Forum towarzyskie »

Nasza twórczośc fotograficzna ;) Każdy może, jeden lepiej..

olciiik, koty obłędne i zdjęcia też super!
W&W, szerze- znaczy zostawiaj więcej miejsca pobokach
Strzyga, bardzo podobały mi się zdjęcia która widziałam z lidera. mogłabyś wkleić exlif? robiłaś tą swoją stałką?
niezależnie od tego, czy nią- masz jaśniejszą czy w normalniejszej cenie? '😉
wątek zamknięty
cieciorka, powiedz do których dokładnie, bo nie chce mi się każdej foty programem traktować.
Nie, robiłam 70-300vr, stałkę mam w normalniejszej cenie 50 1,8, płaciłam za nią 399, teraz stoi chyba po 470-500 zł.

wątek zamknięty
widziałam tylko kilka z kąciku rekreanta
wątek zamknięty
Czy ktoś może mi to białe coś wymazać? Bo psuje cały portret ;-)
wątek zamknięty

Flash Used: No

Focal Length: 135.0mm (35mm equivalent: 202...

Exposure Time: 0.0050 s (1/200)

Aperture: f/5.0

ISO Equiv.: 100

Exposure Bias: 0.33

Whitebalance: Manual

Light Source: Fine weather

Metering Mode: matrix

Exposure: shutter priority (semi-auto)

Focal Length: 100.0mm (35mm equivalent: 150...

Exposure Time: 0.0040 s (1/250)

Aperture: f/7.1

Focal Length: 70.0mm (35mm equivalent: 105m...

Exposure Time: 0.0050 s (1/200)

Aperture: f/4.5

Exposure Bias: 0.33

wątek zamknięty
Mega są. 😍
Też bym chciałą takie robić.😀
wątek zamknięty
Strzyga, jaki masz system operacyjny? W IE pod Vistą można obejrzeć exif w prosty sposób.
wątek zamknięty
abre, mam xp, korzystam z firefoxa, opanda jakoś z przeglądarkami mi nie chce współpracować. Jak mi na jakimś zdjecia zależy, to ściągam i i tak podglądam exifa. Ale snu mi to z powiek nie spędza.
wątek zamknięty
Jedno moje  😉
wątek zamknięty
Strzyga
Bawisz się jakoś specjalnie kolorami?, bo wydają się baardzo żywe, w przypadku czerwieni i fuksji zabójcze wręcz.

Ja troszkę w ogrodzie buszowałam

wątek zamknięty
armara, to, co teraz napisze, mam nadzieję, nigdy nie wyjdzie na światło dzienne xPP Mam w aparacie ustawioną opcję vivid. Bo lubię hardkorowe kolorki =) A co do czerwieni - nikony mają do niej słabość niestety. Jak mam jakieś ważne zdjęcie, to ją przygaszam, a tak pozwalam jej hulać.
wątek zamknięty
Hah, tak podejrzewałam, idę trochę plot porozpuszczam, nareszcie   😂
Też miałam podobną fazę, ale zrobiło się toksycznie  i zaprzestałam, choć ta zieleń wiosenna korci 😁

Czerwienie, jedno, fiolety drugie - za cholerę nie umiem zrobić zdjęcia ciemnofioletowemu irysowi. Wychodzi jakiś taki nijaki, ech.
wątek zamknięty
armara, o nie! będę skończona!
Moje życie jest tak szare, że chociaż sobie kolory w aparacie żywsze zrobię.

Pozostaje Ci ustawić kolorek w fotoszopie.
wątek zamknięty
Daje jeszcze pare swoich:

Mogłabym prosić o poradę?
Chodzi o to, że jak świeci słońce to nie mam pojęcia, z której strony w stosunku do niego sie ustawić, żeby wyszło ładnie.
wątek zamknięty
xxflygirlxx, zależy co chcesz osiągnąć. Ale jeżeli chcesz mieć wszystko ładnie oświetlone, ustawiasz się do niego pleckami ( dlaczego Strzyga ma zjarane plecy, a twarz bladą? I to w maju...)
wątek zamknięty
O dziękuję Strzyga. A jeśli chce mieć takie... nastrojowe, że tak powiem?
Mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi.🙂
wątek zamknięty
http://www.photoblog.pl/dfrej/66485229

W notce jest napisane, ze został użyty szary filt połówkowy. Czy to dlatego te chmury są takie szare? I czy istnieje możliwość, tak żeby obrócić filtr, żeby podłoże i część koni była szara? Pytam, bo się z pierwszy raz z czymś takim spotkałam  😡, a z ciekawości weszłam na allegro i okazało się, że jest mnóstwo różnokolowych filtrów...
wątek zamknięty
[[a]]http://pl.wikipedia.org/wiki/Filtr_%28fotografia%29[[a]]
tu masz o filtrach i przykłady jak działają
wątek zamknięty
Strzyga, armara, ten irys to nie jest pewnie ani kwestia obiektywu, ani światła, ani obróbki. Obstawiam kłopot z purpurą - która mieści się dokładnie poza kołem barw. Chyba trzeba by zwykłym slajdem walczyć.
wątek zamknięty
Niestety halo ma rację. Aparaty cyfrowe mają bardzo duży problem z oddaniem fioletów. Matryce są tak konstruowane i zabezpieczane, żeby odcinać niepotrzebne fale, w tym podczerwień i UV. Niestety Nikony wychodzą też słabo na tle konkurencji - filtry mają za dobrej jakości 😉
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=131671

wiedźma, chyba powinnaś zmienić ustawienia monitora. Te chmury nie są szare tylko w kolorze magenty.
Filtr połówkowy stosuje się w fotografii krajobrazu. Jeśli popatrzysz na pejzaż za oknem, ale tak uważnie, przekonasz się, że dół zdjęcia (w żargonie "podłoga) jest ciemniejszy niż niebo. Zdecydowanie ciemniejszy, zwłaszcza w zacienionych partiach. Oko ludzkie wraz mózgiem radzą sobie z tym bardzo dobrze. Mózg wie, co się znajduje w cieniu i dokłada taką informację to ogólnego obrazu (to tak w skrócie). Ale matryca czy błona światłoczuła rejestrują inaczej, oddają to co jest czyli jasne niebo i głębokie cienie na dole. Aparat mierząc światło wszystko to uśrednia tak, aby jak najlepiej oddać fotografowaną scenę. Gdy jest dużo nieba w kadrze a podłoga jest jasna (śnieg, plaża) nawet dobrze mu to wyjdzie. Ale jeśli na dole masz ciemną ziemię to aparat zasugeruje Ci takie naświetlenie, żeby poprawnie naświetlić dół. Niestety wtedy bardzo często prześwietla niebo, które staje się białą plamą, choć dla Ciebie było błękitne z pięknymi jasnymi chmurkami.
I teraz mamy zadanie dla szarej połówki - zakładasz taką na obiektyw, ustawiasz tak, aby przejście z szarej na pustą część pokrywało się z horyzontem (ciemna część na górze oczywiście) i robisz zdjęcie. Aparat zostanie oszukany, wyda mu się, że niebo jest ciemniejsze i tak naświetli zdjęcie, że całe będzie naświetlone poprawnie (jakby patrzył przez ciemne okulary).
Nie ma sensu zakładać szarej połówki odwrotnie - spowoduje to, że podłogę będziesz mieć bardzo ciemną a górę zdjęcia przepaloną. (Chyba, że masz jakiś ciekawy pomysł do zrealizowania i wymaga on złamania ogólnych zasad fotografii.)

Mamy właściwie 3 rodzaje podziału filtrów połówkowych:
1. nakręcane i typu cokin
a) nakręcane mają ustawioną na sztywno linię horyzontu i niestety trzeba potem kadrować zdjęcia na kompie jeśli chce się uniknąć horyzontu w połowie zdjęcia
b) typu cokin wymagają odpowiedniego holtera (uchwytu), są trochę niewygodne, bo instalowanie tego na obiektywie wymaga więcej czasu, ale za to dają mnóstwo możliwości jeśli chodzi o łączenie filtrów, przestawianie i przekręcanie (i na upartego można taki filtr po prostu przytrzymać ręką przy obiektywie)

2. z przejściem łagodnym, średnim i twardym:
a) łagodne przejście stosuje się tam, gdzie teren jest zróżnicowany
b) twarde, gdy fotografujemy płaskie pole czy morze

3. o różnej mocy i barwie
a) w zależności od potrzeby (różnica jasności między niebem a ziemią) używa się lekko szarego lub mocnego filtru, czasem łączy się kilka razem
b) można też używać filtru kolorującego

xxflygirlxx, ustaw sobie na stole, biurku czy podłodze małą lampkę nocną. Potraktuj ją jak słońce na niebie. Niech na powierzchni płaskiej stoi obiekt. Zatocz nad obiektem łuk lampką i poobserwuj co się dzieje, jak ten obiekt jest oświetlany. Najpierw niech to będzie ruch taki jakbyś widziała tęczę, potem prostopadły do niego czyli zbliżasz lampkę do siebie. Zobacz co się dzieje, gdy obiekt jest oświetlony od tyłu, z boku, z góry, z przodu. Zasłoń kalkę czymś co zmiękczy światło (np. chusteczką higieniczną, kalką, apaszką) aby zasugerować chmury na niebie i zobacz jakie masz światło.
wątek zamknięty
abre dziękuję. :kwiatek:
Zaraz wypróbuję.
wątek zamknięty
abre- dziękuję, już lecę zmienić ustawienia monitora. :kwiatek:
ninevet- tak samo dziękuję. 😍
wątek zamknięty
Jakieś sugestie co do zdjęcia?
wątek zamknięty
Coś kompozycyjnie mi nie gra ale sam motyw świetny!
wątek zamknięty
Zapewne to, że jest 'rysa' w drzwiach i nie są one domknięte do końca. Coś mi też nie pasuje z kadrem. Mógłby być centralny albo jeszcze bardziej na lewo i ze skosu. Takie jest moje zdanie przynajmniej 😉

abre, Dzięki 🙂
wątek zamknięty
Już mam 🙂 Jeśli chcesz to wrzucę.
wątek zamknięty
A wrzucaj 🙂
wątek zamknięty
Z małą poprawką.
wątek zamknięty
Dzięki śliczne 🙂
wątek zamknięty
Polecam obejrzeć http://www.grandpressphoto.pl/
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.