i fair play husky, bo mają grubą skarpetę (taką wkładkę) w środku i rzepy. No i jak ja mam rozm. nogi 41 (chyba 41/42 w tych butach) i obwód łydki 33cm i są dobre 😉
Ja miałam te ostatnie przez jedną zimę. Grzały zupełnie dobrze, ale nie polecam osobom ze szczupłą łydką. Miały bardzo dużo miejsca na podbiciu, przy kostce i nad nią, przez co noga mi latała jak Żyd po pustym sklepie. Mnie się niestety szybko przetarły po bokach, ale podejrzewam, że to właśnie z racji niedopasowania w miejscach przetarcia, bo nigdzie indziej nic im się nie stało.
dzisiaj kupiłam termobuty hkm nordpol...jeszcze nie mam jak ich wypróbować bo mrozów nie ma,ale już mi się podobają 🙂 z racja tego że mam wąska łydkę (31cm) nie mogłam znaleźć butów które by były dopasowane...a te dzięki temu że mają wiązania z przodu mogę je wyregulować na dowolną szerokość co jest ogromny plusem. 🙂 zobaczymy jak będzie w zimie.
Miałam okazję w końcu przymierzyć te buty i generalnie polecam dla wąskołydkowców. Noszę rozmiar ok 39,5, łydka ok 33 cm i mierzylam rozmiar 40 który pasował na łydkę i jakoś specjalnie nie odstawał, a but był lekko luźny w stopie. Czekam jeszcze na przymiarkę rozm.39 i wtedy zadecyduję które wezmę. Buty są ładne, chyba nie przemokną i powinno móc się w nich jeździć bo są b.zgrabne. Zobaczymy ile przeżyją, mam nadzieję że kilka sezonów.
Kupiłam termobuty York Aktea przez internet, porównałam 3 razy wymiary ze strony ze swoją łydką - powinny pasować jak ulał, a nie mogę się dopiąć w ogóle!
http://www.horsehouse.pl/pl/Katalog/Jezdziec/Buty/Termobuty/Termobuty-Warmer-York.html?pa=2 Czy w tych butach noga będzie mi sie pocić? Jak z rozmiarówką? Będę kupować swoje pierwsze w życiu termobuty, więc przepraszam, że takie banalne pytania, ale na co jeszcze powinnam zwrócić uwagę? Może polecicie coś innego? Dla naprawde wielkiego zmarźlucha, rozmiar stopy mam 24,5 a w łydce 37 cm. Bardzo popularne w tym temacie są Yorki Aktea, ale mnie akurat te urzekły i bardzo chciałabym je kupić. Liczę, że ktoś je ma i może podzielić się opinią.
Kupione, jednak zdecydowałam się na 39, bo cholewka węższa i lepiej otulają lydkę. Na tym etapie ryzykuję stwierdzenie że to fajne buty, zgrabne, wydają się ciepłe i myślę ze nie będą przemakać bo całe są z jakiegoś tworzywa. Mam nadzieję że pożyją przynajmniej ze 2-3 sezony.
adriena a dałabys rade zrobic zdjecie na nodze? byłabym bardzo wdzięczna bo wlasnie nad nimi się zastanawiam, jakiej mniej więcej wysokosci jest cholewka w 39, na szerok≥ą czy normalną łydkę? bo boję się żeby za szerokie nie były...
[quote author=Hedone link=topic=66.msg1900825#msg1900825 date=1381949481] Ojej ale Nordpole są takie nieładne... Poza tym szukam czegoś co nie ma gumowego dołu. Podobają mi się tego typu:
Te drugie są piękne, ciekawe skąd taka cena, skoro futerko sztuczne😉 [/quote]
Bo ze skóry naturalnej są 🙂 ja właśnie przymierzam się do ich zakupu. Pytałam już na poprzedniej stronie, ale nikt ich nie miał i brak opinii... Zobaczymy, wyglądają rewelacyjnie 🙂
Bo ze skóry naturalnej są 🙂 ja właśnie przymierzam się do ich zakupu. Pytałam już na poprzedniej stronie, ale nikt ich nie miał i brak opinii... Zobaczymy, wyglądają rewelacyjnie 🙂
A czy przy termobutach zawsze trzeba brać rozmiar większe...? Te wyglądają na tyle porządnie, że może nie trzeba będzie grubej skarpety jeszcze do środka pchać...
adriena a dałabys rade zrobic zdjecie na nodze? byłabym bardzo wdzięczna bo wlasnie nad nimi się zastanawiam, jakiej mniej więcej wysokosci jest cholewka w 39, na szerok≥ą czy normalną łydkę? bo boję się żeby za szerokie nie były... mówisz masz. Nie wiem co to normalna łydka 😉 ja mam łydkę ok 33 cm i te buty są mi mniej więcej dobre tzn. odstaje cholewka ale nie jest źle. Ja i tak zakładam grube podkolanówki także powinno się to zgubić. wysokość buta (mierzone bez podeszwy) ok. 41,5 cm szerokość ok 2x18,5x cm
katija czemu tak sądzisz? miałaś je i były jakoś bardzo szerokie?
Znalazłam chyba tylko opinię jednej osoby o tym modelu. Naprawdę nikogo więcej nie urzekł ten model termobutów? Mnie się tak ogromnie podobają... Tylko chciałabym wiedzieć jak z jakością, coby się szybko nie rozwaliły...
adriena w sumie całkiem fajne, ja mam łydkę 35 ale i rozmiar buda o dwa wiekszy od twojego to może będą ok, a one są w środku ocieplane jakimś futerkiem czy czym? bo szukam jakichś ciepłych termobutów nie tylko do jazdy ale i siedzenia na hali żebym nie zamarzła;d
Do mnie dotarły dzisiaj Yorki Aktea, skusiłam się na nie po bardzo pozytywnych opiniach na forum 🙂. Mam nadzieję, że to będzie pierwsza zima, kiedy nie zmarzną mi stopy 🙂
zaś dla mine przy mojej dużej stopie większość jest za wysoka i ja w tym roku z termobutów rezygnuję, kupię sobie te polecane tu wielkokrotnie krótkie buty z decathlonu a treninigi przemęczę w sztybletach najwyżej.
A co do tych MH to zastanawiam się czy te droższe modele są lepsze od tych, które ja miałąm. Ja miałam/mam te rimfrost rider kupiłam na promocji ale widzę, że w oficjalnej cenie ponad 400 są a w życiu bym ich na tyle nie wyceniła. Jeden sezon przetrwały po czym zrobiły się dziury na wylot w stopie od wewnętrznej strony za palcami mniej więcej tam gdzie stopa leży w strzemieniu. W sklepie mi to na gwarancji naprawili naszywając na to jakiś materiał i się trzymało kolejny sezon. Ale na chwilą obecną po niecałych dwóch zimach (przerwa na naprawę itd) wyglądają strasznie popękały w okolicach stopy tam gdzie się załamywała, mogę zrobić zdjęcie jakby ktoś chciał zobaczyc...
Ciepłe były to fakt, ale nie powiedziałąbym, że jakoś bardzo no i na moją łydkę jak zwykle za szerokie więc chodzi mi się w nich średnio bo mi z nóg spadały, a szkoda. Te z pierwszego linku ivet mi się podobają ale nie zaryzykuję narazie znowu.