Strzyga, moje oczy też chyba styrane życiem bo zdjęcia wydają mi się ostre jak na kita. Ale na miniaturkach to można sobie gdybać.
Weerka, wstaw zdjęcie w skali 1:1, choćby właśnie 2 - 3 cropy (z centrum i narożników).
Testy rozdzielczości dla:
N 55-200 VR [[a]]http://www.optyczne.pl/98.4-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_55-200_mm_f_4-5.6G_IF-ED_VR_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.html[[a]]
S 70-300 APO [[a]]http://www.optyczne.pl/12.4-Test_obiektywu-Sigma_70-300_mm_f_4-5.6_APO_DG_Macro_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.html[[a]]
Wygląda na to, że Sigma przy 200 mm na przysłonie 5.6 ma niższą rozdzielczość czyli niższą ostrość. Przykro mi, ale w przypadku tanich zoomów mydła się nie uniknie.
ninevet, ale tamten jest o aparatach 😀 A my mówimy o obiektywach=)
A tak serio, lepiej tu pogadać o sprzęcie, jako o sprzęcie, żeby nie zginęło wśród próśb o dobranie aparatu.
Zmienię nazwę tamtego na "sprzęt.." ,bo do tego ni jak nie pasuje, bo jak się dyskusje o obiektywach mają do tematu "Naszej twórczości fotograficznej"?
Teraz proszę o przeniesienie się tam ze wszystkimi możliwymi dyskusjami na temat sprzętu, doboru, prób i testów.
A ja mam taki problem, że jak obrabiam zdjęcie i poprawiam koory to nigdy nie wiem jak to zrobić, żeby wyglądało naturalnie, bo zawsze mam wrażenie, że tak by nie wyglądało gdybym go nie poprawiała, niestety nie mam jak teraz pokazać o co mi chodzi, może jutro mi się uda, to może ktoś pomoże.
A co do zdjęć Bay mi się zdecydowanie bardziej podoba drugie, jakoś wolę, żeby takie światło padało bardziej od tyłu.😉
MsCarmen świetne ujęcie, niebo super kontrastuje z obiektem na pierwszym planie, czerwony fraczek boski, dobrze, że właśnie taki no i świetna miejscówka 🙂
Dla mnie właśnie ta pustka jest istotna. Zdjęcie nabiera nowej treści. Ma się wrażenie, że tego odbicia brakuje, szuka się go. I nie znajduje. Nie ma dzięki temu oczywistego przeglądania się w lustrze.
Nie no muszę zainwestować w obiektyw makro. Jednak takie zdjęcia najbardziej mnie pociągają. Natomiast robienie zdjęć makro teleobiektywem nie koniecznie zawsze się sprawdza. dzisiejsze zmagania 😉