Forum konie »

termobuty

Ja termooficerki POLO mierzyłam w Stajni w Julinku.
Noszę rozmiar 36, łydka w obwodzie jakieś 37 - cholewka minimum 38 musi mieć bo spodnie i skarpeta.
Żeby dopiać się w łydce w tych POLO ja doszłam do rozmairu...39 tylko cholewka wtedy była już za wysoka zdziebko....czułam ją pod kolanem.
Tylko czy Polo maja podobny obwod w łydce jak HKM?

Nie biorąc pod uwagę łydke, jaki rozmiar byś kupiła zeby weszła gruba skarpetka?
Ja bym brała 37 bo mówiąc prawdę wcale mi w tych 39 noga nie latała....aż zdziwiona byłam, dlatego dalej sie zastanawiam, bo moze by sie trochę ugniotły i siadły i już nie uwierały  😁
Co do rozmiaru pani w sklepie poleciła kupic rozmiar większe , ja noszę 40 a zamówiłam 41
40 według podanego wymiaru byłaby na styk a lepiej  mieć rezerwę na ciepłą skarpetkę.
Co do łydki na zdjęciach wygląda, że mają kilku cm możliwość regulacji ale wszystko okaże się jak buty będę miała w rękach.
Z racji tego , że mam szeroką łydkę żadne termooficerki w przystępnej cenie nie pasują na mnie a te dokładnie tak jak piszesz  ElMadziarra wyglądają najlepiej ( w tej kategorii cenowej)

No i widzisz dupa zbita z tym kupowaniem bez przymierzania. Ty kupujesz na szeroką łydkę, a ja wcześniej czytałam, że one są na raczej szczupłą i dlatego się na nie napaliłam. 😵

LoveHorses błagam Cię, daj znać, jak już do Ciebie dotrą. Jak jest z tą regulacją do łydki, jak z zakładaniem i czy nadają się na wysokie podbicie, no i ogólne wrażenie. 🙇

Ja dzisiaj dostałam zwykłe kozaki co zamawiałam z neta i przy zakładaniu ich tak się musiałam nagimnastykować, że nawet mi się biust spocił.  😂 Na szczęście już założone leżą super i są wygodne. Ale nie chcę takiej gimnastyki przeżywać z termobutami, bo na stajni niestety nie mam warunków na ćwiczenie jogi  😁
ElMadziarra  tego zakładania nie przemyślałam  🤔  mam nadzieję że będą lekko wchodziły, a jeżeli tak to podbicie powinny mieć wysokie
zmartwiłaś mnie teraz, no nic Pani w sklepie obiecała dzisiaj wysłać priorytetem i jak dobrze pójdzie to jutro będą u mnie.

Widzę , że masz podobny problem jak ja , szeroka łydka i wysokie podbicie  🤣
No nie, ja właśnie brak łydki i wysokie podbicie. Dlatego piszę, że do bani takie kupowanie przez net, jak co ludź to ma wprost przeciwną opinię do poprzedniego ludzia. Szeroka wąska łydka, też kwestia względna, ech 😵

A kupowanie przez net to wygoda, ale raczej jak się jest w wersji standard.

Chodziło mi o ten post Cynamonowej, że są raczej na szczupłą łydkę:

[quote author=Cynamonowa_ link=topic=66.msg342486#msg342486 date=1253906099]
Vivi, koniecznie zdaje relacje jak przyjdą. Ile kosztowały ?

Ma ktoś termobuty Dublin ? dokładnie te:

Ada ja je ostatnio przymierzałam. Są cieplutkie i super się prezentują na nodze(bardzo subtelnie, w porównaniu z innymi, popularnymi "kolumbrynami" np.Pfiffa), ale przy moim rozmiarze stopy-37- były wąskie w łydce, pomimo tego, że jestem raczej szczupłą osobą...Dlatego się na nie nie zdecydowałam.
[/quote]

Dlatego zdziwiłam się, że Ty kupujesz na szeroką.

Może by nam jeszcze Cynamonowa coś więcej powiedziała, skoro miała je na nodze  👀
Balajlama, możesz podlinkować? 🙂
ElMadziarra może mniejsze rozmiary mają węższą łydkę, myślę że są zachowane jakieś proporcje. Ja wzięłam 41 więc i łyda musi być szersza.
A tak w ogóle uzgodnijmy granice wąskiej i szerokiej łydki. Ja uważam że do 40 cm to jest normalna, ponad 40 to już szeroka bo ja mam ponad 40 i mam problem. Nie wiem do jakiej granicy jest wąska a kiedy zaczyna się normalna.

edit:
ja kupiłam za 179  🤦 🤦 🤦
http://www.allegro.pl/item784978624_buty_oficerki_zimowe_dublin_wyprzedaz.html
a tu  jest szansa za 120 jak się komuś uda upolować  🏇
ja mam mieć takie (zamówiłam) http://www.konie24.com/product/elt-termobuty-elegance-1278/ ma ktoś może? jak się spisują?
LoveHorses , ja miałam swego czasu w łydce w porywach 28  😂

Ale od codziennej jazy konnej łydy mi zgrubły i przekroczyłam magiczną granice 30 cm  🏇

efka, te twoje bardziej mi się podobają od Polo, oczywiście też cena inna.
Magda II kupiła takie używane (nie tyle używane, co laska 2 razy założyła i okazały sie za ciasne) na Allegro i stwierdziła, że są oki, ciepłe, wygodne, ale:
nie ma bata, jak cały dzień łazisz po wodo-błoto-śniegu, to przemokną na wiązaniu, a jeszcze szybciej na zamku z tyłu.
Poza tym pod koniec dnia spędzonego na maneżu, czy w terenie, nawet w tych butach zaczyna pod koniec lekko piździć, a tym bardziej jak przemokną.

Ale Ty przecież nie masz tak extremalnych warunków jak my  😁 , więc powinnaś z nich być zadowolona. Tym bardziej, że nie będziesz w nich spędzać 10 godzin po kolana w mokrej bryi.
to ty masz łydki jak szczypiorek  🤣
..
LoveHorses
efka, te twoje bardziej mi się podobają od Polo, oczywiście też cena inna.
Magda II kupiła takie używane (nie tyle używane, co laska 2 razy założyła i okazały sie za ciasne) na Allegro i stwierdziła, że są oki, ciepłe, wygodne, ale:
nie ma bata, jak cały dzień łazisz po wodo-błoto-śniegu, to przemokną na wiązaniu, a jeszcze szybciej na zamku z tyłu.
Poza tym pod koniec dnia spędzonego na maneżu, czy w terenie, nawet w tych butach zaczyna pod koniec lekko piździć, a tym bardziej jak przemokną.

Ale Ty przecież nie masz tak extremalnych warunków jak my  😁 , więc powinnaś z nich być zadowolona. Tym bardziej, że nie będziesz w nich spędzać 10 godzin po kolana w mokrej bryi.

no właśnie, mają służyć tylko do zapobieganiu marznięciu a nie do brodzenia w śniego/błocie 🙂
to ty masz łydki jak szczypiorek  🤣

😂 Dokładnie ❗ 😁

edit./

efka na zimnie dobrze się sprawują, przynajmniej tak M II mówiła. Kapitulują po kilku godzinach bryi.
kto wie, gdzie mozna dostac pfiffy w dobrej cenie (czyli nie 180zl) ? wogle co sie stalo, w zeszlym roku wszedzie pelno bylo wlasnie pfiffow, a teraz jakies wymyslne i drogie, a najzyklejszych nie ma... a ja potrzebuje takie, bo dla mnie to podstawowe obowie zimowe, nie tylko do jazdy.
kto wie, gdzie mozna dostac pfiffy w dobrej cenie (czyli nie 180zl) ? wogle co sie stalo, w zeszlym roku wszedzie pelno bylo wlasnie pfiffow, a teraz jakies wymyslne i drogie, a najzyklejszych nie ma... a ja potrzebuje takie, bo dla mnie to podstawowe obowie zimowe, nie tylko do jazdy.

jestes pewna , że chcesz pfiffy ?
nie cieszą się dobrą opinią a za 180 to już możesz coś innego kupić.
wlasnie ja z pfiffow bylam zadowolona. mialam je prawie 5 lat zanim zrobily sie niefajne- zimne, przemakajace. do tamtej pory byly super a placilam za nie 120zl.  spedzalam w tych butach caly dzien, taplalam sie w blocie, jezdzilam itp.  na ostatni sezon reanimowalam je wkladkami termo+ owcza i jeszcze dalo rade.
chcialam jeszcze was zapytac o spirale ten podstawowy model. jak one w porownaniu do pfifow?? te:
http://www.firehorse.pl/p,pl,0723-9984036,termobuty+spirale+promocja.html
ja mam ELTY z zeszłego roku i mi się na pięcie ta gumowa podeszwa odpruła od buta!!! A dłużej niż 2-3 godziny (w tym liczę jazdę) w nich nie spędzałam. Nie łaziłam po jakimiś mega błocie. A takie fajne były  🙄
Ja w końcu się zdecydowałam na HKM z OKSER. Zamawiam o rozmiar większe czyli 37.

Efka Te Elt mało eleganckie i zgrabne, nie wolisz POLO?

Mogę polecić z czystym sumieniem - warte tych 60zł. Ciepłe i cholewka szczupła

http://www.decathlon.com.pl/PL/ciep-e-skarpety-dla-doros-ych-85517035/
Ktos będzie zamawiał termobuty Steeds? Chętnie dołączyłabym się do zamówienia  😡
Dramka ja zamawiam te: http://www.konie24.com/product/elt-termobuty-elegance-1278/

a te drugie są brzydkie ale tanie, a ktoś tu szukał 😉
Ja się chętnie też dorzucę do zamówienia Steeds-ów
Dramka ja zamawiam te: http://www.konie24.com/product/elt-termobuty-elegance-1278/

a te drugie są brzydkie ale tanie, a ktoś tu szukał 😉

dla mnie nie sa brzydkie. dla mnie brzydkie na maksa sa polo lonsdau. a tak ogolnie, te ktore ty zamaiasz sa, owszem ladne, ale nie na moje potrzeby. ja w tych butach ide np konia zlapac, czyli po kolana w bloto...
Efka Doskonale Cie zrozumiałam..te elegance nie podobaja mi się..sorry  🙁

katija Każdy ma inne potrzeby i inny gust, Ja nie muszę konia z bagna wyłowić tylko się lansować  😎
To na misje specjalne może coś takiego:

katija Każdy ma inne potrzeby i inny gust, Ja nie muszę konia z bagna wyłowić tylko się lansować  😎

alez oczywiscie, ze tak. licze skrycie, ze i dla mnie przyjdzie kiedys pora lansu  😉
adriena dobre, dobre, zwlaszcza te ostatnie  😉 ale termobuty chyba jednak cieplejsze i wygodnie sie w nich jezdzi.
katija do takich zadan polecam MH Ice High Rider, ale jakos juz ich w sklepach nie widze w PL  🤔 do jazdy srednie ale do zadan terenowych super! z racji tego, ze juz ich nie potrzebuje bo warunki sie zmienily poleza chyba sobie w szafie albo jakos je upchne 😉
[quote author=Dramka link=topic=66.msg356787#msg356787 date=1255639587]

alez oczywiscie, ze tak. licze skrycie, ze i dla mnie przyjdzie kiedys pora lansu  😉
adriena dobre, dobre, zwlaszcza te ostatnie  😉 ale termobuty chyba jednak cieplejsze i wygodnie sie w nich jezdzi.
[/quote]
Wcale nie cieplejsze 😉
Jako biedak skazany na stanie godzinami, kiedy inni sie bujaja juz to przetestowalam - i nigdy wiecej termobutow! Chyba ze jakies mega-wypasy jak np krotkie MH, ale to po wygranej w totka 😉
czy ktoś z Was użytkuje krótkie termobuty? W zeszłym roku moje pfiffy umarły i teraz muszę zakupic jakieś sensowne, w sensownej cenie, ale jest ich trochę na rynku...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się