no dobra nie zlinczujcie mnie ok 😉 zastanawiam się co zrobić z tym zdjęciem czy lepiej wyciąć samego siwego psa czy zostawić tak jak jest fote wstawiam sote prosto z aparatu więc nic nie obrobiona
xxflygirlxx,abre, dzięki 🙂 abre, no właśnie wiem też o tym pomyślałam że wyglądałoby lepiej gdyby pies znajdował się bliżej górnego lewego rogu. No ale trudno trzeba więcej pstrykać 😉
Bardzo rzadko zdarza mi się porywać na makro, ale mama chciała koniecznie, żebym zrobiła dla niej zdjęcia ogródka 🤣 Więc skoro już miałam w ręku aparat, to powstało kilka zdjęć, z których jestem zadowolona. Ale bardzo prosiłabym, jeśli możecie podpowiedzieć mi coś na przyszłość...
ewabe, na drugim dziecko bawiło się z psem. Niestety kadr nie złapał całego psa i piłki wylatującej z wyrzutni 😉 mi w tym zdjęciu nie pasuje w ten sposób ucięty pies. Gdyby pies stał może bardziej pionowo wyglądałoby to lepiej.
na pierwszym brakuje ostrości, biele są przepalone, jasny płotek odciąga wzrok od psa, nie patrzy się dobrze. drugie zdjęcie jest fragmentem zdjęcia czy żartem?
ewabe- podoba mi się ostatnie 🙂
Strzyga, też się zastanawiałam, ale uznałam, że nie odkryłam jeszcze takich możliwosci krzywych, które zapewne są :P
apropos, też mam problemy z balansem... mam wrażenie że jest zbyt niebiesko, ale nie wiem, czy mam zwidy i czy może lekka niebieskość byłaby wskazana...
[quote author=W&W link=topic=67.msg603888#msg603888 date=1275247935] ewabe, Niestety kadr nie złapał całego psa i piłki wylatującej z wyrzutni 😉 [/quote]
Czyli zdjęcie przedstawia to, czego na nim nie ma ;-) Trochę żart - a trochę nie 🙂 Na fotografii nie znam się kompletnie, więc na bardziej konstruktywne uwagi poczekaj może na dziewczyny, ale... Gdyby pies nie był ucięty, gdyby wyrzutnia nie była ucięta, gdyby była na zdjęciu lecąca piłka... To byłoby zupełnie inne zdjęcie 😉
dzięki postaram się robić szersze kadry żeby można było potem w razie czego kadrować fotkę na kompie. zdjęcie dziecka robiłam mając teleobiektyw i nie byłam w stanie zrobić już szerszego kadru ;(
mogłaś zmniejszyć zoom. ja też polecam robić szersze zdjęcia i kadrować na kompie. jeśli chodzi o tele, to ja też na początku miałam spory problem z kadrowaniem.
Notarialna, dogadujesz się coraz lepiej. Widzę pomysły na zdjęcia. Jeśli robisz zdjęcie pod światło to sprawdź histogram. Kucol niedoświetlony a przecież dałoby radę jeszcze mocniej doświetlić. Najlepiej doświetlona dwójka - masz rozproszone światło, nie powodujące głębokich cieni. Pierwsze najsłabsze jak dla mnie, ani kadr, ani rozłożenie światła i cienia do mnie nie przemawia.
Strzyga, działając na krzywych każdego kanału z osobna możesz zmienić wb. Żeby było ciekawiej wczytując jpg do Adobe Camera Raw też możesz zmienić wb jak w rawie. (No prawie, znaczne okrojenie ilości danych w zdjęciu ogranicza pole manewru.)
ewabe, spory chaos w tle. Trochę ciasno. Pamiętaj o mocnych punktach - w łatwy sposób porządkują kadr.
koleżanki poprosiły mnie o porobienie im zdjęć. Trochę w niektórych pokombinowałam z "efektami" ale to dlatego że część zdjęć niestety wyszła średnio i chciałam je jakoś uratować! (tak w ogóle były robione SONY DSC-R1, bez lampy błyskowej bo się spsuła a jeszcze nei dotarlam do serwisu:/ także sprawa była trochę utrudniona😉 chciałabym zapytac co o tym myślicie - głównie chodzi mi o kadrowanie😉