Forum towarzyskie »

Nasza twórczośc fotograficzna ;) Każdy może, jeden lepiej..

No to i ja coś swojego wrzucę.
Z dzisiejszych zawodów Adrenalina CUP.

wątek zamknięty
do jakiej wielkości zmniejszacie zdjęcia? zostawiacie oryginały czy definitywnie zmieniacie rozmiar?
wątek zamknięty
Zostawiam oryginalny NEF, duży PSD z naniesionymi poprawkami oraz internetowy JPG, którego krótszy bok ma 500 px.
wątek zamknięty
Mam pytanie, co do zdjęcia umieszczonego poniżej. Zostało ono zrobione przez moją najlepszą przyjaciółkę i obie jesteśmy ciekawe oceny. Mi osobiście bardzo się podoba to zdjęcie. Ale jak jest na prawdę? Co jest złe? 🙂
wątek zamknięty
mi się nie podoba
nie widać głowy jeźdźca, ma ogciętą rękę i nogę, nieładny kadr
wątek zamknięty
k_cian, zdjecia sa fantastyczne, najbardziej podoba mi sie sesja narzeczenska Moniki i Michala, nie moglaby byc bardziej pozytywna!
...i jeszcze przypadl mi do gustu autoportret 😀
wątek zamknięty
Ja mam cos latwiejszego z sesji slubnej, czyli psa mlodej panny 😉
wątek zamknięty
korsik ja jestem zupełnym laikem w kwestii fotografii. ale to zjęcie podoba mi się ze względu na konia. ladnie wyszedł  😁
wątek zamknięty
Anka, szkoda przepalonego ogona i kadr mógłby jednak obejmować całego psa
wątek zamknięty
daram przepraszam za off'a ale czy to raków?
wątek zamknięty
daram, Do komentarz wczesniej jeszcze dodałabym ostrość - wypadła na reke jeźdźca, kiedy w tym przypadku bohaterem zdjęcia jest koń, bo jeźdźca prawie nie widać.
wątek zamknięty
natchniuza ale śliczne  💘
Mam jedną sprawę. Czy ktoś mógłby jakoś pozbyć się ze zdjęcia plamki jasnego przebarwienia? (nie wiem jak to inaczej ująć  🤣 )
zdj. podam na pw  :kwiatek:
wątek zamknięty
ententa tak, raków  😉
wątek zamknięty
Alabamka, daj to zdjecie, sprobuje pomoc.
wątek zamknięty
Chyba się nada?
wątek zamknięty
Przzepraszam, że się wpycham ale mam dylemat.
Ostatnio robiłam zdjęcia Nikonem D5000 +nikkor 55-200 af-s VR  i zdjęcia wydają mi się rozmyte, nie mają ostrości.
Znajoma ma D3000 + nikkor 55-200 af-s VR i jej zdjęcia też wydają się nieostre.
Inna znajoma ma nikona D40 i ten sam obiektyw tylko bez VR i fotki są według mnie o wiele ładniejsze.

A więc pytanie - Czy ten brak ostrości może być spowodowany VR, czy może  D3000 i D5000 tak mają?
Albo ja jestem ślepa, albo moje oczy mydlą. :/

Bo kupuję na dniach jakoś 55-200 af-s VR i trochę panikuję -.-'
wątek zamknięty
Weerka, ja miałam Nikkora 55-200 ze stabilizacją (chyba, choć głowy nie dam, wydaje mi się, że było VR) i nie byłam zadowolona z tego obiektywu. Rzeczywiście, ostrość średnia i autofocus zawodny, nie wiem, czy to zależy od stabilizacji, czy nie. Rozważ może zakup Sigmy 70-300, cena podobna (o ile nie mniejsza nawet). Wiem, że o tej Sigmie są różne opinie, sporo niezbyt przychylnych, ale gdybym ja teraz miała do wyboru Sigmę 70-300 i tego Nikkora, o którym piszesz, wybrałabym raczej Sigmę. Mam znajomą, która tym obiektywem robi bardzo dobre zdjęcia.

Żeby nie było Offtopu, to zapodam może jakąś fotkę zrobioną tym Nikkorem, o którym mowa.

Hmmm, teraz jak patrzę na te zdjęcia, to nie wydają mi się jakieś strasznie okropne, ale pamiętam, że drażnił mnie ten obiektyw. Trzeba też szczerze przyznać, że te zdjęcia są już obrobione, więc wyglądają pewnie troszkę lepiej niż surowe oryginały.

Może porozmawiaj jeszcze z kimś, kto ma tą Sigmę, bo ja nie miałam z tym obiektywem do czynienia, więc ciężko mi coś więcej powiedzieć z własnego doświadczenia.

P.S. Jeszcze trzeba by sprawdzić, czy w Sigmie przypiętej do D3000/5000 będzie działał autofocus, bo nie wiem, jak to jest z silniczkami w tych modelach.

Mam nadzieję, że Ci za bardzo nie zamieszałam w głowie 🙂 Po prostu rozważ wszystkie opcje przed zakupem 🙂
wątek zamknięty
natchniuza, zdjęcia wstawione przez Ciebie są przeostrzone i zeżarte kompresją. Nic nie mówią o obiektywie, którym zostały zrobione.

Weerka, wstaw zdjęcie, podaj parametry. Wtedy można pogadać o nieostrościach.
wątek zamknięty
może ktoś doradzi co poprawić? 😉
wiejskie klimaty:

wątek zamknięty
natchniuza jednak nie potrafi mi pomóc, może ktoś inny?  :kwiatek:
wątek zamknięty
Wyślij. Może coś wymyślę.
wątek zamknięty
Daje przykład zdjęć :

1.
Producent:  NIKON CORPORATION
Model:         NIKON D3000
Migawka: 1/1000 sec
Przesłona: f 4,2
Ogniskowa:  80 mm
Flash:         No Flash
ISO:                110

2.
Producent:  NIKON CORPORATION
Model:         NIKON D5000
Migawka: 1/1000 sec
Przesłona: f 4,2
Ogniskowa: 65 mm
Flash:         No Flash
ISO:         640

Oba zdjęcia były robione na funkcji sport. 🙂
Pierwsze zdjęcie pożyczone od www.niepodobna.fbl.pl

Co do Sigmy, nie chciałabym właśnie tego modelu 70-300, w ogóle nie jestem przekonana do Sigm.
Może dam jeszcze jedno z 55-200 af-s bez VR (zdjęcie 3 )
wątek zamknięty
Weerka, i co nie halo jest za tymi zdjęciami dokładnie?
wątek zamknięty
Według mnie ostrość mogłaby być lepsza.
Może i ja mam jakieś zwidy  😡 i zmydlone oko, ale jak dla mnie bez VR zdjęcia są lepsze.
I mam dylemat czy kupować 55-200 z VR czy bez  🙄
wątek zamknięty
Weerka, na tym pierwszym zdjęciu ostrość jest dla Ciebie niewystarczająca? No to tylko N400 2.8, wtedy będziesz miała wyczepistą ostrość.
wątek zamknięty
skromnie wrzucę się z małą. jak się podoba?
wątek zamknięty
Weerka, pierwsze i trzecie bardzo ostre. Pierwsze troche chyba lepsze, ale tez warunki byly lepsze. Szczerze mowiac, gdybys mi pokazala to pierwsze foto, to bym nigdy nie zgadla, ze jest zrobione tylko tym Nikkorem, a nie czyms z troszke wyzszej polki.
Drugie zdjecie rzeczywiscie nieostre, ale ja nie wiem, czy to kwestia "zlego" obiektywu. Nawet przy dobrych obiektywach zdarza sie nie trafic z ostroscia przeciez, zwlaszcza fotografujac ruch. A pierwsze foto naprawde robi dobre wrazenie.
wątek zamknięty
natchniuza, drugie nieostre? A nie jest czasem tak, że jest ostre, tylko bliskość tła sprawiła, że nie jest rozmyte i dlatego brakuje wrażenia "żylety" Czy to moje starcze oczy są już tak popsute, że widzą ostre zdjęcia tam, gdzie ich nie ma. Ja to chyba w ogóle mam jakieś niskie standardy, bo jak dla mnie wszystkie 3 fotki mają ostrość ok.
wątek zamknięty
Strzyga, czy ja wiem, moze nie jest jakos patologicznie nieostre, ale ostrosc-zyleta to to, moim zdaniem, nie jest.
I nie wydaje mi sie, zeby "nierozmyte" tlo przyczynialo sie do tego wrazenia.
wątek zamknięty
Żeby to ocenić, trzeba by było rozjaśnić zdjęcie i zrobić kropa.
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.