Weerka, ja miałam Nikkora 55-200 ze stabilizacją (chyba, choć głowy nie dam, wydaje mi się, że było VR) i nie byłam zadowolona z tego obiektywu. Rzeczywiście, ostrość średnia i autofocus zawodny, nie wiem, czy to zależy od stabilizacji, czy nie. Rozważ może zakup Sigmy 70-300, cena podobna (o ile nie mniejsza nawet). Wiem, że o tej Sigmie są różne opinie, sporo niezbyt przychylnych, ale gdybym ja teraz miała do wyboru Sigmę 70-300 i tego Nikkora, o którym piszesz, wybrałabym raczej Sigmę. Mam znajomą, która tym obiektywem robi bardzo dobre zdjęcia.
Żeby nie było Offtopu, to zapodam może jakąś fotkę zrobioną tym Nikkorem, o którym mowa.

Hmmm, teraz jak patrzę na te zdjęcia, to nie wydają mi się jakieś strasznie okropne, ale pamiętam, że drażnił mnie ten obiektyw. Trzeba też szczerze przyznać, że te zdjęcia są już obrobione, więc wyglądają pewnie troszkę lepiej niż surowe oryginały.
Może porozmawiaj jeszcze z kimś, kto ma tą Sigmę, bo ja nie miałam z tym obiektywem do czynienia, więc ciężko mi coś więcej powiedzieć z własnego doświadczenia.
P.S. Jeszcze trzeba by sprawdzić, czy w Sigmie przypiętej do D3000/5000 będzie działał autofocus, bo nie wiem, jak to jest z silniczkami w tych modelach.
Mam nadzieję, że Ci za bardzo nie zamieszałam w głowie 🙂 Po prostu rozważ wszystkie opcje przed zakupem 🙂