajne🙂 mewka na ławce cudna🙂

no to ja wrzucę parę swoich pstryków🙂 początki z fotografią, część lekko poprawiona w PSie, spora część mocno przerobiona😉 (bo dostałam w ręce photoshopa i się nim bawię ile wlezie😀)

1.

2.

3.

4.

5.

wątek zamknięty
Co spłodziłam wczoraj: [Ścieżka Huculska Nielepice]

Wieeem, fotografikiem nie zostane ;p Ale muszę w końcu uzbierać na jakiś dobry sprzęt bo zwariuje ;D

wątek zamknięty
ninevet, pamiętaj, że aby wykonać ten fotomontaż musisz mieć aparat na statywie. Inaczej będziesz się baaaardzo denerwować przy sklejaniu.

xxflygirlxx, przy mniejszej głębi ostrości pamiętaj, aby ostrzyć na oczy. Nie przeostrzaj tak mocno zdjęć w programie graficznym.
wątek zamknięty
odezwu brak, ale wstawię jeszcze z 5😉

6.

7.

8.

9.

10.
wątek zamknięty
ninevet, pamiętaj, że aby wykonać ten fotomontaż musisz mieć aparat na statywie. Inaczej będziesz się baaaardzo denerwować przy sklejaniu.

Wiem, wiem, domyśliłam się od razu, że bez statywu ni dy ry dy. 😉
wątek zamknięty
takie moje 3 ostatnie z zawodów w żywcu :

wątek zamknięty
olciiik , to ostatnie fajne ;D
wątek zamknięty
abre tylko wlasnie mam problem z obenieniem kiedy sa przeostrzone, musze sie wprawic
Breva dziekuje 🙂
Niestety nic nie powiem o waszych bo na telefonie sie nie wyswietlaja.
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.